Beheer de privacy-instellingen in uw fitness-app | VPNOverzicht

Of we het nu leuk vinden of niet, zelfs de meest specifieke details van het dagelijks leven hebben digitale componenten ontwikkeld. Van met wifi verbonden koelkasten en verlichting tot AI-ondersteunde besturing van het hele huis, naarmate technologieën blijven groeien, geldt dat ook voor onze connectiviteit. Persoonlijke fysieke fitheid is geen uitzondering, zoals blijkt uit de veelheid aan beschikbare calorietrackers, routerecorders en workoutplanners. Er zijn duizenden fitness-apps in de aanbieding om je te begeleiden tijdens je fitnessreis, en vele zijn behoorlijk effectief. Ze hebben echter de neiging om veel persoonlijke informatie te vragen. Een privacybewuste persoon zal willen onderzoeken hoeveel toegang hij tot een nieuwe applicatie geeft. In dit artikel vindt u een overzicht van de basisrechten die fitness-apps vragen, en een uitleg waarom ze u wel of niet zouden moeten interesseren.


Common Fitness App-machtigingen en hun gebruik

Bijna elke bestaande smartphone-app heeft bepaalde machtigingen nodig om de basisfuncties uit te voeren. Dit geldt met name voor fitness-apps die gevoelige informatie moeten verzamelen en verwerken. Ze verzamelen bijvoorbeeld uw directe locatie, verbindingsstatus en prestatiestatistieken. Hier is een lijst met de meest gevraagde toestemmingen en hun functies.

Netwerk

Net als veel van deze categorieën is de netwerkmachtiging eigenlijk meerdere machtigingen in één bundel. Toepassingen met deze toegang kunnen acties uitvoeren, zoals het wijzigen van uw verbindingstype (Wi-Fi, 4G, LTE enz.) En voorkomen dat uw telefoon slaapt. Het lijkt veel kracht om een ​​enkel programma te geven, maar de realiteit is dat veel fitness-apps het gewoon gebruiken om hun gegevens te synchroniseren. Zoals de meeste apps slaan fitness-apps over het algemeen geen gegevens op uw telefoon op, maar op een gecentraliseerde server.

Apps hebben de netwerkmachtiging nodig om gegevens over te dragen via de momenteel actieve verbinding. Met bekende, gerenommeerde applicaties zoals Strava, Garmin, MapMyRun en MyFitnessPal, zou deze toestemming geen groot beveiligingsprobleem mogen zijn, maar dat betekent niet dat het volledig onschuldig is. Sommige toepassingen proberen mogelijk gegevens over te dragen via een “inactieve” verbinding, wat van invloed kan zijn op zowel gegevens als batterijgebruik.

In-app aankopen

Applicaties hebben deze toestemming nodig om uw account in rekening te brengen voor upgrades en premiumfuncties, zoals het uitschakelen van advertenties of het verbeteren van app-interactie. Zonder deze toestemming weigert Google Play elke poging tot geldtransactie. Deze toestemming is standaard en mag geen alarm veroorzaken, maar zorg ervoor dat u altijd weet wie uw telefoon gebruikt. Er zijn veel verhalen over ouders die verantwoordelijk zijn gebleven voor aankopen die hun kind heeft gedaan terwijl ze niet keken.

Zie ook: The Identiteit toestemming helpt de toestemming voor in-app-aankoop. Hiermee kunnen applicaties rekeninginformatie lezen en verifiëren tijdens transacties.

Contacten

De toestemming voor Contacten is soms controversieel omdat het een app toegang geeft tot het adresboek van je telefoon. Apps gebruiken deze toestemming om u met vrienden op hetzelfde platform te verbinden en om niet-gebruikers via hun e-mailadres rechtstreeks vanuit de gebruikersinterface voor de service uit te nodigen. Applicaties zeggen dat ze de toestemming niet gebruiken als de gebruiker niet opzettelijk toegang heeft tot een functie die dit vereist. Het is echter belangrijk om te weten dat de applicatie, met de toestemming ingeschakeld, deze informatie op elk moment en zonder kennisgeving kan lezen.

Deze toestemming kan vaak worden geblokkeerd zonder de functionaliteit van een app aan te tasten. Android-gebruikers kunnen dit doen door Apparaatinstellingen te openen > Apps > * Naam van aanvraag * > Toestemmingen en het uitschakelen van de contacten schakelen uit.

Opslag media

Mediatoestemmingen geven een app toegang tot de inhoud van de interne opslag en SD-kaart van uw apparaat. Apps gebruiken het voor acties zoals het uploaden van foto’s en het opslaan en exporteren van statistieken. Hoewel u deze toegang tot gerenommeerde apps waarschijnlijk wel goedkeurt, is het vermeldenswaard dat het mogelijk is om deze toestemming in en uit te schakelen via de instellingen van uw telefoon.

Plaats

De locatietoestemming geeft apps toegang tot zowel uw geschatte als uw exacte locatie. Door verbindingsdiensten om je heen te analyseren, zoals wifi-apparaten en zendmasten, kan een app je algemene locatie bepalen en deze gebruiken om je gerichte geo-gebaseerde advertenties te tonen. Uw exacte locatie wordt afgeleid van de gps van uw telefoon en stelt services in staat uw locatie binnen een paar meter te bepalen. Naast het gebruik ervan voor locatiegerelateerde advertenties, hebben workout-tracking-apps zoals Strava en MapMyRun GPS-informatie nodig om je hardloop- of fietstocht te volgen. Hiermee kan de app route- en snelheidsgerelateerde statistieken in realtime en in rapporten na activiteiten weergeven.

GPS-tracking is essentieel voor de kernfuncties van veel fitness-apps. Het is echter geen verrassing dat veel mensen zich niet op hun gemak voelen bij een applicatie die altijd hun exacte locatie kent. Bovendien publiceren tracking-apps uw activiteiten vaak op een openbare feed. Door aan te geven waar je begint of eindigt, kan dit vreemden precies laten zien waar je woont als je niet oppast. Apps zoals Strava bieden de mogelijkheid om uw start- / eindlocatie te verbergen op basis van een door de gebruiker ingestelde straal.

Bluetooth

Bluetooth-rechten zijn nodig om verbinding te maken met externe hardware zoals smartwatches, hartslagmeters en GPS-apparaten van derden, zoals Garmin. Niet alle fitness-apps hebben deze machtigingen echter nodig om te functioneren.

Beheer de privacy- en beveiligingsinstellingen van verschillende fitness-apps

Hoewel de meeste fitness-apps verschillende machtigingsbundels nodig hebben om hun basisfuncties uit te voeren, kunt u met veel niet-essentiële privacy- en beveiligingsinstellingen verfijnen. Het aanpassen hiervan is meestal een eenvoudig proces en u kunt bepaalde locatie-, privacy- en contactgerelateerde opties rechtstreeks vanuit het app-menu beheren. Hier is een snel overzicht van de privacy-instellingen van enkele van de meest populaire fitness-apps.

Privacyinstellingen beheren in Strava

strava-logoIn het instellingenmenu van Strava, onder ‘Privacyinstellingen’, kun je zien dat je activiteiten en gegevens standaard erg openbaar zijn. Als u er niet voor kiest om u af te melden, publiceert Strava uw activiteiten op een openbare feed en segmentklassementen. Met de ‘Flyby’-functie van de app kunnen andere gebruikers ook zien of ze je zijn gepasseerd tijdens een activiteit, of omgekeerd. Bovendien gebruikt Strava uw activiteitsgegevens om openbare ‘Heatmaps’ te maken die de meest afgelegde wegen in uw omgeving weergeven. U kunt individuele opties uitschakelen in Instellingen, of, voor gebruikers die hun activiteiten volledig privé willen houden, biedt Strava een verbeterde Privacy-modus met één druk op de knop die de meest beperkende privacy-instellingen activeert.

Strava schakelt standaard ook de machtiging Contacten in. Hierdoor heeft het toegang tot uw adresboek zonder u eerst te vragen. U kunt deze toegang echter uitschakelen via het instellingenmenu.

Privacyinstellingen beheren in MapMyRun

Standaard deelt MapMyRun uw gegevens met alleen uw vrienden. Dit omvat uw profiel, uw routes en uw trainingen. Je kunt deze instellingen wijzigen in ‘Openbaar’ of ‘Alleen ik’ door het menu te openen en op Instellingen te tikken > Privacy. MapMyRun beschikt ook over een “Privacycentrum”, met informatie over de toestemmingen die de applicatie vereist, hoe u uw gegevens kunt exporteren en hoe u uw volledige account kunt verwijderen.

Privacyinstellingen beheren in Runkeeper

Runkeeper-logoWanneer u zich voor het eerst aanmeldt bij Runkeeper, selecteert de app tijdens het maken van een account automatisch een vak dat toestemming geeft om u e-mails te sturen. U kunt zich afmelden, maar u moet de actie ondernemen. Het vraagt ​​u ook om uw geboortedatum (verplicht), uw huidige gewicht (optioneel) en uw geslacht (optioneel) in te voeren.

Standaard publiceert Runkeeper uw activiteiten in een feed die voor iedereen zichtbaar is. Uw kaarten zijn standaard zichtbaar voor uw vrienden. In het instellingenmenu kunt u deze wijzigen zodat ze alleen voor u, uw vrienden of iedereen zichtbaar zijn.

Privacyinstellingen beheren in Endomondo

Endomondo zal, net als Runkeeper, je e-mails willen sturen. Het vinkt echter niet stiekem een ​​vakje voor u aan. In plaats daarvan maakt Endomondo het gemakkelijk om u af te melden door u rechtstreeks te vragen. Tik op Meer om de privacyinstellingen te wijzigen > Instellingen > Privacycentrum > Privacy. Hier biedt Endomondo een eenvoudige privacy-optie met één druk op de knop, evenals geavanceerde instellingen waarmee u kunt bepalen wie uw persoonlijke informatie ziet. Gegevens zoals uw verjaardag, lengte, gewicht en hartslag zijn standaard privé. Je trainingen, gemiddelde snelheid, kaarten en persoonlijke trainingsplannen zijn standaard zichtbaar voor je vrienden. In het Privacycentrum kunt u ook de toestemmingen bekijken waarmee u toestemming hebt gegeven, een kopie van uw persoonlijke gegevens downloaden en uw account verwijderen.

Privacyinstellingen beheren in MyFitnessPal

MyFitnessPal is zeer liberaal met wat het deelt met uw nieuwsfeed. Als u geen actie onderneemt, deelt de app vrijwel alles wat u in de app doet. Uw persoonlijke voedingsdagboek wordt echter automatisch ingesteld op privé. Je kunt ervoor kiezen om het openbaar of met vrienden te delen, of je kunt het met een wachtwoord vergrendelen. Bekijk deze instellingen door naar Instellingen te gaan > Privacycentrum > Delen & Privacy instellingen.

Privacyinstellingen beheren in Garmin Connect en Polar Flow

Garmin-logoDoor een slim fitnessapparaat te gebruiken, zoals een Garmin GPS- of Polar-horloge, hebt u toegang tot geavanceerde statistieken die niet beschikbaar zijn via uw telefoon. Deze apparaten verzamelen veel gegevens en hebben verschillende verplichte machtigingen om te functioneren, maar het is gemakkelijk om uw publiciteit te beheren. Garmin stelt uw profiel en activiteiten standaard in op privé. Je kunt ervoor kiezen om ze zichtbaar te maken voor alleen je connecties of voor iedereen, maar je moet de actie ondernemen. Je geslacht, lengte, gewicht, leeftijd en VO2 Max kunnen op je profiel worden weergegeven, maar de app verbergt deze standaard.

Evenzo stelt Polar Flow je profiel en activiteiten standaard in op privé; waardoor je de mogelijkheid hebt om openbaar te delen, of alleen met je volgers, als je daarvoor kiest.

Digitale privacy en beveiliging is een persoonlijke verantwoordelijkheid

Zelfs de meest bekende bedrijven zijn niet onoverwinnelijk. Hoewel de beveiliging van uw informatie een topprioriteit is voor deze bedrijven, moeten ze zichzelf consistent beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Het is niet gebruikelijk, maar soms mislukken deze verdedigingen en kan uw informatie in gevaar komen.

Under Armour’s MyFitnessPal: A Cautionary Reminder

In maart 2018 kondigde Under Armour aan dat “een onbevoegde partij eind februari 2018 gegevens had verzameld die verband hielden met MyFitnessPal-gebruikersaccounts”. Het PR-team van Under Armour bagatelliseerde natuurlijk het incident. Ze zorgden ervoor dat er geen ‘door de overheid uitgegeven identificatiegegevens’ werden gestolen, ondanks het feit dat het bedrijf dergelijke informatie in de eerste plaats niet eens verzamelt. Er werd ook geen betalingsinformatie gestolen; maar gebruikersnamen, wachtwoorden en e-mailadressen werden aangetast door de inbreuk.

Het lijkt misschien niet rampzalig om het wachtwoord voor een fitnesstoepassing te moeten wijzigen, maar het is belangrijk om te bedenken dat veel mensen dezelfde gebruikersnaam / wachtwoord-combinatie gebruiken voor al hun accounts. Dit betekent dat deze accounts bij uitbreiding ook zijn gehackt. Een incident als dit is een ontnuchterende herinnering dat bedrijven slechts zoveel kunnen doen om uw informatie veilig te houden. Je moet ook stappen ondernemen om jezelf te beschermen. Zorg ervoor dat u de privacy- en toestemmingsopties van een app bekijkt voordat u deze gebruikt. Wijzig uw wachtwoord zodra u een mogelijke inbreuk ontdekt en gebruik niet hetzelfde wachtwoord voor al uw accounts. Veilig blijven is uiteindelijk een persoonlijke verantwoordelijkheid.

Laatste gedachten

Fitness-apps verzamelen veel persoonlijke informatie. In de meeste apps kun je aanpassen wie deze informatie te zien krijgt. Maar zelfs als u ervoor zorgt dat alleen u de informatie kunt zien, kan het app-bedrijf deze waarschijnlijk ook zien. Hoewel het gebruik van een fitness-app een perfecte manier kan zijn om in vorm te komen, moet u er rekening mee houden dat u daarbij persoonlijke informatie weggeeft. Om volledig anoniem te blijven, is het beter om je oefeningen op de ouderwetse manier te volgen.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me