Anoniem online: is Tor (The Onion Router) legaal? | VPNoverzicht

Tor The Onion Router LogoTor (The Onion Router) biedt een effectieve manier om anoniem op internet te surfen en zelfs toegang te krijgen tot het dark web. Om direct de vraag te beantwoorden die velen zich afvragen: het gebruik van de Tor-browser is bijna overal ter wereld volledig legaal. Het is echter altijd verstandig om te controleren of dit ook het geval is voor het land waar u momenteel verblijft.

Over het algemeen hoef je je geen zorgen te maken dat de politie je naar je toe haalt, omdat je Tor hebt gebruikt om een ​​YouTube-video te bekijken of een Google-zoekopdracht uit te voeren. Als u echter de Tor-browser gebruikt om te profiteren van de toegenomen anonimiteit terwijl u deelneemt aan illegale activiteiten, bent u natuurlijk nog steeds onderworpen aan de wet. Als je erachter komt, kun je grote problemen krijgen.

Tor en Edward Snowden

Vrij regelmatig wordt gedacht dat Tor nauw verbonden is met criminele activiteiten. Dit is het geval, omdat veel criminelen Tor gebruiken voor hun praktijken op het dark web. De browser zorgt ervoor dat gebruikers anoniemer zijn op internet, waardoor het hun perfecte tool is. De definitie van wat als crimineel of illegaal wordt beschouwd, verschilt per land en kan sterk verschillen. Dit is ook het geval bij cybercriminaliteit. Het online verkopen van harddrugs en wapens is bijvoorbeeld bijna overal ter wereld illegaal. In sommige landen kan het geven van uw kritische mening over een dictatuur of het lekken van staatsdocumenten echter ook als een misdaad worden beschouwd.

Een voorbeeld van het grijze gebied waar online praktijken in kunnen vallen, is het geval van Edward Snowden. In 2013 lekte Snowden geheime documenten uit over de NSA en hun spionage voor het grote publiek. Om deze reden wordt hij nu gezocht door de Amerikaanse regering. Wat Edward Snowden heeft gedaan (staatsgeheimen blootleggen) is volgens de Amerikaanse wet illegaal. Velen beweren echter dat Snowden gelijk had in wat hij deed. Hebben tenslotte niet alle burgers het recht om te weten wanneer iemand – iemand – naar hun bewegingen kijkt en luistert naar hun gesprekken? Dit is een moreel dilemma waarin privacy een grote rol speelt.

Edward Snowden gebruikte Tor onder meer om geheime NSA-documenten aan het bredere publiek te onthullen. Hij riep ook anderen op om de Tor-browser te gebruiken wanneer ze online gaan. Volgens hem is dit een van de weinige manieren waarop u anoniem kunt blijven en uw recht om vrij te publiceren kunt gebruiken. Regeringen en officiële organisaties, zoals de NSA in de VS, zullen u daar meestal niet kunnen volgen. Snowden gebruikte de browser voor activiteiten die in strijd waren met de wet. Zijn oproep aan anderen was echter niet crimineel: hij stelde alleen voor dat meer mensen hun online privacy beschermen door op internet te surfen met de Tor-browser. Er zijn enkele discussies over hoe veilig de Tor-browser werkelijk is, maar het feit blijft dat Tor het voor regeringen, websites en andere organisaties veel moeilijker maakt om mensen online te bespioneren.


Tor en illegale praktijken

Afgezien van het geval van Snowden, zijn er nog vele andere, meestal minder bekende of controversiële voorbeelden waarin Tor werd gebruikt voor illegale handel. Silk Road is waarschijnlijk het bekendste geval. Silk Road was een online marktplaats voor illegale wapens, drugs en andere producten. De website is teruggevoerd naar de bron en offline gehaald, maar er zullen ongetwijfeld vergelijkbare marktplaatsen zijn op het dark web. Zelfs als Tor op zichzelf niet illegaal is, geeft het gebruikers toch anoniem toegang tot dit soort platforms en pagina’s. Daarom zou je kunnen zeggen dat Tor criminaliteit indirect ondersteunt, omdat het ervoor zorgt dat criminelen niet zo gemakkelijk te identificeren zijn.

Wanneer er zoiets groots is als het afsluiten van Silk Road, hebben er vaak discussies over de vraag of de Tor-browser nodig is of niet. Dit leidt dan tot bredere debatten over online anonimiteit in het algemeen. De afweging die mensen moeten maken, is tussen het bestrijden van cybercriminaliteit en het zorgen voor hun online privacy. Het is een moeilijk evenwicht om te vinden, dat vaak niet alleen een juridische maar ook een ethische kwestie wordt.

Vanwege nieuwswaardige zaken zoals Silk Road, associeert het grote publiek Tor vaak met illegale activiteiten op het dark web. Met Tor kun je websites hosten die alleen toegankelijk zijn voor andere Tor-gebruikers, wat Tor niet helpt. Illegale marktplaatsen en fora zijn eenvoudig opgezet en direct toegankelijk voor het ‘juiste’ publiek. De Tor-browser maakt dergelijke praktijken mogelijk, zelfs als dat niet de reden is waarom het platform is opgezet.

Tor en privacy

Lijst met vergrootglasTor wordt mogelijk veel gebruikt door criminelen, maar dit betekent niet dat de browser zelf per definitie crimineel is. Integendeel: Tor helpt bij het creëren van een online omgeving waarin alles draait om vrijheid en privacy. Met Tor kun je browsen zonder dat anderen (bijvoorbeeld hackers, overheden en je baas) over je schouder meekijken. Het versterkt uw recht om te publiceren en uw vrijheid van meningsuiting. Als we het hebben over online veiligheid en anonimiteit, is Tor een geweldig initiatief.

Toch heeft Tor te maken gehad met verschillende veiligheidsproblemen. Meerdere officiële organisaties, waaronder de CIA en de FBI, hebben de beveiliging van Tor kunnen omzeilen en zelfs hebben geschonden. Op deze manier konden ze individuen opsporen die te maken hadden met bepaalde illegale praktijken. Bovendien creëerde een zwakke plek in Tor’s systeem in 2017 de mogelijkheid om IP-adressen van Linux en MacOS bloot te leggen, waardoor de anonimiteit van de browser werd opgeheven.

Houd er altijd rekening mee dat, zelfs met de Tor-browser, u en uw online gegevens op de een of andere manier kunnen worden ontdekt. Zolang u zich echter aan de (lokale) wet houdt, mag dit voor u geen probleem zijn. Het gebruik van de Tor-browser is op zichzelf meestal niet problematisch. Maar om ervoor te zorgen dat u met de best mogelijke online bescherming werkt, kunt u Tor altijd gebruiken in combinatie met een VPN-verbinding. Als u dit doet, wordt uw online verkeer op twee verschillende manieren beveiligd en heeft u een extra coderingslaag die uw privacy en anonimiteit bewaakt.

Conclusie

Tor gebruiken is niet illegaal. De Tor-browser geeft gebruikers anoniem toegang tot gratis internet. Zoals overal het geval is, kan deze toegang zowel op goede als op slechte manieren worden gebruikt. Met Tor kunnen mensen immers ook criminele websites en marktplaatsen op het dark web bezoeken. Desondanks biedt Tor een belangrijke en adequate optie om belangrijke informatie anoniem te verspreiden. Kortom: juridisch gezien kun je Tor zonder gevolgen gebruiken, zolang de dingen die je online doet niet in strijd zijn met de wet.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me