6 Windows 10 privacy-instellingen die u vandaag moet aanpassen

De dramatische veranderingen in Windows 8 zorgden voor veel controverse. Windows 10 is echter een steeds populairder besturingssysteem. De nieuwste versie voedt nu bijna 35% van alle pc’s en dat aantal groeit elk jaar. Computergebruikers worden steeds bewuster van privacyproblemen en Microsoft heeft dit opgemerkt. Microsoft probeert transparanter te zijn over de wijzigingen die u kunt aanbrengen om uw privacy in het besturingssysteem te beschermen.


Waarom Windows een privacy-ramp is

Privacy van Windows 10-laptopsVanaf het begin veroorzaakte Windows 10 bezorgdheid onder privacy-experts. Standaard registreert Windows elke toetsaanslag en markering die u maakt op een apparaat met Windows 10. Als een collega dat soort software op uw computer zet, voelt u zich waarschijnlijk geschonden en boos. Pas met een recente update heeft Windows het u zelfs mogelijk gemaakt om deze instelling uit te schakelen.

Windows houdt ook uw locatie bij op alle apparaten waarop u Windows 10 standaard gebruikt, zoals een privédetective u te allen tijde volgt. Als je een Windows-tablet, telefoon of ander draagbaar apparaat bij je hebt, weet Windows waar je bent. Van het kantoor van de dokter tot de supermarkt, naar het werk en thuis, Windows weet waar u bent en houdt bij. Dit is een goudmijn aan informatie voor adverteerders. Locatiegegevens geven adverteerders toegang tot de winkels waar u het liefst winkelt, de buurt waarin u woont en nog veel meer.

Cortana luistert

Een van de grote toevoegingen aan Windows in de afgelopen jaren was de virtuele Cortana-assistent. Dit systeem kan vragen beantwoorden over het weer, het verkeer of wat de definitie van “opdringerig” is. Om Cortana te gebruiken, moet je ermee instemmen dat Windows 10 ‘je leert kennen’. Hierdoor kan Cortana elke toetsaanslag en elke handgeschreven notitie op uw apparaat lezen. Cortana kan ook naar uw stem luisteren en uw spraak analyseren. Als u deze functie uitschakelt, wordt Cortana uitgeschakeld, maar wordt een geweldige mate van privacy hersteld voor uw Windows-gebruik. Laten we eens kijken hoe we Cortana kunnen uitschakelen.

Klik in het startmenu op het pictogram ‘tandwiel’ voor Instellingen.

privacy instellingen windows10

Zoek vanaf hier naar het hangslotvormige pictogram voor ‘Privacy’ en klik erop.

privacy instellingen windows10

Dit is het privacyscherm van Windows 10. We bekijken enkele instellingen die u hier zou kunnen wijzigen. Kijk ondertussen in de linkerkolom onder ‘Windows-rechten’ en klik op ‘Spraak, inkt, & typen”.

privacy instellingen windows10

Dit is het scherm ‘Kennismaking’ waarin wordt uitgelegd hoe Cortana deze informatie gebruikt en verzamelt. De vage verklaring verzekert je dat het lokale woordenboek helpt ‘betere suggesties voor je te maken’. Deze zwakke verzekering is niet voldoende om velen ervan te overtuigen hun privacy op te geven. Klik op het vak met het label ‘Spraakdiensten en typsuggesties uitschakelen’. Een pop-up waarschuwt u dat Cortana hierdoor wordt uitgeschakeld. Klik op ‘OK’ om te accepteren en Cortana kan niet langer alles volgen wat je doet op Windows.

Voorkom dat Windows al uw bewegingen volgt

Locatie-instellingen zijn enkele van de meest opdringerige inbreuken op uw privacy. Andere inbreuken op de privacy volgen uw activiteit online, locatiegegevens volgen u zelfs offline. Locatieservices geven Windows 10 toegang tot informatie over wat u doet wanneer u uw computer niet gebruikt. Bezoek een gynaecoloog in een nieuw, regelmatig patroon en Microsoft kan de informatie analyseren om te voorspellen dat je zwanger bent. Microsoft weet mogelijk van uw zwangerschap voordat u het zelfs aan uw naasten vertelt. Het beveiligen van uw locatie-instellingen kan een van de belangrijkste privacystappen zijn die u kunt nemen. Laten we eens kijken hoe we onze locatie-instellingen in Windows kunnen aanpassen.

Terug op het scherm Instellingen, kijk onder de app-machtigingen voor ‘Locatie’ zoals hierboven gemarkeerd.

privacy instellingen windows10
Schakel locatie-instellingen hier uit. Klik onder ‘Locatieservice’ op de schuifregelaar om locatie-instellingen uit te schakelen. Houd er rekening mee dat bovenaan het scherm een ​​waarschuwing staat dat elke persoon die dit apparaat gebruikt zijn eigen locatie-instellingen kan hebben. Als u iemand anders toegang geeft tot uw apparaat, kan Windows die gebruiker blijven volgen.

Verderop in het scherm zie je ‘Locatiegeschiedenis’. Door op de knop ‘Wissen’ te klikken, kunt u uw locatiegeschiedenis op dit apparaat wissen. Deze functie wist alleen de gegevens van uw apparaat, niet van de Microsoft-servers.

Nog verder naar beneden kunt u individuele apps selecteren die locatiediensten gebruiken. U kunt ervoor kiezen om individuele apps uit te schakelen waarvan u de toegang tot uw locatie wilt beperken. Om individuele apps te beperken, moet u de lijst doorlopen en elke app uitschakelen die u wilt beperken. Sommige apps, waaronder Cortana, werken niet zonder toegang tot je locatie.

Uw advertentievoorkeuren instellen

Microsoft heeft zich aangesloten bij de massa van softwareleveranciers die hun inkomstenstroom vergroten door gerichte advertenties te verkopen. Om dit te doen, moet Microsoft gedetailleerde profielen van uw interesses en activiteiten ontwikkelen. Adverteerders betalen meer om advertenties te targeten op groepen mensen die waarschijnlijk hun producten zullen kopen. Microsoft past elke gebruiker een advertentie-ID toe. Dit helpt om uw interesses te volgen op basis van wat u op uw computer en online doet. Microsoft gebruikt deze gegevens om een ​​profiel van u op te bouwen dat aan adverteerders kan worden verkocht..

Op het scherm Instellingen vindt u de advertentie-opties zoals hierboven gemarkeerd. Microsoft laat het lijken alsof deze instelling ingeschakeld blijft. Ze presenteren het als een manier om alleen relevante advertenties te zien. Als u echter meer privacy wilt behouden, klikt u op de schuifregelaar om gerichte advertenties uit te schakelen. U ziet nog steeds advertenties, maar adverteerders kunnen uw profiel niet targeten.

Microsoft volgt nog steeds uw toetsaanslagen

Eerder hebben we de privacyinstellingen eerder gewijzigd om te voorkomen dat Cortana uw toetsaanslagen bewaakt. U kunt niet worden verweten dat u denkt dat dit ervoor zorgt dat Microsoft niet elke toetsaanslag registreert. Dat is niet het geval. Die instelling zorgt er alleen voor dat uw toetsaanslagen niet worden geregistreerd voor Cortana. Microsoft blijft toetsaanslagen registreren voor alle andere Windows 10-services. U vindt de instelling voor het registreren van toetsaanslagen nog steeds ingeschakeld onder ‘Diagnostiek & feedback ‘.

Klik in het scherm privacyinstellingen op ‘Diagnostiek & feedback ‘. Het staat vermeld onder ‘Windows-machtigingen’ zoals hierboven weergegeven.

privacy instellingen windows10

Als u die ‘Diagnostiek’ niet intuïtief begrijpt & feedback ‘zou belangrijke privacyinstellingen bevatten, u bent niet de enige. Maar enkele van de meest kritische instellingen bevinden zich onder deze vreemd verwarrende naam. In het midden van het scherm ziet u ‘Inkt verbeteren & typen herkenning ’. Hier ziet u dezelfde tracking van toetsenbord- of tekengegevens die wordt bijgehouden zoals eerder werd gezien onder ‘Spraak, inkt, & typen’. Het is ongebruikelijk en verwarrend om schijnbaar dezelfde instelling te hebben onder twee verschillende menu’s die niet aan elkaar zijn gekoppeld.

Je zult merken dat deze instelling ingeschakeld blijft, zelfs als je de instelling in het andere menu hebt uitgeschakeld. Klik op de schuifregelaar om deze instelling uit te schakelen voor Windows 10. Dit zou moeten voorkomen dat Windows de invoer op uw apparaat bijhoudt, zowel vanaf uw toetsenbord als vanaf een touchscreen.

Onder de diagnostische gegevens ziet u dat standaard de optie ‘Volledig’ is geselecteerd. Dit verzendt zowel kritieke diagnostische gegevens op uw apparaat als gegevens over de websites die u bezoekt. Zowel de opties ‘Volledig’ als ‘Basis’ benadrukken dat er geen invloed is op de beveiliging of functionaliteit van uw apparaat, ongeacht welke u kiest. De enige wijziging is of u zich vrijwillig aanmeldt om Microsoft-gegevens te verstrekken over de websites die u bezoekt. Selecteer de optie ‘Basis’ om deze toegang te beperken.

Zoek de instelling ‘Ervaringen op maat’ onder aan dit scherm. Hierdoor kan Microsoft Windows 10 aanpassen op basis van de diagnostische gegevens die u met het bedrijf deelt. Dit omvat gerichte advertenties op basis van hoe u het apparaat gebruikt. Meer in het bijzonder advertenties op basis van de websites die u bezoekt, zoals gecontroleerd onder de instelling ‘Volledig’ voor het delen van diagnostische gegevens. Deze gerichte advertenties blijven op hun plaats, zelfs als u gerichte advertenties heeft uitgeschakeld in het vorige privacyscherm. Klik gewoon op de schuifregelaar om deze instelling hier voor Microsoft uit te schakelen.

Privacy serieus nemen

Het klinkt handig om de advertenties die u ziet relevanter te maken. De kosten voor uw privacy zijn echter niet altijd zo duidelijk. Het beperken van uw privacyinstellingen kan een groot verschil maken bij het privé houden van uw persoonlijke gegevens. Zelfs na het nemen van deze stappen kunt u zich nog steeds zorgen maken. U maakt zich misschien zorgen dat Windows 10 en andere apps op uw apparaat nog steeds uw persoonlijke gegevens verzamelen. Er is een eenvoudige stap die u kunt nemen om uw privacy drastisch te vergroten: gebruik een VPN.

Een Virtual Private Network (VPN) helpt uw ​​gebruik van verbonden apparaten anoniemer te maken. In plaats van rechtstreeks verbinding te maken met internet, maakt u verbinding via de VPN-router, die mogelijk mijlenver van u verwijderd is. Hierdoor kun je online zijn zonder teveel informatie over jezelf weg te geven.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me