5G en privacy: moeten we ons zorgen maken? | VPNOverzicht

Smartphone met 5GNa het succes van 3G en 4G is het tijd voor de volgende stap in mobiel netwerken: 5G. De term wordt veel gebruikt, zowel in positieve als in negatieve zin. Een 5G-netwerk geeft ons sneller en beter internet, dat met allerlei nieuwe mogelijkheden en kansen komt. Tegelijkertijd maken sommige mensen zich echter zorgen over hun privacy in een wereld waar het delen van informatie via internet gemakkelijker en genormaliseerd is dan ooit. In dit artikel vertellen we je alles over 5G, wat voor soort veranderingen het zal veroorzaken en welke privacyoverwegingen mensen hebben.


Wat is 5G?

5G staat voor de vijfde generatie (vandaar de G) mobiele netwerken. Zoals je had verwacht, waren er vier eerdere generaties. Twee van hen zullen waarschijnlijk bekend voorkomen: 3G en 4G. Als je momenteel op je telefoon zit zonder een wifi-netwerk te gebruiken, lees je dit artikel waarschijnlijk via een van die verbindingen. 5G is de meest recente versie van dergelijke mobiele netwerken. Het is nog in ontwikkeling en alleen beschikbaar op specifieke locaties. De komende jaren wordt het echter wereldwijd beschikbaar.

Eerdere generaties: 1G, 2G, 3G en 4G

De verschillende generaties van ons mobiele netwerk laten zien hoeveel technologie in de loop der jaren is vooruitgegaan. Ten eerste was er 1G, waarmee mobiele telefoons konden communiceren met zendmasten. Hierdoor konden we elkaar bellen zonder vaste lijn. Met 2G werd ook digitale communicatie mogelijk: toen begonnen we elkaar allemaal te sms’en. Door de introductie van 3G konden mobiele telefoons verbinding maken met internet. Eindelijk, vanaf ongeveer 2013, werd 4G populair. Smartphones konden opeens meer internetgegevens verzenden en ontvangen met een hogere snelheid. Wat betekent dit? Nou, Netflix kijken op je telefoon is bijvoorbeeld normaal geworden, terwijl dat nog niet eerder was. Nu is het tijd voor de volgende stap: 5G.

Sneller internet met 5G

Snelheidsmeter 5GHet grote voordeel van 5G is dat het veel hogere snelheden haalt dan 4G. Het kan veel meer gegevens in dezelfde tijd verzenden. Die verbetering is ook niet klein: 5G maakt je internetverbinding ongeveer honderd keer sneller dan die van 4G. Vertragingen die met 4G als normaal werden beschouwd, zullen niet bestaan ​​met 5G. Een netwerk van de vijfde generatie verzendt gegevens in minder dan een milliseconde, terwijl dit met het vorige netwerk gemiddeld 50 milliseconden zou duren. Met andere woorden, 5G brengt ons van een relatief snel mobiel netwerk naar een ongelooflijk snel netwerk.

De mogelijkheden van een 5G-netwerk

Je vraagt ​​je misschien af ​​of een zo snel netwerk wel nodig is. Het internet van je telefoon werkt prima en je kunt die afleveringen van The Witcher nauwelijks sneller bekijken dan je al bent. Toch heeft een sneller en stabieler netwerk meer voordelen dan je zou denken. Hier zijn er een paar:

Stabielere verbindingen voor grote groepen mensen

4G-netwerken kunnen vrij gemakkelijk overbelast raken. Wanneer er grote groepen mensen op één locatie zijn (denk aan festivals, universiteiten en luchthavens), kunnen gebruikers vertragingen oplopen. 5G zorgt ervoor dat dit geen probleem meer is, ongeacht hoeveel smartphones er binnen dezelfde vierkante mijl zijn.

Bovendien blijft de vraag naar mobiele data groeien. Dit komt niet alleen omdat meer mensen toegang krijgen tot mobiele netwerken, maar ook omdat het aantal apparaten dat met deze netwerken werkt, blijft groeien. Van onze smartphones tot koelkasten en onze smartwatches tot slimme babyfoons: ze gebruiken tegenwoordig allemaal internet om gegevens te verzenden en te ontvangen. Dit dataverkeer moet ook via een mobiel netwerk verstuurd worden. Een effectief 5G-netwerk zou aan deze groeiende vraag kunnen voldoen. Met 5G kunnen huishoudens, bedrijven en openbare plaatsen meer slimme apparaten gebruiken zonder dat dit de kwaliteit en snelheid van het netwerk beïnvloedt.

Minder batterijgebruik

Je hebt energie nodig om mobiele data te kunnen verzenden en ontvangen. Daarom gaat de batterij van je telefoon veel langer mee wanneer je 4G uitschakelt of de vliegtuigmodus inschakelt. Met 5G kost uw apparaat veel minder energie om dezelfde hoeveelheid gegevens te verzenden. Je batterij loopt daardoor langzamer leeg bij gebruik van 5G in plaats van 4G. U hoeft uw telefoon minder vaak op te laden, wat net iets handiger is. Ondertussen zal uw internetsnelheid alleen maar toenemen.

Nieuwe technieken en het ‘internet der dingen’

Drone postbode5G-technologie kan worden gebruikt om nieuwe producten en diensten te creëren. Het Internet of Things (IoT), dat verwijst naar alle moderne apparaten die via internet kunnen communiceren, zal gestaag groeien. Afgezien daarvan zorgt 5G voor videostreaming van hogere kwaliteit. Dit betekent niet alleen dat je Netflix-serie er geweldig uitziet op het scherm van je smartphone, maar ook dat chirurgie op afstand op een veiligere en betere manier kan gebeuren. Er zijn nog veel meer mogelijkheden: denk bijvoorbeeld aan geautomatiseerde irrigatiesystemen of drones die uw post bezorgen. Machines kunnen meer geautomatiseerd worden en hun ingestelde taken efficiënter uitvoeren, allemaal dankzij de snelle, eindeloze communicatie die 5G biedt.

5G brengt onze privacy in gevaar?

Het aankomende 5G-netwerk kan bijdragen aan een echte technologische revolutie die allerlei slimme apparaten met elkaar zal verbinden. Ons online leven zal alleen maar groter worden en meer aspecten van ons echte leven gaan bevatten. Dit heeft voordelen, maar brengt ook enkele serieuze risico’s met zich mee, vooral op het gebied van privacy. Wat gebeurt er met al die gegevens die online worden opgeslagen en gedeeld? Als internet meer over ons weet dan over onszelf, wat betekent dat dan? Dit zijn vragen die steeds weer terugkomen. Dit heeft niet alleen technische implicaties, maar heeft ook gevolgen voor de sociale en politieke wereld om ons heen.

Is onze persoonlijke informatie veilig?

Een functioneel 5G-netwerk kan veel gegevens verwerken. Dat betekent dat het ook gemakkelijker is om allerlei informatie over zijn gebruikers te loggen. De websites die u bezoekt, uw locatie, afbeeldingen van de camera in de slaapkamer van uw dochter en zelfs de gezondheidsinformatie die door uw Fitbit wordt gemeten, worden allemaal verzonden via 5G-netwerken. Vaak wordt deze informatie precies gebruikt zoals u verwacht: u kunt uw dochter controleren, zelfs wanneer u niet thuis bent, en uw favoriete apps gebruiken uw gegevens om hun services te verbeteren.

Uw gegevens kunnen echter ook tegen u worden gebruikt. Dit gebeurt al veel: er zijn talloze partijen die online kunnen zien wat je doet. Zelfs marketingbedrijven en in sommige gevallen cybercriminelen hebben mogelijk toegang tot uw persoonlijke gegevens. Bedrijven kunnen het gebruiken om de advertenties die ze u laten zien te personaliseren, zodat ze de kans vergroten dat u uw geld eraan uitgeeft. Als het gaat om black hat-hackers, is het gevaar duidelijker: ze zullen uw gegevens misbruiken om u op welke manier dan ook te schaden. Hoe meer gegevens over ons door de lucht worden gestuurd, hoe groter de kans dat deze gegevens in verkeerde handen vallen. Daarom maken veel mensen zich zorgen over de negatieve gevolgen van 5G. Wie weet welke partijen mogelijk naar uw online gegevens kijken?

Huawei en 5G

China met slotHuawei is een van de bedrijven die mogelijk een blik kan werpen op de gegevens die via 5G-netwerken worden verzonden. Dit Chinese bedrijf produceert telecommunicatieapparaten en richt zich nu ook op 5G-apparatuur. Je kent misschien hun goedkope smartphones, die de afgelopen jaren erg populair zijn geworden. Nu ontwikkelt Huawei ook aantoonbaar de beste 5G-technologie ter wereld. Hun 5G-antennes zijn sterker dan die van concurrenten, waardoor ze grotere gebieden kunnen bestrijken en een netwerk van goede kwaliteit kunnen bieden. Dit is niet per ongeluk gebeurd: Huawei investeert al jaren in 5G. Vanwege de hoge kwaliteit lijkt het kopen van Huawei-producten misschien een goed idee, maar zo eenvoudig is het niet.

Aangezien de scheiding tussen staat en bedrijf in China niet zo duidelijk is als in de meeste andere delen van de wereld, maken veel mensen zich zorgen over de bedoelingen van Huawei. Als onze 5G-technologie wordt vervaardigd door een bedrijf dat banden heeft met de Chinese overheid, heeft die overheid mogelijk toegang tot onze gegevens. Het feit dat Huawei niet duidelijk maakt hoe hun bedrijf wordt geleid, creëert alleen maar meer wantrouwen. Het bedrijf ontkent alle banden met de nationale overheid, maar de argwaan blijft groeien.

De handelsoorlog tussen de VS en China

De relatie tussen China en de Verenigde Staten is ingewikkeld, vooral sinds 2016. Dit heeft Huawei enorm geraakt. President Trump introduceerde een invoerbelasting van 25% op alle Chinese producten, wat resulteerde in een handelsoorlog tussen de landen. Dit veroorzaakte serieuze problemen voor Huawei: hun nieuwe smartphones mochten geen Amerikaanse technologie gebruiken. Hoewel Huawei onderdelen uit andere landen kon importeren, worstelt het bedrijf nog steeds op andere fronten. Een belangrijk voorbeeld hiervan is dat ze niet langer verschillende Google-services, waaronder Android, mogen gebruiken op nieuwe apparaten.

De reputatie van Huawei heeft ook geleden. Zoals eerder vermeld, vermoeden velen dat Huawei haar gebruikers voor de Chinese regering zou bespioneren. Bovendien proberen de VS actief andere landen te overtuigen om niet samen te werken met Chinese bedrijven, waaronder Huawei. Verschillende Europese landen aarzelen om de Chinese technologie in hun 5G-netwerken toe te laten. Onderstaande tabel geeft aan hoe specifieke landen momenteel denken over mogelijke 5G-samenwerkingen met Huawei.

Land
Meningen over 5G-samenwerking met Huawei
OostenrijkDe Oostenrijkse regering sluit Huawei vooralsnog niet uit, maar wil wachten tot andere EU-landen beslissen, zodat ze een gecoördineerd, gezamenlijk besluit kunnen nemen.
BelgiëIn januari 2020 kondigde de Belgische regering aan dat ze het oordeel van de European Telecom Council zouden volgen. Dit betekent dat ze het gebruik van 5G-apparatuur van onbetrouwbare leveranciers verbieden. De 5G-apparaten van Huawei vallen waarschijnlijk ook in deze categorie.
Tsjechische RepubliekDe Tsjechische veiligheidsdienst adviseert geen Huawei-producten te gebruiken, maar zowel de president als de premier zouden een samenwerking niet erg vinden.
FrankrijkDe Fransen namen de zogenaamde “Huawei-wet” over: alle samenwerkingen binnen 5G-projecten mogen worden afgebroken als dit gebeurt in naam van de nationale veiligheid. De regering heeft aangekondigd dat ze geen specifieke producenten willen verbieden. Ze beoordelen elk geval op zich.
DuitslandDe Duitse regering gaat de VS niet volgen. Ze willen geen specifieke partijen discrimineren. Volgens de Duitse minister van Buitenlandse Zaken is samenwerking met Huawei noodzakelijk om op korte termijn een 5G-netwerk op te zetten.
HongarijeHet plan is om Huawei op te nemen in de bouw van het Hongaarse 5G-netwerk.
ItaliëNa grondig onderzoek werd de Italiaanse regering ertoe aangezet serieus te overwegen weg te blijven van alle 5G-samenwerkingen met Huawei en andere Chinese producenten. Toch zeggen ministers dat Huawei een rol zou moeten spelen in de ontwikkeling.
NederlandDe Nederlanders hebben besloten geen apparatuur toe te staan ​​in de kern van hun 5G-netwerken wanneer deze wordt geproduceerd door een staat, entiteit of persoon die mogelijk de intentie heeft om het Nederlandse communicatienetwerk te misbruiken of af te sluiten, of partijen die nauw verbonden zijn met een dergelijke staat, entiteit of persoon. Vanwege de vele beschuldigingen zou Huawei hier ook in kunnen worden opgenomen.
NoorwegenDe Noren werken nauw samen met het bedrijf Ericsson om hun 5G-netwerk operationeel te krijgen. De banden met Huawei worden langzaam verbroken.
PolenIn september 2019 tekende Polen een overeenkomst met de VS om samen te werken aan 5G-technologie. Toch willen Poolse telecomproviders Huawei niet volledig uitsluiten.
PortugalDe regering heeft gezegd dat het Chinese producenten niet uitsluit bij het opzetten van hun 5G-netwerken.
SpanjeSpaanse partijen hebben al samengewerkt met Huawei en zijn begonnen met het opzetten van 5G in vijftien grote steden.
ZwedenEr is een wet voorgesteld die Huawei en andere Chinese verkopers buiten het Zweedse 5G-netwerk zou houden. Partnerschappen en vergunningen mogen al worden geweigerd als de partij een risico vormt voor de Zweedse nationale veiligheid.
ZwitserlandZwitserland heeft een lopend 5G-netwerkcontract met Huawei om samen een onderzoekscentrum te bouwen.
Verenigd KoningkrijkPresident Johnson wil ervoor zorgen dat de nationale veiligheid niet in het gedrang komt. Huawei krijgt een beperkte rol om te spelen, waar ze geen toegang krijgen tot de meest gevoelige delen van het 5G-netwerk.

Europa is duidelijk zeer verdeeld over deze kwestie. Vooral binnen de EU is dit lastig. Meerdere ministers riepen de Europese Unie op om een ​​eenzijdig besluit te nemen. De EU reageerde met de volgende richtlijn: producenten die een risico kunnen vormen, kunnen een rol in de 5G-netwerken worden ontzegd. Hoe dan ook, de situatie laat zien dat het opzetten van een nieuwe generatie mobiele netwerken niet alleen wordt beïnvloed door technologische vooruitgang. Politieke gevoelens kunnen ook een grote rol spelen.

5G en gezondheid

Smartphone gezondheidszorg pictogramAfgezien van de mogelijke privacyrisico’s die met 5G gepaard gaan, zijn sommige mensen ook bang dat dit nieuwe netwerk hun gezondheid zal schaden. Ze denken bijvoorbeeld dat de straling ons ziek zal maken. Tot dusver is er geen onderzoek geweest dat heeft aangetoond dat 5G-netwerken ons lichaam daadwerkelijk beïnvloeden. Dus waarom beweren mensen nog steeds dat 5G-straling slecht is? De angsten zijn niet helemaal ongegrond, hoewel ze ook niet helemaal correct zijn. Ze zijn hoogstwaarschijnlijk ontstaan ​​door de negatieve connotatie van het woord ‘straling’. Sommige soorten straling zijn schadelijk voor de mens omdat ze de moleculen in ons lichaam veranderen, die kanker kunnen veroorzaken. Daarom staan ​​dokters in het ziekenhuis achter een muur als ze een röntgenfoto van je maken. Een kleine hoeveelheid van deze straling is niet zo erg, maar regelmatig jezelf eraan blootstellen is gevaarlijk.

De straling die bij 1G, 2G, 3G, 4G en 5G hoort, muteert je moleculen niet. Het is een ander soort straling die niet-ioniserende straling wordt genoemd. Er zijn tests die lijken te suggereren dat straling van mobiele netwerken gevaarlijk is, hoewel geen van deze feitelijke definitieve resultaten oplevert. Eén studie vond bijvoorbeeld kleine tumoren bij mannelijke ratten nadat ze waren blootgesteld aan zware 3G-straling. Deze resultaten waren echter zo minimaal dat ze toeval hadden kunnen zijn. Bovendien waren de stralingsniveaus die in dit experiment werden gebruikt veel hoger dan de stralingsniveaus waarmee we te maken hebben, zelfs als we onze smartphones elk uur van de dag zouden gebruiken.

In 2011 classificeerde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de door 4G en 5G afgegeven RF-straling als mogelijk kankerverwekkend, wat betekent dat het kanker kan veroorzaken. Maak je echter geen zorgen. Andere veel voorkomende producten, zoals koffie, staan ​​op dezelfde lijst. Of er daadwerkelijk een verband bestaat tussen straling en kanker, staat nog ter discussie. Onderzoek naar 5G-straling is nog gaande, maar de kans dat iets schokkends aan het licht komt, is minimaal.

Wanneer is 5G beschikbaar??

De enige vraag die nog rest is wanneer we 5G kunnen gebruiken. Verschillende partijen hebben gewerkt aan het ontwikkelen van zendmasten, het produceren van nieuwe smartphones en het testen van alle apparatuur op grote schaal. Daarom duurt het niet lang voordat we allemaal kunnen genieten van dit snelle netwerk.

Vliegtuig boven de planeet aardeOver de hele wereld werken teams aan het testen en implementeren van 5G-netwerken. In de Verenigde Staten zijn er bijvoorbeeld meerdere steden waar je, mits je de juiste soort smartphone hebt, al gebruik kunt maken van het snellere 5G-netwerk. Ook in het Verenigd Koninkrijk is 5G in bepaalde gebieden verkrijgbaar. Zuid-Korea heeft 5G al openbaar gemaakt: sinds eind 2018 konden bedrijven het gebruiken en inmiddels kan iedereen met het juiste apparaat.

Kortom, er zijn meerdere plaatsen in de wereld waar 5G-netwerken al actief zijn. De volgende stap voor overheden, telecomproviders en andere partijen is om 5G voor iedereen beschikbaar te maken, of je nu in een grote stad woont of niet. Binnen de Europese Unie is het de bedoeling om dit voor eind 2020 te realiseren. Ook hier maken Noord-Amerika en delen van Azië in korte tijd enorme stappen. Op andere plaatsen kan het nog een paar jaar duren.

Conclusie

5G is de volgende stap voor mobiele netwerken. Het zorgt voor snellere verbindingen en creëert allerlei nieuwe technologische mogelijkheden. Vertragingen tijdens het gamen en streamen op je smartphone behoren tot het verleden. Bovendien kunnen we slimme apparaten in de gezondheidssector, de landbouw en allerlei andere sectoren veel effectiever gebruiken. De mogelijkheden zijn eindeloos. Tegelijkertijd moeten we echter op onze hoede zijn voor de mogelijke gevolgen die dit voor onze privacy heeft. Alleen de tijd zal het leren, maar het kan nooit kwaad voorzichtig te zijn!

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me