5 ogen, 9 ogen en 14 ogen uitgelegd | VPNOverzicht

Oog op laptop


Als je geïnteresseerd bent in privacy, heb je misschien wel eens gehoord van de termen ‘5 Eyes’, ‘9 Eyes’ en ’14 Eyes’. Deze termen worden gebruikt om een ​​coalitie van landen te beschrijven die samenwerken om allerlei soorten gegevens te verkrijgen en te delen. In wezen zijn deze landen nu een bijna wereldwijde organisatie geworden met toegang tot gigantische hoeveelheden informatie.

Als u in een van de coalitielanden woont, is het misschien goed om te weten dat uw regering informatie over u zou kunnen delen met de andere leden van die allianties. Dit heeft ernstige gevolgen voor uw online privacy. Wat deze 5, 9 en 14 Eyes-landen precies doen, hoe ze zijn ontstaan ​​en welke gevolgen hun acties hebben voor uw privacy, wordt allemaal besproken in dit artikel.

De oorsprong van 5 ogen

De originele 5 Eyes-alliantie werd gevormd in de jaren 1940. Het begon als een unie tussen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk: de zogenaamde UKUSA-overeenkomst. Hierdoor konden de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk gemakkelijker informatie uitwisselen. Canada, Australië en Nieuw-Zeeland sloten zich later aan bij de UKUSA-overeenkomst, omdat ze samengingen met landen van het Gemenebest met een gemeenschappelijk rechtssysteem. Zo ontstond de 5 Eyes, ook wel bekend als de FVEY.

Ontwikkeling van het ECHELON-bewakingssysteem

Tijdens de Koude Oorlog ontwikkelde de FVEY een systeem waarmee ze Sovjetcommunicatie konden onderscheppen. Dit systeem, het ECHELON-bewakingssysteem genoemd, wordt nu gebruikt om de communicatie van miljarden burgers wereldwijd te monitoren.

Het grote publiek werd in de jaren 90 bekend met het ECHELON-systeem, dat zowel in Europa als in de Verenigde Staten voor een kleine verontwaardiging zorgde. De aanslagen van 9/11 en de daaropvolgende War on Terror werden gebruikt om te pleiten voor voortzetting en zelfs uitbreiding van de monitoringpraktijken. Vanaf dat moment verschoof de focus van surveillance naar internet. Dit is logisch, omdat het internet in opkomst was en op dit moment gebeurt de meeste van onze communicatie daarop.

5 Ogen en de toename van spionage wereldwijd

Keylogger HackerMet de uitbreiding van het ECHELON-systeem en de gegevensuitwisseling tussen de 5 Eyes-landen werd het duidelijk dat massasurveillance wereldwijd een gegeven zou worden. Zelfs vandaag wordt communicatie tussen landambtenaren of zelfs burgers onderschept en op grote schaal gedeeld met de andere 5 Eyes-landen. Door de overeenkomst is het toezicht in de afgelopen jaren alleen maar toegenomen.

Wetgeving in de Verenigde Staten stelde altijd dat de NSA haar eigen burgers niet mag bespioneren. Omdat deze regels in andere landen verschillen, kan het voor de Verenigde Staten makkelijker zijn om een ​​buitenlandse organisatie, bijvoorbeeld een uit het Verenigd Koninkrijk, hun burgers te laten bespioneren. Door de 5 Eyes alliantie kan het Verenigd Koninkrijk deze informatie gemakkelijk delen met de NSA. Dit biedt landen de mogelijkheid om hun eigen privacywetten te omzeilen en massaal toezicht op hun burgers te gebruiken.

Inmiddels zijn in verschillende landen verschillende nieuwe wetten op spionage ingevoerd. Momenteel heeft de Amerikaanse NSA toegang tot telefoongegevens, kan ze mensen volgen waar ze ook zijn en kan ze zo nodig apparaten hacken. Bovendien heeft het VK ermee ingestemd om een ​​nieuwe wet over spionage in te voeren en hebben Rusland en China afgesproken om samen te werken op het gebied van (cyber) spionage, zodat ze zichzelf beter kunnen beschermen tegen cyberaanvallen.

Het uitbreiden van de 5 Eyes Alliance: 9 Eyes en 14 Eyes

In de loop van de tijd is de 5 Eyes-alliantie uitgebreid naar andere landen. Deze verschillende allianties zijn uitgegroeid tot een groot netwerk van landen die gevoelige informatie met elkaar delen. Dit omvat communicatie tussen burgers en organisaties.

De 9 Eyes-landen omvatten de oorspronkelijke 5 Eyes-landen, evenals Nederland, Frankrijk, Denemarken en Noorwegen. Terwijl 9 Eyes meestal een uitbreiding is van 5 Eyes, is de samenwerking tussen deze negen landen minder intens dan bij 5 Eyes. Ten slotte is er ook de 14 Eyes-alliantie, waaronder de toevoeging van België, Italië, Duitsland, Spanje en Zweden. Ook hier is het doel om informatie te verkrijgen en die indien nodig met elkaar te delen. 14 Eyes is echter niet zo streng en intens in zijn samenwerking als 9 Eyes en 5 Eyes. Hoe dan ook, deze 14 landen delen gevoelige informatie met elkaar zonder al te veel moeite te hoeven doen. Deze informatie reikt zelfs tot privécommunicatie tussen burgers.

Bescherm uzelf tegen massale bewaking

Aangezien steeds meer van ons leven op internet plaatsvindt en online privacy een belangrijke overweging wordt, is het goed om op de hoogte te zijn van concepten zoals de 5, 9 en 14 Eyes allianties. Dergelijke projecten kunnen uw privacy mogelijk schaden. Een overheidsinstantie in uw land kan uw privécommunicatie onderscheppen. Vervolgens konden ze deze communicatie en andere persoonsgegevens delen met overheidsinstanties in andere landen. Uw overheid kan dit doen zonder uw directe toestemming.

Om zichzelf tegen deze krachten te beschermen, kiezen sommige internetgebruikers er nu voor om een ​​VPN te gebruiken. Een VPN is zeer effectief wanneer u uw online privacy wilt beschermen en uw dataverkeer voor nieuwsgierige blikken wilt verbergen. Er moet echter één ding worden opgemerkt: als u specifiek een VPN wilt gebruiken om ervoor te zorgen dat u het bereik van de 5, 9, 14 Eyes-landen ontsnapt, moet u een VPN kiezen die niet in een van deze landen is gevestigd . Enkele voorbeelden van premium VPN-providers die niet onder de massale bewaking van de 14 Eyes-landen vallen, zijn:

ExpressVPN

ExpressVPN is een enorme speler op de VPN-markt. Deze aanbieder bevindt zich op de Britse Maagdeneilanden. Daarom hoef je je niet zoveel zorgen te maken over 5 Eyes en de andere allianties als je deze VPN consequent gebruikt.

NordVPN

Op het moment van schrijven is NordVPN de grootste VPN die er is. Het hoofdkantoor van hun bedrijf is gevestigd in Panama. Dit land maakt geen deel uit van de allianties met 5, 9 of 14 ogen.

CyberGhost

CyberGhost is een andere populaire VPN. Deze aanbieder heeft teams die in zowel Roemenië als Duitsland werken. Hun hoofdkantoor bevindt zich echter in Roemenië, waardoor ze buiten de jurisdictie van 5, 9 en 14 Eyes vallen.

Overzicht van 5 ogen, 9 ogen en 14 ogen landen

Hieronder vindt u een snel overzicht van de landen die deel uitmaken van de allianties 5 Eyes, 9 Eyes en 14 Eyes.

5 Eyes landen
9 Eyes landen
14 Eyes landen
Verenigde StatenVerenigde StatenVerenigde Staten
Verenigd KoningkrijkVerenigd KoningkrijkVerenigd Koningkrijk
AustraliëAustraliëAustralië
CanadaCanadaCanada
Nieuw-ZeelandNieuw-ZeelandNieuw-Zeeland
NederlandNederland
FrankrijkFrankrijk
DenemarkenDenemarken
NoorwegenNoorwegen
België
Italië
Duitsland
Spanje
Zweden

Laatste gedachten

De landen 5 Eyes, 9 Eyes en 14 Eyes vormen een gigantische westerse alliantie die gevoelige informatie uitwisselt en gebruik maakt van massasurveillance. Het is een bijna wereldwijd spionage-netwerk geworden. De overeenkomsten van de allianties stellen deze landen in staat hun nationale privacywetgeving te omzeilen en toch meer informatie te bemachtigen dan ze zouden moeten hebben. Als gevolg hiervan, als u in een van de 14 Eyes-landen woont, kan uw regering alle informatie delen met overheidsinstanties in de andere 13. Daarom is het misschien niet zo’n slecht idee om een ​​VPN te gebruiken om uw online privacy te verbeteren. Een goede VPN zorgt ervoor dat geen enkel bureau jouw internetverkeer kan onderscheppen. Je zou kunnen denken dat je niets te verbergen hebt, maar met zoveel ogen kijkend, wie weet wat ze zouden kunnen zien – en waarvoor ze je informatie zouden kunnen gebruiken.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me