Tor encara és segur d’utilitzar? | VPNoverview

Logotip de Tor The Onion RouterTor ha esdevingut un nom domèstic per a molts. És una forma segura i garantida de romandre anònim a Internet. En teoria, ningú pot veure què feu en línia quan feu servir el navegador Tor. A més, és una de les maneres més fàcils d’accedir al web fosc. En els darrers anys, però, ha quedat palès en diverses ocasions que la seguretat de Tor pateix problemes greus. El FBI, la CIA i la NSA han pogut frenar la seguretat de Tor. Tan segur, Tor és tan segur? No deixa de ser una manera decent de navegar de manera anònima per la xarxa?


La resposta breu és que sí. Podeu utilitzar el navegador Tor per navegar de forma anònima. No obstant això, et desanimem d’utilitzar només Tor per a la protecció en línia. Diversos incidents han demostrat que l’ús no segur de Tor pot produir una fuita de privadesa greu o fins i tot problemes amb la seguretat en línia. Penseu en virus, criminals i hacks. Aquest article farà més llum sobre aquests problemes amb Tor.

Per protegir-vos al màxim possible, el millor és utilitzar el navegador Tor en combinació amb una VPN decent i alguna forma d’antivirus. NordVPN és una VPN digna de confiança. Aquest servei té un xifrat excel·lent, és molt fàcil d’utilitzar i disposa de milers de servidors disponibles per triar.

Com funciona Tor

El navegador Tor és un navegador especial que anonimitza el trànsit a Internet. Les vostres dades s’envien des de diversos equips Tor. Amb aquest procés, el navegador garanteix que els forasters no puguin veure d’on provenen aquestes dades i cap a on es dirigeixen. Dit d’una altra manera: el navegador Tor fa que sigui molt més difícil per als llocs web i fins i tot els governs enllaçar el vostre comportament de navegació en línia. A cada parada (o node) que Tor utilitza per encobrir les vostres dades, s’afegeix o elimina una capa addicional de xifratge, depenent de quina manera vagi el trànsit. Per tant, l’ús del navegador Tor hauria de tenir com a resultat una experiència segura i anònima a Internet.

Noia que recupera un fitxer d’internet mitjançant Tor Nodes

L’ús de Tor no és il·legal. Moltes persones l’utilitzen el navegador, entre elles, els que voldrien mantenir-se en l’anonimat perquè utilitzen la plataforma per criticar la dictadura del país on viuen. En aquests casos, Tor garanteix la llibertat d’expressió. Les persones que utilitzen Tor encara tenen la possibilitat de parlar lliurement sobre problemes polítics, sense haver de tenir por de ser processats per això. Simultàniament, també hi ha persones que utilitzen el navegador Tor de principi. Simplement no volen fer-ne el seguiment d’empreses i marcadors. Tot i això, ha sortit a la llum que Tor no és tan segur com tots suposàvem.

La seguretat de Tor es va incomplir

Diversos casos judicials han demostrat que de vegades es poden remuntar activitats il·legals a la web fosca a determinats individus mitjançant el navegador Tor. Per tant, sembla ser possible descobrir i recopilar dades de l’usuari, inclosa la seva adreça IP, fins i tot quan Tor està protegit. En el passat, els usuaris de Tor es van assabentar perquè la NSA era propietària d’una gran part dels nodes Tor. D’aquesta manera, l’NSA va poder veure clarament qui feia servir aquests nodes. Això era problemàtic per als usuaris que es preocupen de pràctiques il·legals. En el moment que es puguin identificar aquests usuaris, la policia els pot localitzar i arrestar.

Tor ja no és tan segur com abans. Els pirates informàtics intenten incomplir constantment la seguretat de Tor. Molts grups, organitzacions i individus volen accedir a la informació que el navegador Tor oculta i intenten obtenir una i altra vegada. El 2014, un grup d’investigadors va tenir èxit. Finançats pel govern, van aprofundir en el navegador Tor i van poder recollir informació del navegador durant mesos a la fi. Les debilitats del programari Tor també poden sortir de maneres menys comprometedores: el 2017, els usuaris van trobar una filtració que podria fer visibles les adreces IP dels usuaris de Linux i MacOS. Tor no es va asseure per veure que passés tot això: sempre que es descobrís una possible filtració al sistema, el van enganxar tan aviat com fos possible..

Quins riscos tinc davant quan faig servir Tor?

Ull al portàtilLa pràctica demostra que Tor no és 100% segur. Com tots els altres sistemes, té els seus punts febles. Tot i que les filtracions estan constantment pegades, mai no podeu estar segur si això passa a temps. A part d’això, hi ha més motius per estar preocupats per la seguretat que Tor ofereix. Aquí en teniu uns quants.

En primer lloc, els usuaris de Tor són piratejats regularment. Normalment no és culpa de Tor. En canvi, aquests hacks són possibles perquè el dispositiu de l’usuari no està prou protegit. Això podria succeir a qualsevol, cosa que significa que tots els usuaris n’han de ser conscients. Els criminals, virus i altre contingut maliciós es podrien amagar a les pàgines web que visiteu, sobretot quan navegueu per la web fosca. Per tant, sempre és important tenir en compte cada clic.

Un segon perill és que encara es pot fer un seguiment en línia, fins i tot quan utilitzeu Tor. Els nodes de sortida incorrectes són un exemple de com podria ocórrer això. Tal com es mostra a la imatge de la part superior d’aquesta pàgina, un node de sortida és l’última parada abans de connectar-vos a un lloc web o pàgina. Si la persona que controla aquest node vol, podria veure tot el trànsit que hi passa. Si això succeeix, com va passar amb el NSA, les dades d’internet deixen de ser privades. Hi ha algú més que pot veure directament les pàgines que visiteu. Una dada a destacar és que normalment es manté anònim en una situació així. Ni tan sols el propietari del node de sortida no és capaç de rastrejar l’origen de les dades, perquè ja han passat per almenys altres dos nodes abans.

Puc utilitzar el navegador Tor per a una navegació anònima?

No haureu de preocupar-vos massa per la gent que prova de fer-vos el seguiment en línia només si feu servir Tor per navegar per la web habitual. Per a la majoria de governs i altres parts, aquest tipus de trànsit no és prou rellevant com per rastrejar. En lloc d’això, se centren a descobrir activitats il·legals, algunes tan terrorífiques com la difusió del porno infantil a la xarxa fosca.

A més, tampoc no s’ha de preocupar de l’audiència inicial de Tor. Tor es va crear inicialment per permetre una comunicació anònima dins de la Marina dels Estats Units. Hi ha qui tem que la Marina nord-americana encara tingui accés secret al trànsit que passa pel navegador. Aquest no és, però, en absolut el cas. Com que Tor és de codi obert, organitzacions oficials com la Marina no podran ocultar cap entrada secreta dins del codi. El codi obert significa que tothom té accés al codi de Tor. Per tant, una estranya seria descoberta i eliminada en uns moments.

En resum, si feu servir internet per a la navegació general, no us haureu de preocupar massa. Qualsevol vigilància en línia molt probablement no se centrarà en vosaltres. Tanmateix, això no vol dir que hagis d’utilitzar Tor sense tenir cura del món. Abans d’afrontar Internet amb aquest navegador, heu d’estar pendents dels perills de la web fosca.

Aneu amb compte: Tor i la web fosca

Ordinador portàtil de ComputervirusUn problema final de seguretat que hem de tractar té a veure amb la web fosca. Tor us permet accedir a aquesta part oculta d’internet. Altres navegadors populars, com Google Chrome, Microsoft Edge i Firefox, no poden fer-ho. La web fosca forma part de la xarxa profunda molt més gran. La web fosca no està regulada i, per tant, força fascinant. De vegades és fins i tot terrorífic. Conté llocs web estranys que mai havíeu vist a Internet “normal”. Entre altres coses, podeu trobar llocs de mercat per a drogues, armes i targetes de crèdit il·legals.

No tots els llocs web d’aquest lloc fosc d’Internet són tan nefastos com aquest. Algunes pàgines permeten que la gent digui la seva ment lliurement sense haver de tenir por de la persecució d’un règim dictatorial. La naturalesa no regulada de la xarxa fosca resulta en un espai que conté tant el millor com el pitjor de la humanitat.

Tor us permet accedir a tota la web fosca: és la llibertat d’internet en un navegador. Tot i això, aquesta llibertat no sempre és segura. Sempre tingueu cura quan feu servir Tor per visitar la web fosca. Aquesta part d’Internet no està controlada, és a dir, pot ser molt perillosa per a vostè i el vostre ordinador. Proveu de no quedar-vos atrapat en llocs web que infecten el vostre ordinador amb programari maliciós. Mantenir-se lluny dels llocs web que es preocupin d’activitats il·legals. I, finalment, compte amb els pirates informàtics: s’amaguen a tot arreu.

Com puc utilitzar Tor de forma segura?

Hi ha molts perills que t’esperen quan es planteja canviar el navegador a Tor. Aquests perills van des de riscos de privadesa fins a atacs més greus a la vostra seguretat, com ara virus i altres formes de programari maliciós. En ambdós casos, és important que us arreu el més possible. A continuació, es mostren alguns consells que us ajudaran a arribar-hi:

  • Utilitzeu el control lliscant de seguretat al navegador. Activa aquesta opció a la configuració fins a “Alt”. D’aquesta manera es garanteix que no sigueu autocargats si Tor és piratejat mitjançant JavaScript. També ajuda a minimitzar el seguiment en línia. Alguns llocs web no funcionaran tan bé quan tinguis activada la màxima seguretat, però és un preu relativament reduït que cal pagar per protecció..
  • Instal·leu un bon programari antivirus. Fins i tot amb la configuració de seguretat del navegador Tor optimitzada, poden passar coses estranyes. Això és especialment perillós a la xarxa fosca. Si utilitzeu un programa antivirus de confiança, es poden prevenir molts d’aquests problemes. Un cop hàgiu instal·lat un bon programari antivirus, sempre assegureu-vos que estigui al dia per obtenir la millor protecció més recent..
  • Utilitzeu Tor al costat una bona VPN. Combinant dues solucions de privacitat es garanteix la màxima protecció. Una VPN (Xarxa privada virtual) xifra i anonimitza el trànsit de dades en línia. Això significa que cap de les vostres dades serà visible i tampoc no es pot localitzar cap informació. Una VPN, combinada amb les opcions que ofereix el navegador Tor, us proporciona una doble protecció, fent que la navegació sigui molt més segura.
Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me