The Dark Web: què és exactament i com s’hi arriba?

Potser heu sentit a parlar de la xarxa fosca. Generalment es descriu com la part “oculta” i perillosa de l’Internet on tenen lloc tot tipus de negocis ombrívols. Si no ho és, la majoria dels usuaris d’Internet no es trobaran a la web fosca. Això és comprensible, ja que algunes parts no són segures. Si teniu curiositat per saber-ne més, aquest article us explicarà tot el que heu de saber sobre la web fosca i com accedir a ella mentre seguiu segur.


Primer, us presentarem què és exactament la web fosca i què hi passa. A continuació, coneixereu les VPN i el navegador Tor i com aquestes eines són essencials si voleu navegar per la xarxa fosca. A continuació, donarem una guia ràpida que podeu utilitzar per accedir a la web fosca de forma relativament segura. Si realment voleu estar segur, hem preparat un pla complet de 15 passos per navegar de manera segura per la xarxa fosca. Assegureu-vos de comprovar totes les nostres mesures de seguretat abans de fer-ho. Finalment, descobrireu que visitar la web fosca és legal, però algunes pràctiques no hi són.

Manteniu-vos segur al web fosc!

Accedir a la web fosca és molt fàcil, però també es produeixen problemes profunds. Per tant, és important tenir sempre present la vostra seguretat i privacitat en línia. Recomanem que utilitzeu una VPN per xifrar i anonimitzar tot el trànsit d’internet. A part d’això, sempre assegureu-vos que teniu un programari antivirus actualitzat al vostre dispositiu. D’aquesta manera és més difícil interceptar les vostres dades, supervisar les vostres accions en línia o infectar el vostre PC. Una VPN us protegirà quan navegueu per la superfície o per la xarxa profunda, però també quan vulgueu navegar per la web fosca. Amb ell, el vostre proveïdor de serveis d’Internet (ISP), els governs i els hackers tindran molt més temps per esbrinar què heu fet en línia.

Una excel·lent VPN per a la web fosca: NordVPN

NordVPN és un proveïdor VPN d’alta qualitat que permet protegir diversos dispositius al mateix temps. Ofereixen un fort xifrat i una sèrie de mesures de seguretat addicionals per triar. Això fa que NordVPN sigui un proveïdor excel·lent per utilitzar quan us aventureu a la xarxa fosca. A més, ofereixen una bona atenció al client i són molt fàcils d’utilitzar. Llegiu tot aquest proveïdor a la revisió completa de NordVPN.

Què és el Dark Web?

Internet es descriu sovint com a tres parts: la superfície web, la xarxa profunda i la fosca. El web de superfície és el que la majoria de nosaltres fem servir cada dia. És accessible a través de navegadors habituals com Chrome, Safari i Firefox. Aquest mateix article forma part: podeu accedir-hi en qualsevol moment i en qualsevol moment, sempre que tingueu connexió a Internet i un navegador.

El web profund és la part d’internet que alberga informació molt específica. La majoria de nosaltres no tindrem accés a aquesta informació i tampoc és accessible a través dels motors de cerca. Es tracta principalment de pàgines i bases de dades que només estan destinades a un grup de persones dins d’una organització. Per accedir-hi, cal conèixer l’adreça web exacta (URL). En alguns casos, també necessiteu una contrasenya. Alguns exemples de pàgines del web profund són algunes bases de dades de biblioteques universitàries, informes i revistes a les quals només tenen accés els subscriptors i la línia del temps del vostre compte de Facebook privat..

Finalment, hi ha aquella part d’internet que anomenem el web fosc. És més difícil d’aconseguir que la web superficial o profunda, ja que només és accessible a través de navegadors especials com el navegador Tor. La web fosca és la part no regulada d’Internet. Cap organització, empresa o govern està al seu càrrec ni pot aplicar normes. Aquesta és exactament la raó per la qual la web fosca s’associa habitualment a pràctiques il·legals. És impossible arribar a la web fosca mitjançant un navegador “normal”, com Google Chrome o Egde. Al navegador Tor, no podreu trobar cap lloc web fosc que finalitzi a .com o .org. En canvi, els URL normalment consisteixen en una barreja aleatòria de lletres i números i acaben en .onion. A més, els URL dels llocs web de la xarxa fosca canvien regularment.

Iceberg gràfic web superficial obscur

Per què i com va arribar a existir la Dark Web?

La web fosca no ha estat creada per criminals que volien una forma anònima de comunicar-se. Va ser realment desenvolupat pel govern dels Estats Units. Però, com va passar això?

Comunicació espia

Agents de diverses “agències de tres lletres”, com ara la CIA, van ser estacionats en molts indrets allunyats. Hi havia una veritable xarxa mundial d’espies nord-americans que recopilaven informació i intel·ligència per als Estats Units. Durant els anys noranta, la informació es va digitalitzar cada cop més i ja no hi havia la necessitat que aquests espies retransmetessin els seus informes a través de mitjans antics com ara ràdios o cartes. A causa d’internet i de les noves tècniques criptogràfiques, tota la informació es podia enviar de sobte a través d’internet. Al voltant del 1995, el Laboratori de Recerca Naval dels EUA va iniciar un programa que acabaria convertint-se en Tor (The Onion Router). Amb Tor, les agències tenien una línia de comunicacions xifrada amb els seus agents de camp..

Anonimitat per a tots

anònimAl voltant de 1997, el projecte va passar a l’Agència de Projectes de Recerca Avançada en Defensa (DARPA), que al seu torn va cedir-la a diversos grups de drets civils. Ara bé, la pregunta és, per què, el govern donaria aquesta tècnica i xarxa als grups de defensa civil? Hi ha algunes persones que creuen que Tor mai no va ser realment abandonat pel govern dels Estats Units.

Una altra explicació és que havien d’obrir la xarxa anònima perquè tots els agents nord-americans havien de poder utilitzar-la des de qualsevol lloc del món en qualsevol moment. Això va fer que la xarxa sigui vulnerable a la infiltració. A més, si només utilitzessin aquesta xarxa els agents d’intel·ligència dels Estats Units, òbviament qualsevol comunicació extreta d’aquesta xarxa seria molt valuosa. Per tant, seria millor obrir la xarxa a moltes altres persones, de manera que les comunicacions d’intel·ligència es podrien veure en un mar de comunicacions no governamentals. Així, tothom seguirà sent anonimat i els agents dels EUA podrien utilitzar la xarxa per retransmetre els seus informes.

Per què no tanquen només la web fosca??

Mentre que la xarxa Tor es posava a l’abast de qualsevol persona amb connexió a Internet, s’estan creant cada cop més servidors a tot el món. Per tant, la xarxa va ser molt més descentralitzada. Amb cada nova connexió d’un país diferent, la jurisdicció dels Estats Units a Internet es feia més petita. El poder d’una xarxa resideix en el fet que no es pot desactivar des d’una sola ubicació. Si traieu el connector des del costat nord-americà, la resta de la xarxa no deixa d’existir.

A banda de la incapacitat de cap estat per tancar completament la xarxa, els EUA també es beneficien de tenir aquesta xarxa al voltant, fins i tot si també acull activitats il·legals. Encara s’utilitza com a canal per a comunicacions encobertes per part d’agències d’intel·ligència. També és una de les millors eines que tenen els activistes polítics per plantar cara, filtrar-se, donar-li cops de força, etc. contra estats autoritaris dels quals els Estats Units són molt crítics. Tant si es tracta de Veneçuela com d’Iran, els Estats Units estan contents que la gent tingui una eina com Tor per fer la vida més dura per aquests règims. Per descomptat, això també s’aplica als EUA, tal com es va fer palès per l’aparició de Wikileaks i per les activitats que van denunciar Snowden.

Com a tal, la web fosca pot ser alhora beneficiosa i perillosa. Com que és de diverses maneres, el govern nord-americà no vol tancar-lo. Tot i que ho fessin, haurien d’intentar tancar-lo íntegrament i aconseguir el compliment i la cooperació de desenes de països que no tenen interès a cooperar amb els Estats Units. El que poden fer les autoritats nacionals és cooperar per tancar determinats llocs i responsabilitzar els seus propietaris, administradors, usuaris, etc. Sovint, quan un lloc web fosc es tanca, diverses agències han col·laborat junts per fer-ho realitat. Per exemple, si el departament de Justícia nord-americà vol tancar un mercat obscur de venda de marihuana holandesa, això requeriria la cooperació de la policia holandesa, Europol i, possiblement, d’altres agències i autoritats. La imatge següent mostra el nombre d’agències implicades en la presa d’un mercat fosc.

El mercat fosc va tancar

Per prendre aquest lloc web es va requerir la cooperació d’almenys deu agències diferents d’almenys quatre països diferents. El fet que totes aquestes agències haguessin de cooperar per enderrocar aquest lloc demostra el complicat que pot ser enderrocar parts de la web fosca, i molt menys tota la web fosca.

Accés al web fosc

Si voleu visitar la web fosca, heu de tenir en compte que això pot ser perillós si no adopteu les precaucions adequades. Per anar a la web fosca de la manera més segura possible, hem creat una guia plena de consells i trucs. A continuació, trobareu una versió reduïda d’aquesta guia amb els imprescindibles. Tot i així, és bo recordar que els passos següents us mantindran relativament segurs, però de cap manera del tot anònims.

 • Instal·leu una VPN (suggerim NordVPN) al dispositiu i engegueu-la
 • Assegureu-vos de disposar de programari antivirus actualitzat al dispositiu
 • Baixeu i instal·leu el navegador anònim Tor
 • Inicieu el navegador Tor
 • Assegureu-vos que l’execució de scripts al navegador Tor està prohibida
 • Opcional: canvieu la configuració de seguretat a Tor
 • Navegeu per la web fosca, per exemple, començant a la wiki oculta. L’enllaç és http://zqktlwi4fecvo6ri.onion/wiki/index.php/Main_Page

Per acabar, abans de sortir a la web fosca recordeu que pot ser un lloc molt perillós. Agafeu les advertències i no faciliteu que els malware i els hackers afectin el vostre dispositiu. Si voleu assegurar-vos que disposeu de la millor protecció possible, podeu seguir la nostra guia per al web fosc.

Què és Tor

Tor (el router de ceba) és un programari gratuït de codi obert que funciona com a navegador. A diferència de navegadors com Chrome, Firefox i Edge, Tor pretén mantenir els usuaris anònims. Per fer-ho realitat, el navegador Tor canalitza les activitats d’internet mitjançant diverses adreces IP / hosts que representen les capes d’una ceba. Les vostres cerques viatgen per aquesta xarxa de nodes. A cada node, es desprèn una part del xifrat. Finalment, la informació acaba al lloc web que vulgueu. Aquest procés d’encaminament de la ceba té l’objectiu de mantenir l’usuari anònim.

Noia que recupera un fitxer d’internet mitjançant Tor Nodes

El navegador Tor s’utilitza per accedir al web fosc. Com s’ha esmentat, aquesta és la manera més fàcil d’aconseguir URL amb el sufix .onion. Aquest sufix es refereix a l’encaminament de la ceba que Tor fa servir per assegurar una navegació anònima: el xifrat es produeix en capes, com les capes d’una ceba. Els llocs web poden decidir utilitzar un domini .onion perquè no volen que tothom sàpiga que existeixen. Això podria ser perquè simplement volen ser exclusius o perquè contenen contingut qüestionable o il·legal.

Tor us pot donar accés a tota la web, independentment de si els llocs web estan regulats o no. Tot i que Tor es pot utilitzar per accedir a la web fosca, la majoria dels usuaris encara romanen a la superfície. Dit d’una altra manera: Tor s’utilitza principalment per anonimitzar la navegació en línia, però també és la ruta principal cap al web fosc. Per obtenir més detalls sobre el navegador Tor, visiteu la nostra pàgina del navegador Tor.

En definitiva, l’ús del navegador Tor (o d’un navegador anònim similar) és necessari per accedir a la web fosca i també us ajuda a fer-vos més anònims a Internet. La vostra adreça IP, per exemple, es manté amagada. Consulteu aquests 10 motius per ocultar la vostra adreça IP. Tingueu en compte que el navegador Tor no és aïllat. Per això, sempre es recomana tenir una VPN en funcionament.

Torqueu sobre VPN o VPN sobre Tor?

És possible que no t’hagis adonat però fa una diferència real si et connectes amb la xarxa Tor mentre esteu connectat a una VPN o al revés.

L’avantatge afegit d’instal·lar una VPN abans d’entrar a la xarxa Tor és que el vostre ISP o qualsevol altra persona interessada (agències governamentals, pirates informàtics, etc.) no sabrà que heu iniciat la sessió a la xarxa Tor, ja que el vostre trànsit a Internet ja s’està fent. xifrat. Malauradament, el simple fet que voldríeu iniciar la sessió a una xarxa anònima com Tor és suficient per desconfiar-vos dels ulls de certs grups. I tot i que la xarxa Tor està xifrada i anònima, no impedirà que el vostre proveïdor d’identificació intel·ligent ni ningú que passi el trànsit a Internet mitjançant la vostra adreça IP no sàpiga que vau iniciar la sessió a Tor. Per descomptat, tret que, primer us connecteu amb una VPN.

També és possible obtenir una subscripció a una VPN a través de la xarxa Tor. Això vol dir que primer inicieu la sessió a Tor, després, al navegador Tor, aneu al lloc web de NordVPN per exemple i obtindreu una VPN. El benefici afegit seria que el vostre ISP no sabrà que teniu interès en un servei VPN. Tot i així, segons la nostra experiència, accedir a la xarxa Tor és generalment molt més sospitós per la seva associació amb la xarxa fosca. És per això que sempre recomanem obtenir una bona subscripció VPN. Si us interessa aprendre més sobre bones alternatives VPN i quina és la vostra adequada, mireu les nostres ressenyes.

La wiki oculta

Navegar per la web fosca pot ser molt difícil. Començar en un lloc web com el Wiki ocult pot ajudar-vos a trobar el vostre camí. El Wiki ocult proporciona enllaços a cercadors i llocs web, de manera que podeu navegar per la web fosca amb més facilitat. Això fa que la wiki oculta sigui un bon punt de partida per a quan no se sap on anar. Hi ha algunes categories a la wiki oculta que voleu eliminar. Sempre tingueu precaució dels enllaços que feu clic, fins i tot en llocs web que semblin legítims.

Podeu trobar el wiki ocult copiant l’URL següent al vostre navegador Tor: http://zqktlwi4fecvo6ri.onion/wiki/index.php/Main_Page. Les adreces web de la web fosca canvien constantment, però hi ha molts llocs web a la superfície que us proporcionaran l’URL adequat per a aquesta pàgina en concret..

Un altre bon lloc per començar són els nostres llocs web que val la pena visitar en l’article de la web fosca.

Què passa a la fosca web?

armes en líniaÉs molt difícil esbrinar exactament el que passa a la xarxa fosca. Com s’ha esmentat anteriorment, cal conèixer URL específics per arribar a les pàgines adequades. És bastant difícil topar amb el lloc web correcte quan totes les adreces web són combinacions aleatòries de dígits i lletres. A més, hi ha moltes històries que es tracten sobre els serveis i les pàgines més amagades que s’amaguen a la xarxa fosca. Aparentment és solament un dels exemples disponibles. Tot i que no podem estar segurs que una part d’aquest comportament no es produeixi a la web fosca, la majoria de rumors que envolten la web fosca, com ara hitmen en línia o sales vermelles, són pura ficció. Per exemple, existia definitivament un lloc web de hitmen per a contractar anomenat Besa Mafia, excepte que mai no va dur a terme cap èxit. Només es tractava de robar diners als usuaris de web fosca i que volien que algú fos assassinat. Tot i així, moltes altres coses qüestionables, com ara drogues i armes, estan disponibles a la xarxa fosca.

A causa de l’existència de tants llocs web nefastos, la web fosca ha aconseguit molt mala reputació. Sovint es creu que qualsevol cosa i tot el que passi a la web fosca han de ser il·legals. Això no és cert. La web fosca també és un refugi segur per a periodistes, denunciants i ciutadans que viuen en règims dictatorials. A més, alguns dels llocs web més ombrívols també poden tenir efectes secundaris positius. Volem adoptar un enfocament matisat, destacant conseqüències positives i negatives. Només volem que els nostres lectors siguin segurs si decideixen ells mateixos aventurar-se en les fosques escotades de la web.

No podem fer cap reclamació definitiva, ja que la web fosca canvia constantment i continua sent oculta en molts casos. Tot i això, en general, aquestes són algunes de les coses que podeu trobar a la xarxa fosca:

 • Mercats negres
 • Llocs web fraudulents o perillosos
 • Serveis de correu electrònic, fòrums i altres formes de comunicació en línia anònima
 • Botnets
 • Llocs web de Bitcoin i criptomoneda

Mercats negres

mercat de drogues negresEl mercat negre ha florit des del naixement d’internet. El web fosc acull un mercat negre on es poden vendre i comprar tota mena de productes. L’existència d’aquests mercats és il·legal, tot i que algunes figures públiques, científics i acadèmics també han destacat alguns efectes secundaris positius.

The Silk Road va ser un dels primers mercats negres molt coneguts de la xarxa fosca. Els usuaris van parlar obertament sobre el consum de drogues al lloc i van penjar fotos dels seus productes. El lloc web va guanyar el sobrenom de “The Ebay of Vice”. Després de diversos anys d’investigació, les autoritats dels Estats Units van aconseguir fer un seguiment a l’administrador (Ross Ulbricht), que anava sota el pseudònim “Dread Pirate Roberts” al lloc web. Va ser capturat a San Francisco a l’octubre de 2013 i el lloc web es va tancar.

No obstant això, després de l’arrest d’Ulbricht, van aparèixer molts llocs web d’imitació. A la web obscura hi ha més llocs web del mercat negre que mai. Silk Road va ser el primer d’aquest tipus, ara n’hi ha moltes que competeixen per ser el següent.

Llocs web fraudulents o perillosos

llocs web perillososLa web fosca també està plena de llocs web falsos i perillosos. És per això que és important tenir sempre cura i utilitzar tant una VPN com un bon programari antivirus. No feu clic en cap enllaç a la web fosca si no sabeu cap a on anirà. El vostre ordinador podria ser piratejat o infectat amb programari maliciós abans que sapigueu què passa.

A més, la web fosca allotja tots els llocs web que no podrien ser tolerats a la superfície web a causa del seu contingut. Malauradament, podeu trobar coses com ara maltractament animal o pornografia infantil. Per tant, potser seria convenient mantenir-se lluny d’aquesta part d’Internet.

Serveis de correu electrònic, fòrums i altres formes de comunicació anònima

anònimLa web fosca també s’utilitza per a una comunicació anònima. Els denunciants i periodistes podrien fer servir aquestes rutes per filtrar o trobar informació sensible. Les persones que vulguin denunciar una empresa o govern per un acte il·legal poden utilitzar la web fosca per intentar mantenir-se en l’anonimat. Els periodistes poden utilitzar-lo per entrar en contacte amb fonts anònimes. Tant la xarxa de WikiLeaks com els denunciants com Edward Snowden han utilitzat el web fosc en el passat per difondre el seu missatge.

Si bé la gent d’aquests exemples va fer el que van fer en nom de la llibertat i la transparència d’internet, no tothom té les mateixes motivacions. Els delinqüents i els terroristes també utilitzaran una comunicació anònima a la web fosca per intentar mantenir-se al marge de l’aplicació de la llei.

Botnets

Una botnet és una xarxa de dispositius infectats que pot ser operada pel pirata informàtic que els controla. Sovint, els dispositius de la xarxa estan infectats sense que els seus propietaris se n’assabentin. El pirata informàtic responsable del botnet pot utilitzar els dispositius per difondre virus, phish per obtenir informació privada o facilitar els atacs de DDoS. És menys probable que la botnet es descobreixi, enderroqui o es faci càrrec si funciona a la xarxa fosca. Al web fosc alguns hackers venen les botnets que han creat. A canvi de molts diners, podeu obtenir el control sobre una gran xarxa de dispositius infectats.

Llocs web de Bitcoin i criptomoneda

bitcoinSi visiteu el web fosc, trobareu que gairebé tot es paga amb criptocurrencies. Aquestes criptocurrencies són monedes en línia que es poden utilitzar a tot el món. Per ser més precisos, les criptocurrencies són actius digitals lligats al valor d’un registre digital descentralitzat com el protocol blockchain. Això significa bàsicament que les criptomonedas són a diferència de les monedes habituals, ja que el seu valor i la seva història dels intercanvis és visible a la cadena de blocs en lloc d’una sèrie de bancs i altres institucions financeres. Tanmateix, són actius digitals més que monedes perquè generalment només podeu canviar aquests actius en línia per béns, però no fora d’ell. No obstant això, a causa del mètode blockchain, les criptocurrencies fan possible intercanvis anònims ideals per a les empreses ombrívoles de la web fosca.

La criptomoneda més coneguda, Bitcoin, també s’utilitza fora de la web fosca. No obstant això, els últims incidents mostren que la moneda pot no ser tan anònima com podrien esperar algunes persones. També són molt populars altres tipus de criptomoneda. Alguns nous criptomonedes estan constantment tractant de millorar per tal de protegir l’anonimat de les persones que les utilitzen.

La web fosca és legal?

Lady JusticeEn una sola paraula: sí. La web fosca i el navegador Tor són legals per utilitzar a la majoria de països. Tanmateix, en cas de triar actuar a la web fosca de manera no compatible amb la llei, per descomptat, seria il·legal. Com a tal, remarquem la importància de complir-nos amb la llei del país on esteu.

No obstant això, sovint s’oblida que la web fosca i el navegador Tor són només eines per exercir el seu dret a la privacitat i la llibertat d’expressió. Les Nacions Unides van establir la privadesa com a dret humà bàsic. Això es va fer als articles següents:

 • Declaració de drets humans de les Nacions Unides (DUDHR) 1948, article 12
 • Pacte internacional de drets civils i polítics (ICCPR) 1966, article 17
 • Convenció nord-americana de drets humans, article 11
 • Declaració nord-americana dels drets i deures de l’home, article 5
 • Convenció Europea de Drets Humans, article 8

En conclusió: navegar per la web fosca no és il·legal a la majoria de països. Tanmateix, us pot semblar sospitós als ulls de la vostra policia local. La majoria de les coses que es venen a la web fosca són il·legals, per la qual cosa, evidentment, està prohibit comprar aquells articles il·legals. Com que aquests productes solen trobar-se a la web fosca, qualsevol persona que navegui per aquesta part d’internet podria comprar-los. És per això que els governs us poden intentar mantenir les pestanyes si visiteu el web fosc.

Tot i que l’ús de la web fosca és legal a la majoria de països, les activitats il·legals que es produeixen regularment allà fan que la web fosca sigui un lloc incomplet. Per tant, potser no sigui la millor part d’internet visitar regularment si sou un ciutadà bo i respectador de la llei.

Pensaments finals

Volem subratllar que no t’aconsellem utilitzar la web fosca sense abans haver adoptat les mesures de seguretat adequades. La curiositat és comprensible, però no paga la pena exposar-se als perills d’aquesta part no regulada del web. Al final, hi ha activitat criminal a la web fosca. Si acabeu visitant la web fosca, sempre aneu amb precaució. Un bon servei VPN i un sòlid anti-malware són fonamentals, però et deixen exposat. El pla de 15 passos és una de les formes més segures d’arribar a la xarxa fosca. En última instància, accediu a la web fosca al vostre propi perill. Estigueu curiosos, però també sigueu segurs!

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me