En línia anònima: és legal Tor (The Onion Router)? | VPNoverview

Logotip de Tor The Onion RouterTor (The Onion Router) ofereix una manera eficaç de navegar per Internet de manera anònima i fins i tot tenir accés a la web fosca. Per preguntar-se immediatament a la pregunta que molts es pregunten: l’ús del navegador Tor és completament legal gairebé a tot el món. Tot i això, sempre és convenient comprovar si aquest és el cas realment del país on resideixis actualment.


En general, no us haureu de preocupar de la policia que us arrodoneix perquè heu utilitzat Tor per veure un vídeo a YouTube o fer una cerca a Google. Tanmateix, si utilitzeu el navegador Tor per beneficiar-se del seu anonimat augmentat mentre participes en activitats il·legals, per descomptat, encara esteu subjectes a la llei. Si t’assabenten, pots tenir problemes.

Tor i Edward Snowden

De manera regular, Tor es creu que està estretament relacionat amb les activitats delictives. Aquest és el cas, perquè molts delinqüents utilitzen Tor per les seves pràctiques a la xarxa fosca. El navegador assegura que els usuaris són més anònims a Internet, cosa que el converteix en la seva eina perfecta. La definició del que es considera criminal o il·legal difereix per país i pot variar molt. Aquest també és el cas de la ciberdelinqüència. Per exemple, vendre drogues dures i armes en línia és il·legal a gairebé tot el món. Tanmateix, en alguns països, opinar sobre una dictadura o filtrar documents estatals també pot ser considerat un delicte.

És un cas de les pràctiques en línia de l’àrea grisa que és el cas d’Edward Snowden. El 2013, Snowden va filtrar documents secrets sobre la NSA i el seu espionatge a un gran públic. Per aquesta raó, el govern americà el vol ara. El que ha fet Edward Snowden (descobrir secrets d’estat) és il·legal segons la legislació nord-americana. Tot i això, molts defensen que Snowden tenia raó en fer el que va fer. Al cap i a la fi, no tots els ciutadans tenen dret a saber quan algú (algú) està mirant els seus moviments i escoltant les seves converses? Aquest és un dilema moral en què la intimitat juga un paper enorme.

Entre d’altres coses, Edward Snowden va utilitzar Tor per revelar documents secrets de l’NSA a un gran públic. També va demanar que altres persones utilitzessin el navegador Tor cada cop que van en línia. Segons ell, aquesta és una de les poques maneres que permet mantenir-se en l’anonimat i utilitzar el seu dret a publicar lliurement. Els governs i organitzacions oficials, com ara la NSA als Estats Units, no podran seguir-vos allà, la majoria de les vegades. Snowden va utilitzar el navegador per a activitats que anaven contra la llei. La seva trucada a altres, però, no va ser penal: només va suggerir que més persones protegissin la seva privadesa en línia navegant pel web amb el navegador Tor. Hi ha algunes discussions sobre la seguretat que és realment el navegador Tor, però segueix sent el fet que Tor fa que sigui molt més difícil que els governs, els llocs web i altres organitzacions puguin espiar gent en línia.

Tor i pràctiques il·legals

Al marge del cas de Snowden, hi ha molts altres exemples, sobretot menys coneguts o controvertits, on Tor s’utilitzava per a negocis il·legals. Silk Road és probablement el cas més famós. Silk Road era un mercat en línia d’armes il·legals, drogues i altres productes. El lloc web ha estat recuperat al seu origen i tret fora de línia, però hi ha altres mercats similars al web fosc. Tot i que Tor no és il·legal per si mateix, tot i així permet accedir de forma anònima als usuaris a aquest tipus de plataformes i pàgines. Per tant, podríeu dir que Tor suporta indirectament la criminalitat perquè assegura que els delinqüents no són tan fàcilment identificables.

Sempre que passi alguna cosa tan gran com l’aturada de Silk Road, es debaten sobre si el navegador Tor es necessita o no es posa en marxa. A continuació, es produeixen debats més amplis sobre l’anonimat en línia en general. La consideració que haurà de fer la gent és entre lluitar contra la ciberdelinqüència i tenir cura de la seva privadesa en línia. És un equilibri difícil de trobar, que sovint es converteix no només en un assumpte legal, sinó en una qüestió ètica.

A causa de casos dignes d’informació com Silk Road, el públic general associa Tor sovint amb activitats il·legals a la web fosca. Tor us permet allotjar llocs web que només són accessibles per a altres usuaris de Tor, cosa que no ajuda al cas de Tor. Es poden configurar fàcilment llocs de mercat i fòrums il·legals i es poden accedir a l’instant per al públic “correcte”. El navegador Tor facilita aquestes pràctiques, fins i tot si aquest no és el motiu pel qual es va configurar la plataforma.

Tor i privadesa

Llista amb lupaTor pot ser que els delinqüents l’utilitzin freqüentment, però això no significa que el navegador sigui penal per definició. Per contra: Tor ajuda a crear un entorn en línia que es refereixi a la llibertat i a la privadesa. Amb Tor, podeu navegar sense que altres (per exemple, pirates informàtics, governs i el vostre cap) es vegin a la vostra espatlla. Reforça el seu dret a publicar i la vostra llibertat d’expressió. Si parlem de seguretat i anonimat en línia, Tor és una gran iniciativa.

Tot i així, Tor ha hagut de tractar diversos problemes de seguretat. Diverses organitzacions oficials, entre les quals la CIA i el FBI, han pogut eludir i fins i tot incomplir la seguretat de Tor. D’aquesta manera, van poder fer un seguiment de persones que estaven connectades a determinades pràctiques il·legals. A més, el 2017, un punt feble del sistema de Tor va crear la possibilitat d’exposar adreces IP de Linux i MacOS, cancel·lant l’anonimat del navegador..

Tingueu en compte que, fins i tot amb el navegador Tor, podríeu descobrir d’alguna manera les vostres dades en línia. Tanmateix, sempre que us atengueu a la llei (local), això no ha de ser un problema per a vosaltres. L’ús del navegador Tor no sol ser problemàtic en si mateix. Tot i així, per garantir que treballeu amb la millor protecció en línia possible, sempre podríeu utilitzar Tor en combinació amb una connexió VPN. Si feu això, el trànsit en línia es protegeix de dues maneres diferents i teniu una capa addicional de xifratge que vetlla per la vostra privadesa i anonimat.

Conclusió

L’ús de Tor no és il·legal. El navegador Tor ofereix als usuaris un accés anònim a internet gratis. Com passa amb tot, aquest accés es pot utilitzar tant de bones com de males maneres. Al cap i a la fi, Tor també permet que la gent visiti llocs web criminals i mercats a la web fosca. Malgrat això, Tor ofereix una opció important i adequada per difondre informació important de manera anònima. En resum: legalment parlant, podeu utilitzar Tor sense conseqüències, sempre que les coses que feu en línia no estiguin en contra de la llei.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me