5G i privadesa: ens hauria de preocupar? | Vista VPNOver

Smartphone amb 5GDesprés de l’èxit de 3G i 4G, ha arribat el moment del següent pas en xarxes mòbils: 5G. El terme s’utilitza freqüentment, tant en sentit positiu com negatiu. Una xarxa 5G ens proporcionarà una internet més ràpida i millor, que ofereix tot tipus de noves possibilitats i oportunitats. Al mateix temps, però, hi ha qui es preocupa de la seva privadesa en un món on compartir informació a través d’internet és més fàcil i normalitzat que mai. En aquest article us expliquem tot sobre 5G, quin tipus de canvis produirà i quines preocupacions de privadesa tenen.


Què és 5G?

5G significa la cinquena generació (d’aquí la G) de xarxes mòbils. Com és possible que haguessis esperat, hi va haver quatre generacions anteriors. Probablement, dos d’ells semblaran familiars: 3G i 4G. Si actualment esteu al vostre telèfon sense utilitzar xarxa Wi-Fi, probablement llegireu aquest article a través d’una d’aquestes connexions. 5G és la versió més recent d’aquestes xarxes mòbils. Encara està en desenvolupament i només està disponible en ubicacions específiques. En els propers anys, però, estarà disponible a tot el món.

Generacions anteriors: 1G, 2G, 3G i 4G

Les diferents generacions de la nostra xarxa mòbil mostren quanta tecnologia ha avançat al llarg dels anys. En primer lloc, hi havia 1G, que permetia als telèfons mòbils comunicar-se amb les torres de ràdio. Això ens va permetre trucar-nos sense fixa. Amb el 2G, la comunicació digital també es va fer possible: és quan tots vam començar a fer-nos un text. La introducció de 3G va suposar que els telèfons mòbils es poguessin connectar a Internet. Finalment, a partir del 2013, es va popularitzar el 4G. Els telèfons intel·ligents van poder enviar i rebre més dades d’internet a major velocitat. Què vol dir això? Doncs bé, veure Netflix al telèfon s’ha normalitzat, per exemple, mentre no ho era abans. Ara és el moment del següent pas: 5G.

Internet més ràpid amb 5G

Mesurador de velocitat 5GEl gran avantatge del 5G és que arriba a velocitats molt superiors als 4G. Podrà enviar moltes més dades en la mateixa quantitat de temps. Aquesta millora no és petita tampoc: 5G fa que la vostra connexió a Internet sigui cent vegades més ràpida que la de 4G. Qualsevol retard que es consideri normal amb 4G, serà inexistent amb 5G. Una xarxa de cinquena generació enviarà dades en menys d’un mil·lisegon, mentre que això passaria a tenir una mitjana de 50 mil·lisegons amb la xarxa anterior. És a dir, 5G ens portarà d’una xarxa mòbil relativament ràpida a una de molt ràpida.

Les possibilitats d’una xarxa 5G

Us podríeu preguntar si realment és necessària una xarxa tan ràpida. L’internet del telèfon funciona bé, i amb prou feines es poden veure aquests episodis de The Witcher. Tot i així, una xarxa més ràpida i estable té més avantatges del que podríeu pensar. Aquí hi ha un parell:

Connexions més estables per a grups nombrosos

Les xarxes 4G es poden sobrecarregar bastant fàcilment. Sempre que hi hagi grans grups de persones en un mateix lloc (penseu en festivals, universitats i aeroports), els usuaris podrien experimentar retards. 5G assegura que això ja no serà un problema, independentment de quants telèfons intel·ligents hi ha a la mateixa milla quadrada.

A més, la demanda de dades mòbils continua creixent. Això no només és perquè l’accés a les xarxes mòbils és més gran, sinó també perquè el nombre de dispositius que treballen amb aquestes xarxes continua creixent. Des dels nostres telèfons intel·ligents fins a refrigeradors i els nostres rellotges intel·ligents fins a monitors intel·ligents per a nadons: tots utilitzen internet per enviar i rebre dades aquests dies. Aquest trànsit de dades també s’ha d’enviar a través d’una xarxa mòbil. Una xarxa eficaç de 5G podria satisfer aquesta creixent demanda. 5G permet que les llars, les empreses i els llocs públics utilitzin dispositius més intel·ligents sense que això afecti la qualitat i la velocitat de la xarxa.

Menys consum de bateria

Necessiteu energia per poder enviar i rebre dades mòbils. És per això que la bateria del telèfon dura molt més quan apagueu 4G o activeu el mode avió. Amb 5G, necessitareu molta menys energia perquè el vostre dispositiu enviï la mateixa quantitat de dades. Per tant, la bateria s’esgotarà més lentament quan utilitzeu 5G en lloc de 4G. Haureu de carregar el telèfon amb menys freqüència, la qual cosa és més convenient. Mentrestant, la vostra velocitat d’internet només augmentarà.

Noves tècniques i “Internet de les coses”

Corredor droneLa tecnologia 5G es pot utilitzar per crear nous productes i serveis. Internet of Things (IoT), que fa referència a tots els dispositius moderns capaços de comunicar-se a través d’internet, creixerà a un ritme constant. A part d’això, 5G permet una transmissió de vídeo de més qualitat. Això no significa només que la vostra sèrie de Netflix es vegi increïble a la pantalla del vostre telèfon intel·ligent, sinó que la cirurgia remota es pugui produir d’una manera més segura i millor. Hi ha moltes més possibilitats: penseu en sistemes de reg automatitzats o drons que envien el vostre correu, per exemple. Les màquines es podrien automatitzar i realitzar les seves tasques de conjunt amb més eficiència, a causa de la ràpida i inacabable comunicació que ofereix el 5G.

5G posa en perill la nostra privadesa?

La propera xarxa 5G podria contribuir a una veritable revolució tecnològica que connectarà tot tipus de dispositius intel·ligents entre ells. La nostra vida en línia només es farà més gran i inclourà més aspectes de la nostra vida real. Això té avantatges, però també comporta alguns riscos greus, sobretot pel que fa a la privadesa. Què passa amb totes aquelles dades que s’estan desant i compartint en línia? Si internet sap més sobre nosaltres del que sabem de nosaltres mateixos, què vol dir això? Es tracta de preguntes que es plantegen una i altra vegada. No només hi ha implicacions tècniques, sinó que també afecta el món social i polític que ens envolta.

La nostra informació personal és segura?

Una xarxa funcional 5G pot gestionar moltes dades. Això vol dir que també serà més fàcil registrar tot tipus d’informació sobre els seus usuaris. Tots els llocs web que visiteu, la vostra ubicació, les imatges de la càmera al dormitori de la vostra filla i, fins i tot, la informació de salut mesurada pel vostre Fitbit s’enviaran a través de xarxes 5G. Sovint, aquesta informació s’utilitzarà exactament de la manera que espereu que sigui: podreu consultar la vostra filla, fins i tot quan no esteu a casa i les vostres aplicacions preferides utilitzen les vostres dades per millorar els seus serveis..

Tot i això, la vostra informació també es pot utilitzar en contra. Això ja passa molt: hi ha infinitat de festes que poden veure el que feu en línia. Fins i tot empreses de màrqueting i, en alguns casos, ciberdelinqüents podrien tenir accés a les vostres dades personals. Les empreses poden utilitzar-lo per personalitzar els anuncis que us mostren, de manera que poden augmentar la possibilitat de gastar els vostres diners. Quan es tracta de pirates informàtics negres, el perill és més evident: utilitzaran malament les teves dades per danyar-les de qualsevol manera. Com més dades siguin enviades per mitjà de l’aire, més gran és la possibilitat que aquestes dades caiguin en mans incorrectes. És per això que molta gent es preocupa de les conseqüències negatives del 5G. Qui sap quines parts poden acabar consultant les vostres dades en línia?

Huawei i 5G

Xina amb panyHuawei és una de les empreses que podria examinar les dades que s’envien a través de xarxes 5G. Aquesta empresa xinesa produeix dispositius de telecomunicacions i ara també se centra en equips 5G. És possible que coneguis els seus telèfons intel·ligents barats, que s’han convertit en molt populars durant els darrers anys. Ara, Huawei també està desenvolupant la possible tecnologia 5G del món. Les seves antenes 5G són més fortes que les dels competidors, cosa que els permet cobrir àrees més grans i proporcionar una xarxa de bona qualitat. Això no va passar per casualitat: Huawei porta anys invertint en 5G. A causa de l’alta qualitat, comprar els productes de Huawei pot semblar una cosa que no deixa de pensar, però les coses no són tan senzilles.

Com que la separació d’estat i negocis no és tan clara a la Xina com a la majoria de les parts del món, molta gent es preocupa de les intencions de Huawei. Si la nostra tecnologia 5G és fabricada per una empresa relacionada amb el govern xinès, aquest govern podria accedir a les nostres dades. El fet que Huawei no aclareixi el funcionament del seu negoci, només crea més desconfiança. La companyia nega cap connexió amb el seu govern nacional, però la sospita continua creixent.

La guerra comercial EUA-Xina

La relació entre la Xina i els Estats Units és complicada, sobretot des del 2016. Això va afectar molt a Huawei. El president Trump va introduir un impost sobre les importacions del 25% sobre tots els productes xinesos, que va suposar una guerra comercial entre els països. Això va causar problemes seriosos per a Huawei: els seus nous telèfons intel·ligents no podien utilitzar cap tecnologia nord-americana. Si bé Huawei va poder importar peces d’altres països, l’empresa continua lluitant en altres àmbits. Un exemple important d’això és que ja no se’ls permet utilitzar diversos serveis de Google, inclòs Android, en dispositius nous.

La reputació de Huawei també ha patit. Com s’ha esmentat abans, molts sospiten que Huawei podria espiar els seus usuaris per al govern xinès. A més d’això, els Estats Units intenten activament convèncer altres països que no cooperen amb les empreses xineses, inclosa Huawei. Diversos països europeus estan vacil·lant per deixar entrar la tecnologia xinesa a les seves xarxes 5G. La taula següent indica com pensen actualment països específics sobre possibles col·laboracions 5G amb Huawei.

País
Opinions sobre col·laboració 5G amb Huawei
ÀustriaEl govern austríac encara no exclou Huawei fins ara, però vol esperar a que decideixin altres països de la UE perquè puguin prendre una decisió conjunta i coordinada.
BèlgicaAl gener del 2020, el govern de Bèlgica va anunciar que participarà amb la sentència del Consell Europeu de Telecomunicacions. Això significa que prohibiran l’ús d’equips 5G subministrats per proveïdors poc fiables. Els dispositius 5G de Huawei també podran incloure aquesta categoria.
República TxecaEl servei de seguretat txec aconsella no utilitzar cap producte Huawei, però tant el president com el primer ministre no els importaria una cooperació.
FrançaEls francesos van adoptar l’anomenada “llei Huawei”: es pot desglossar qualsevol cooperació dins dels projectes 5G si es produeix en nom de la seguretat nacional. El govern va anunciar que no pretenien prohibir productors específics. Jutjaran cada cas per si mateix.
AlemanyaEl govern alemany no seguirà els Estats Units. No volen discriminar per part específica. El ministre d’Afers Exteriors alemany va afirmar que la cooperació amb Huawei és necessària per establir una xarxa 5G a curt termini.
HongriaEl pla és incloure Huawei a l’edifici de la xarxa hongaresa 5G.
ItàliaDesprés d’una investigació exhaustiva, es va demanar al govern italià que considerés seriosament allunyar-se de les cooperacions del 5G amb Huawei i altres productors xinesos. Tot i així, els ministres asseguren que Huawei hauria de tenir un paper en el desenvolupament.
HolandaEls holandesos van decidir no permetre cap equipament al nucli de les seves xarxes 5G quan sigui produït per un estat, una entitat o una persona que possiblement tingui la intenció de fer un mal ús o tallar la xarxa de comunicació holandesa, o de parts estretament connectades a aquest estat. o persona. A causa de les nombroses acusacions, Huawei també es podria incloure en aquesta.
NoruegaEls noruecs col·laboren estretament amb la companyia Ericsson per posar en funcionament la seva xarxa 5G. Els lligams amb Huawei es tallen lentament.
PolòniaEl setembre de 2019, Polònia va signar un acord amb els Estats Units per cooperar en tecnologia 5G. Tot i així, els proveïdors de telecomunicacions polonesos no volen excloure totalment Huawei.
PortugalEl govern ha dit que no exclourà els productors xinesos quan estableixin les seves xarxes 5G.
EspanyaEls partits espanyols ja han cooperat amb Huawei i han començat a establir 5G a quinze grans ciutats.
SuèciaS’ha proposat una llei que mantindria Huawei i altres venedors xinesos fora de la xarxa sueca 5G. Els socis i permisos ja es poden denegar si la part representa un risc per a la seguretat nacional sueca.
SuïssaSuïssa té un contracte de xarxa 5G amb Huawei per construir junts un centre de recerca.
Regne UnitEl president Johnson vol assegurar-se que la seguretat nacional no sigui compromesa. Huawei tindrà una part limitada on no tindran accés a les parts més sensibles de la xarxa 5G.

És evident que Europa està molt dividida sobre aquest tema. Sobretot a la UE, això és inconvenient. Diversos ministres van fer una crida a la Unió Europea per prendre una decisió unilateral. La UE va respondre amb la següent directriu: als productors que poden suposar un risc se’ls pot negar una part a les xarxes 5G. Independentment, la situació demostra que la creació d’una nova generació de xarxes mòbils no només es veu afectada pels avenços tecnològics. Els sentiments polítics també poden tenir un paper important.

5G i salut

Icona d'atenció sanitària per a telèfons intel·ligentsA banda dels possibles riscos de privadesa que comporten 5G, hi ha qui tem que aquesta nova xarxa afecti la seva salut. Creuen, per exemple, que la radiació ens farà mal. Fins ara, no hi ha hagut investigacions que demostrin que les xarxes 5G afecten realment el nostre cos. Llavors, per què la gent encara afirma que la radiació 5G és dolenta? Les pors no són completament incompletes, tot i que tampoc no són del tot correctes. Probablement han sorgit a causa de la connotació negativa de la paraula “radiació”. Alguns tipus de radiació són perjudicials per als humans, ja que canvien les molècules al nostre cos, cosa que pot provocar càncer. Per això, els metges de l’hospital es queden darrere d’un mur quan us porten una radiografia. Una petita quantitat d’aquesta radiació no és tan dolenta, però exposar-s’hi regularment és perillós.

La radiació que inclou 1G, 2G, 3G, 4G i 5G no muta les seves molècules. És un tipus diferent de radiació que es diu radiació no ionitzant. Hi ha hagut proves que semblen suggerir que la radiació de la xarxa mòbil és perillosa, encara que cap d’elles té resultats concloents. Per exemple, un estudi va trobar tumors petits en rates masculines després d’exposar-los a radiacions 3G pesades. Tot i això, aquests resultats van ser tan mínims que podrien haver estat una coincidència. A més, els nivells de radiació utilitzats en aquest experiment eren molt superiors als nivells de radiació que tractem, encara que haguéssim d’utilitzar els nostres telèfons intel·ligents cada hora de cada dia.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va classificar el 2011 la radiació de radiofreqüència alliberada per 4G i 5G com a possiblement cancerigen, el que significa que podria provocar càncer. No us espanteu. En aquesta mateixa llista es poden trobar altres productes comuns, com el cafè. Si hi ha una connexió real entre la radiació i el càncer, encara hi ha un debat. Les investigacions sobre radiacions 5G continuen essent en curs, però les probabilitats que sorprengui qualsevol cosa sorprenent siguin mínimes.

Quan estarà disponible el 5G?

L’única pregunta que queda és quan podrem utilitzar 5G. Diferents parts han estat treballant en el desenvolupament de torres de transmissió, la producció de nous telèfons intel·ligents i la prova de tots els equips a gran escala. Per tant, no passarà gaire temps fins que no puguem gaudir d’aquesta ràpida xarxa.

Avió sobre el planeta TerraA tot el món, els equips estan treballant en proves i implementació de xarxes 5G. Als Estats Units, per exemple, hi ha diverses ciutats on, sempre que tinguis el tipus de telèfon intel·ligent adequat, ja podeu utilitzar la xarxa 5G més ràpida. Al Regne Unit també hi ha 5G disponibles en algunes zones. Corea del Sud ja ha posat a disposició del públic el 5G: des de finals del 2018, les empreses van poder utilitzar-lo i, ara, tothom amb el dispositiu adequat pot.

En definitiva, hi ha diversos llocs al món on les xarxes 5G ja estan en funcionament. El següent pas per als governs, els proveïdors de telecomunicacions i altres partits és fer que el 5G estigui disponible per a tothom, tant si visqueu en una gran ciutat com si no. Dins de la Unió Europea, l’objectiu és que això sigui realitat abans de finals del 2020. Amèrica del Nord i algunes parts d’Àsia també s’estan fent molt aviat en poc temps. En altres llocs pot trigar un parell d’anys més.

Conclusió

El 5G és el següent pas per a les xarxes mòbils. Proporitzarà connexions més ràpides i crearà tot tipus de noves possibilitats tecnològiques. Els salts durant el joc i la transmissió del telèfon intel·ligent esdevindran una cosa del passat. A més, podrem utilitzar dispositius intel·ligents del sector de la salut, l’agricultura i tota mena d’altres sectors de manera molt més eficaç. Les possibilitats són infinites. Tanmateix, alhora, ens hem de preocupar de les possibles conseqüències que això pugui tenir per a la nostra privadesa. El temps només ho dirà, però mai no pot fer mal estar atent!

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map