5 Ulls, 9 Ulls i 14 Ulls Explicats | Vista VPNOver

Ull al portàtil


Si us interessa la privadesa, potser heu sentit a parlar dels termes “5 ulls”, “9 ulls” i “14 ulls”. Aquests termes s’utilitzen per descriure una coalició de països que treballen junts per obtenir i compartir tot tipus de dades. Essencialment, aquests països s’han convertit en una organització a prop del món amb accés a grans quantitats d’informació.

Si viviu en un dels països de la coalició, pot ser bo saber que el vostre govern podria compartir informació sobre vosaltres amb els altres membres d’aquestes aliances. Això té greus conseqüències per a la vostra privadesa en línia. Què fan exactament aquests països de 5, 9 i 14 ulls, com van arribar a ser, i quines conseqüències tenen les seves accions per a la vostra privadesa..

L’origen de 5 ulls

L’aliança original dels 5 Ulls es va formar als anys quaranta. Va començar com una unió entre els Estats Units i el Regne Unit: l’anomenat acord UKUSA. Això va permetre als Estats Units i al Regne Unit intercanviar informació amb més facilitat. Canadà, Austràlia i Nova Zelanda es van unir després a l’acord del UKUSA, perquè cooperaven els països de la Commonwealth amb un sistema jurídic comú. Així va néixer el 5 Eyes, també conegut com el FVEY.

Desenvolupant el sistema de vigilància ECHELON

Durant la guerra freda, la FVEY va desenvolupar un sistema que els va permetre interceptar la comunicació soviètica. Aquest sistema, anomenat sistema de vigilància ECHELON, ara s’utilitza per controlar la comunicació de milers de milions de ciutadans a tot el món.

El públic general va prendre consciència del sistema ECHELON als anys 90, cosa que va provocar una petita indignació tant a Europa com als Estats Units. Els atacs de l’11 i la posterior guerra contra el terror van servir per argumentar la continuació i fins i tot l’augment de les pràctiques de seguiment. A partir d’aquest moment, el focus de vigilància es va canviar a Internet. Això té sentit, perquè Internet va anar en augment i, en aquest moment, es produeix la majoria de les nostres comunicacions.

5 ulls i l’augment de l’espionatge a tot el món

Hacker KeyloggerAmb l’expansió del sistema ECHELON i l’intercanvi de dades entre els 5 països Eyes, va quedar clar que la vigilància massiva es convertiria en una dada mundial. Fins i tot avui en dia, la comunicació entre funcionaris del país o fins i tot ciutadans és interceptada i compartida amb els altres 5 països d’ulls a gran escala. A causa de l’acord, la quantitat de vigilància només ha crescut al llarg dels anys.

La legislació dels Estats Units solia afirmar que l’ANS no estava permès espiar els seus propis ciutadans. Com que aquestes normes són diferents en altres països, pot ser més fàcil que els Estats Units tinguin una organització estrangera, com per exemple una del Regne Unit, que espioni els seus ciutadans. A causa de l’aliança 5 Eyes, el Regne Unit pot compartir aquesta informació fàcilment amb l’NSA. Això crea l’oportunitat per als països d’evitar les seves pròpies lleis de privacitat i utilitzar la vigilància massiva dels seus ciutadans.

Mentrestant, s’han introduït diverses lleis noves sobre espionatge a diversos països. Actualment, la NSA nord-americana està autoritzada a accedir a registres de telefonia, fer el seguiment de la gent on es troba i piratejar els dispositius si cal. A més, el Regne Unit ha acceptat introduir una nova llei sobre l’espionatge i Rússia i la Xina han acceptat cooperar en matèria d’espionatge (cibernèutic) per tal de poder protegir-se millor contra els ciberatacs..

Ampliant la 5 Eyes Alliance: 9 Eyes i 14 Eyes

Amb el pas del temps, l’aliança 5 Eyes s’ha expandit fins a incloure altres països també. Aquestes diferents aliances s’han convertit en una gran xarxa de països que comparteixen informació sensible entre ells. Això inclou la comunicació entre ciutadans i organitzacions.

Els 9 països dels ulls inclouen els 5 països originals, així com els Països Baixos, França, Dinamarca i Noruega. Mentre que 9 Eyes són principalment una expansió de 5 Eyes, la cooperació entre aquests nou països és menys intensa del que passa amb 5 Eyes. Finalment, també hi ha l’aliança 14 Eyes, que inclou l’afegit de Bèlgica, Itàlia, Alemanya, Espanya i Suècia. També aquí, l’objectiu és obtenir informació i compartir-la entre si quan sigui necessari. Tot i això, 14 Eyes no són tan estrictes i intensos en la seva cooperació com ho són 9 Eyes i 5 Eyes. Independentment, aquests 14 països comparteixen informació sensible entre ells sense haver de passar massa problemes. Aquesta informació arriba fins i tot a una comunicació privada entre ciutadans.

Protegiu-vos contra la vigilància massiva

Com que cada cop més de les nostres vides es desenvolupen a Internet i la privacitat en línia s’està convertint en una consideració important, és bo tenir consciència de conceptes com les aliances 5, 9 i 14 Eyes. Aquests projectes poden envair la vostra privadesa. Una agència governamental del vostre país pot interceptar la vostra comunicació privada. Posteriorment, van poder compartir aquesta comunicació i altres dades personals, amb agències governamentals d’altres països. El vostre govern pot fer-ho sense el vostre permís directe.

Per protegir-se d’aquestes forces, alguns usuaris d’internet opten ara per utilitzar una VPN. Una VPN és molt eficaç quan voleu protegir la vostra privadesa en línia i ocultar el trànsit de dades dels ulls indiscretos. Tanmateix, hi ha una cosa que cal destacar: si voleu utilitzar específicament una VPN per assegurar-vos que s’escapa de l’abast dels països 5, 9, 14 ulls, heu d’escollir una VPN que no estigui basada en un d’aquests països. . Alguns exemples de proveïdors VPN premium que no estan sotmesos a la vigilància massiva dels 14 països de la vista són:

ExpressVPN

ExpressVPN és un gran jugador en el mercat VPN. Aquest proveïdor està situat a les Illes Verges Britàniques. Per tant, no haureu de preocupar-vos de 5 Ulls i les altres aliances tant si feu servir aquesta VPN de forma constant.

NordVPN

En el moment d’escriure, NordVPN és la major VPN que hi ha. La seu de la seva empresa es troba a Panamà. Aquest país no forma part de les aliances de 5, 9 o 14 ulls.

CyberGhost

CyberGhost és una altra VPN popular. Aquest proveïdor compta amb equips que treballen tant a Romania com a Alemanya. Tanmateix, la seva oficina principal és a Romania, que els situa fora de la jurisdicció 5, 9 i 14 Eyes.

Visió general de 5 països d’ulls, 9 d’ulls i 14 d’ulls

A continuació, podeu trobar una visió ràpida dels països que integren les aliances 5 ulls, 9 ulls i 14 ulls.

5 països d’ulls
9 països dels ulls
14 països d’ulls
Estats UnitsEstats UnitsEstats Units
Regne UnitRegne UnitRegne Unit
AustràliaAustràliaAustràlia
CanadàCanadàCanadà
Nova ZelandaNova ZelandaNova Zelanda
HolandaHolanda
FrançaFrança
DinamarcaDinamarca
NoruegaNoruega
Bèlgica
Itàlia
Alemanya
Espanya
Suècia

Pensaments finals

Els països 5 ulls, 9 ulls i 14 ulls formen una gegantina aliança occidental que intercanvia informació sensible i utilitza la vigilància massiva. S’ha convertit en una xarxa d’espionatge gairebé global. Els acords de les aliances permeten a aquests països d’evitar les seves lleis nacionals de privadesa i obtenir encara més informació sobre el que haurien de tenir. Com a resultat, si viviu en un dels 14 països d’ulls, el vostre govern podria compartir qualsevol informació amb les agències governamentals dels altres 13. Per tant, l’ús d’una VPN per millorar la vostra privadesa en línia pot no ser una mala idea. Una bona VPN garanteix que cap agència no pot interceptar el trànsit a Internet. Podríeu pensar que no teniu res a amagar, però amb tants ulls mirant, qui sap què podrien veure, i quins podrien fer servir la vostra informació.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me