Tor-nettleseren: Hva er det, og hvorfor vil du bruke den? | VPNOverview.com

Tor Onion Router-logoen


Hvis du er interessert i online personvern og anonymitet, har du sannsynligvis hørt om Tor. For mange er Tor grunnlaget for ekte frihet på internett. Men hva er Tor nøyaktig? Hvordan fungerer det, og hvorfor vil du bruke det? Hva er de viktigste forskjellene mellom Tor-nettleseren og andre personvernrelaterte løsninger, for eksempel en VPN eller en proxy-server? Les alt om det i denne artikkelen!

Sikkerhet først: vær forsiktig når du begynner å bruke Tor!

Vi har full forståelse for at du er spent på å eksperimentere med alle mulighetene som følger med Tor. Noen av disse mulighetene har imidlertid store risikoer. Et eksempel er den mørke nettet. Tor gir deg tilgang til denne mørke delen av internett, men du bør ikke prøve å få tilgang til den uten å vite nøyaktig hva du får til deg. Det er grunnen til at vi, før du forteller mer om Tor, viser deg noen tiltak du kan gjøre for å holde deg trygg mens du bruker Tor-nettleseren, spesielt når du besøker det mørke nettet.

Først av alt, sørg for å sjekke Tor’s sikkerhetsinnstillinger. Tor bruker et veldig effektivt og pålitelig system for datakryptering, som vi ser litt om. Likevel kan bruk av Tor sikkerhetsinnstillinger gjøre onlineopplevelsen din mye tryggere. For det andre, selv om dette kan være ganske opplagt for mange, er det viktig å aldri besøke nettsteder og klikke på lenker du ikke stoler på. Dette er selvfølgelig noe du bør huske på uavhengig av nettleser og sikkerhetstiltak du bruker. Til slutt anbefaler vi at du bruker et godt og sikkert VPN, eller virtuelt privat nettverk.

Bruk en VPN for å holde deg trygg mens du bruker Tor

Å bruke en VPN samtidig som Tor sikrer at dataene dine blir bedre kryptert. Videre skjuler VPN også IP-adressen din ved å vise IP-en til VPN-serveren du bruker i stedet for din “ekte”, statiske IP-adresse. Dette betyr at du er mye tryggere når du surfer. En VPN-leverandør vi anbefaler for ekstra sikkerhet når vi bruker Tor-nettleseren er CyberGhost. Denne leverandøren tilbyr et veldig pålitelig og sikkert dobbeltkrypteringssystem, er veldig rimelig og har til og med 45 dager pengene tilbake-garanti. Dette betyr at du kan prøve det for å se om det fungerer bra for deg uten å måtte forplikte deg til et årlig abonnement.

Hva er Tor?

Teamet bak Tor (The Onion Router) tilbyr gratis open source-programvare som hjelper deg å surfe på internett anonymt. Opprinnelig ble Tor-nettverket utviklet med hjelp av den amerikanske marinen. Nettverket ble utviklet for å gjøre det mulig for den amerikanske marinen og andre militære organisasjoner å kommunisere anonymt på nettet. I disse dager fokuserer Tor hovedsakelig sin oppmerksomhet på nettleseren og utviklingen av noen få andre personvernverktøy, som vi kort kommer inn på senere.

Som vi nevnte før, fordeler Tor-nettleseren ditt personvern online, og opp til et punkt, din sikkerhet. Nettleseren benytter seg av det enorme servernettverket som Tor-nettverket består av. Når du bruker Tor-nettleseren, går dataene dine gjennom forskjellige Tor-servere (eller “noder”). Trafikken er kraftig kryptert og avkodes sakte ett lag av gangen ved de forskjellige nodene. Dette betyr at den som prøver å identifisere deg basert på nettrafikken din, bare vil snuble på den siste serveren datatrafikken din har passert, “exit node”. Med andre ord: Tor-nettleseren gjør det umulig, eller i det minste veldig vanskelig, å identifisere brukerne.

Jente henter en internettfil gjennom Tor Nodes

For å få tilgang til Tor-nettverket, trenger du ganske enkelt å laste ned Tor-nettleseren. Alt du gjør online mens du bruker Tor-nettleseren, blir automatisk kryptert og “anonymisert” i prosessen beskrevet over.

En ulempe som ofte påpekes, er at Tor-nettleseren generelt er mye tregere enn din bare internettforbindelse. Fordi din elektroniske trafikk blir sendt gjennom forskjellige noder, vil internettforbindelsen din måtte gå langt rundt og derfor bli betydelig tregere.

Hva bruker folk Tor til?

Selv om Tors utviklere opprinnelig opprettet programvaren for militære formål, har den utviklet seg til et verktøy som kan være nyttig for alle – spesielt for de som har noe å skjule eller på annen måte vil dra nytte av online anonymitet. Mange journalister og politiske aktivister bruker Tor for å unngå å bli straffeforfulgt. Vanligvis bor disse menneskene i land der myndighetene kan straffe dem for tankene og synspunktene de ønsker å dele på nettet.

På samme måte bruker journalister Tor for å beskytte sine kilder. Hvis en kilde ikke vil risikere å bli avslørt, kan de kommunisere sensitiv informasjon gjennom Tor-nettleseren. Ikke bare leverandører av informasjon, men også forbrukere er å finne på Tor. Mange bruker Tor-nettleseren for å få tilgang til geobegrenset innhold, for å omgå sensur og besøke spesifikke nettsteder. Tross alt, mange sider, for eksempel de på det mørke nettet, vil ikke være synlige for deg når du bruker en “normal nettleser” som Safari eller Firefox.

En annen kjent gruppe mennesker som bruker Tor, er varslere. For eksempel er en av Tor mest bemerkelsesverdige brukere og støttespillere Edward Snowden, som avslørte dokumenter om klassifiserte overvåkningsprogrammer i USA. På samme måte kan Tor brukes av ansatte til å avsløre firma- eller regjeringshemmeligheter eller adressere ulovlige eller umoralske aktiviteter.

Den mørke siden av Tor

Selv om alt dette kan virke veldig positivt, er det ikke alle som bruker Tor for det man kan kalle “en edel sak”. For eksempel bruker mange hackere og nettkriminelle Tor for å holde seg anonyme mens de driver sin ulovlige virksomhet. Tor er spesielt nyttig for kriminelle fordi det gir tilgang til det mørke nettet. Denne mørke delen av internett inneholder flere ulovlige nettverk som den tidligere ulovlige markedsplassen Silk Road. Dette pleide å være et stort nettverk der folk kjøpte og solgte alle slags ulovlige varer, for eksempel ulovlige stoffer og skytevåpen. Kort sagt, mange kriminelle bruker Tor for å unngå å bli fanget når de skal ut i ulovlige aktiviteter.

Tor brukes ikke bare for å få anonymitet som internettbruker. Med Tor er det også mulig å være vertskap for nettsteder som bare er tilgjengelige for folk som bruker Tor-nettleseren. Som sådan vil ikke ethvert nettsted som er vert med Tor-nettverket bli indeksert og funnet av populære søkemotorer som Google og Bing. Dette gjør dem til en del av det mørke nettet.

Er Tor Legal?

Bruken av seg selv er helt lovlig i de fleste jurisdiksjoner, spesielt i den “vestlige verden”. Imidlertid, som vi nevnte, bruker noen Tor til ulovlige aktiviteter, på grunn av anonymiteten programvaren hjelper brukere å oppnå. Å bruke Tor gjør ikke disse aktivitetene mindre ulovlige. Derfor vil vi sterkt anbefale deg å avstå fra slik praksis. For mer informasjon om Tor’s lovlighet, vil vi henvise deg til denne artikkelen om emnet.

Tor. Personvern og sikkerhetsbegrensninger

Eye on LaptopTor er nyttig, men har definitivt sine ufullkommenheter. Å bla med Tor er ikke så anonymt som du kanskje håper. Selv om menneskene på Tor kontinuerlig jobber for å forbedre beskyttelsen, har programvaren deres blitt sprukket tidligere. Tor har understreket at det ikke var nettverket og systemet deres som ble brutt, men heller individuelle nettlesere. Selv om dette kan gi brukerne litt ro i sjelen, viser dette likevel at Tor ikke er perfekt som et frittstående personvernstiltak.

Ved hjelp av internettleverandører er lovhåndhevelse noen ganger i stand til å avsløre identiteten til Tor sine brukere. Imidlertid gjør de det bare selektivt. Når noe fiskig foregår, kan offisielle organisasjoner prøve denne metoden for å eksponere et nettsted eller en person. Så lenge du holder deg til loven, skal du ha det bra. Imidlertid bør du innse at bruk av Tor-nettleseren, som mange forbinder med ulovlige aktiviteter på det mørke nettet, kan gjøre myndighetene mer tilbøyelige til å prøve å spore deg.

Mer personvern betyr ikke mer sikkerhet

Personvern tilsvarer ikke nødvendigvis sikkerhet. Tor kan ikke garantere at du vil være trygg mot nettangrep og nettkriminelle mens du bruker nettleseren. Tor-nettverket er utrolig vanskelig å hacke, noe som forsterkes av at koden er åpen kildekode. Det samme gjelder imidlertid ikke nettleseren din, som er relativt enkel å hacke. Selv angrep fra midten av midten er fremdeles mulig på Tor ved hjelp av ISP-er. Heldigvis er Tors utviklere mer enn klar over disse risikoene og jobber kontinuerlig med å forbedre Tor-programvaren for å gjøre det lettere for brukerne å beskytte seg selv.

Hvis du vil bruke Tor, må du alltid laste ned den nyeste versjonen. Det er tydelig at Tor har begrensninger, men de jobber også kontinuerlig mot bedre og tryggere programvare. Du vil bare kunne dra nytte av dette hvis du holder systemet ditt oppdatert som mulig.

Er Tor nettleseren for deg?

For den gjennomsnittlige internettbrukeren er ikke anonymiteten Tor tilbyr nok av et insentiv til å begynne å bruke programvaren. Dette er mest fordi krypteringen gjør forbindelsen betydelig tregere. Som vi nevnte tidligere, koster det fortsatt tid og penger å gjennomføre onlineovervåking, noe som betyr at myndighetene ikke kan – og veldig sannsynlig ikke engang vil spionere på hver eneste av sine sivile. De må fokusere på mistenkelig online oppførsel i stedet. Det er grunnen til at de fleste som bruker tiden sin på nettet, til å si morsomme kattevideoer og google det nærmeste pizzastedet, sannsynligvis ikke vil ha mye nytte av å bruke Tor-nettleseren.

VPN: et alternativ til Tor

VPN på mobilSelv om du kan bla relativt anonymt med Tor, anonymiserer eller verner ikke nettleseren alle andre internettaktiviteter. Programmer som kjører utenfor nettleseren din, vil ikke bli beskyttet av Tor-nettverket. Hvis du vil forsikre deg om at all din online aktivitet er kryptert og anonymisert, kan en VPN være en bedre løsning for deg. Spesielt hvis du prøver å sikre forbindelsen din fra cyberkriminelle når du bruker et offentlig WiFi-nettverk, for eksempel, kan en VPN komme godt med.

En VPN lar deg bruke internett uten begrensninger. Det hjelper deg å omgå geografisk sensur og geografiske restriksjoner generelt, for eksempel begrensningene håndhevet av Netflix. Dessuten krypterer en VPN all datatrafikken din og sørger for at du kan bla gjennom og laste ned helt anonymt. De fleste anstendige VPN-er har også overlegne internetthastigheter sammenlignet med Tor-nettleseren. Dette betyr at streaming, nedlasting og spill generelt er mye enklere og mindre frustrerende med en VPN enn med Tor-nettleseren.

Det er imidlertid også noen ting en VPN ikke kan gjøre. Det vil ikke gi deg tilgang til det mørke nettet, aller først. Hvis du bruker en VPN mens du besøker det mørke nettet, hjelper det deg med å beskytte deg mot skadelig programvare, angrep på nettet og andre farer. Den andre fordelen med Tor over VPN-er er at Tor er helt gratis. Tvert imot, de fleste gode VPN-er ber vanligvis en liten kompensasjon i måneden.

Skal jeg bruke Tor?

Om du skal bruke Tor avhenger veldig av dine behov. Tor er gratis, enkel å bruke og vanligvis veldig effektiv programvare for personvern. Det gir deg tilgang til det mørke nettet og har flere alternativer for å beskytte din online sikkerhet. På den annen side er Tor ganske treg og åpner døren for mange, mange farer på nettet. Hvis du heller vil ha en rask tilkobling, for eksempel for strømming, nedlasting og spill, anbefaler vi en VPN. Ta en titt på VPN-anmeldelser og sammenligningsverktøy for å se hvilken VPN som passer best for dine ønsker.

Hva er forskjellen mellom Tor og en proxy-server?

Bortsett fra Tor og en VPN, kan du også velge å øke personvernet ditt og online sikkerhet ved å bruke en proxy-server. Imidlertid fungerer proxy-servere bare bra for spesifikke formål og situasjoner, for eksempel tilgang til The Pirate Bay. Selv da er det mange som ser på dem som mindre effektive og mindre sikre enn både Tor og en god VPN. Likevel lurer folk ofte på hvordan en fullmektig skiller seg fra Tor. Derfor vil vi se på de viktigste forskjellene her.

Hva gjør en proxy-server??

En proxy-server, omtrent som en VPN eller Tor, er en annen måte å lede din online trafikk gjennom en annen server som (figurativt) står mellom datamaskinen din og datamaskinens ‘destinasjonsserver’. Denne serveren er proxy, som tilbys deg av personen som eier den. Oppsettet som brukes for dette er ofte ganske enkelt: alle som bruker tjenesten sender dataene sine via den samme serveren. Alle disse personene får den samme ‘falske’ IP-adressen.

Person som kobler seg til internett via en proxy-server

Hvorfor Tor og en VPN beskytter deg bedre enn fullmakter

Folk har en tendens til å like fullmakter fordi mange av dem er gratis å bruke. Dette betyr imidlertid ikke at fullmakter faktisk er den beste løsningen på online-problemene dine. Proxy-servere tilbyr bare en viss grad av anonymitet og online sikkerhet. For eksempel krypterer ikke fullmektiger dataene dine slik Tor og VPN gjør. Dessuten er ikke personvernet en proxy tilbyr så nær som pålitelig som, for eksempel, en god og sikker VPN som PIA.

En annen ulempe ved å bruke en proxy-server er at serverens vert kan se nøyaktig hva du gjør på nettet. I teorien kan de til og med logge denne informasjonen, og potensielt forårsake deg alle slags problemer. Derfor bør du velge en som er under kontroll av noen du virkelig stoler på hvis du vil bruke en proxy-server. Oftere enn ikke, vet du ikke eierens identitet, noe som gjør dette vanskelig å gjøre. Han eller hun kan samle inn dataene dine eller til og med injisere annonser på sidene du besøker for alt du vet. Kort sagt, en proxy-server tilbyr ikke deg ekte personvern og sikkerhet. I hvert fall ikke på den måten Tor eller en god VPN ville gjort.

Hvordan installerer jeg Tor?

Overbevist om at du vil få Tor? Det er ikke vanskelig å installere Tor på enheten din. Følg de neste trinnene, så kan du bruke Tor-nettleseren i løpet av få minutter.

Trinn 1: Gå til Tor-nettstedet og klikk på nedlastningsknappen øverst til høyre på skjermen.

Tor installasjon nedlastningsknapp

Steg 2: Du finner deg selv på nedlastingssiden. Velg operativsystemet ditt ved å velge ett av de fire ikonene som vises nedenfor. Som du kan se, kan du velge Windows, Mac, Linux eller Android. Hvis du vil laste ned nettleseren på et bestemt språk, kan du klikke på “Last ned på et annet språk eller plattform”.

Skjermbilde besturingssystemen understund door Tor

Trinn 3: En fil blir lastet ned til datamaskinen din. Åpne denne filen for å starte installasjonsprosessen. Velg ønsket språk, og trykk deretter på ‘OK’.

Tor språk

Trinn 4: Tor Browser Setup vises. Velg destinasjonsmappe (vanligvis trenger du ikke endre noe her, og installasjonsprogrammet oppretter automatisk en ny mappe for Tor) og trykk ‘Installer’.

Tor installere

Trinn 5: Under installasjonsprosessen kan du velge at Tor skal starte automatisk når du er ferdig med å installere den. Hvis du ikke gjorde dette, må du åpne det selv ved å slå opp programmet. Første gang nettleseren åpnes, ser du skjermbildet nedenfor. I de fleste tilfeller kan du bare klikke på “Koble til” og komme i gang. Imidlertid er du for tiden i et land som aktiv sensurerer Tor, som Tyrkia, Kina eller Egypt? Da er det best å klikke på ‘Konfigurer’ først. Tor vil hjelpe deg med å konfigurere nettleseren din slik at du ikke blir plaget av landets online begrensninger like mye.

Tor app

Trinn 6: Når du er ferdig med å konfigurere, trykker du på “Connect” og Tor-nettleseren din åpnes. Du kan nå bruke Tor fritt.

Tor nettlesergrensesnitt skjermbilde

Andre Tor-prosjekter

orbotBortsett fra Tor-nettleseren, har Tor ganske mange andre prosjekter som alle har noe med online-personvern å gjøre. Tor-prosjektet, som teamet kalles, jobber kontinuerlig med måter å beskytte brukernes online personvern og bekjempe online-frihet. Et eksempel på et av prosjektene deres er Orbot, som er en gratis proxy-applikasjon for Android-enheter. Den bruker det samme nettverket av noder som nettleseren for å transportere informasjonen din over hele Internett. Orbot hjelper både ditt personvern på nettet og krypterer internetttrafikken din. Akkurat som nettleseren, bare for Android.

Ooni

Et annet prosjekt fra Tor-teamet er OONI og fokuserer på å oppdage begrensninger på nettet. OONI, som står for Open Observatory of Network Interference, overvåker sensur på internett over hele verden. Siden 2012 har den utviklet gratis programvare som er designet for å oppdage blokkering på nettet. Programvaren beskytter ikke enheten din, og omgår heller ikke begrensningene den finner. Det er ganske enkelt et middel å få et innblikk i den globale situasjonen rundt restriksjoner på nettet og sensur. Du kan lære mer om OONIs funn på OONI-nettstedet.

Tor-messengerIkke alle prosjekter av Tor er fortsatt i gang. Tor-prosjektet opprettet en gang et chatprogram som krypterer all kommunikasjon. De kalte det Tor Messenger. Med dette programmet kan du fremdeles bruke alle de vanlige tjenestene dine, for eksempel Google Talk, Facebook Messenger og Twitter, men chatdataene dine vil bli anonyme. Ingen logger kunne heller føres, så meldingene dine var helt sikre. Oppdateringer av Tor Messenger har imidlertid stoppet fra april 2018, noe som betyr at programvaren ikke er så sikker som den pleide å være. Dette er grunnen til at vi ikke anbefaler å bruke Tor Messenger lenger.

Siste tanker

Tor er en stor mester i verden av online personvern. Nettleseren gir brukerne friheten til å besøke ethvert nettsted de liker og tilbyr dem en viss grad av anonymitet på nettet. Denne beskyttelsen er imidlertid begrenset til nettleseren deres og dekker ikke all internettaktivitet, slik en VPN ville gjort. Dessuten blir Tor ofte fulgt nøye av lovhåndhevelse, fordi uekte virksomheter og kriminelle ofte bruker nettleseren til ulovlige aktiviteter. Tjenesten er gratis og enkel å laste ned, men har sine begrensninger. Hvis du bestemmer deg for å bruke Tor-nettleseren, må du alltid være forsiktig med uregulerte nettsteder og beskytte deg mot malware med anstendig antivirusprogramvare. Vi anbefaler også å bruke andre sikkerhetstiltak i kombinasjon med Tor, for eksempel en god VPN. Hvis du beskytter deg godt og tenker valgene dine gjennom, kan Tor-nettleseren tilby en morsom, anonym og gratis internettopplevelse.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me