The Dark Web: Hva er det nøyaktig, og hvordan kommer du dit?

Du har kanskje hørt om det mørke nettet. Det blir vanligvis beskrevet som den ‘skjulte’ og farlige delen av internett der alle slags lyssky virksomheter foregår. De fleste internettbrukere finner seg ikke på det mørke nettet regelmessig, i det hele tatt. Dette er forståelig, fordi noen deler av det er utrygt. Hvis du er nysgjerrig på å finne ut mer, vil denne artikkelen fortelle deg alt du trenger å vite om det mørke nettet og hvordan du får tilgang til det mens du fremdeles holder deg trygg.


Først vil vi introdusere deg for hva den mørke nettet er nøyaktig og hva som skjer på den. Så lærer du om VPN-er og Tor-nettleseren og hvordan disse verktøyene er viktige hvis du vil surfe på det mørke nettet. Så gir vi en rask guide du kan bruke for å få tilgang til den mørke nettet relativt trygt. Hvis du virkelig vil være trygg, har vi utarbeidet en omfattende 15-trinns plan for å trygt surfe på det mørke nettet. Sørg for å sjekke alle sikkerhetstiltakene våre før du gjør det. Til slutt vil du finne ut at det er lovlig å besøke det mørke nettet, men det er ikke noen praksis der.

Hold deg trygg på det mørke nettet!

Det er veldig enkelt å få tilgang til det mørke nettet, men det blir dypt problemer på grunn av det. Derfor er det viktig å alltid ha din online sikkerhet og personvern i tankene. Vi anbefaler på det sterkeste å bruke en VPN for å kryptere og anonymisere all Internett-trafikken. Bortsett fra det, sørg alltid for at du har oppdatert antivirusprogramvare som kjører på enheten din. På denne måten er det vanskeligere å avskjære dataene dine, overvåke handlingene dine på nettet eller infisere datamaskinen din. En VPN vil beskytte deg når du surfer på overflaten eller på dype nett, men også når du vil surfe på det mørke nettet. Med det vil Internett-leverandøren din (ISP), myndigheter og hackere ha det mye vanskeligere å finne ut hva du har gjort på nettet.

En utmerket VPN for det mørke nettet: NordVPN

NordVPN er en VPN-leverandør av høy kvalitet som lar deg beskytte flere enheter samtidig. De tilbyr sterk kryptering og en rekke ekstra sikkerhetstiltak å velge mellom. Dette gjør NordVPN til en flott leverandør å bruke når du begir deg ut på det mørke nettet. Dessuten tilbyr de god kundestøtte og er veldig brukervennlige. Les alt om denne leverandøren i vår fulle anmeldelse av NordVPN.

Hva er det mørke nettet?

Internett beskrives ofte som å bestå av tre deler: overflatenettet, den dype nettet og den mørke banen. Overflatens nett er det de fleste av oss bruker hver dag. Det er tilgjengelig gjennom vanlige nettlesere som Chrome, Safari og Firefox. Denne artikkelen er en del av den: du får tilgang til den hvor som helst og når som helst, så lenge du har en internettforbindelse og en nettleser.

Den dype nettet er den delen av internett som inneholder veldig spesifikk informasjon. De fleste av oss har ikke tilgang til denne informasjonen, og den er heller ikke tilgjengelig via søkemotorer. Stort sett er dette sider og databaser som bare er ment for en viss gruppe mennesker i en organisasjon. For å få tilgang, må du vite den nøyaktige nettadressen (URL). I noen tilfeller trenger du et passord også. Eksempler på sider på det dype nettet er noen universitetsbibliotekdatabaser, rapporter og tidsskrifter som bare abonnenter har tilgang til, og tidslinjen til din private Facebook-konto.

Endelig er det den delen av internett vi kaller det mørke nettet. Det er vanskeligere å nå enn overflaten eller den dype nettet, siden den bare er tilgjengelig via spesielle nettlesere som Tor-nettleseren. Den mørke nettet er den uregulerte delen av internett. Ingen organisasjoner, virksomheter eller myndigheter har ansvaret for eller har mulighet til å anvende regler. Dette er nøyaktig grunnen til at det mørke nettet ofte er assosiert med ulovlig praksis. Det er umulig å nå det mørke nettet gjennom en ‘normal’ nettleser, for eksempel Google Chrome eller Egde. I Tor-nettleseren vil du ikke kunne finne noen mørke nettsteder som slutter på .com eller .org. I stedet består nettadresser vanligvis av en tilfeldig blanding av bokstaver og tall og slutter i .onion. Dessuten endres nettadressene til nettsteder på det mørke nettet regelmessig.

Dark Web Surface Web Graphic Iceberg

Hvorfor og hvordan kom Dark Web til eksistens?

Det mørke nettet ble ikke opprettet av kriminelle som ønsket en anonym måte å kommunisere på. Den ble faktisk utviklet av den amerikanske regjeringen. Men hvordan skjedde dette?

Spionkommunikasjon

Agenter fra flere “tre-bokstavsbyråer” som CIA, var stasjonert på mange fjerne steder. Det var et ekte globalt nettverk av amerikanske spioner som samlet inn informasjon og etterretning for USA. I løpet av 1990-tallet ble informasjonen stadig mer digitalisert, og det var ikke lenger behov for disse spionene å videresende rapportene sine via gammeldagse medier som radioer eller brev. På grunn av internett og nye kryptografiske teknikker, kan all informasjon plutselig sendes via internett. Rundt 1995 startet U.S. Naval Research Laboratory et program som til slutt skulle bli Tor (The Onion Router). Med Tor hadde byråene en kryptert kommunikasjonslinje med feltagentene sine.

Anonimitet for alle

anonymRundt 1997 ble prosjektet videreført til Defense Advanced Research Project Agency Agency (DARPA), som igjen ga det til flere borgerrettighetsgrupper. Spørsmålet er selvfølgelig, hvorfor ville regjeringen gi denne teknikken og nettverket over til sivile fortalergrupper? Det er noen mennesker som tror at Tor egentlig aldri ble gitt opp av den amerikanske regjeringen.

En annen forklaring er at de måtte åpne det anonyme nettverket fordi enhver amerikansk agent måtte kunne bruke det fra hvor som helst i hele verden når som helst. Det gjorde nettverket sårbart for infiltrasjon. Hvis bare amerikanske etterretningsagenter vil bruke dette nettverket, vil åpenbart all kommunikasjon hentet fra dette nettverket være svært verdifull. Derfor ville det være bedre å åpne nettverket for mange andre mennesker, slik at etterretningskommunikasjonen vil være full i et hav av ikke-statlig kommunikasjon. Som dette vil alle være anonyme, og amerikanske agenter kunne bruke nettverket til å videresende rapportene sine.

Hvorfor ikke bare slår de mørke nettet??

Mens Tor-nettverket ble tilgjengelig for alle med internettforbindelse, ble flere og flere servere satt opp over hele verden. Nettverket ble derfor langt mer desentralisert. Med hver nye forbindelse i et annet land ble den amerikanske jurisdiksjonen over internett mindre. Kraften til et nettverk ligger i det faktum at det ikke kan slås av fra bare ett sted. Trekker du pluggen fra den amerikanske siden, slutter ikke resten av nettverket å eksistere.

Bortsett fra at statens manglende evne til å stenge nettverket fullstendig, har også USA fordeler av å ha dette nettverket rundt – selv om det også er vert for ulovlige aktiviteter. Det blir fortsatt brukt som en kanal for skjult kommunikasjon fra etterretningsbyråer. Det er også et av de beste verktøyene som politiske aktivister har for å stille opp, lekkasje, varsling etc. mot autoritære stater som USA er veldig kritiske til. Uansett om det er Venezuela eller Iran, er USA glade for at folk har et verktøy som Tor rundt for å gjøre livet vanskeligere for disse regimene. Dette gjelder selvfølgelig også for USA, slik det ble tydeliggjort av fremveksten av Wikileaks og varslingsaktivitetene til Snowden.

Som sådan kan den mørke nettet være både gunstig og farlig på samme tid. Fordi det er nyttig på flere måter, ønsker ikke den amerikanske regjeringen å slå den av. Selv om de gjorde det, ville de måtte prøve å stenge den av i sin helhet og få samsvar og samarbeid fra dusinvis av land som ikke har noen interesse i å samarbeide med USA. Det nasjonale myndigheter kan gjøre er å samarbeide for å legge ned bestemte nettsteder og holde eierne, administratorer, brukere osv. Til ansvar. Ofte når et mørkt nettsted blir lagt ned, har flere byråer jobbet sammen for å få det til. Hvis for eksempel det amerikanske justisdepartementet ønsker å legge ned et nederlandsk mørkemarked som selger marihuana, vil det kreve samarbeid fra det nederlandske politiet, Europol og muligens en rekke andre byråer og myndigheter. Følgende bilde viser antall byråer som er involvert i beslag av 1 mørkt marked.

Dark Market stengte

Å ta ned nettopp dette nettstedet krevde samarbeid fra minst ti forskjellige byråer fra minst fire forskjellige land. At alle disse byråene måtte samarbeide for å få ned dette nettstedet, viser hvor vanskelig det kan være å ta ned deler av det mørke nettet, enn si hele det mørke nettet.

Få tilgang til det mørke nettet

Hvis du vil besøke det mørke nettet, må du huske på at dette kan være farlig hvis du ikke tar de rette forhåndsforholdene. For å gå på det mørke nettet på en tryggest mulig måte har vi laget en guide full av tips og triks. Nedenfor finner du en slanket versjon av denne guiden med bare nødvendigheter. Det er imidlertid godt å huske at følgende trinn vil holde deg relativt trygg, men på ingen måte helt anonym.

 • Installer en VPN (vi foreslår NordVPN) på enheten din og slå den på
 • Forsikre deg om at du har oppdatert antivirusprogramvare på enheten din
 • Last ned og installer den anonyme Tor-nettleseren
 • Start Tor-nettleseren
 • Forsikre deg om at kjøring av skript i Tor-nettleseren er forbudt
 • Valgfritt: endre sikkerhetsinnstillingene i Tor
 • Surf på det mørke nettet, for eksempel ved å starte på Hidden Wiki. Koblingen er http://zqktlwi4fecvo6ri.onion/wiki/index.php/Main_Page

Til slutt, før du kommer på det mørke nettet, må du huske at det kan være et veldig farlig sted. Ta advarslene våre hjertelig og ikke gjør det enkelt for skadelig programvare og hackere å påvirke enheten din! Hvis du vil være sikker på at du har best mulig beskyttelse, kan du følge vår guide for det mørke nettet.

Hva er Tor

Tor (løkruteren) er gratis open source-programvare som fungerer som nettleser. I motsetning til nettlesere som Chrome, Firefox og Edge, har Tor som mål å holde brukerne sine anonyme. For å få dette til, kanaliserer nettleseren din internettaktiviteter gjennom flere IP-adresser / verter som representerer lagene på en løk. Dine søk reiser gjennom dette nettverket av noder. Ved hver node skrelles en del av krypteringen av. Etter hvert havner informasjonen din på det valgte nettstedet. Denne prosessen med løkruting har som mål å holde brukeren anonym.

Jente henter en internettfil gjennom Tor Nodes

Tor-nettleseren brukes til å få tilgang til det mørke nettet. Som nevnt er dette den enkleste måten å nå nettadresser med endelsen .onion. Dette endelsen refererer til løkrutingen som Tor bruker for å sikre anonym surfing: kryptering kommer i lag, som lagene på en løk. Nettsteder kan bestemme seg for å bruke et .onion-domene fordi de ikke vil at alle skal vite at de eksisterer. Dette kan være fordi de rett og slett ønsker å være eksklusive, eller fordi de inneholder innhold som er tvilsomt eller ulovlig.

Tor kan gi deg tilgang til hele nettet, uavhengig av om nettstedene er regulert eller ikke. Selv om Tor kan brukes til å få tilgang til det mørke nettet, forblir de fleste av brukerne fortsatt på overflatenettet. Med andre ord: Tor brukes mest for å anonymisere nettlesing, men er også hovedveien til det mørke nettet. For enda mer informasjon om Tor-nettleseren, besøk vår Tor-nettleserside.

Kort sagt, bruk av Tor-nettleseren (eller en lignende anonym nettleser) er nødvendig for å få tilgang til det mørke nettet og hjelper deg også med å gjøre deg mer anonym på internett. IP-adressen din for eksempel forblir skjult. Sjekk ut disse 10 grunnene til å skjule IP-adressen din. Vær oppmerksom på at Tor-nettleseren ikke er idiotsikker. Dette er grunnen til at det alltid anbefales å også ha en VPN i gang.

Tor over VPN eller VPN over Tor?

Du har kanskje ikke innsett det, men det utgjør en faktisk forskjell hvis du kobler deg til Tor-nettverket mens du er koblet til en VPN eller omvendt.

Den ekstra fordelen med å installere en VPN før du går på Tor-nettverket, er at Internett-leverandøren din eller noen annen interessert part (offentlige etater, hackere osv.) Ikke vil vite at du har logget deg på Tor-nettverket fordi internetttrafikken din allerede er kryptert. Dessverre er det faktum at du ønsker å logge deg på et anonymt nettverk som Tor, nok til å gi deg mistanke i visse grupper. Selv om Tor-nettverket er kryptert og anonymt, vil det ikke stoppe Internett-leverandøren din eller noen andre å snuse på Internett-trafikken din gjennom IP-adressen din fra å vite at du logget på Tor. Det er selvfølgelig, med mindre du først kobler til en VPN.

Det er også mulig å få et abonnement på et VPN gjennom Tor-nettverket. Dette betyr at du først logger deg på Tor, deretter i Tor-nettleseren vil du gå til nettstedet til NordVPN for eksempel og få en VPN. Den ekstra fordelen vil være at Internett-leverandøren din ikke vet at du har interesse i en VPN-tjeneste. Etter vår erfaring anses det imidlertid å være langt mer mistenkelig å komme seg inn på Tor-nettverket på grunn av tilknytningen til det mørke nettet. Derfor anbefaler vi alltid å få et godt VPN-abonnement først. Hvis du er interessert i å lære mer om gode VPN-alternativer og hvilke som passer for deg, kan du se på vurderingene våre.

The Hidden Wiki

Det kan være ganske vanskelig å navigere i det mørke nettet. Å starte på et nettsted som Hidden Wiki kan hjelpe deg med å finne veien. The Hidden Wiki tilbyr koblinger til søkemotorer og nettsteder, slik at du lettere kan navigere i det mørke nettet. Dette gjør Hidden Hidden Wiki til et godt utgangspunkt for når du ikke vet hvor du skal dra. Det er noen kategorier på Hidden Wiki som du vil unngå. Vær alltid forsiktig med koblingene du klikker, selv på nettsteder som virker legitime.

Du kan finne den skjulte wikien ved å kopiere følgende URL til Tor-nettleseren din: http://zqktlwi4fecvo6ri.onion/wiki/index.php/Main_Page. Nettadressene på det mørke nettet endres kontinuerlig, men det er mange nettsteder på overflatenettet som vil gi deg den rette oppdaterte URL-en for denne bestemte siden.

Et annet godt sted å starte er nettstedene våre verdt å besøke på den mørke nettartikkelen.

Hva som skjer på det mørke nettet?

våpen på nettetDet er veldig vanskelig å finne ut hva som skjer på det mørke nettet. Som nevnt tidligere, må du kjenne til bestemte nettadresser for å komme til de riktige sidene. Det er ganske vanskelig å snuble til riktig nettsted når alle nettadressene er tilfeldige kombinasjoner av sifre og bokstaver. Dessuten er det mange historier som går rundt de sprøeste tjenestene og sidene som gjemmer seg på det mørke nettet. Bestilling av hitmen er tilsynelatende bare et av de tilgjengelige eksemplene. Selv om vi ikke kan være sikre på at noe av denne oppførselen ikke foregår på det mørke nettet, er flertallet av ryktene rundt den mørke nettet, for eksempel online hitmen eller røde rom, ren fiksjon. For eksempel eksisterte definitivt ett hitmen-for-hire nettsted kalt Besa Mafia, bortsett fra at det aldri gjennomførte noen treff. Det var bare å stjele penger fra godtroende mørke nettbrukere som ville ha noen drept. Fortsatt er mange andre tvilsomme ting, som narkotika og våpen, tilgjengelige på den mørke nettet.

På grunn av eksistensen av så mange skumle nettsteder, har den mørke nettet fått et veldig dårlig rykte. Det antas ofte at alt og alt som skjer på den mørke nettet må være ulovlig. Dette er ikke sant. Det mørke nettet er også en trygg havn for journalister, varslere og borgere som lever under diktatoriske regimer. Dessuten kan noen av de mer skyggefulle nettstedene også ha positive bivirkninger. Vi tar sikte på å ta en nyansert tilnærming, og fremhever både positive og negative konsekvenser. Vi vil bare at leserne våre skal være trygge hvis de bestemmer seg for å begi seg ut i de mørke fordypningene på nettet.

Vi kan ikke komme med noen klare påstander, siden det mørke nettet endrer seg kontinuerlig og forblir stort sett skjult for mange. Generelt sett er dette imidlertid noen av tingene du kan finne på det mørke nettet:

 • Svarte markeder
 • Svindelige eller på annen måte farlige nettsteder
 • E-posttjenester, fora og andre former for anonym online kommunikasjon
 • botnet
 • Bitcoin og cryptocurrency nettsteder

Svarte markeder

medisiner på svartemarkedDet svarte markedet har blomstret siden fødselen av internett. Den mørke nettet er hjemmet til mang en svart markedsplass, der alle slags varer kan selges og kjøpes. Eksistensen av slike markeder er ulovlig, selv om noen offentlige personer, forskere og akademikere også har trukket frem noen positive bivirkninger.

Silkeveien var et av de første kjente svarte markedene på det mørke nettet. Brukere snakket åpent om stoffbruk på nettstedet og lastet opp bilder av produktene sine. Nettstedet fikk etter hvert kallenavnet “The Ebay of Vice”. Etter flere år med etterforskning klarte myndighetene i USA å spore administratoren (Ross Ulbricht), som gikk under pseudonymet “Dread Pirate Roberts” på nettstedet. Han ble tatt til fange i San Francisco i oktober 2013 og nettstedet ble lagt ned.

Etter Ulbrichts arrestasjon dukket det imidlertid opp mange imitasjonsnettsteder. Det er flere nettsteder for svart marked enn noen gang på det mørke nettet. Silk Road var den første i sitt slag, nå er det mange forskjellige som konkurrerer om å være den neste.

Svindelige eller på annen måte farlige nettsteder

farlige nettstederDen mørke nettet svermer også av falske og farlige nettsteder. Derfor er det viktig å alltid være forsiktig og å bruke både VPN og god antivirusprogramvare. Ikke klikk noen gang på en lenke på det mørke nettet hvis du ikke vet hvor det vil føre. Datamaskinen din kan bli hacket eller infisert med malware før du vet hva som skjer.

Dessuten rommer det mørke nettet alle nettsteder som ikke vil bli tolerert på overflatenettet på grunn av innholdet. Dessverre kan du finne ting som misbruk av dyr eller barneporno der. Derfor kan det være lurt å holde seg borte fra denne delen av internett.

E-posttjenester, fora og andre former for anonym kommunikasjon

anonymDen mørke nettet brukes også til anonym kommunikasjon. Varsler og journalister kan bruke disse rutene for å lekke eller finne sensitiv informasjon. Folk som ønsker å anmelde et selskap eller en regjering for en ulovlig handling, kan bruke den mørke nettet for å prøve å være anonym. Journalister kan bruke den til å komme i kontakt med anonyme kilder. Både WikiLeaks-nettverket og varslere som Edward Snowden har brukt det mørke nettet tidligere for å spre budskapet.

Mens menneskene i disse eksemplene gjorde det de gjorde i navnet på internettfrihet og åpenhet, er det ikke alle som har de samme motivasjonene. Kriminelle og terrorister vil også bruke anonym kommunikasjon på det mørke nettet for å prøve å holde seg fri fra lovhåndhevelse.

botnet

Et botnet er et nettverk av infiserte enheter som kan betjenes av hackeren som kontrollerer dem. Ofte blir enhetene i nettverket infisert uten at eierne deres er klar over det. Hackeren som har ansvaret for botnet kan bruke enhetene til å spre virus, phish for privat informasjon eller lette DDoS-angrep. Det er mindre sannsynlig at botnet blir oppdaget, tatt ned eller overtatt hvis det opererer på den mørke nettet. På det mørke nettet selger noen hackere botnettene de har laget. I bytte for mye penger kan du få kontroll over et stort nettverk av infiserte enheter.

Bitcoin og cryptocurrency nettsteder

BitcoinHvis du besøker det mørke nettet, vil du oppdage at nesten alt betales med cryptocurrencies. Disse kryptovalutaene er online valutaer som kan brukes over hele verden. For å være mer presis, er cryptocururrency digitale eiendeler bundet til verdien av en desentralisert digital hovedbok som blockchain-protokollen. Dette betyr i utgangspunktet at cryptocurrencies ikke er i motsetning til vanlige valutaer fordi deres verdi og historie med utveksling er synlig på blockchain i stedet for en serie banker og andre finansinstitusjoner. Imidlertid er de digitale eiendeler snarere enn valutaer fordi du generelt bare kan bytte disse eiendelene online for varer, men ikke utenfor den. Ikke desto mindre, på grunn av blockchain-metoden, muliggjør cryptocurrencies anonyme utvekslinger som er ideelle for lyssky virksomheter på den mørke nettet.

Den mest kjente cryptocurrency, Bitcoin, brukes også utenfor det mørke nettet. Nyere hendelser viser imidlertid at valutaen kanskje ikke var så anonym som noen kanskje håpet. Andre typer cryptocurrency er også veldig populære. Noen nye cryptocururrency prøver hele tiden å forbedre forbedringene for å ivareta anonymiteten til personene som bruker dem.

Er Dark Web Legal?

Lady JusticeMed ett ord: ja. Den mørke nettet og Tor-nettleseren er lovlig å bruke i de fleste land. Skulle du derimot velge å handle på det mørke nettet på en måte som ikke er i samsvar med loven, vil dette selvfølgelig være ulovlig. Som sådan understreker vi viktigheten av å holde oss til loven i landet du er i.

Likevel blir det ofte glemt at den mørke nettet og Tor-nettleseren bare er verktøy for å utøve din rett til privatliv og ytringsfrihet. FN etablerte personvern som en grunnleggende menneskerettighet. Dette ble gjort i følgende artikler:

 • FNs erklæring om menneskerettigheter (UDHR) 1948, artikkel 12
 • Den internasjonale konvensjonen om sivile og politiske rettigheter (ICCPR) 1966, artikkel 17
 • Amerikanske menneskerettighetskonvensjon, artikkel 11
 • Amerikansk erklæring om menneskerettigheter og plikter, artikkel 5
 • Europeisk menneskerettighetskonvensjon, artikkel 8

Konklusjon: Å navigere i det mørke nettet er ikke ulovlig i de fleste land. Imidlertid kan det få deg til å se mistenkelig ut i øynene til din lokale rettshåndhevelse. De fleste tingene som selges på den mørke nettet er ulovlige, så det er åpenbart forbudt å kjøpe disse ulovlige varene. Siden disse varene bare finnes på det mørke nettet, kan alle som surfer på denne delen av internett kjøpe dem. Dette er grunnen til at regjeringer kan prøve å holde øye med deg hvis du besøker det mørke nettet.

Selv om bruken av den mørke nettet er lovlig i de fleste land, gjør ulovlige aktiviteter som regelmessig foregår der den mørke nettet til et skissert sted. Derfor er det kanskje ikke den beste delen av internett å besøke regelmessig hvis du er en god og lovlydig innbygger.

Siste tanker

Vi vil understreke at vi anbefaler deg å IKKE bruke den mørke banen uten først å ha tatt de riktige sikkerhetstiltakene. Nysgjerrigheten er forståelig, men det er ikke verdt å utsette deg for farene ved denne uregulerte delen av nettet. Til slutt er det kriminell aktivitet på det mørke nettet. Hvis du ender med å besøke det mørke nettet, må du alltid ta forholdsregler. En god VPN-tjeneste og solid anti-malware er avgjørende, men lar deg fortsatt være utsatt. 15-trinnsplanen er en av de tryggeste måtene å komme inn på den mørke nettet. Til syvende og sist får du tilgang til det mørke nettet etter din egen fare. Vær nysgjerrig, men vær trygg også!

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me