The Dark Web Dictionary: Definisjoner for Everything Dark Net | VPNoverview.com

Den mørke nettet er full av spesialisert sjargong og teknisk snakk. Mange mennesker som er aktive på det mørke nettet bruker forkortelser som er uklare for nykommere. Det er grunnen til at en kort oppsummering av ord som brukes regelmessig kan komme til nytte. Hvis du vil vite mer, kan du lese artikkelen vår om det mørke nettet eller guiden vår som forteller deg hvordan du kommer dit. Dessuten har vi en liste over nettsteder på det mørke nettet du kanskje synes er verdt å besøke.


2FA

2FA er forkortelse for tofaktorautentisering. Dette er en mer forsiktig måte å sikre en konto på. I stedet for å stole kun på passordet ditt, må du med 2FA identifisere deg en gang til for å få tilgang til kontoen din. Ofte fungerer dette med en kode som blir sendt til smarttelefonen din. Denne metoden gjør det vanskeligere for kriminelle å hacke kontoen din.

Alphabay

Alphabay var det største mørke nettmarkedet etter nedleggelsen av den opprinnelige Silk Road. Da Silk Road ble lagt ned, strømmet de fleste kjøpere til Alphabay. Etter noen år ble Alphabay imidlertid også tatt ned av rettshåndhevelse.

Blockchain

Blockchain er den underliggende teknologien for Bitcoin. Den fungerer som en offentlig hovedbok for å sikre samsvar mellom brukerne. Det eliminerer teoretisk behovet for private banker.

botnet

Et botnet er et nettverk av enheter som har blitt infisert med et virus. På grunn av dette kan hackeren betjene alle disse infiserte enhetene samtidig. Disse nettverkene kan brukes i DDoS-angrep og selges noen ganger på det mørke nettet.

broer

Broer er noder som du kan bruke for å få tilgang til Tor-nettverket, selv om dette nettverket er forbudt av ditt land. En bro vil få det til å se ut som om du kommer inn i nettverket fra et annet sted. På grunn av dette gjelder ikke lokale begrensninger. Noen mennesker bruker det også som en måte å forhindre at Internett-leverandøren vet at de fikk tilgang til Tor-nettverket. Fordi mengden broer er begrenset, er det rynke på å bruke dem av useriøse grunner. Spesielt fordi folk i noen land trenger denne typen programmer for å få online frihet.

BTC

BTC er forkortelsen gitt til Bitcoins. Det er fortsatt den mest brukte og populære cryptocurrency.

Clearnet

Enkelt sagt er clearnet alt du kan finne på internett via en søkemotor som Google. Dette er alle nettsteder som er offentlig tilgjengelige og krever ikke noen form for registrering eller påloggingsinformasjon. Dette betyr imidlertid ikke at nettsteder som krever innlogging nødvendigvis ikke er en del av clearnet.

CP

CP er forkortelse for barnepornografi. Dessverre inneholder den mørke nettet en rekke pedofile nettverk som medlemmene deres er i stand til å utveksle ulovlige materialer gjennom. Det er en pågående prosess for rettshåndhevelse over hele verden å prøve å ta slike nettverk ned. Selv hacktivister som gruppen Anonym har iverksatt handlinger mot denne typen oppførsel. Akk, problemet eksisterer fortsatt. Noen ganger blir gjerningsmennene arrestert og dømt. Imidlertid vedvarer de aller fleste av disse samfunnene.

Darknet

Darknet er et synonym for det mørke nettet. Selv om noen meninger om definisjonen varierer, blir de to begrepene stort sett brukt om hverandre.

Skjult Wiki

The Hidden Wiki er en kjent mørk webside. Ved første øyekast ligner det mye Wikipedia. På Skjult Wiki finner du imidlertid lenker til mørke websider som er gruppert i forskjellige kategorier. Dette hjelper folk til å navigere på det mørke nettet. Hvis du befinner deg på den skjulte wikien, bør du virkelig passe på at du ikke klikker på en kobling til noe du ikke vil se.

HS

HS er en forkortelse for ‘Hidden Services’. Dette er tjenester som finnes på det mørke nettet som er skjult fordi de ikke sporer IP-adressen til brukerne og heller ikke sender sin egen IP-adresse. Kommunikasjon er tillatt, men alle kanalene er skjult.

LEA / LE

LEA og LE er forkortelse for ‘Law Enforcement Agencies / Law Enforcement’. Disse forkortelsene brukes i chatrooms av de som ønsker å holde seg utenfor hånden. Advokatbyråer er til stede og er aktive på mørke markeder og prøver å fange kriminelle rødhendt. Kjenn rettighetene dine og ikke gjør noe ulovlig. Det er ikke noe ulovlig med å forske på den mørke nettet eller surfe på den mørke nettet.

Mystery Boxes

De mørke mystikkassene på nettet var en mani på YouTube. YouTubers handlet som om de bestilte mysteriekasser på det mørke nettet og åpnet disse på kamera. Selv om disse videoene kan virke veldig skumle og spennende, er de sannsynligvis helt falske.

.Løk

.Onion er den mørke nettversjonen av .com. Det er domenesuffikset som oftest brukes på den mørke nettet. Den fikk navnet sitt fra The Onion Router (Tor). Tor-nettleseren brukes til å få tilgang til det mørke nettet.

OS (Live eller Host)

OS er forkortelse for operativsystem. Et live OS kan være et OS som er midlertidig lastet fra programvare som VirtualBox. Et Host OS er operativsystemet du kjører datamaskinen fra, dvs. Windows eller MacOS.

PGP

PGP er forkortelse for ‘Pretty Good Privacy’. Dette er en kryptografisk metode som brukes av hundretusener av mennesker til daglig for å kommunisere anonymt og trygt.

Røde rom

Røde rom er en vanlig myte om Dark Web. Mange hevder at det finnes visse typer nettsteder der et antall mennesker betaler et gebyr for å få tilgang til en direktesendt strøm der de kan se noen bli torturert. Heldigvis har det aldri kommet noen rapporter om røde rom som faktisk var legitime.

Satoshi Nakamoto

Satoshi Nakamoto er mest sannsynlig et pseudonym for skaperen og arkitekten av Bitcoin. Imidlertid er det mulig og mer sannsynlig at flere mennesker samarbeidet om å lage bitcoin.

Silkeveien

Silk Road var den opprinnelige ‘suksesshistorien’ til det mørke nettet. En ung mann opprettet en helt fri markedsøkonomi for folk å konkurrere i. Den ble lagt ned i 2013 og var mest kjent for å være en markedsplass for narkotika og våpen.

Tails

Tails står for “The Amnesiac Incognito Live System” og er et operativsystem som du kan laste fra en USB-stasjon for anonymt å bla gjennom det mørke nettet. Ingen informasjon om aktivitetene dine blir lagret på datamaskinen når du har avsluttet systemet.

Tor

Tor er en forkortelse for The Onion Router. Dette er protokollen som lar deg besøke det mørke nettet. Tor-nettleseren er den mest brukte nettleseren som besøker det mørke nettet.

Leverandør

En leverandør er en person som prøver å selge varer eller tjenester på det mørke nettet på et bestemt marked.

VPN

VPN er en forkortelse for et virtuelt privat nettverk. En VPN brukes til å kryptere dataene dine og beskytte ditt personvern online.

whistleblower

En varsling er en som utsetter urettferdighetene til et selskap eller organisasjon for verden. Ofte fikk de denne innsideinformasjonen fordi de jobber for den aktuelle organisasjonen. Varsler vil vanligvis være anonym fordi de ellers blir sparket eller saksøkt for å dele den hemmelige informasjonen. Av den grunn bruker mange varslere den mørke nettet for å komme i kontakt med journalister anonymt

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me