Ta ansvar for personverninnstillingene dine på iPhone eller iPad

Apple-produkter er stilige, enkle å bruke og er i stand til å imponere selv de mest krevende brukere. Apple App Store blir vist streng for kvalitet. Apple sikrer også at appprodusenter ikke utnytter personvernet ditt uten din viten. Men apper kan gi legitime klingende grunner til å få tilgang til data på telefonen din. Disse dataene kan avsløre mer om deg enn du ønsker. Ved å forstå personverninnstillingene dine, kan du ivareta personvernet ditt og sikre at dataene dine forblir sikre.

Hvorfor personvernsaker

Personverninnstillinger iOS iPhoneKanskje du har bekymret deg for de siste skandaler som viser selskaper som misbruker deres bruk av private data. Kanskje gir du barnet ditt en iPhone eller iPad og ønsker å beskytte deres privatliv når de bruker enheten. Det er mange gode grunner for å ta skritt for å beskytte personvernet ditt mens du bruker en iPhone eller iPad.

De fleste gratis tjenester og apper tjener på å selge annonser på tjenesten deres. Annonsører betaler mer for å vise annonsene sine til kunder som er interessert i deres produkt. For å imøtekomme deres behov, samler produsenter av apper og nettsteder data om deg når du bruker tjenesten deres og selger denne informasjonen til annonsører. Dine data inkluderer privat informasjon om medisinske problemer, dine barn, inntekt og andre sensitive data du kanskje ikke villig avslører.

Apple samler inn dataene dine for å holde dem anonyme. Men noen selskaper vil selge informasjonen din på måter som kan spores tilbake til deg. Hvis disse dataene ikke er sikret, kan hackere bryte seg inn og stjele info. Dette kan potensielt føre til forlegenhet eller til og med en følelse av brudd når informasjonen din blir avslørt på nettet.

Å justere personverninnstillingene hjelper deg å ta kontroll over informasjonen din. Det tilfører også et lag med sikkerhet for å forhindre at informasjonen din blir misbrukt eller stjålet.


Juster posisjonsinnstillingene

Stedsinformasjon kan gi noe av den mest verdifulle informasjonen til annonsører eller andre som har tilgang til dataene dine. De fleste data samlet om deg på enheten din innebærer bare det du gjør mens du bruker iPhone eller iPad. Stedsdata avslører hva du gjør i den virkelige verden. Butikkene du ofte, når du går et nytt sted, og når du går til et sted avslører mye om hvem du er og hva interessene dine er.

Åpne ‘Innstillinger’ og trykk på ‘Personvern.’ Her finner du mange nyttige innstillinger du kan justere for å beskytte personvernet ditt. Finn og trykk på ‘Location Services’. Her kan du velge enten individuelle apper som skal få tilgang til posisjonsdataene dine, eller du kan klikke på glidebryteren øverst på skjermen for å slå av lokasjonstjenester for alle appene på iPhone eller iPad.

Administrer Apple Analytics

I eldre versjoner av iOS ble Analytics kalt ‘Diagnostics & Bruk’. Dette området dekker informasjon som deles med Apple fra enheten din. Noen av disse dataene er nyttige å dele og er med på å sikre at Apple kan holde enheten din kjører problemfritt. Andre data som overføres kan virke mer påtrengende. Overførte data kan inkludere helse- og aktivitetsdata som du kanskje ikke er komfortabel med å dele med Apple.

I Innstillinger-appen trykker du på ‘Analytics’. Velg innstillingene du ikke er komfortabel med å dele, og velg glidebryteren for å slå av delingen av den informasjonen. Dette kan omfatte analysedata, data som er delt med apputviklere om app-krasj og hvordan du bruker appene deres. Videre iCloud-analyse som kan omfatte data samlet inn av Siri-bruk.

Du kontrollerer apptillatelser

Når du installerer en app, ber den vanligvis om tillatelse til å få tilgang til visse tjenester fra telefonen din. Disse tjenestene kan omfatte plassering, tilgang til mikrofonen, tilgang til andre apper, kontaktene dine og tilkoblede enheter. Selv om en app kanskje ikke har full funksjonalitet uten tilgang til alle tjenestene den ber om, er du ansvarlig for hvilke tjenester appen får bruke.

Fra ‘Innstillinger’-appen, trykk på’ Personvern ‘. Der kan du velge hver app og gå gjennom tillatelsene. Klikk på glidebryteren ved siden av hver tjeneste eller app for å slå av eller på tillatelse.

Annonsesporing er nøkkelen til personvern

De fleste av dine sensitive data deles bare med det formål å annonsere. Å ta kontroll over annonsesporing er et av de viktigste trinnene du kan ta for å beskytte personvernet ditt. Begrensning av annonsesporing på iOS-enheter begrenser hvordan data kan brukes til å annonsere for deg.

I appen Innstillinger trykker du på ‘Personvern’ igjen. Bla ned til ‘Reklame’. Klikk på glidebryteren ved siden av ‘Begrens annonsesporing’ for å begrense hvordan dataene dine brukes av annonsører. Det skal bemerkes at dette ikke eliminerer sporing av annonser, det begrenser det bare. For ytterligere å forbedre personvernet ditt, trykk på ‘Reset Advertising Identifier’. Hvis du gjør det, vil du eliminere informasjonen som allerede er merket med din personlige ID.

Mer informasjon om hvordan iOS bruker informasjonen din til å tilpasse annonser for deg, er tilgjengelig under “Vis annonseinformasjon”. Dette vil vise informasjonen iOS bruker for å målrette annonsering mot deg personlig.

Safari Ikke spor

safarilogoNettsteder sporer ofte nettstedet du kommer fra, og nettstedet du går til etter å ha besøkt dem. Hvis det nettstedet samarbeider med andre annonsører som Twitter eller Facebook, kan de dele informasjonen med dem. Aktiviteten din er med på å bygge en mer fullstendig profil av dine interesser og aktiviteter på nettet. Det er mulig på iOS-enheter å begrense sporingsmengden som skjer når du surfer på nettet ved å bruke Safari.

I appen Innstillinger klikker du på Safari og ser gjennom delen ‘Personvern og sikkerhet’. Her kan du velge å blokkere informasjonskapsler på enheten din, og ‘Be nettsteder om ikke å spore meg’. Dette vil begrense de fleste nettsteders sporing av IP-adressen din.

Få enda mer privatliv

Å stramme personverninnstillingene er et godt skritt mot å sikre personvernet ditt på nettet. Mange foretrekker også sikkerheten ved å vite at informasjonen deres er mer anonym, spesielt når de bruker online tjenester og nettsteder. Dessverre er det bare å endre vannsikkerhet ikke en vanntett beskyttelse av personvernet ditt. For å virkelig forsøke å være anonym online, kan det være lurt å skaffe seg et VPN.

VPN-tilkoblingNår du kobler til en VPN av høy kvalitet, blir informasjonen din kryptert og sendt til en ekstern server. All trafikken din går gjennom VPN-serveren, i stedet for direkte fra deg til nettstedet eller appen. Dette hjelper deg med å holde informasjon om din beliggenhet og nettaktiviteter anonym. En kvalitets VPN er enkel å bruke og forbedrer personvernet ditt på nettet.

En VPN kan også gi de ekstra fordelene ved å unngå geografiske begrensninger for strømming av videotjenester. Du kan også bruke en VPN til å omgå brannmurer som er installert på ditt arbeid. Fordi dataene er kryptert, har du min fred med å vite at bare du vet hva du gjør på nettet. Lær mer om hvorfor en VPN kan være et godt valg for deg.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me