Svimlende detaljer Google vet om deg | VPNOverview

Google ble grunnlagt i 1998 som en søkemotor, produktet de fortsatt er mest kjent for i dag. I dag felt Google i gjennomsnitt over 40 000 søk hvert sekund, for over 1,2 billioner søk i løpet av et år – og dette tallet fortsetter å vokse. Men Google gjør langt mer enn å hjelpe deg med å finne morsomme kattevideoer og favorittoppskriftene dine. Google leverer, e-post, videoer, sosiale medier gjennom Google+, kontorprogramvare gjennom Google Office-produktene sine og mye mer. Jo mer du bruker Google-produkter, desto mer lærer Google om deg. Dessuten kan de sammenligne deg med lignende profiler fra andre brukere. Finn ut hva Google vet om deg, men vær forberedt på å bli sjokkert.


Hva søkerhistorien din sier om deg

Google Chrome-logoenDet er et vanlig fenomen. Du gjør et Google-søk etter et produkt, og det neste du vet at det er reklame overalt for det samme produktet. Men annonsering basert på produktsøk er bare en liten del av informasjonen Google samler inn om deg for å danne en annonseringsprofil. Gjør et søk på nettet etter informasjon om en bestemt hunderase, og Google logger informasjonen om deg. Jo flere søk du gjør om hunder generelt eller den hunderasen, desto mer sannsynlig vurderer Googles system deg som å eie den hunderasen.

Du kan se hvor raskt Google kan bygge en profil for nesten alle aspekter av livet ditt. Fra medisinske problemer du ser opp, kan Google bestemme at du lider av hyppig halsbrann. Er FoxNews din kilde til nyheter? Google noterer deg politiske tilbøyeligheter. Begynn å lete opp i et nytt område, og Google får vite at du kan tenke på et trekk. Hvert søk du utfører legger til informasjonen Google har for å lage profilen din.

E-postadresse er – for det meste – fortrolig

gmail-logoFrem til 2017 skannet Google innholdet i Gmail-kontoer for informasjon for å lage målrettede annonser. Google skannet hver e-post sendt fra personlige Gmail-kontoer, både innkommende og utgående, for informasjon som ville være nyttig for annonsørene. Denne policyen er ikke på plass lenger. Imidlertid er det fremdeles noen ting ved Gmail vi vil legge merke til.

Google slettet ikke informasjonen den fikk om deg fra e-post før 2017. Hvis Google fikk vite via en e-post du sendte i 2016 at du planlegger å trekke deg i Arizona i løpet av fem år, er denne informasjonen fortsatt en del av den målrettede profilen din for annonsører.

I tillegg har Google ikke sluttet å skanne e-postene dine for spam og phishing-forsøk. Noe som betyr at Google holder oversikt over e-postadressene som kommer og går på kontoen din. Selv om Google har sagt at det vil slutte å skanne innholdet i e-posten for målrettet annonsering, er det ikke klart om Google har sluttet å bruke informasjon fra adressene for målrettet annonsering. Så hvis du e-post en ny megler, eller en eiendomsmegler, er det sannsynlig at informasjon brukes til å bygge din profil også.

Google Docs er et informasjonshus

logo google docsNår du stopper opp og tenker på det, virker dette opplagt. Microsoft tjener mye på sine Microsoft Office-produkter, inkludert tekstbehandlings-, regneark- og presentasjonsprogramvare. Hvordan kan Google tilby de samme produktene gratis? En del av svaret ligger i det faktum at Google skanner dokumentene dine for å gi relevant innhold til deg – også kjent som målrettet reklame. Jo bedre kvalitet på informasjonen som målrettes mot potensielle kunder, desto mer kan Google betale for informasjonen din.

Hvis du noen gang har skrevet et brev med Google Dokumenter for å gi informasjon til en advokat om en kommende skilsmisse, kan Google bruke denne informasjonen til å målrette deg. For eksempel ved å vise deg annonser for datingapper. Hvis du setter sammen et enkelt budsjett ved hjelp av Google Sheets, vil Google kanskje legge merke til at budsjettet for TV er betydelig høyere enn gjennomsnittet i ditt område. Nyttig informasjon for selskaper som tilbyr konkurrerende TV-tjenester.

Selv om vi kanskje liker denne typen målrettede annonser, må vi ikke glemme farene. Å selge informasjonen din for målrettede annonser er en ting. Men hva er selskaper som begynner å selge denne informasjonen til forsikringsselskaper eller regjeringen?

Google Drive er et flott sted å lagre informasjon

google DokumenterDet er fantastisk nyttig å ha informasjon tilgjengelig på alle enheter. Du kan lagre viktige papirer og kvitteringer på nettet, lagre favorittlåtene dine, holde skattedokumentene trygge. I henhold til tjenestevilkårene, vet du, det du må sjekke at du samtykker til for å ha en konto, men du aldri leser, skanner Google innholdet på stasjonen for å gi “personlig relevante produktfunksjoner.” Selv om dokumentene du lagrer der ikke ble opprettet ved bruk av Googles kontorprodukter, har selskapet nå tilgang til den informasjonen.

Kartene kan gi den beste profilen i livet ditt

Google maps-ikonetGoogle Maps og lignende produkter gjorde det lettere å finne veien rundt i byen. Men selv om Google Maps ikke belaster deg for bruken, er ingenting gratis. Hvis du aldri brukte noe annet Google-produkt, kunne Google bygge en grundig profil av livet ditt basert på Maps alene. Kart gir informasjon om hjemmeadressen din, hvor du jobber, hvor barna går på skole, favorittrestaurantene dine, hvor ofte du går til matbutikken, hvordan du liker å tilbringe fritiden din, enten du fisker ved sjøen eller drikker ved bar, og mye, mye mer. I utgangspunktet lar du noen følge deg.

Andre informasjonskilder

Google Chrome gir tydeligvis mye informasjon for Google om vanene dine på nettet. Det er viktig for annonsører å vite hvilke annonser du klikker på og hvor lenge du blir igjen på siden. YouTube forteller Google om din smak i musikk, filmtrailere og morsomme kattevideoer. Google Translate forteller det hvilke språk du kan være interessert i, og hva du prøver å kommunisere på disse språkene. Google Shopping forteller Google om online shoppingvanene dine, hva du anser som for høy pris til å betale for den nyeste elektronikken, om du er fornøyd med de nåværende enhetene dine og mer. Hver interaksjon du har med Google, gir den nøkkelinformasjon annonsører bruker for å målrette deg mot annonser.

Finn ut hva Google vet om deg

Google ta utSelv om det er fascinerende eller skummelt, avhengig av synspunkt, hvor mye Google kan vite om deg, er det mulig å lære mye om hva Google vet om deg. Gå til Google Takeout og velg hvilke produkter du vil ha med i nedlastingen av informasjonen. Listen er lang, du må bla ned til bunnen.

Klikk “Neste” for å få presentert alternativer for hvordan du vil ha informasjonen levert til deg. Du kan velge en .zip- eller .tgz-fil, filene i maksimal størrelse før den deler informasjonen (tenk gigabyte med informasjon her). Videre kan du velge om du vil ha dataene sendt til deg, eller lagt til et skylagringsalternativ. På denne måten kan du få en innsikt i kunnskapen Google har samlet på deg gjennom årene.

Du bør være ansvarlig for dataene dine

Det er ingenting iboende ondt ved at Google skanner informasjonen din for å hjelpe annonsører med å gjøre annonsene deres mer relevante for interessene dine. Noen mennesker kan bestemme at de foretrekker å ha reklame for produkter og tjenester de faktisk er interessert. Heller enn å bli oversvømmet med legger til ting de aldri vil kjøpe. Imidlertid er det din informasjon, og du bør være oppmerksom på informasjonen du gir Google med. I tillegg er det godt å være klar over hva Google gjør med disse dataene. Du kan justere Googles personverninnstillinger på en måte som forbedrer personvernet ditt litt. Å være helt anonym når du bruker Google er imidlertid ganske enkelt umulig.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me