Slik sletter du alle sensitive data fra smarttelefonen eller nettbrettet

Smarttelefoner og nettbrett har revolusjonert måten vi samhandler med verden på. De gamle gule sidene telefonbøkene er ingen steder å finne. Adresseboken din lever nå i telefonen din. Selv måtene vi handler og banker på har endret seg. Den lille datamaskinen i lommen inneholder nå nesten all viktig informasjon om livet ditt. Dette betyr at med mindre du sletter den informasjonen før du oppgraderer til den nyeste modellen, kan noen få tilgang til ekstremt sensitiv informasjon om deg. Den overraskende nyheten er at en tilbakestilling fra fabrikken kanskje ikke er nok til å slette dataene dine.


Hvorfor slettet er ikke sikker

Slett data iPad iPhoneTa et stykke rent, hvitt, papir og skriv adressen din med blyant. Slett nå adressen din. Dette er egentlig hva som skjer når du tilbakestiller fabrikken til smarttelefonen eller nettbrettet. Vi har alle sett mysterier der detektivet tar et stykke papir som var blitt slettet og ved å gni en blyant over det, kan de lese det som var skrevet på den før. Hvis du holder det papiret opp mot lyset, kan du sannsynligvis til og med lese adressen. Det er enkelt for noen å få tilgang til programvare som kan gjenopprette filer og data som er blitt slettet med en fabrikkinnstilling. Den gode nyheten er at det er noen enkle trinn du kan ta for å sikre at dataene dine virkelig er borte fra den gamle enheten.

Kryptering er den ultimate viskelæret

Før du prøver tilbakestilling av fabrikken, må du kryptere dataene på enheten din. Uten nøklene til krypteringen er det praktisk talt umulig å rekonstruere informasjonen din. Informasjonen er fremdeles der, som for enhver tilbakestilling av fabrikken, men alt som kan hentes er de krypterte dataene. Dette beskytter deg mot å få din sensitive informasjon hentet av noen som har enheten din etter deg.

På de fleste enheter er kryptering en enkel sak. Hvis du eier en Apple-enhet som kjører iOS 8.0 eller nyere, blir enheten automatisk kryptert, og Apple har ikke en krypteringsnøkkel for å åpne den. Hvis du utfører en tilbakestilling fra fabrikken på en Apple-enhet, kan ingen som ikke har passordet, gjenopprette dataene. For Android-enheter som kjører Marshmallow eller nyere, skal informasjonen din krypteres som standard.

slett info android

Hvis du eier en litt eldre Android-enhet, kan du sjekke om telefonen er kryptert eller krypterer informasjonen din. Du kan gjøre dette ved å gå til innstillingsmenyen og klikke på sikkerhetsskjermen. Dette kan være under forskjellige faner, avhengig av enheten din. Det kan også være merket noe som “Lås skjerm og sikkerhet.”

låseskjerm og sikkerhet

Når du har funnet høyre skjerm, klikk på sikkerhet og finn alternativet “Krypter enhet”. Avhengig av enheten din kan dette være merket ‘Krypter’, ‘Kryptering’ eller noe lignende.

kryptere enhet

Krypteringsskjermen advarer deg om at kryptering er en lang prosess. Du vil vente i en tid du ikke trenger telefonen i minst en time, og du vil sannsynligvis ønske å ha enheten koblet til mens krypteringen skjer. Når den er kryptert, er informasjonen på enheten sikret.

Logg av alle kontoer

Enten du bruker og Apple- eller Android-enhet, er det lurt å logge ut av kontoene dine. Dette forbereder smarttelefonen eller nettbrettet for tilbakestilling av fabrikken og overføring til en ny eier.

iOS-enheter

For iOS-enheter må du logge deg ut av App store, iMessage og iCloud. Følg disse trinnene:

  1. Før du logger deg ut, sørg for å koble sammen enheter du har koblet til, for eksempel Apple Watch
  2. Fra “Innstillinger”, finn “Meldinger” og slå av iMessage-alternativet
  3. Finn ‘iTunes & App Store-innstillingen, klikk på Apple ID-e-posten din og klikk deretter på “Logg av”
  4. Til slutt, i Innstillinger, klikker du på ‘iCloud’ nederst på skjermen, finn ‘Logg ut’ eller finn navnet ditt og klikker deretter på ‘Logg av’. Enheten er nå klar til å tørke og tilbakestille.

epleutmelding

Android-enheter

Hvis du har en eldre enhet for Android-enheter, kan du kanskje hoppe direkte til å tilbakestille fabrikken på dette tidspunktet. På nyere enheter har Android fabrikkinnstilt beskyttelse slått på som standard, noe som vil forhindre en ny eier fra å logge seg på en enhet hvis du ikke deaktiverer kontoene dine riktig.

Deaktiver først skjermlåsen. I innstillingene dine, må du finne innstillingene for låseskjermen. Dette kan være under noen få forskjellige etiketter, avhengig av enheten din, men det er generelt merket ‘Lock Screen Security’, ‘Lock Screen’, ‘Lock screen and security’, eller noe lignende.

skjermlås type

Velg ‘Ingen’ for å deaktivere låseskjermen.

innstillinger personlig

Deretter logger du ut av Google-kontoen din på enheten. Fra Innstillinger-menyen, “Brukere og kontoer” eller “Kontoer”.

kontoer

Trykk på ‘Kontoer’ for å få frem de forskjellige kontoene du har logget inn på enheten. Det kan være lurt å logge av hver av dem individuelt, men generelt er det nok å logge ut av Google for å sikre din beskyttelse.

Finn ‘Google’ og klikk deretter på hver Gmail-konto du har logget på på denne enheten for å fjerne den. Klikk på ‘Mer’ øverst til høyre på skjermen og velg ‘Fjern konto’ for å logge ut.

Klar for tilbakestilling

Når du har tatt disse trinnene, kan du nå utføre en fabrikknullstilling med tillit til at dataene dine er sikre.

iOS

Klikk på ‘Generelt’ på iOS-enheten din fra innstillingsmenyen, velg ‘Tilbakestill’ og velg til slutt ‘Slett alt innhold og innstillinger’.

slett alt tilbakestilling av eple

Du har muligheten til å sikkerhetskopiere dataene dine til iCloud før du sletter. Velg enten å sikkerhetskopiere dataene dine eller “Slett nå.” Dataene dine er nå slettet fra enheten din.

Android

Se på “Sikkerhetskopi” på en Android-enhet i innstillingsmenyen & Nullstille”. Dette kan ofte, men ikke alltid, finnes i systemmenyen for innstillingene.

Velg ‘Sikkerhetskopi og tilbakestilling’ for å komme til tilbakestillingsskjermen og velg alternativet for å tilbakestille enheten.

sikkerhetskopiere og tilbakestille
Først må du slå av alternativet ‘Automatisk gjenoppretting’. Dette alternativet får tilbake lagrede innstillinger og data når du tilbakestiller enheten. Klikk glidebryteren for å slå denne av.

Til slutt velger du ‘Factory data reset’ for å tilbakestille enheten. Android gir en liste over kontoer du fremdeles er logget på på enheten din – hvis noen. Velg ‘Tilbakestill enhet’ nederst på skjermen for å bekrefte valget ditt om å tilbakestille.

Ved å følge disse enkle trinnene, kan du sikre at informasjonen din forblir sikker selv når du gir enheten til en ny eier.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me