Personvernrisikoen på smarttelefonen din – en oversikt | VPNoverview.com

Kanskje har ikke noe annet verktøy i moderne historie revolusjonert livene våre som smarttelefonen har. Denne håndholdte datamaskinen har erstattet kameraet, GPS, kalkulator, adressebok og mange andre elementer. Vi har nå enestående tilgang til informasjon ved fingertuppene. Selve funksjonene som viste seg å være så nyttige, kan imidlertid lett dreies mot oss av annonsører eller hackere som invaderer personvernet vårt. Flere verktøy er tilgjengelige for å beskytte personvernet på smarttelefonen.


Hvordan smarttelefoner invaderer ditt personvern

Smarttelefonen har så mange funksjoner at det er vanskelig for mange av oss å huske hvordan vi klarte oss uten en. Telefonen går med deg overalt. Det er noe av det første du ser på om morgenen. Du sjekker de sosiale mediene dine når du spiser frokost, det er i nærheten på jobb og til fingerspissene når du stopper for å drikke etterpå. De fleste av oss har opplevd det øyeblikket med panikk når du innser at telefonen ikke er i lommen og lurer på hvor du forlot den.

Telefonen din er utstyrt med en serie sensorer. Disse overvåker alt fra hvor du er, fuktighet, atmosfæretrykk og bevegelse. Bevegelsessensorene på telefonen din er veldig følsomme. Det er til og med mulig å matche der du berører en skjerm med bevegelsen som blir oppdaget av telefonen. Enhver app på telefonen din som sporer disse dataene, kan lese tekstmeldingene eller passordet til bankappen din med høy grad av nøyaktighet.

Plasseringen din kan spores ikke bare via telefonens GPS, men også ved å overvåke nærliggende celletårn, Wi-Fi-signaler og til og med Bluetooth-enheter i nærheten. Faktisk kan posisjonen din pekes ut fra Bluetooth-enheter selv om telefonens Bluetooth-sender er slått av.

Hvilke apper invaderer personvernet ditt?

Plasseringsmarkør for smarttelefonFor å få tilgang til posisjonsfunksjonene på telefonen din, må en app ha tillatelse til å bruke den informasjonen. De fleste aksepterer ganske enkelt at tillatelsene som en app krever når de installerer den, er nødvendige og klikker på ‘OK’. Du er kanskje ikke klar over at stedsdata kan være noe av den mest verdifulle informasjonen en annonsør kan ha. Bedrifter som tilbyr målrettede annonser, inkludert Apple, Google, Facebook, bruker posisjonsdata for å identifisere interesser og aktiviteter offline som du ellers ikke kan avsløre.

Hvilke apper bruker bevegelsessensorene på telefonen din for å finne ut hvilke taster du trykker på telefonen? Kanskje ingen av dem, eller kanskje alle av dem. Apper trenger ikke tillatelse til å bruke bevegelsessensorene på telefonen din. Derfor er det ingen måte å vite hvilke selskaper som kan overvåke en telefonsensorer for denne informasjonen.

Beskytt personvernet på smarttelefonen

Det er noen tiltak du kan gjøre i dag for å beskytte personvernet ditt på din elskede smarttelefon. Nedenfor ser du hvordan administrering av appene dine, kryptering av dataene dine, sletting av gamle apper og låsing av telefonen kan bidra til å holde deg trygg.

Administrer apptillatelser

Hvis du sjekker tillatelsene du gir apper på telefonene dine, kan du gjenopprette litt privatliv på smarttelefonen. Ikke alle apper som ber om tillatelse til å bruke posisjonsinnstillingene, mikrofonen eller kameraet, trenger virkelig disse tjenestene for å utføre slik du vil. Vi har skrevet guider som hjelper deg med å justere personverninnstillingene for mange populære sosiale medier-plattformer.

Krypter dataene dine

Kryptering av enheten din kan også bidra til å beskytte sensitive data i tilfelle telefonen din går tapt eller stjålet, eller når du handler inn for en ny telefon. Når du krypterer informasjonen på telefonen din, hjelper det også å forhindre at apper leser innholdet i filene dine uten å ha din tillatelse. Dette kan holde dataene dine sikre mot virusangrep eller ondsinnede apper som overskrider grensene. Før du kaster eller selger den gamle telefonen, sørg for at du sletter all personlig informasjon fra enheten.

Slett gamle apper

Det er ikke uvanlig at folk prøver ut en app, bruker den en stund for så gradvis å miste interessen. Med mindre du regelmessig renser telefonen, vil disse gamle appene sitte rundt i flere måneder eller år. Selv om du kanskje ikke bruker appen, er tillatelsene du ga den, fortsatt i kraft. Hvis appen har tillatelse til å bruke posisjonen din, få tilgang til andre apper eller bruke mikrofonen din, kan det fremdeles være å holde orden på smarttelefonen din. Hvorfor ikke gå gjennom appene dine og avinstallere de du ikke lenger trenger? Det er ikke bare bra å slette gamle apper hvis du vil beskytte personvernet ditt, det hjelper også at smarttelefonen din kjører jevnt.

Lås telefonen

lås på smarttelefonenDet kan virke åpenbart, men å aktivere en låseskjerm beskyttet av en pinne er et av de enkleste tiltakene du kan gjøre for å beskytte dataene på telefonen. Likevel har mange fremdeles ingen låseskjerm aktivert. Når du tenker på sensitiv informasjon du har på telefonen, inkludert bilder, tilgang til bank og kredittkort, og full tilgang til kontaktlisten og sosiale mediekontoer, er det fornuftig å ha en låseskjerm. Du kan beskytte denne personlige informasjonen fra alle som prøver å komme til den ved å stjele telefonen din.

En VPN er den ultimate personvern

Mens andre tiltak gir en viss grad av beskyttelse, er en VPN en av de enkleste og beste tingene du kan gjøre for å bevare personvernet på smarttelefonen din. En VPN hjelper til med å holde informasjonen din anonym når du bruker enheten din.

Hvordan virker det?

VPN-tilkoblingNår du kobler til Internett via en VPN, krypteres informasjonen som går til VPN-serveren. VPN videresender deretter dataene fra den anonyme serveren. Denne mellommannstilnærmingen hjelper deg med å skille deg fra informasjonen du gir eller ber om. Når data blir sendt tilbake til deg, må de først gå til VPN, slik at avsenderen aldri har tilgang til deg direkte. VPN krypterer deretter informasjonen og sender den videre til deg. Med en VPN av høy kvalitet forblir informasjonen din konfidensiell. Siden alle data kan dirigeres gjennom VPN, har du en større grad av kontroll over hvilken informasjon som går gjennom enheten din, og hvordan denne informasjonen er tagget til deg.

Safe Public Wi-Fi

Når du bruker enheten din over et offentlig Wi-Fi, for eksempel på en kaffebar, hjelper VPNs kryptering med å beskytte deg mot nysgjerrige øyne. Hackere får ofte sensitiv informasjon ved å snuse på signalene som reiser gjennom en offentlig Wi-Fi-forbindelse. Å bruke en VPN-tjeneste vil holde forbindelsen din like sikker som om du surfer hjemme.

Flere fordeler?

En VPN-tjeneste tilbyr også andre fordeler for brukerne. Tilkoblingen din på jobb kan blokkere tilgang til bestemte nettsteder og tjenester. Ved å koble til et VPN kan du unngå de begrensningene du har tilgang til nettstedene du ønsker på telefonen. Videostreamingtjenester begrenser også tilgangen til innhold basert på hvor du befinner deg. Ved å koble til en VPN-server i en annen del av verden, kan du unngå disse begrensningene for å dra full nytte av innholdet tilgjengelig online.

Siste tanker

I en tid der personvernskandaler vekker noen av de største virksomhetene, er det bare fornuftig å ta skritt for å beskytte deg selv. Smarttelefonen er bare ti år gammel, så det er ikke overraskende at vi fortsatt lærer hvordan dette påvirker personvernet. Ved å ta noen enkle grep for å beskytte deg selv, kan du ha ro i sjelen fordi personvernet ditt er beskyttet. For å lære mer om hvordan en VPN kan bidra til å ivareta personvernet ditt, kan du sjekke innleggene våre om å velge riktig VPN for dine behov.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me