Personvernrisikoen for smartwatchet ditt VPNOverview

Smartwatch-bildeSå gunstig som smarttelefoner er, er en ulempe som har blitt tydelig de siste årene, deres avhengighetsevne. Smarttelefoner suger oppmerksomheten vår og bruker mer av tiden vår som vi har tenkt å gi dem. En fin måte å hjelpe sparke skjermvanen på er, merkelig nok, å legge en annen skjerm til håndleddet. Smartwatchs lille skjerm gir bare den informasjonen du trenger. Uten å kreve at du trekker ut telefonen, er det mindre sannsynlig at du blir sugd inn. Selv om det er mange fordeler med å eie smartwatch, utgjør de imidlertid en risiko for personvernet ditt.


Bluetooth-tilkoblingen

Smartwatches holder kontakten med telefonen din via Bluetooth. Og selv om du kanskje legger igjen telefonen din, er smartklokken på håndleddet ofte alltid med deg. I september 2017 oppdaget forskere en serie problemer på nesten alle Bluetooth-enheter. Disse sikkerhetsfeilene gjør at hver Bluetooth-enhet er utsatt for hacking. Disse hakkene kan ha form av virus som blir sendt fra smartklokken til telefonen din. Andre problemer inkluderer ransomware som tar kontroll over enheten din, og infeksjon av ruteren. En infisert ruter kan spre ondsinnet kode til alle enheter som er koblet til Wi-Fi-en.

Et annet betydelig problem med tilkoblingen kan tillate at varslene dine blir oppfanget. E-postadressen fra banken din, meldingen fra sosiale medier, teksten fra den betydningsfulle andre blir sendt via Bluetooth. Enhver melding som sendes til smartwatchet ditt, kan bli avlyttet av en hacket Bluetooth-tilkobling. Disse angrepene har ikke vært påvisbar i det siste. Av den grunn har de fleste enheter ingen beskyttelse mot en slik invasjon av ditt privatliv. Siden smartur er veldig avhengig av Bluetooth, er de ekstremt sårbare for disse invasjonene.

Lytter Smartwatch til deg?

En fersk rapport fra Norges Forbrukerråd analyserte smartklokker for sikkerhetsproblemer. Smartklokkene som ble studert ble designet for å bli gitt til barn. De ble laget med den hensikt å øke barns sikkerhet. Foreldre kan bruke en app for å spore barnas beliggenhet og kontakte barna gjennom smarturet. Det studien fant tyder på at disse enhetene faktisk kan svekke sikkerheten din i stedet for å forbedre den.

Smartwatches testet kan bli hacket for å få kontroll over alle aspekter av enheten. Hackere kunne ta kontroll over smartwatchens mikrofon og i hemmelighet lytte til barna mens de lekte. Hackerne kunne fortelle når bæreren var inne eller ute, om de lekte med venner eller alene, og til og med når de sov. Du kan bare forestille deg de mulige konsekvensene.

Ingen av smarturene i studien var av et merke som du sannsynligvis vil bli kjent med. Du kan tro at det er tryggere å holde seg til enheter fra kjente selskaper. Selv om disse kjente smartklokkene kan inneholde bedre sikkerhetskontroller, kan du fortsatt være i faresonen på andre måter. Mens Apple og Google viser apper som går til deres respektive app-butikker, representerer tredjepartsapper fremdeles en svak kobling i sikkerhet.

Hvordan appene du bruker kan kompromittere personvernet ditt

Tredjepartsapper kan be om tilgang til smartwatchens mikrofon, kamera, lokasjonstjenester og mer. Når du installerer en app, er det mange som aksepterer hvilke tillatelser som ønskes. Uten å granske apptillatelser, kan en app få tilgang til unødvendige tjenester. Dette gir en appprodusent muligheten til å bruke ting som smartwatchens mikrofon til å lytte på deg.

I tillegg kan en dårlig designet app være mer utsatt for hacking. Ofte trenger en hacker bare en sprekk i sikkerheten din for å få tilgang til enheten din. Når de er i systemet, kan de ofte utvide evnen til å få kontroll over andre tjenester på enheten din. Hvis en appprodusent lar en sårbarhet på plass, kan en hacker benytte muligheten til å få informasjon fra enheten din.

Stedsinformasjon avslører mer om deg

Jogger med smarturEn av de vanlige bruksområdene for smartur er å spore trinnene og treningsaktivitetene dine. Et smartur gir oppdatert stedsinformasjon om deg. Dette er verdifullt for annonsører som vil vite om butikkene du besøker, restaurantene du foretrekker, og all annen informasjon de kan få tak i. Som du kanskje forestiller deg kan dette også være verdifullt for hackere.

En hacker som har tilgang til posisjonsinformasjonen din via smartwatch, vet når du er på jobb eller hjemme. Når du drar på jobb, kan en hacker bevæpnet med denne informasjonen stjele mer enn bare informasjon. De vet nå at de har et vindu på flere timer å bryte inn i hjemmet ditt. Når du ankommer jobb, vil bilen din, med verdisaker som er igjen inne, være uten tilsyn i timer. Det er mange flere eksempler på tilfeller der nettbaserte risikoer oversettes til virkelighetsangrep.

En annen måte annonsører får verdifull informasjon er ved å plassere Bluetooth-stasjoner i en butikk. Når du kjenner veien gjennom en butikk, kan det hjelpe bedrifter å vite hvor de skal plassere viktige produkter. Stopp i flere øyeblikk for å vurdere ett display, og at data formidler din interesse for en annonsør. Pause ved en butikkfront, så får de et varsel. Bare det å gå forbi på ruten din til jobb hver dag kan bemerkes. Informasjonen kan brukes til å skape bedre reklame for å fange blikket. Stedsdata er kongen for markedsføringsdata.

Hvordan kan du beskytte deg selv?

Å kjøpe smartwatch fra et anerkjent selskap kan bidra til å forbedre sikkerheten din. Et større, mer kjent selskap har mer å tape på å ha et sikkerhetsbrudd. Det samme gjelder apper du kjøper og installerer. Det er mer sannsynlig at apper laget av pålitelige selskaper testet grundig for sikkerhetshull.

Men disse tiltakene er ikke idiotsikre. Selv anerkjente selskaper snubler fra tid til annen. Å granske apptillatelser kan hjelpe deg med å beskytte deg i tilfelle et personvernsårbarhet, enten det er ment av selskapet eller ikke. Hvis en app er hacket, men du aldri ga appen tillatelse til å få tilgang til smartwatchens mikrofon, kan det være lite de kan gjøre for å løse den begrensningen. Gjennomgang av tillatelser for tidligere installerte apper tar bare noen få minutter og kan bidra til å beskytte personvernet ditt.

Anonyme dataene dine med en VPN

Selv med tilgang til smartwatchet ditt, kan denne informasjonen ofte være lite nyttig for bedrifter eller hackere uten å kunne koble den til annen informasjon om deg. Hvis dataene dine ikke kan kobles til deg, kan det være så mye tilfeldig støy. Nøkkelen for de som bygger en profil på deg er å samle all informasjonen som er tilgjengelig om deg på ett sted. Hvis informasjonen fra smartwatchet ditt ikke kan kobles til profilen din, er den langt mindre nyttig for dem.

VPN-tilkoblingBruk av VPN hjelper deg med å holde aktivitetene og interessene dine private når du går online. I stedet for å koble direkte til nettsteder og tjenester på nettet, blir informasjonen først kryptert og deretter sendt til en VPN-server. Nettstedet mottar en forespørsel fra VPN-serveren og returnerer dataene til den serveren i stedet for direkte til deg. Fordi du aldri samhandler direkte med nettstedet, er personvernet ditt sikret. Bare informasjonen du melder deg frivillig er nå tilgjengelig, i stedet for informasjon om din beliggenhet og identitet.

En kvalitets VPN er enkel å sette opp og koble til. De er ofte veldig raske, slik at du nesten ikke opplever tap av hastighet mens du holder personvernet ditt. I tillegg kan en VPN hjelpe deg med å unngå begrensninger på nettsteder du får tilgang til mens du står bak en brannmur, for eksempel på jobb. Du kan også koble til en server i et annet land for å unngå begrensninger fra videostreamingstjenester basert på din beliggenhet.

For mer informasjon om hvordan en VPN kan hjelpe deg med å opprettholde personvernet ditt, sjekk innleggene våre anonymt surfing og anonym nedlasting.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me