Personvern på Mac: Slik endrer du innstillingene | VPNOverview

Mac-datamaskinen er noe av det fineste på markedet i dag. Både i rå spesifikasjoner og effektivitet er en Mac vanskelig å slå. Apple er også sterkt opptatt av å gjøre personvernfunksjonene transparente for brukeren. Mange brukere klarer ikke å innse viktigheten av å ta seg tid til å justere personvernfunksjonene sine, noe som gjør dem sårbare for å avsløre personlig informasjon på nettet. På bare noen få minutter kan du justere personverninnstillingene på Mac-maskinen din for å sikre dine data.


Personvern på Mac

Mac har lenge hatt et rykte for sikkerhet og personvern. Brukernes personvern har vært en prioritet for Apple i mange år. Dessverre har det i det siste året vært noen offentlige snubler. Selv om Apple forblir offentlig forpliktet til sikkerhet og personvern, har det kommet noen store feil, spesielt med utgivelsen av High Sierra-oppdateringen for Mac. En spesielt plagsom feil dukket opp i september 2017 som tillot brukere å få rotadgang ved å skrive ‘root’. Dette vil gi nesten ubegrenset tilgang til alle data på en berørt Mac.

Mens Apple har lappet feilene raskt, har til og med plaster blitt plaget av feil. Dette lar mange brukere lure på om det ikke fortsatt er andre sårbarheter som lurer på Mac-ene. Endring av personverninnstillingene kan bidra til å sikre at dataene dine ikke blir kompromittert i tilfelle det kommer nye overflater.

Hold hackere ute

HackerBrannmurbeskyttelse er en standardfunksjon som er nødvendig på alle datamaskiner som er koblet til internett. Mac leveres med en brannmur innebygd i datamaskinen, men denne funksjonen er ikke alltid slått på som standard. Noe av det første du bør gjøre for å beskytte Mac-en er å sikre at brannmuren er aktivert.

Åpne Systemvalg og klikk på ‘Sikkerhet & Personvern. ‘Her finner du flere innstillinger du kan justere for å beskytte Mac-en. Klikk på hengelåsen nederst til venstre i dialogboksen og skriv inn brukernavnet og passordet ditt for å aktivere tilgang til disse innstillingene.

Klikk på fanen ‘Brannmur’ for å få opp brannmurinnstillingene. Klikk nå på ‘Slå på brannmur.’ Du kan også justere brannmurinnstillingene ved å klikke på brannmuralternativer-knappen. Her kan du endre hvilke apper og tjenester som kan sende eller motta data gjennom brannmuren. Dette kan være nyttig hvis du i stor grad vil blokkere alle apper med unntak av en eller to..

Krypter dataene dine

Uansett hvor godt du sikrer systemet ditt, er det fortsatt muligheten for at en bestemt hacker kan få tilgang til dataene dine. Selv om kryptering av filene dine kan forårsake noen problemer, er det viktig. FileVault sikrer at dataene dine er uleselige selv når de blir stjålet.

FileVault sikrer informasjonen din ved å kryptere alle filene på Mac-en. Dette tar litt tid før krypteringsrutinen kjøres når du først aktiverer den. Det er også ulempen å måtte oppgi passordet ditt når du vil åpne en fil. Imidlertid er dette en liten pris å betale for tryggheten som kommer av å vite at dataene dine er sikre.

I ‘Sikkerhet & Personvern-skjermen, klikk på FileVault-fanen. Klikk på knappen merket ‘Slå på FileVault…’ for å starte prosessen. Du får en gjenopprettingsnøkkel. Du må enten bruke gjenopprettingsnøkkelen eller passordet til kontoen din for å låse opp filene på datamaskinen din. Hvis du glemmer begge disse, mister du all tilgang til filene.

Sjekk apptillatelsene dine

Apps trenger tillatelse til å få tilgang til kritiske tjenester på Mac-en. Noen ganger kan disse appene imidlertid få tilgang til informasjon som ikke er strengt nødvendig for at appen skal gjøre jobben sin. I personverninnstillingene kan du velge hvilke apper som har tilgang til hvilken informasjon.

Fra ‘Sikkerhet & Personvern-skjermen, klikk på fanen ‘Personvern’. En av de viktigste beslutningene du kan ta for å ivareta personvernet ditt, er å begrense tilgangen til stedet ditt. Mens andre informasjonskilder er avhengige av hvordan du får tilgang til internett eller bruker Macen selv, kan lokasjonstjenester fortelle appprodusenter mye om hvem du er og hva du gjør offline.

Klikk på ‘Location Services’ i venstre rute. Dette vil få opp en liste over alle appene på Mac-en din som har tilgang til posisjonen din. Fjern merket for hver app du ikke vil gi tilgang til posisjonsdataene dine.

På lignende måte kan du begrense hvilke apper som har tilgang til kontaktinformasjonen din, kalenderen og påminnelsene dine. Bare fjern merket for hver app i den aktuelle kategorien for å ta tilbake kontrollen over personvernet ditt.

Lytter Siri til deg?

Siri-logoDet er en spøk blant personverneksperter som sier: ‘Amerikanere pleide å bekymre seg for at regjeringen bugner telefonene og husene sine. Nå betaler de Apple for å gjøre det for dem.’ Selv om Apple vedlikeholder dataene som Siri har samlet inn, er det sikkert, Siri lytter til hver samtale for å plukke opp nøkkelord rettet mot den. Siri kan også lese e-postmeldinger og private meldinger samt innholdet i dokumentene dine. Denne informasjonen blir ofte lagret og analysert for å forbedre tjenestene. Hvis du er bekymret for Siris evne til å lytte på deg gjennom Mac-en, bør du deaktivere den.

Fra skjermbildet Systemvalg, klikk på Siri-ikonet. Direkte under Siri-logoen på Siri-skjermen, kan du fjerne merket for ‘Aktiver Siri’ for å deaktivere tjenesten fra Mac-en.

Forblir anonym i en koblet verden

Etter hvert som mer av informasjonen vår blir tilgjengelig for annonsører og andre på nettet, blir mer personlig utfordring å holde personlig informasjon privat. Å bruke en VPN er et av de enkleste trinnene du kan ta for å sikre at personvernet ditt er beskyttet i dag.

Når du kobler til ved hjelp av en VPN-tjeneste av høy kvalitet, krypteres dataene dine når de reiser til og fra VPN-serveren. Trafikken din reiser gjennom VPN-serveren og er kryptert. Denne mellommannstilnærmingen betyr at du forblir anonym i informasjonsutvekslingen. Det kan hende du legger merke til annonsene du ser mens du er på nettet, ikke lenger er så personlig som før. Dette er et resultat av at annonsører ikke har noen måte å koble dine online aktiviteter til IP-adressen din.

Det er mange fordeler med å bruke en VPN utover bare personvern. For å lære mer om hvordan en VPN kan hjelpe deg, kan du lese innlegget vårt om å velge den beste VPN-en for dine behov.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me