Hvordan beskytte personvernet ditt på Android-enheter | VPNOverview

Android mobiltelefonOperativsystemet Android er det mest dominerende på markedet i dag. Android eier 87 prosent av smarttelefonmarkedet. Dessuten bruker 66 prosent av nettbrettet Android. I USA oversettes dette til over 107 millioner mennesker med en Android-telefon i lommen hver dag. Selv om de fleste av oss verdsetter bekvemmeligheten og tjenesten som tilbys på våre Android-telefoner, er det mange som ikke er klar over risikoen for personvernet ved bruk av disse enhetene. Ved å gjøre noen justeringer på Android-enheten din, kan du sikre at personvernet ditt blir bedre beskyttet.


Hvorfor bekymre deg for Android-personvern?

Med at Android er det største operativsystemet for smarttelefonapparater, og Google er et så anerkjent navn, tror du kanskje at det ikke er noen bekymring for personvern ved å bruke produktene deres. Dessverre avslører en enkel lesing av Android personvernregler mye for personverneksperter.

Googles personvernregler uttaler at Android-enheten din samler inn informasjon, inkludert innholdet i e-post, bilder og videoer. De sporer også hvordan du bruker apper og nettlesere på enheten. Videre samler Google informasjon om søkeord, hvordan du samhandler med annonser, hvem du ringer og hvor lenge du snakker med dem. Android overvåker plasseringen din via GPS, sensorene på enheten din, og Wi-Fi i nærheten, celtårn og Bluetooth-enheter.

All denne informasjonen blir samlet inn for å forbedre tjenestene deres. Google ønsker spesielt å forbedre bedre målretting for annonsører. Google kan belaste mer hvis de kan målrette annonser på veldig spesifikke grupper mennesker. De fleste av Googles fortjeneste fra Android kommer fra annonsering basert på informasjon samlet om deg fra enheten din.

Annonseinnstillinger

Å ta betalt av annonseinnstillingene på Android-enheten din er et av de beste trinnene du kan ta for å sikre dine personlige data.

Personverninnstillinger android

For å gjøre dette, gå til innstillinger på Android-enheten din. Se etter ‘Google’. Avhengig av enheten finner du den på en personlig eller systemfane. Trykk på den for å få opp innstillinger direkte relatert til Google-kontoen din.

Personverninnstillinger android

På de fleste enheter vises ‘Annonser’ øverst på listen. Trykk på ‘Annonser’ for å få frem innstillingene knyttet til annonsering målrettet mot Google-kontoen din.

Personverninnstillinger android

På ‘Annonser’ -skjermen kan du trykke på ‘Annonser fra Google’ for å bli ført til en webside som beskriver mer informasjon om hvordan Google bruker informasjonen din i annonsering. For å hindre at apper og tjenester på Android lager personlige profiler av aktiviteten din for annonseringsformål, klikker du på glidebryteren ved siden av ‘Velg bort annonsepersonalisering’. Dette stopper all fremtidig profilering og stopper bruken av profilen din for å vise målrettede annonser.

For å gå et skritt videre, kan du trykke på ‘Tilbakestill annonserings-ID’ for å stripe informasjonen som allerede er lagret på profilen din fra ID-en Google tildeler kontoen din..

Innstillinger for posisjonssporing

En av de mer lurste måtene Android bygger en profil av interessene dine for annonsører er ved å spore plasseringen din. Informasjon om hvor du går med Android-enheten din gir viktige detaljer om livet ditt offline som annonsører ellers ikke kunne få. På mange måter kan dette være et mareritt for de som er bekymret for deres privatliv.

Ved å spore hvor Android-enheten din til enhver tid er, kan Google bestemme hjemmet og arbeidsstedene dine, hvor du ofte handler, hvem legen din er, hvor barna dine går på skole og mange andre private detaljer. Dette er informasjon du normalt ikke vil dele med Google frivillig, og som absolutt ikke vil ønske å dele med annonsører. Å justere posisjonsinnstillingene dine kan bidra til å holde dine personlige data private.

Personverninnstillinger android

I Innstillinger-menyen kan du ofte finne stedsinnstillinger under overskriften ‘Personvern og sikkerhet’. På noen enheter kan det imidlertid ganske enkelt bli funnet under ‘Plassering’ eller en lignende overskrift.

Personverninnstillinger android

I ‘Personvern og sikkerhetsskjermbilde’ trykker du på ‘Plassering’ for å justere stedsinnstillingene.

Personverninnstillinger android

Her kan du bla gjennom appene som nylig har brukt posisjonsinformasjonen din. Du kan klikke på hver app eller tjeneste for å justere tillatelsen til å få tilgang til posisjonsinnstillinger eller slå av all stedstilgang ved å slå glidebryteren øverst på skjermen.

Personverninnstillinger android

Hvis du trykker på “Forbedre nøyaktighet”, får du tilgang til innstillinger som peker ut plasseringen din på andre måter enn telefonens GPS-enhet. Android kan søke etter Wi-Fi-nettverk i nærheten for å bestemme plasseringen din basert på din nærhet til disse nettverkene. Android kan også kartlegge posisjonen din via Bluetooth-enheter i nærheten som kringkaster i ditt område. Dette fungerer selv om Bluetooth-enheten er slått av. For å hjelpe deg med å holde posisjonen din anonym kan du klikke skyvekontrollene på en eller begge for å “Av”.

Personverninnstillinger android

Tilbake i “Plassering” -skjermbildet, trykk på “Lokaliseringsmetode” for å begrense tilgangen til de forskjellige måtene å finne enheten din på. Den minst nøyaktige presisjonsmetoden er å begrense Android til å kun bruke GPS. Velg denne metoden for den høyeste personvernsikkerheten.

Begrense apptillatelser

Når du installerer en app på enheten din, trenger den appen tillatelse til å få tilgang til visse tjenester fra telefonen din for å aktivere noen av funksjonene i appen. Selv om du ikke trenger å gå med på alle tillatelsene som er forespurt, kan noe funksjonalitet reduseres hvis du nekter tillatelse. Av denne grunn er de fleste ganske enkelt enige om hva tillatelse en app gir for installasjon.

Mange apper utnytter dette faktum ved å be om tillatelser som ikke er nødvendige for å oppfylle funksjonene. Dette kan omfatte tilgang til kontaktlister, mikrofonen, kameraet eller andre apper. Det kan være en god idé å gå gjennom noen apper for å sjekke tillatelsene og kanskje trekke tilbake noen som ikke ser ut til å være nødvendige.

Personverninnstillinger android

Gå til Innstillinger-menyen. Dette kan være under en enhet-fane, en personlig fane eller i en liste under Innstillinger.

Personverninnstillinger android

I ‘Programmer’ -menyen trykker du på ‘Applikasjonsbehandling.’ Dette viser en liste over alle appene som er installert på Android-enheten din. Trykk på hver app du vil undersøke tillatelsene for.

Personverninnstillinger android

Trykk på “Tillatelser” for å justere hvilke tjenester appen har tilgang til.

Personverninnstillinger android

Hvis vi ser på kameraappen, ser vi at den har tilgang til ‘Camera’ av åpenbare grunner. Dessuten har den tilgang til ‘Plassering’ for å tagge bildet ditt der det ble tatt hvis du velger det alternativet. Kameraet har også tilgang til ‘Mikrofon’, slik at du kan bruke stemmekontroll for å fortelle telefonen din når du skal klikke på bildet. Endelig har appen tilgang til ‘Storage’, slik at den kan lagre bildene du tar på enheten din. Hvis du vil deaktivere noen av disse, slår du glidebryteren til ‘Av’.

Selv om det er åpenbart hvorfor kameraet trenger tilgang til ‘Camera’, er det ikke sikkert at tillatelsene for noen apper er så opplagte. Hvis du slår av en nødvendig tillatelse, kan det ødelegge appen din. Ingen grunn til å få panikk hvis det skjer. Bare kom tilbake til applikasjonen og aktiver den nødvendige tillatelsen på nytt.

Ditt personvern er viktig

Enten du er opptatt av å beskytte din private informasjon på Android-enheten din, eller du gir en enhet til barnet ditt, er det en god måte å kontrollere personverninnstillingene for å sikre at informasjonen din forblir privat. Disse enkle tiltakene hjelper deg med å opprettholde det personvernnivået som er riktig for deg.

Et annet enkelt trinn er å konfigurere din online forbindelse via et Virtual Private Network (VPN). Dette systemet kan bidra til å holde informasjon om din beliggenhet og nettbruk anonymt og gir også fordeler som å unngå geografiske begrensninger på videostreamingstjenester. Lær mer om hvordan en VPN enkelt kan hjelpe deg med å sikre personvernet ditt på nettet.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me