Hvordan administrere personverninnstillingene for YouTube | VPNoverview.com

Når du ser favorittvideoene dine på YouTube, kommer det sannsynligvis aldri til at YouTube ser på deg. Videotjenesten overvåker videoene du ser for å gi mer målrettet annonsering. Informasjon om deg blir samlet og analysert for bedre å bestemme hvem du er og hva dine interesser er. Endring av noen få innstillinger på YouTube kan hjelpe deg med å sikre personvernet ditt uten å koste deg noen av funksjonene i tjenesten.


Hvordan Google tjener milliarder fra YouTube

Du kan tenke på YouTube som ditt populære hotspot for morsomme kattevideoer og filmtrailere. Men video er en av de mest etterspurte delene innen markedsføring. Forskning viser at brukere har en tendens til å bruke mer tid på å se på en video enn å lese en annonse. Som et resultat bruker annonsører milliarder av dollar for å få øynene opp for en av videoene sine. Et av de viktigste selskapene som kan dra nytte av dette er YouTube.

YouTube har over 149 millioner seere hver måned. Disse seerne bruker i gjennomsnitt 1 milliard timer video hver dag. Med så mange som bruker tjenesten, er det ikke rart at YouTube klarte å hente inn anslagsvis 8 milliarder dollar i 2015. Men hvor kommer alle disse pengene fra?

Hvordan annonsering påvirker deg

Når du tenker på annonser som påvirker deg, tenker du sannsynligvis på en annonse som får deg til å kjøpe et produkt eller se på et nytt TV-show. Og selv om annonser er effektive med å selge produktene sine, påvirker de deg på mange andre måter også.

Måten Google kan tjene milliarder av dollar på YouTube er gjennom målrettede annonser. Disse annonsene blir ikke bare sendt til alle YouTube-brukere, men er nøye målrettet mot brukere med en viss profil. Hver video du ser på nettstedet, hvert søk etter en video, hjelper YouTube med å lage en mer målrettet profil av interessene dine. Til og med data om hvor lenge du ser på en video, hvilket poeng du klikker på til neste video, og hvilke annonser du samhandler med, blir samlet inn av YouTube.

Over tid påvirker profilen din annonsene du ser, videoene som er foreslått for deg å se, og opplevelsen din på YouTube. Privat informasjon som du kanskje tror er hemmelig blir samlet inn av selskapet for å finjustere profilen din. Ditt personvern påvirkes, selv uten at du skjønner det.

Ta kontroll over YouTubes personverninnstillinger

Selv om du ikke kan blokkere alle annonser fra YouTube, selv med annonseblokkering, kan du begrense informasjonen som er samlet på profilen din. Ved å justere personverninnstillingene i YouTube-kontoen din, kan du begrense tilgangen til informasjonen din.

Finne personvernkontrollene

YouTube-personverninnstillingerNaviger til YouTube-startsiden på nettstedet. Øverst i høyre hjørne vil du se profilikonet. Klikk på den for å få frem innstillingene.

På YouTube-appen kan du finne et lignende innstillingsskjermbilde. Fra startskjermen trykker du på profilikonet ditt øverst til høyre.

Klikk på ‘Innstillinger’ enten på appen eller nettsiden.

Her finner du fanen ‘Personvern’. Klikk på det for å få opp personverninnstillinger. Skjermene er veldig forskjellige avhengig av om du er på appen eller nettstedet. Nedenfor beskriver vi hva du kan justere i innstillingene til appen og på nettstedet.

Juster personverninnstillingene dine på YouTube-appen

Det er to hoveddeler du kan ta opp herfra – søkehistorikken og sehistorikken din.

Hver gang du ser på en video, selv i bare noen få øyeblikk, legges den til i sehistorikken din. Dette er en del av dataene YouTube bruker for å opprette profilen din. Klikk på glidebryteren ved siden av ‘Pause se historikk’ for å hindre YouTube i å samle inn denne informasjonen.

For å tømme informasjonen Google har lagret om klokkehistorikken din fullstendig, klikker du på ‘Fjern klokkeslettloggen’ øverst på skjermen. Dette vil slette alle videoene som er lagret i historikken din til dette punktet.

Søkehistorikken er posten som YouTube holder av søkene du utfører i YouTube selv. Dette er atskilt fra alle søk du gjør i Googles søkemotor eller Chrome adressefelt. For å forhindre at YouTube registrerer søkehistorikken din, klikker du på glidebryteren ved siden av ‘Pause søkehistorikk’. Du kan også slette søkehistorikken din fra YouTube ved å klikke på ‘Tøm søkehistorikk’ nær toppen av skjermen.

Hvis du foretrekker å beholde bekvemmeligheten ved at YouTube viser søke- og visningshistorikken, men ønsker å ekskludere en bestemt video, er inkognitomodus svaret.

Fra skjermbildet ‘Konto’ klikker du på ‘Slå på inkognito’. Videoer du har søkt på og sett på i “Incognito” -modus, vil ikke bli lagt til i søke- eller sehistorikken din. For øyeblikket er inkognitomodus bare tilgjengelig på YouTube-appen.

Juster personverninnstillingene dine på YouTube-nettstedet

Her blir du presentert for andre alternativer enn på appen. Du har muligheten til å holde de likte videoene dine private. Hvis du velger dette, vil andre som besøker profilen din ikke se videoene du har klikket ‘Liker’ på. På samme måte kan du holde lagrede spillelister private, eller abonnement på andres videokanaler private.

Hvis du vil kontrollere hvordan YouTube viser annonser basert på profilen din, kan du se lenger ned på siden under delen “Annonser basert på min interesse”. Du finner en lenke til ‘Google Ads Settings’ som tar deg til annonseinnstillingene for hele Google, ikke bare YouTube.

For å hindre Google i å målrette annonsering til deg basert på profilen din, klikker du glidebryteren ved siden av ‘Annonsepersonalisering er PÅ’. Hvis du deaktiverer denne funksjonen, hindrer du ikke å se annonser på YouTube og andre Google-produkter, men hindrer dem bare i å presentere målrettede annonser basert på profilen din.

Et enkelt trinn for å beskytte ditt privatliv

YouTube samler inn enorme mengder personlig informasjon for deg for å lage målrettede annonser. Endring av personverninnstillingene vil redusere mengden informasjon YouTube og Google har om deg. Faktum gjenstår imidlertid at disse selskapene fremdeles vet mer om deg enn kanskje du vil at de skal gjøre det.

Et enkelt skritt du kan ta for å forbedre personvernet ditt drastisk, er å bruke en VPN-tjeneste. En VPN holder informasjonen din anonym ved å fungere som mellommann mellom deg og nettstedene du besøker online. Informasjon fra datamaskinen din blir kryptert og sendt til VPN-serveren. Der blir den sendt videre til nettstedet, og nettstedet returnerer de forespurte dataene til VPN-serveren. Serveren videresender informasjonen tilbake til deg, og krypterer dataene til og fra datamaskinen din.

Fordi nettstedene du har tilgang til kun omhandler en VPN-server og ikke direkte med deg, forblir du anonym. Ditt personvern forblir beskyttet mens du har full tilgang til nettstedene og tjenestene du har blitt satt pris på. En VPN gir også andre fordeler, for eksempel å unngå geografiske begrensninger for streaming av video eller brannmurer på jobb. For å lære mer om hvordan en VPN kan være til nytte for deg, kan du sjekke innlegget vårt om å velge den beste VPN-en for dine behov.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me