Hvordan administrere personverninnstillingene dine på Tinder | VPNOverview

Tinder-logoTinder er uten tvil den mest populære datingsappen i verden akkurat nå. Helt siden 2012 kan vi sveipe profiler fra brukere i nærheten til høyre (‘Jeg er interessert’) eller til venstre (‘Jeg er ikke interessert’). Det anslås at rundt 50 millioner mennesker bruker appen over hele verden. Betydningen av å sveipe til venstre og høyre har til og med blitt vanlig kunnskap for mange. Nettdating er stort sett bare mye moro. Datingapper gjør det mulig for brukere å møte andre mens de sitter på stuen. Samtidig er det imidlertid flere personvernrisikoer knyttet til bruken av disse appene. Det er alltid lurt å være klar over disse.


Denne artikkelen er ikke ment å forårsake panikk eller hindre folk i å bruke datingsapper. Vi ønsker imidlertid å hjelpe deg med å beskytte deg så godt som mulig mot enhver risiko for ditt personlige personvern. For å sikre at bruk av datingsapper som Tinder forblir morsomt, anbefaler vi deg å ta et par forholdsregler. Bruk for eksempel aldri Twitter- eller Instagram-profilbildet ditt på Tinder, vær forsiktig og varsom når du planlegger en dato, ikke del for mye informasjon om deg selv, rapporter noen mistenkelig oppførsel og bruk en VPN når det er mulig.

Hva er personvernrisikoen ved å bruke Tinder?

Aktiviteten din kan overvåkes

Aktiviteten din på Tinder er kanskje ikke så privat som du tror. En rapport fra cybersecurity-selskapet Checkmark nevner to store sårbarheter i Tinder iOS- og Android-apper. Begge disse sikkerhetsproblemene gjelder problemet med utilstrekkelig kryptering. Et problem er at appen ikke bruker den sikre HTTPS-protokollen for å kryptere profilbilder. I tillegg blir forskjellige data sendt fra Tinders servere for sveiper til venstre og høyre.

Som et resultat, mens tekst som navn og personlig informasjon er kryptert, er ikke Tinder-profilbilder. Dette betyr at det er mulig for hackere å overvåke aktiviteten din og se hvilke profilbilder du ser på. De kan gjøre dette ved å avskjære trafikken mellom din mobile enhet og Tinder-serverne. I tillegg kan hackere bruke dataene fra Tinders servere for å avgjøre om du har sveipet til høyre eller sveipet til venstre på et bilde. For at hackere skal avskjære dataene dine, må de være på samme Wi-Fi-nettverk som deg, og offentlige nettverk er mest utsatt.

Selv om det er lite sannsynlig at en hacker som avskjærer Tinder-dataene vil føre til identitetstyveri, er det fremdeles konsekvenser for brukeren som kan resultere. Dette gjelder spesielt i land med negative synspunkter på dating, homoseksuelle forhold og intime forhold utenfor ekteskapet.

Andre brukere kan finne din plassering

Plasseringsmarkør for smarttelefonDessverre kan plasseringen din være synlig for andre brukere når du bruker Tinder. Tinders data om posisjonsbehandling skjer på klientsiden. Stedsdataene for matchede brukere innenfor en radius på 25 kilometer blir sendt til brukernes enheter og er ekstremt nøyaktige. En sikkerhetssårbarhet ble avdekket i juli 2014 angående måten Tinder sendte breddegrad og lengdegradskoordinater til brukernes enheter. Sårbarheten betydde at alle med grunnleggende programmeringskunnskap kunne finne lokasjonskoordinatene dine. Det økte også brukernes risiko for å bli forfulgt av rovdyr som brukte Tinder-appen.

Tinder løste dette sikkerhetsproblemet ved å erstatte koordinatene med avstandsmål, noe som gjør det vanskeligere, men ikke umulig for brukere å avdekke posisjonen din.

Tinder lagrer dine personlige data

Tinders personvernregler sier at dataene dine kan brukes til annonseringsformål. Det fortsetter med å si at “du bør ikke forvente at din personlige informasjon, chatter og kommunikasjon alltid vil være sikker.” I praksis kan dette oversettes til hundrevis av sider med data.

I 2017 ba den franske journalisten Judith Deportail om at Tinder skulle gi ut sine personopplysninger og ble sjokkert da Tinder sendte henne 800 sider med sin personlige informasjon. Deportail’s tilfelle er ikke uvanlig siden Tinder har store datamengder på alle brukerne. Typene informasjon Tinder skaffer seg inkluderer din beliggenhet, Facebook-likes, lenker til Instagram-bilder (selv om kontoen er blitt slettet), Tinder-samtaler med kamper, og hvor mange Facebook-venner du har.

Det er viktig å huske at når du chatter med noen over Tinder, avslører du informasjonen din til appen i tillegg til personen du snakker med.

Din Tinder-aktivitet kan være synlig på Facebook

Hvis du bestemmer deg for å registrere deg med Tinder ved hjelp av Facebook-kontoen din, må du være oppmerksom på at du må ta skritt for å sikre at Tinder-aktiviteten din ikke er synlig på Facebook. Når du registrerer deg på Tinder med Facebook, får appen full tilgang til Facebook-profilen din. Deretter trekker den data fra profilen din for å få bilder, beliggenhet og interesser som hjelper deg å matche deg med folk i ditt område. Ulempen med denne integrasjonen er at du ved et uhell kan røpe at du bruker Tinder til alle Facebook-vennene dine. Det er også risikoen for at noen du møtte på Tinder vil finne deg på Facebook og kontakte deg der. Hvis du registrerer deg med Facebook, må du justere personverninnstillingene dine for å unngå dette. Et annet alternativ er å registrere deg på Tinder ved å bruke mobiltelefonnummeret ditt.

Farer i dagliglivet

Tinder er og forblir en online datingtjeneste. Dette betyr at uansett hvordan du bruker appen, vil du komme i kontakt med fremmede. Du vet sannsynligvis absolutt ingenting om disse fremmede, så det er alltid en mulighet for at du blir fisket. Selv om dette kan høres skummelt ut, er det ikke helt uventet. Likevel vil vi informere deg om de forskjellige farene som lurer på Tinder. Dette betyr ikke at selve appen er farlig, men at folk misbruker det eksisterende sosiale nettverket som Tinder har å tilby.

‘Tinder Stalking Guide’

stalker i buskenePå flere fora og nettsteder snakker folk om ‘Tinder Stalking Guide’. Dette var en online guide som fortalte deg nøyaktig hvordan du kunne finne ut så mye informasjon som mulig om Tinder-kampen din. I løpet av få minutter kunne man finne personlig informasjon om over 40% av Tinder-profiler ved å spore ned for eksempel Twitter-, Instagram- eller Facebook-kontoene deres.

Denne guiden ser ut til å ha forsvunnet fra internett, eller i det minste fra overflatenettet, men selv om det ofte er veldig lett for fremmede å finne informasjon om deg. Det eneste de kan trenge, er Tinder-profilbildet ditt og navnet ditt. Via Google kan de bruke et omvendt bildesøk for å komme til de andre sosiale mediekanalene. Nevner du byen du bor i, jobben din eller favorittrestauranten din der? Da kan alle med dårlige intensjoner bruke denne informasjonen til å forfølge eller utpresse deg. Noen brukere vil kanskje bli kjent med deg litt mer før du begynner å date. I et slikt tilfelle må du spørre deg selv om det er bra at de kan lære alle slags ting om privatlivet ditt uten din tillatelse, ganske enkelt av Googling.

Tinder og kriminalitet

Grindr har dukket opp i nyhetene ganske ofte fordi kriminelle brukte appen for å begå forbrytelser mot medlemmer av LHBT-samfunnet. Noen nyhetssider har hele samlinger med nyhetsartikler om Tinder-datoer gått galt på verste måte. I 2017 ble amerikanske Sydney Loofe drept av Tinder-datoen hennes. Et år før det ble benene til en kvinne funnet i Mexico City. Det var alt som var igjen etter at mannen hun hadde møtt på Tinder dumpet kroppen hennes i saltsyre.

Det er utallige andre eksempler på mennesker som ble offer for drap eller overgrep gjennom Tinder. Både menn og kvinner risikerer. I nesten alle tilfeller gikk et møte i det virkelige liv etter et første møte på Tinder ekstremt galt. Slike forbrytelser er vanskelig å forhindre for Tinder, siden ingen av dem faktisk forekommer på selve appen. Derfor er det ekstremt viktig å være forsiktig når du bestemmer deg for å møte opp noen.

utpressing

Det er ikke bare fysisk vold som kan gjøre en første Tinder-kamp til et mareritt. Online utpressing skjer også med jevne mellomrom. For to år siden endte en 20 år gammel gutt i Nederland livet etter at han ble lurt og utpresset på Tinder. En mann derpå lot som om han var en kvinne og utvekslet nakenbilder og videoer med offeret. Etter denne første katfiskingen, vendte mannen bak den falske profilen seg mot gutten og tvang ham til å betale opp hvis han ikke ville at materialet skulle bli sendt til alle hans venner og familie. I panikk begikk gutten selvmord.

Dessverre skjer tilfeller av utpressing som dette ganske ofte på Tinder. Fordi denne typen kriminalitet ikke trenger et møte i det virkelige liv, kan cyberkriminelle lett utgjøre seg som noen andre. En mann kan slå opp et par bilder på Google og tenke opp en kvinnelig Tinder-profil for å målrette mot heterofile menn. På denne måten vet du aldri hvem du har å gjøre med.

Hvordan kan du beskytte personvernet ditt på Tinder?

Gitt alle mulige brudd på personvernet som kan oppstå med Tinder, hva kan du gjøre for å beskytte ditt privatliv? Det er en rekke trinn du kan ta for å skjule din beliggenhet og identitet på Tinder. Her er noen av de viktigste:

Vær forsiktig med det du deler på nettet

Det er viktig å vurdere konsekvensene før du legger ut noe på nettet eller i datingapper. Selv om du ikke oppgir ditt fulle navn eller kontaktinformasjon, kan andre brukere fremdeles identifisere deg på andre måter. Noen på Tinder kan for eksempel gjøre et omvendt bildesøk for å se om bildet ditt vises andre steder på nettet. Hvis du brukte Facebook til å registrere deg på Tinder, kunne noen enkelt finne Facebook-profilen din siden Tinder henter profilbildet ditt fra Facebook. For å beskytte personvernet ditt, bør du bruke et annet bilde for Tinder som ikke finnes andre steder på internett. Du bør også unngå å legge navnet på arbeidsplassen din eller skolen din på Facebook. I tillegg bør du unngå å legge lenker til Instagram eller dine sosiale mediehåndtak på Tinder-profilen din.

Bruk en Burner Facebook-konto for Tinder

En populær måte å holde Tinder- og Facebook-profilene separate på, er å opprette en ekstra Facebook-konto som du bare bruker til Tinder. På denne måten kan du bruke din burner Facebook-konto for å få tilgang til Tinder mens du har mer kontroll over personvernet ditt. Når du registrerer deg, bruk en midlertidig e-postadresse og bruk et kallenavn for din brenner Facebook-konto. Det er også bra å laste opp noen få bilder av deg selv som ikke finnes andre steder på nettet. Ved å ta disse forholdsreglene, kan du gjøre det vanskeligere for noen du nettopp møtte på Tinder å finne deg på nettet.

Juster Facebook-personverninnstillingene

Enten du velger å bruke en brenner-Facebook-konto eller ikke, er det viktig å justere Facebook-personverninnstillingene. Målet er å holde Tinder-kampene dine på nettappen og forhindre at de kontakter deg via Facebook. Den beste måten å gjøre dette på er å gå til fanen Facebook Privacy og endre innstillingene til følgende:

 • Hvem kan se dine fremtidige poster? > Bare meg
 • Hvem kan se vennelisten din > Bare meg
 • Hvem kan sende deg en venneforespørsel? > Venner av venner
 • Hvem kan slå deg opp via e-posten din? > venner
 • Hvem kan slå deg opp etter telefonnummeret ditt > venner
 • La søkemotorer utenfor Facebook koble seg til profilen din > Fjern merket i ruten

Neste trinn er å klikke på kategorien Merking og tidslinje i Facebook-innstillingene. Endre disse alternativene til følgende:

 • Hvem kan poste på din tidslinje? > Bare meg
 • Hvem kan se merkede innlegg på tidslinjen din? > Bare meg
 • Hvem kan se hva andre legger ut på tidslinjen din? > Bare meg
 • Når du er merket i et innlegg, hvem vil du legge til publikum? > Bare meg
 • Merk forslag > Ingen

Å ta disse trinnene kan bidra til å sikre at Facebook-profilen din ikke blir synlig for fremmede.

Skjul Tinder-appen din fra Facebook

Siden Facebook tillater integrasjoner med mange tjenester inkludert Tinder, må du ta skritt for å skjule Tinder-appen din fra Facebook. Hvis du vil skjule det faktum at du er på Tinder fra Facebook-vennene dine, må du gå til personverninnstillingene på Facebook og velge “Se flere innstillinger.” Herfra må du velge Apps, finne Tinder-appen din og trykke på “Rediger” -alternativet til høyre for appen. Naviger til Synlighet av apper og innlegg og velg alternativet “Bare meg”. Dette betyr at bare du vil kunne se Tinder-tilgangen din.

Bruk en VPN

VPN på mobilMange dating-apper er ikke nøye med dataene dine. De bruker usikre tilkoblinger, som HTTP-protokollen, for å laste opp bilder. Dette gjør dem veldig bemerkelsesverdige for mennesker i mellomangrepene. For å være sikker på at datingsdataene dine ikke kommer i gale hender kan du bruke en VPN. En VPN oppretter en kryptert forbindelse mellom deg og serveren. På denne måten kan andre ikke se IP-adressen din og vil ikke vite hva du gjør på apper som Tinder. En VPN kan bidra til å holde personopplysningene dine personlige.

For LHBT-samfunnet: bruk Traveller Alert

Nylig laget Tinder en oppdatering som kan bidra til å beskytte alle LHBT-medlemmer som bruker appen. Med Traveller Alert-funksjonen advarer appen deg nå når du kommer inn i et land eller et område som har lover mot LHBT-personer. Når du reiser i et slikt land, vil Tinder sende deg et varsel. Hvis du viser din seksuelle preferanse i profilen din, blir dette automatisk usynlig til du forlater det nevnte området. Bortsett fra det kan du deaktivere alternativet ‘Vis meg på Tinder’ i innstillingene til appen for ekstra sikkerhet. Hvis du gjør dette, vil profilen din ikke lenger være synlig for noen. Siden noen regjeringer straffer LHBT-kontakt og forhold ved lov, og datingsapper noen ganger brukes til å spore LHBT-personer, er den nye oppdateringen en veldig nødvendig og viktig en.

Rapporter mistenkelig oppførsel

Tinder prøver stadig å fjerne falske profiler, kriminelle og bots fra appen deres. Du kan hjelpe dem ved å rapportere mistenkelig oppførsel. Hvis du rapporterer en mistenkelig konto, kan Tinder-teamet undersøke og fjerne den kontoen. Dette kan gjøre deg og andre brukere tryggere. Her er noen eksempler på atferd som bryter Tinders vilkår:

 • Brukere som ber om penger eller en donasjon
 • Brukere som ber om bilder
 • Barn under ungdom som bruker appen
 • Brukere som trakasserer andre
 • Brukere som opptrer upassende etter et møte
 • Falske profiler / catfishing
 • Spam, forsøker å selge produkter til brukere

Hvis du møter på noe av det som er nevnt over, kan du kontakte Tinder direkte. Du kan også blokkere brukere som trakasserer deg. På denne måten er det umulig for dem å kontakte deg gjennom appen.

Siste tanker

Mens Tinder og andre datingapper er ekstremt populære, utgjør disse appene også en risiko for personvernet ditt. Sårbarheter i Tinder-appen kan føre til at hackere kan spionere etter aktiviteten din, eller at andre Tinder-brukere finner ut hvor du befinner deg. I tillegg samler Tinder inn dine personlige data, og appens integrasjon med Facebook kan også føre til brudd på personvernet ditt. Dette er hensyn som alle Tinder-brukere bør vite om. Selv om Tinder kan få tilgang til dataene dine, kan du ved å ta forholdsregler beskytte personvernet ditt til en viss grad når du bruker dateringsappen.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me