Hva er WebRTC og WebGL lekkasjer? | VPNoverview

Et VPN (Virtual Private Network) beskytter dine data fra hackere, annonsører og mange andre uønskede online trackere og holder personvernet ditt intakt ved å kryptere internetttrafikken din. Dessverre endres overvåkningsteknikker på nettet og blir mer sofistikerte. Selv med sikkerhet for en VPN, kan identiteten din fremdeles spores ved hjelp av nye teknikker som fingeravtrykk av nettlesere, som bruker WebRTC og WebGL lekkasjer.


I denne artikkelen forklarer vi nøyaktig hva WebRTC og WebGL lekkasjer er, og hvorfor du kanskje vil være lei av dem hvis du vil være helt anonym online.

Nettleser fingeravtrykk

Nettleser fingeravtrykk datamaskinNettleserens fingeravtrykk er et godt eksempel på en ny type online sporing. Hvis du virkelig vil beskytte ditt personvern på nettet, må du gjøre et enda større arbeid for å stoppe denne formen for sporing. Nettleserfingeravtrykk er en teknikk som prøver å tilordne en unik profil til deg basert på nettleserens og datamaskininnstillingene. WebRTC (Web Real-Time Kommunikasjon) og WebGL (Web Graphics Library) utgjør en viktig del av dette fingeravtrykket og kan avsløre din IP-adresse så vel som mye annen personlig informasjon – selv når du bruker en VPN. Så hva er WebRTC og WebGL nøyaktig? Her er fakta.

WebRTC og WebGL fingeravtrykk

WebRTC og WebGL er to plugin-moduler som har blitt en standardfunksjon i de fleste nettlesere, for eksempel Chrome og Firefox. WebRTC lar deg videochatte direkte fra nettleseren din, slik at du ikke trenger å installere og åpne et eget stykke programvare, som Skype. På den annen side forbedrer og muliggjør WebGL gjengivelse av 3D-grafikk i nettleseren din, noe som gir mulighet for maskinvareakselerasjon hvis datamaskinen har et grafikkort.

Disse to plugin-modulene ble introdusert for å forbedre din generelle nettopplevelse. Dessverre reduserer de også din online anonymitet. Mens WebGL generelt er en sterk indikator på fingeravtrykket i nettleseren din, vil WebRTC noen ganger tilfeldigvis lekke den virkelige IP-adressen din, selv om du bruker en VPN.

Hvordan lekker WebRTC min virkelige IP-adresse?

Mange bruker en VPN for å skjule sin virkelige IP-adresse. Dette hjelper dem å være mer anonyme og sikre. Noen ganger må imidlertid peer-to-peer-funksjonaliteten til WebRTC sende ut din virkelige IP-adresse for å fungere. Når nettleseren ber om tillatelse til å koble seg til webkameraet ditt, må IP-adressen din overføres for å etablere forbindelsen. Denne direkte forbindelsen lar deg enkelt videochatte i nettleseren, men forråder også den virkelige plasseringen din.

IP-adressen din kan til og med lekke uten ditt samtykke. Gjennom den smarte bruken av JavaScript, kunne et nettsted samle mye personlig informasjon om datamaskinen din og identiteten. Denne typen lekkasje blir ofte referert til som ‘en vedvarende vaniljelekkasje’. De mest populære VPN-ene hevder å beskytte deg mot denne invasjonen av personvernet ditt, men ikke alle gjør det faktisk.

Hvilke VPN-er som beskytter deg mot WebRTC-lekkasjer?

Fra desember 2019 er det bare to populære VPN-leverandører som gjennomgår WebRTC-lekkasjetesten konsekvent: ExpressVPN og NordVPN. Andre VPN-leverandører er i stand til å nøytralisere WebRTC-lekkasjen av og til, men er ikke konsistente nok til å se bort fra problemet helt. De fleste budsjett- eller gratis VPN-leverandører prøver ikke engang å løse WebRTC-lekkasjen. Dette problemet understreker viktigheten av å velge en pålitelig, etablert VPN-leverandør, i stedet for å gå med en billig eller gratis.

ExpressVPN

ExpressVPN er uten tvil en av de aller beste VPN-leverandørene i dette øyeblikket. Selv om det ikke er det billigste alternativet der ute, er det en tjeneste du kan stole på. I tillegg til å beskytte deg mot lekkasjer fra WebRTC, har ExpressVPN også tusenvis av servere over hele verden. Det fungerer med noen av de sterkeste krypteringsprotokollene der ute, og lar deg koble til opptil fem forskjellige enheter på en konto samtidig. Det er en allround great VPN når det kommer til hastighet og sikkerhet.

NordVPN

Akkurat som Express er NordVPN blant våre favoritt VPN-tjenester. Det er rimelig, tilbyr over 5000 servere på steder over hele kloden og fungerer på nesten alle systemer. De har en streng ingen loggføringspolicy, og forhindrer også WebRTC-lekkasjer, slik at du kan være sikker på at dataene dine er trygge og forblir anonyme. Bortsett fra det er NordVPN enkel å installere og har et tydelig brukergrensesnitt, noe som gjør det til behagelig programvare å bruke på daglig basis.

Hvordan sjekker jeg om nettleseren min lekker privat informasjon?

Det er flere nettsteder du kan bruke for å sjekke om nettleseren din lekker noe av din personlige informasjon. Noen av de beste er:

 • Browserleaks (tilbyr også tester for WebRTC og WebGL lekkasjer)
 • Enhetsinformasjon
 • AmIunique
 • Brax

Disse nettstedene vil fortelle deg om nettleseren din lekker noen uønskede data. Hvis du ser etter WebRTC-lekkasjer, er det spesielt viktig å se om det er en forskjell mellom det offentlige og din lokale IP-adresse. Din offentlige IP-adresse er adressen du sender ut til andre online enheter (nettsteder, informasjonskapsler, trackere osv.). Din lokale IP-adresse er tilknyttet ruteren din. Begge disse IP-adressene kan forfalskes. Det viktige er å sørge for at ingen av disse IP-adressene er den virkelige.

Selv om WebGL ikke gir bort IP-adressen din, slik WebRTC har en tendens til å gjøre, bidrar den til å skape et unikt fingeravtrykk i nettleseren. Dette fingeravtrykket er en annen måte å identifisere deg på, uavhengig av din IP-adresse. I tabellen nedenfor kan du se en rekke WebGL-funksjoner hentet fra Microsoft Edge-nettleseren så vel som Firefox.

Støttede WebGL-utvidelser (Edge)
Støttede WebGL-utvidelser (Firefox)
WEBGL komprimert tekstur s3tcEXT fargebufferflyt
OES-tekstur flyterEXT flyteblanding
OES-tekstur flyter lineærtEXT teksturkompresjon bptc
EXT teksturfilter anisotropiskEXT teksturfilter anisotropisk
OES standardderivaterOES-tekstur flyter lineært
ANGLE instanserte matriserWEBGL komprimert tekstur s3tc
OES element indeks uintWEBGL komprimert tekstur s3tc srgb
WEBGL dybdestrukturWEBGL mister konteksten
EXT frag dybde
OES-struktur halvparten flyter
OES tekstur halvparten flyter lineær
WEBGL mister konteksten
OES toppunkt array-objekt
WEBGL trekkbuffere
EXT blanding minmax
EXT shader texture lod
EXT fargebuffer halvflyt
WEBGL fargebuffer flyter
WEB GL feilsøkingsinfo

Merk at det er færre funksjoner som vises i Firefox-nettleseren enn i Edge, noe som betyr at det er færre identifiseringspunkter for Firefox. Med andre ord, Firefox er den sikrere og private av de to, fordi den har mindre WebGL-funksjoner som får lov til å kjøre i nettleseren.

Hvordan forhindrer jeg WebRTC og WebGL lekkasjer?

Hvis du bruker en toppnivå VPN-tjeneste som ExpressVPN eller NordVPN, trenger du ikke å bekymre deg. Disse VPN-leverandørene har innebygd beskyttelse mot slike lekkasjer. Hvis du bruker en av de mange andre VPN-leverandørene eller ingen VPN i det hele tatt, er det imidlertid nødvendig å laste ned og installere en spesiell utvidelse.

uBlock Origin

For å forhindre potensielle WebRTC-lekkasjer, kan du bruke uBlock Origin. Dette er en pålitelig og pålitelig adblocker som ofte blir sett på som en av de beste gratis adblockere på markedet. Det er helt gratis å bruke og fungerer på Safari, Opera, Edge, Chrome, Firefox og Brave. Last ned utvidelsen til nettleseren din, så er du klar til å gå. Du vil være beskyttet mot de fleste former for online sporing og får ikke se så mange irriterende annonser som vanlig. uBlock Origin deaktiverer også enkelt WebRTC-funksjonaliteten. Alt du trenger å gjøre for å sikre at du er beskyttet, er å endre en innstilling. Slik gjør du det:

 1. Klikk på utvidelsen øverst til høyre i nettleseren
 2. Klikk på innstillingsikonet helt til høyre, rett under den store av / på-bryteren
 3. Merk av i ruten “Hindre at WebRTC lekker lokal IP-adresse“, Som er den tredje varen under”Personvern”-Fanen

Når du har gjort dette, kan du være trygg på at nettleseren din ikke lekker din lokale IP-adresse ved hjelp av WebRTC.

WebRTC og WebGL-beskyttelse for hver nettleser

Som nevnt tidligere kan nettleseren din gjøre en virkelig forskjell når det gjelder mengden WebGL-informasjon som blir sendt ut. På grunn av dette er trinnene du må ta for å beskytte din online trafikk mot WebRTC og WebGL lekkasjer, avhengig av hvilken nettleser du har. Nedenfor forteller vi deg hvordan du kan forbedre personvernet ditt på de mest populære nettleserne.

Chrome

Google Chrome-logoDessverre er ikke Chrome-nettleseren det sikreste alternativet når det gjelder å beskytte deg mot lekkasjer fra WebRTC og WebGL. Standardinnstillingene gjør ikke mye for å holde deg anonym. Imidlertid er det mange alternativer for å forbedre Chromes sikkerhet. Den enkleste måten er å legge til et antall utvidelser som lar deg forfalske WebRTC- og WebGL-innstillingene.

Det er flere alternativer tilgjengelig for forfalskning av WebRTC. Bare velg en av utvidelsene listet nedenfor og legg dem til i nettleseren din.

 • WebRTC Protect
 • WebRTC Network Limiter
 • WebRTC-kontroll
 • WebRTC Lekkasjeforebygging

I skrivende stund er det bare en utvidelse som effektivt hjelper deg å takle WebGL-problemet, og det er WebGL Fingerprint-forsvarer. Det er også en utvidelse tilgjengelig som beskytter deg mot alle former for fingeravtrykk av nettlesere. Denne utvidelsen, kalt Browser Plugs Fingerprint Privacy Firewall, vil ta en stund å konfigurere, men tilbyr et bredere spekter av beskyttelse.

Modig

Modig nettleserlogo

Den modige nettleseren kjører på Chromium, et open source-prosjekt av Google. Dette betyr at alle Google Chrome-utvidelser også fungerer for Modige. Hvis du vil gjøre denne nettleseren tryggere ved å legge til utvidelser, kan du bruke alle programmene nevnt over. I tillegg kan du leke med innstillingene i Brave for å bedre beskytte deg mot informasjonskapsler, trackere og WebRTC lekkasjer. Her er noen måter du kan gjøre det på:

 • Bruk en anonym søkemotor som DuckDuckGo, Qwant og Startpage. Sørg for å angi den som din standard søkemotor. Ikke bruk Google, da Google er en av de største datahøstere i verden.
 • Gå til “innstillinger”Ved å klikke på de tre stripene øverst til høyre i nettleseren. Bla ned til delen “Shields”Og aktiver“Oppgrader tilkoblinger til HTTPS“. En HTTPS-tilkobling er tryggere enn HTTP, så dette alternativet vil hjelpe deg å beskytte ditt online personvern mens du surfer.
 • På “kjeks“Delen av innstillingene dine, velg”Blokker bare cookies på tvers av nettstedet“. Dette vil forhindre at nettsteder følger deg over forskjellige deler av internett.
 • Bla nedover og gå til “Tilleggsinnstillinger“. Merk av for alternativet “Trygg surfing“.
 • Minimer sjansen for WebRTC-lekkasjer ved å velge “Deaktiver ikke-fullmektig UDP” under “WebRTC IP-håndteringspolicy“. Du kan også velge å velge et av de mindre trygge alternativene, for eksempel “Bare standard grensesnitt”Eller“Standard offentlige og private grensesnitt“. Disse alternativene lar nettleseren laste inn visse WebRTC-funksjoner hvis et nettsted ber om det. De vil imidlertid også øke risikoen for å lekker privat informasjon. Det er derfor vi anbefaler å gå for det sikreste alternativet og deaktivere funksjonen helt.

Kant

Microsoft Edge er utvilsomt den beste og sikreste nettleseren Microsoft har utgittMicrosoft Edge-logo så langt. Dessverre er Edge mindre motstandsdyktig mot potensielle WebRTC- og WebGL-lekkasjer enn noen andre nettlesere. Edge bruker disse protokollene som standard og lar deg ikke deaktivere dem. Det gir deg imidlertid muligheten til å skjule din lokale IP-adresse når du bruker WebRTC-funksjonaliteten. Husk at dette ikke er så trygt som bare å deaktivere disse funksjonene helt. Skulle du ønske å fortsette å bruke Edge, er det best å beskytte deg selv med andre utvidelser som uBlock Origin eller ExpressVPN nettleserutvidelse.

Safari

Apple Safari-logo

Standardinnstillingene for Safari er satt til å blokkere nettstedforespørsler som søker tilgang til kameraet eller mikrofonen din. På grunn av dette trenger du ikke å bekymre deg for mye om at WebRTC lekker din virkelige IP-adresse. Likevel kan du deaktivere WebRTC-funksjonaliteten helt i innstillingene, hvis du vil være sikker på at informasjonen din forblir trygg. Det er også mulig å installere uBlock Origin. Hvis du på en spesiell måte leter etter beskyttelse mot potensiell WebGL-fingeravtrykk, er det imidlertid bedre å bruke en annen nettleser.

Opera

Bortsett fra å legge til uBlock Origin i Opera-nettleseren din, er det også mulig å endre innstillingene i Opera for å øke din online sikkerhet. For å gjøre det, skriver du inn “WebRTC”I søkefeltet i Innstillinger-menyen. Du får vist fire alternativer, som tilsvarer fire forskjellige sikkerhetsnivåer mot lekkasjer fra WebRTC. Still WebRTC-funksjonen til “Slå av proxy UDB“. Akkurat som tilfellet er med den modige nettleseren, kan du også velge et av de tre andre alternativene. Dette betyr imidlertid at nettleseropplevelsen din blir litt mindre trygg.

Firefox

Firefox-logo

Det fine med Firefox er at du kan tilpasse denne nettleseren så mye du vil. Med andre ord, sikkerhetsnivået til Firefox avhenger av måten du konfigurerer det. Ved å endre noen få innstillinger, kan du gjøre den om til den mest private nettleseren som er tilgjengelig (bortsett fra Tor-nettleseren, det vil si). Vil du vite nøyaktig hvilke innstillinger du vil endre for å gjøre at Firefox-nettleseren din tåler WebRTC- og WebGL-lekkasjer, så vel som nettleserens fingeravtrykk? Her er fire viktige.

Innstilling 1: Blokker innhold og sporer

Denne innstillingen vil hjelpe deg med å hindre trackere og informasjonskapsler fra å følge deg over hele nettet. Klikk på informasjonssymbolet (sirkelen med i i midten) på venstre side av adresselinjen. Du får vist denne menyen:

Firefox-innstillinger

Klikk på hjulet på høyre side av “Innholdsblokkering“, Rett ved siden av”Tilpasset“. Velg alternativet “Tilpasset”Og merk av i boksene før“Trackers“,”Cryptominers“, Og”Fingerprinters”Som vist på bildet nedenfor.

Innholdsblokkering av Firefox

Du kan også merke av i ruten foran “kjeks”Og velg“Informasjonskapsler fra uviserte nettsteder”Fra rullegardinmenyen. Dette forhindrer informasjonskapsler fra nettsteder du ikke har besøkt, fra å spore deg på nettet. Det er til og med mulig å blokkere alle informasjonskapsler fra tredjeparts trackere, men dette vil alvorlig begrense nettleserens mulighet til å laste inn et stort antall nettsteder.

Innstilling 2: Slå av WebRTC-funksjonalitet

Skriv inn “for å forhindre lekkasjer fra WebRTCabout: config“I nettleserens adressefelt og trykk enter. Du får en advarsel der du sier at endringer du gjør kan avspore nettleseren. Så lenge du følger trinnene som er beskrevet her og ikke endrer noen ekstra innstillinger, trenger du ikke å bekymre deg. Klikk forbi advarselen og skriv “media.peerconnection.enabled”I søkefeltet, som vist på bildet under. Denne innstillingen er som standard satt til “ekte“. Høyreklikk på denne innstillingen og klikk “Veksle”For å bytte verdien til“Falsk“.

Firefox veksler alternativer

Innstilling 3: Slå av WebGL

På samme måte som å slå av WebRTC, kan du deaktivere WebGL ved å skrive inn “about: config”I adressefeltet og søker etter“enableWebGL“. Vipp denne innstillingen til “Falsk”Ved å høyreklikke.

Innstilling 4: Bruk Trace-utvidelsen

Trace er en nettleserutvidelse som lar deg forfalske forskjellige innstillinger som utgjør nettleserens fingeravtrykk. Selv om det å legge til en utvidelse til nettleseren er noe som går utover å endre grunnleggende innstillinger, kan det være veldig nyttig, og vi vil sterkt anbefale det hvis du er bekymret for fingeravtrykk av nettleser. Trace-utvidelsen gir deg mange forskjellige alternativer for å justere fingeravtrykket ditt. Du kan justere “Canvas”, “Audio”, “Screen resolution”, “Hardware” og mange andre funksjoner. Bildet under gir en ide om hvordan denne utvidelsen ser ut.

Spore utvidelsesinnstillinger

Når du har lagt Spor til nettleseren din, kan du finne innstillingene ved å klikke på utvidelsen øverst til høyre. Dette åpner en ny fane, der du må klikke på Innstillinger igjen. Deretter kan du slå på “Sporfunksjoner“,”WebRTC Protection ”“, Og”WebGL Fingerprining Protection“. Nettleserens fingeravtrykk vil nå ikke lenger være så unikt som før, noe som øker ditt online personvern.

Tor

Tor Onion Router-logoenTor er sannsynligvis den mest private nettleseren der ute. Med Tor-nettleseren kan brukere surfe på nettet ganske anonymt, ettersom nettverket som Tor bruker består av forskjellige noder som omdirigerer og krypterer online-trafikken din. Denne nettleseren lar deg også besøke det mørke nettet, selv om det kan være veldig farlig uten de riktige sikkerhetstiltakene.

Heldigvis er Tor-nettleseren ikke utsatt for de fleste WebRTC- og WebGL-lekkasjer. De grunnleggende innstillingene til Tor er så strenge at den gjennomsnittlige brukeren ikke trenger å installere noen ekstra utvidelser. Når du har slått av JavaScript, vil du være sikker på de fleste former for online sporing. Dette betyr ikke at Tor er sårbar for lekkasjer eller andre sårbarheter. Hvis du vil lære mer om disse sikkerhetsproblemene, kan du lese artikkelen vår om sikkerheten til Tor-nettleseren.

Konklusjon

Internett gjør det mulig å lagre og samle enorm informasjon om brukerne. Dette gjøres gjennom sporingssteder, informasjonskapsler, fingeravtrykk og mer. Som en hyppig internettbruker er det godt å være klar over de forskjellige typene online identifikasjon som finnes og alternativene som er tilgjengelige for å beskytte deg mot dette.

WebRTC og WebGL er to svært vedvarende sporingsmetoder som brukes online. At WebRTC-plugin kan lekke din virkelige IP-adresse selv med en aktiv VPN, er spesielt problematisk. Derfor er det alltid en god idé å vite hvordan nettleseren din implementerer denne plugin og hva du kan gjøre for å endre det. Hver nettleser har sine egne styrker og svakheter. Likevel er vårt råd å bruke Firefox som din standard nettleser. Firefox har mange egendefinerbare funksjoner som lar deg gjøre den om til en meget privat og anonym nettleser. Med Firefox og litt brukt tid på innstillingene, vil du være godt beskyttet mot WebRTC og WebGL lekkasjer.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me