Hva er nettleserens fingeravtrykk, og hvorfor er det et problem? | VPNOverview

Nå for tiden kan det være veldig vanskelig å være anonym online. Det er mange metoder som kan identifisere deg på nettet. Å sjekke en IP-adresse er en av de enkleste og mest enkle deteksjonsmetodene der ute. Du kan også avsløre identiteten din gjennom informasjonskapsler, malware, ved å bruke den samme e-postadressen på tvers av nettsteder, eller bare ved å logge deg på en konto med ditt virkelige navn og bilde.

Heldigvis er det noen ting du kan gjøre for å holde deg relativt anonym på nettet. En VPN kan maskere (endre) IP-adressen din. Men det skjuler ikke hver detalj om enheten din og nettleseren. For eksempel videreformidler du fremdeles hvilket operativsystem du bruker, hvilken skjermoppløsning du har eller hvilke skrifter du har installert på enheten din. Sporere har tatt tak i dette og klart å bruke dette til sin fordel for å identifisere deg. Denne artikkelen tar deg gjennom det grunnleggende om fingeravtrykk av nettlesere og hva du trenger å vite om den.

Flere og flere mennesker beskytter deres online personvern i disse dager. På grunn av dette måtte selskaper finne nye teknikker for å identifisere deg på nettet. Den mest vedvarende og grundige teknikken er langt på vei nettleser fingeravtrykk (noen ganger også kalt fingeravtrykk for enheter).

Hva er nettleser fingeravtrykk?

Nettleserens fingeravtrykk er en måte for nettsteder og andre online trackere å tildele en unik profil (eller “fingeravtrykk”) til deg for å spore deg over hele nettet. Dette fingeravtrykket vil da samle inn internettoppførsel, mønstre, interesser og dermed invadere personvernet ditt for reklame eller andre uspesifiserte formål.

Så, uten din ekte IP-adresse, kan nettleserens fingeravtrykk identifisere og spore deg gjennom brukerspesifikke data. I stedet for å prøve å finne ut den virkelige IP-adressen din, fokuserer fingeravtrykk på brukerspesifikke data om nettleseren og datamaskinen du bruker. De kan bruke detaljer, som skjermoppløsningen, grafikkort, plugins osv., For å tildele deg et unikt fingeravtrykk. Nettleserens fingeravtrykkere kalles noen ganger “kokeløse monstre” fordi de ikke trenger å installeres på datamaskinen din eller i nettleseren din. De vil kjenne deg igjen uten å implantere noe. Metoden for fingeravtrykk er mer detaljert enn informasjonskapsler er, trenger ikke å installeres, kan ikke slettes og foreløpig er det ingen løsning for det.


Hvordan fungerer nettleserens fingeravtrykk?

Informasjon om bærbar datamaskinNår du besøker et nettsted, er nettleseren din programmert til å gi en viss mengde informasjon til nettstedet, slik at det kan lastes nøyaktig. Med noen enkle koder og forespørsler kan nettsteder be nettlesere om å avsløre en absurd mengde data om nettleseren din og enheten. Dette er detaljer som operativsystemet ditt, skjermoppløsning, skrifter, utvidelser, plugins, grafikkort, de siste oppdateringene dine. Og listen fortsetter og etterlater dem med en unik kombinasjon av detaljer som gjør deg identifiserbar på nettet. Datamaskiner er sammensatte og har så mange forskjellige nivåer og versjoner av programvare, maskinvare, firmware, oppdateringer, innstillinger, preferanser osv. Dette betyr at hver enkelt bruker kan identifiseres unikt med disse forskjellige innstillingene. Og det er akkurat dette som skjer med fingeravtrykk av nettlesere.

En unik kode

Disse detaljene avslører imidlertid ikke hvem du er. Ikke direkte, altså. Ikke hvert unikt fingeravtrykk eller datamaskin blir tross alt tilordnet et navn eller individ. Fordi hvert fingeravtrykk (dvs. den unike samlingen av spesifikke enhets- og nettleserdata) ikke har et navn, kan de tilordne deg et. De gir deg en unik fingeravtrykkkode. Du har en akkurat nå, selv om du ikke vet noe om det. Et nettleserfingeravtrykk ser slik ut:

cd1df51c8e2cfa514dfd8b59de2ed757

Denne streng med bokstaver og tall sier ikke noe spesifikt om deg, men den er likevel en identifikator. Det er en måte for nettstedet å gjenkjenne deg når du kommer og går, hva du ser på, hva slags innhold som appellerer til deg, og så videre. Når du surfer på nettet, blir spesifikk oppførsel, interesser, nettsteder og mønstre logget. De kan koble disse til den strengen med tall og bokstaver. Hvis du logger deg på et nettsted som inneholder din personlige informasjon, for eksempel Gmail eller Facebook, kobler du deg til denne identifikatoren. Dette er midlertidig fordi folk ikke beholder den samme nettleseren og enheten for alltid. Etter hvert vil du få et nytt, og deretter endres fingeravtrykket ditt.

Hva er noen konkrete eksempler på nettleserfingeravtrykk?

Skrivebord med logoer av nettlesere Edge Brave VivaldiDet er en umulig jobb å oppgi alle mulige måter en datamaskin eller nettleser kan fingeravtrykk på. Det er rett og slett for mye å nevne. Tenk på enhver liten detalj som datamaskinen eller nettleseren din har som en annen ikke har – og multipliser deretter med hver enkelt variabel. Listen er uendelig.

Imidlertid er det noen veldig spesifikke “kategorier” som du kan sjekke. Disse inkluderer, men er ikke begrenset til: fonter, skjermoppløsning, headers, WebGL, WebRTC, media Devices API, MIME Typer, Web Speech API, Touch API, Battery status API, System Uptime, Timezone and Clock offset, JavaScript performance fingerprinting, og mange flere.

For en spesifikk titt på noen av disse kategoriene og hvordan fingeravtrykket i nettleseren din sammenligner, ta en titt på browserleaks.com 

Noen andre nettsteder der du kan få en bedre idé eller føle for fingeravtrykket i nettleseren din er:

  • EFFs Panopticlick
  • https://amiunique.org/fp
  • http://uniquemachine.org/
  • https://hidester.com/browser-fingerprint/

Interessant å merke seg er at en test kanskje ikke klarer å identifisere deg mens en annen test kan identifisere deg. Det er så mange forskjellige teknikker at det er praktisk talt umulig å lure hver enkelt beregning.

Hvorfor er nettleserfingeravtrykk et slikt problem?

Nettleserfingeravtrykk gir store teknologiselskaper som Facebook og Google (samt reklamekundene deres), undertrykkende regimer, hackere, forfølgere osv. Muligheten til å invadere alles privatliv uten å ta hensyn til brukerens samtykke eller til og med kunnskap. Dette gjør at mennesker som ønsker å være alene, ikke lar seg påvirke av annonser, undersøke kontroversielle temaer eller oppgi upopulære meninger, som ikke er i stand til å gjøre det uten frykt for etterforskning eller represalier på nettet. Videre bestemmer EUs gjeldende retningslinjer for personvern på nettet at innbyggerne må informeres om hva slags sporingsmetoder som brukes på et nettsted og må aktivt samtykke eller “melde deg inn” før slik sporing finner sted. Bruken av nettleserens fingeravtrykk er en betydelig ignorering av denne retningslinjene for personvern.

Er det en løsning på nettleserfingeravtrykk?

Kort svar: nei. Dette er den tragiske tingen med fingeravtrykk. Det er ingen enkelt løsning eller metode du kan bruke som på en magisk måte vil løse problemet. Imidlertid er det noen få ting du kan unngå for å forsikre deg om at det bare er litt vanskeligere å spore deg.

Hva skal du absolutt ikke gjøre?

Heldigvis er det noen ting du kan unngå for å redusere problemet med fingeravtrykk av nettlesere. Ingen av disse er spesielt vanskelige å utføre, men de krever konsistens.

  • Ikke bruk en nettleser til alt: skill aktivitetene dine i henhold til nettlesere. På den måten har hver nettleser et unikt fingeravtrykk og kan ikke kobles sammen. Dette betyr at du for eksempel kan skille nedlastningsatferd fra sosiale medier.
  • Ikke logg deg på en konto som inneholder din personlige informasjon med en nettleser som du bruker til anonyme formål.
  • Ikke bla uten VPN. Fingeravtrykk av nettlesere gjør det vanskeligere for deg å være anonym, men dette betyr ikke at du bør gjøre det lettere for trackere å følge deg. Å skjule IP-adressen din og kryptere internettrafikken din er fortsatt en gyldig og viktig del av å beskytte din online sikkerhet og anonymitet.
  • Tror ikke du kan løse dette problemet ved å installere utvidelser eller endre noen innstillinger i nettleseren din. Jo flere utvidelser du installerer, eller desto mer justerer du innstillingene i nettleseren din, jo mer sannsynlig er det at de kan spore aktiviteten din gjennom fingeravtrykket ditt.

Oppsummert

Nettleserfingeravtrykk er et så stort problem fordi det invaderer personvernet ditt på en slik måte at du ikke helt kan beskytte deg ved å bruke en VPN, en spesifikk nettleser, spesielle nettleserutvidelser eller annen form for personvernprogramvare. Det er ingen perfekt løsning på problemet med fingeravtrykk av nettlesere. Dessverre er du lettere å identifisere når du endrer mange av innstillingene dine. Hvis du installerer en utvidelse for å forfalse skjermoppløsningen, vil du bare være den en-i-en-million-brukeren som har en utvidelse som forfalsker skjermoppløsningen. Dette gjør deg, om noe, mer identifiserbar med fingeravtrykk av nettlesere.

Den beste måten å redusere fingeravtrykket ditt er ved å bruke flere nettlesere til forskjellige formål.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me