Hva er en proxy-server og hva brukes den til? | VPNOverview

En proxy, eller proxy-server, er en datamaskin som står mellom brukeren og internett. Brukeren sender all sin online trafikk til proxy-serveren. Serveren på sin side sender dataene dine til sin destinasjon på internett. Med en proxy forblir brukerens identitet og beliggenhet (delvis) skjult. I praksis brukes fullmakter mest av folk som ønsker å besøke et sted som har blitt blokkert i et bestemt område. Mange selskaper og bedrifter bruker også fullmektiger for å opprette et lukket forretningsnettverk.


En fullmektig har flere fordeler, men har også noen ulemper. Derfor er det ofte bedre å bruke en VPN. I denne artikkelen vil vi gi mer informasjon om hvordan en proxy fungerer, forskjellige slags proxy og hvor trygge de er.

Hvordan fungerer en fullmektig?

En proxy-server står mellom en lokal datamaskin eller et lokalt nettverk og et bredere nettverk (vanligvis internett). En proxy er ofte en ekstern server; det er et ekstra trinn i den elektroniske prosessen. Uten en proxy-server, går dataene dine gjennom følgende rute: når du skriver inn et nettsted i adressefeltet og trykker på enter, går informasjonen fra datamaskinen din via internettleverandørens (ISP) ruter først. Deretter fortsetter den til serveren på nettstedet du ba om. Nettstedets svar sendes tilbake på samme rute.

Hvis du bruker en proxy-server, er banen fra datamaskinen til nettstedet litt annerledes. Brukeren (som betyr at du) kobler til proxy-serveren, for eksempel med en datamaskin, bærbar PC eller smarttelefon. Proxy-serveren sender forespørselen din til destinasjonen på internett. Resten av nettet vil ikke kunne se IP-adressen din, men IP-en til proxy. Bildet nedenfor illustrerer denne prosessen.

Endring av IP-adresse med proxy

Kort sagt, en proxy sender data. Det er imidlertid ikke det eneste det kan gjøre. En fullmektig kan gi deg et ekstra lag med online beskyttelse. Det er til og med forskjellige slags fullmakter som har hver sine spesielle funksjoner. Det er webproksier som fungerer i nettleseren din, men du kan også installere en proxy på ruteren din, slik at all datatrafikken automatisk går gjennom proxyen. Vi vil fortelle deg litt mer om de forskjellige funksjonene til proxy-servere i den neste delen av denne artikkelen.

Noe å huske på: de fleste proxy-servere beskytter ikke dataene dine og personvernet godt nok til at du kan forbli trygg og anonym på nettet. Derfor vil vi anbefale deg å vurdere en VPN-forbindelse. En VPN sikrer din online anonimitet og beskyttelse. VPN-leverandøren nedenfor er spesielt billig og fungerer ekstremt bra. Det er trygt, sikkert og veldig brukervennlig.

Ulike slags fullmektiger

Det finnes forskjellige typer proxy-servere. For det første kunne man dele dem inn i proxy for en bruker eller en gruppe brukere og offentlige fullmektiger som brukes av enorme grupper av mennesker. Med sistnevnte er det mye vanskeligere for andre parter å finne ut hvilke data som tilhører hvilken bruker, siden så mange bruker samme IP.

Fullmakter kan også deles inn i forskjellige grupper basert på deres spesifikke funksjoner. Noen av disse forskjellige funksjonene inkluderer:

  • Bufring av nettproxy
  • Filtrere fullmakter
  • CGI-fullmakter
  • Omvendte fullmektiger

Bortsett fra det, kan fullmakter kategoriseres i henhold til nivået på personvern de tilbyr. Dette resulterer i følgende klassifisering:

  • Gjennomsiktige fullmakter
  • Anonyme fullmakter
  • Fullmakter med høy anonymitet

Bufring av nettproxy

Liste med forstørrelsesglassCache-proxy brukes ganske ofte. Denne typen proxy beholder en kopi av nettsteder du har besøkt. Med en hurtigbufringsproxy leveres sider raskere og sikrere til brukerne. Når noen ber om å se et nettsted gjennom en hurtigbuffer-proxy, vil proxy-enheten først søke i de lokale filene (dens cache). Hvis nettstedet allerede er lagret i hurtigbufferen, sender proxyen disse dataene direkte til brukeren. Hvis fullmakten ikke har lagret nettstedet ennå, samler den informasjonen fra riktig server og sender den tilbake til brukeren. En kopi av nettstedet vil da bli lagret for fremtidig bruk.

En proxy-cache har en viss levetid, hvoretter den tømmes. Slette cache-data skjer vanligvis basert på hvor gamle nevnte data er, størrelsen og frekvensen de blir bedt om med. To enkle cache-algoritmer er minst brukt (LRU) og minst brukte (LFU).

Filtrer proxy

Noen nettproxyer kan også filtrere innholdet på websider. Noen internettbegrensninger og visse typer online sensur, for eksempel den statskontrollerte sensuren i Kina, blir implementert gjennom nettproxy. Disse fullmaktene begrenser deler av internett som brukere kan nå.

Andre filtrerende nettproxyer kan tilpasse sider til et bestemt mål eller målgruppe. Dette er hva som skjer når du automatisk blir sendt videre til mobilversjonen av et nettsted mens du er på telefonen eller nettbrettet. I tillegg bruker ISP disse proxyene for å beskytte forbindelsen deres mot datavirus og annet skadelig innhold. Kort sagt: en filtrerende web-proxy blokkerer bestemt innhold. Dette kan begrense din internettfrihet, men også øke din internetsikkerhet.

Omvendt fullmakt

En omvendt proxy fungerer på motsatt måte av en normal proxy-server. I stedet for å beskytte dataene fra den surfende internettbrukeren, fungerer denne typen proxy til fordel for webserveren. En omvendt proxy kan brukes som brannmur for å beskytte serverens online data. Tilgang til bestemte sider kan gis eller nektes med fullmakten. På denne måten vil ikke klienter fra en bank tilfeldigvis finne seg i en fremmed nettbankmiljø. Omvendte proxyer brukes ofte til å lagre statiske sider, så serveren ikke blir overbelastet like raskt.

CGI-fullmektig

En spesiell type web-proxy er en CGI-proxy. Dette er en online proxy formet som et nettsted, hvor en besøkende kan få øyeblikkelig tilgang til en spesifikk annen side. Disse nettstedene / fullmaktene bruker vanligvis PHP eller CGI for å fungere. CGI-fullmakter kan gi tilgang til nettsteder som er blokkert av skoler, bedrifter eller til og med myndigheter. Fordi de også skjuler brukerens IP-adresse, blir de noen ganger brukt for å oppnå et visst nivå av anonymitet.

Gjennomsiktig fullmakt

Bortsett fra å gruppere fullmakter i henhold til deres funksjon, kan du også dele dem ut basert på hvor mye de hjelper deg å være anonym på internett. En gjennomsiktig proxy skjuler ikke IP-adressen til brukeren. De kunngjør selv å være proxy-servere og viser til og med nettsteder brukerens opprinnelige IP-adresse. Disse fullmaktene er vanligvis bufferproxy, som ikke brukes til å være anonyme på nettet.

Anonym proxy

Denne typen proxy identifiserer seg som en proxy-server, men viser ikke den opprinnelige IP-adressen til brukeren. Anonyme fullmakter tilbyr en viss beskyttelse til brukerne sine. Det er ikke mulig å bruke en anonym proxy mens du ser Netflix. Netflix vet at du bruker en proxy og vil ikke gi deg tilgang til innholdet.

Full anonymitetsfullmektig

Denne typen proxy avslører ikke at de er en proxy-server. Den viser heller ikke brukerens IP-adresse. Det er helt usynlig for nettsteder, mens en ‘normal’ anonym proxy er påvisbar. En proxy med høy anonymitet kommer nærmest en VPN når det gjelder anonymitet. Imidlertid savner den fortsatt online sikkerhet og sikkerhet som følger med en VPN.

Fordeler med å bruke en proxy-server

Å bruke en proxy-server har flere fordeler. For eksempel kan fullmektige påvirke internettets hastighet og online sikkerhet. Utenom det, har mange fullmakter andre fordeler: du kan bruke en til å svarteliste nettsteder eller for å omgå andre fullmektiger og online blokker. Endelig skjuler noen fullmakter IP-adressen din. Les mer om alle disse fordelene nedenfor.

Hastighet

Bufring av proxy-servere lagrer en fil med nettstedene du besøker. Dette kan øke hastigheten på surfingen betydelig: du trenger ikke å laste ned sider som allerede har blitt åpnet, noe som sparer tid. Dessuten sparer det båndbredde mens du surfer.

Sikkerhet

Proxy-servere brukes også til å skanne nettsteder etter ondsinnet kode. Disse farlige delene av nettsteder kan da blokkeres. På denne måten skaper en proxy et ekstra lag med sikkerhet mellom deg og den skadelige koden på nettstedet du besøker. Enhver sjanse for virus eller annen digital infeksjon blir betydelig mindre. Imidlertid beskytter ikke en proxy-server deg mot all skadelig programvare, som vi vil forklare nærmere om senere.

Sett begrensninger

Forretningsmenn som håndhilserProxy-servere lar deg svarteliste visse nettsteder. På denne måten har ingen som bruker serveren tilgang til disse nettstedene. For eksempel kan en skole eller et selskap bruke en fullmakt slik at studenter og ansatte ikke kan gå på Facebook i løpet av skolen eller arbeidstiden. I tillegg til å stille begrensninger, lar en proxy deg også se på nettleserhistorikken til hver datamaskin som er koblet til proxy-nettverket. All trafikk gjennom proxy-serveren kan logges og analyseres av personene som har kontroll, for eksempel sjefen din eller ISP.

Skjul IP-adressen din

Mange mennesker ønsker ikke at nettsteder og selskaper skal spore dem på nettet – og med god grunn. Det er ingen andres virksomhet hva du gjør på nettet. Å bruke en proxy hjelper deg å maskere din online identitet, fordi den skjuler IP-adressen din (med mindre du bruker en gjennomsiktig proxy). Andre parter vil bare se proxy-IP-en. Å kappe IP-adressen din betyr at ditt personvern online er bedre beskyttet: nettsteder vil ikke kunne spore din online oppførsel og lage en profil på deg. Med en fullmakt gir du bort mindre informasjon om deg selv til nettsteder og andre parter. Hvis du ikke vil at noen tilpassede annonser skal vises i nettleseren din, kan en proxy-server hjelpe deg med å oppnå dette – opp til et bestemt punkt.

Omgå en annen fullmektig

Endelig kan en proxy-server brukes til å omgå begrensningene for online-blokkering eller til og med en annen proxy-server. Som nevnt tidligere, kan et selskap eller en regjering blokkere bestemt innhold på proxy-serverne. Ved å koble til dette nettstedet via din egen proxy-server, kan du enkelt omgå disse begrensningene. Vil du ha tilgang til et nyhetsnettsted som er blokkert på din nåværende beliggenhet? Bruk en god proxy, og du er på god vei.

Selv strømmetjenester som Hulu kan av og til nås med en fullmakt. Disse nettstedene endrer og begrenser ofte tilgjengelig innhold avhengig av geografisk beliggenhet. Prøv å se en video på BBC iPlayer når du ikke er i Storbritannia. Du får automatisk en feil når du forteller deg at tjenesten ikke er tilgjengelig for deg. Når du bruker en god anonym britisk proxy-server, vil du imidlertid ofte kunne se disse videoene. For mange tjenester vil det imidlertid ikke være nok å bruke en proxy. En rekke streamingplattformer prøver aktivt å avverge fullmakter. Derfor gir Netflix nesten alltid en feil når du prøver å se den gjennom en proxy.

Ulemper med en proxy-server

Dessverre har fullmakter også flere ulemper. Dette har mest å gjøre med det faktum at en fullmektig vanligvis bare er en halv løsning: den gir ikke fullstendig anonymitet eller sikkerhet på nettet. Vi vil forklare denne påstanden mer detaljert i de følgende seksjonene.

Ingen fullstendig anonymitet

Bærbar datamaskin ingen anonymitetPrivate brukere av proxy-servere er vanligvis opptatt av å holde nettleservanene deres private og sikre deres personlige informasjon. Imidlertid har en proxy-server muligheten til å logge all informasjon brukeren sender og mottar. Sjefen din, for eksempel, kan lett se alt du gjør ved å bruke forretningsnettverket (som ofte arrangeres via en proxy). Videre kan han eller hun følge med på hvor mye tid ansatte bruker på bestemte nettsteder. Så vær advart: sjefen din vet nøyaktig når du har kjøpt nye sko på Amazon når du burde jobbet.

Kort sagt, en proxy beskytter ikke datatrafikken din fra alle tilskuere. Spesielt gratis online fullmakter har store risikoer: ni av ti ganger har du ingen anelse om hvem som styrer proxy-forbindelsen, så du kan aldri være sikker på om dataene dine faktisk er trygge. All din online trafikk blir sendt rett i hendene på en fremmed. Ønsker du å ha full online personvern? Da er ikke en fullmektig det riktige valget.

Ingen kryptering

På samme måte kan ikke en proxy-server garantere din online sikkerhet. Vanligvis, når du bruker en proxy, er det ikke mulig å spore datatrafikken tilbake til deg, noe som betyr at du har en viss mengde anonymitet. Ingen av disse dataene er imidlertid kryptert. Dette betyr at nettsteder fremdeles kan se hva du gjør på nettet, selv om de ikke kan koble den aktiviteten til den virkelige IP-adressen din.

IP-adressen din kan bli lekket

En proxy er ikke en solid løsning for sporing på nettet. Med noen fullmakter er det relativt enkelt for omtrent hvem som helst å finne ut hva din faktiske IP-adresse er. Hvis det skjer, går du glipp av mange av fordelene med en fullmektig. Du vil være mye mer sårbar på internett.

Kort sagt: fordeler og ulemper med en proxy-server

Pros
Ulemper
Eventuelt raskere tilkoblingIngen fullstendig anonymitet
Visst beskyttelse mot ondsinnet kodeIngen kryptering
Mulighet for å blokkere innholdIP-adressen din kan bli lekket
Gjemme din virkelige IP-adresseIkke alle blokkerte sider kan låses opp
Omgå andre fullmektiger eller blokkering online

Er en proxy-server sikker?

Hvis du vil bruke en proxy-server for å holde seg anonym når du surfer på nettet, må du ta hensyn til mange forskjellige faktorer. I de fleste tilfeller er det mye tryggere og mye mer praktisk å bruke en VPN-server i stedet for en proxy.

Proxyen din skal konfigureres riktig

Bare en godt konfigurert proxy-server vil tilby deg et anstendig personvernnivå. Å konfigurere en server kan være ganske komplisert og er ikke alltid opp til deg. Fullmektigens eier må være kompetent og bruke riktig kunnskap når du konfigurerer fullmakten. Først da vil du vite at serveren din er konfigurert på riktig måte. Bortsett fra det, må serveren vedlikeholdes ordentlig. Mange (gratis) proxy-servere nyter ikke denne luksusen. Uten riktig vedlikehold og konfigurasjon, er sjansen stor for at din IP-adresse vil bli lekket, enten med vilje eller ved et uhell.

Hvem eier proxy-serveren?

En annen viktig faktor er eier av fullmektigen. Det er viktig at de har gode intensjoner. Mange (ofte gratis) proxy-servere eies av ondsinnede parter som følger dine personlige data eller ønsker å tjene penger på annonser. Det er kostbart å holde en proxy-server kjørt, og de fleste eiere prøver å tjene litt penger ved å selge (private) brukerdata, legge til annonser på websider eller spre malware og virus gjennom serverne sine..

Tillater fullmakten HTTPS?

Det er ekstremt viktig å bruke en sikker tilkobling. En proxy-server krypterer ikke internettforbindelsen din. Uten ekstra beskyttelse er det ganske enkelt for fremmede, hackere og myndigheter å avlyse forbindelsen og stjele private data, for eksempel e-postadressen din og påloggingsinformasjonen. For å forhindre dette hjelper det å bruke den sikre versjonen av nettsteder (HTTPS-versjonen). Mange fullmakter tillater ikke bruk av HTTPS, og tar derfor bort et viktig lag med online sikkerhet. Vær oppmerksom på at nettsteder med HTTPS ikke alltid er helt trygge. HTTPS betyr bare at forbindelsen mellom deg og nettstedet er opprettet på en sikker måte. Nettstedet i seg selv kan imidlertid fortsatt være farlig. Du kan for eksempel finne deg selv på HTTPS-versjonen av et phishing-nettsted.

Proxy eller VPN

VPN-skjoldFor å oppsummere det hele, er en proxy ikke helt anonym, og den er heller ikke 100% sikker. Derfor er det nesten alltid bedre å bruke et VPN i stedet. I hovedsak omdirigerer en VPN datatrafikken din på samme måte som en proxy gjør. På toppen av det krypterer en VPN dataene dine, noe som gjør det til det tryggere alternativet for de to. Sjansene for at en VPN lekker IP-adressen din er ekstremt smale, spesielt når du bruker drapbryteren til VPN. Videre er VPN-tilkoblinger ofte mye raskere enn fullmakter. Spesielt for anonym surfing og nedlasting er en VPN derfor det bedre alternativet. Hvis du vil ha den mest sikre beskyttelsen for dine online data, vil du kanskje til og med kombinere VPN med et godt antivirusprogram.

De fleste VPN-er logger ikke kundeinformasjon eller data. Likevel er det viktig å bare jobbe med pålitelige VPN-tjenester. Noen leverandører lovet å ikke lagre brukerinformasjon, men viste seg å gjøre det likevel. Et godt eksempel på en anstendig VPN som ikke trekker stunts som dette er ExpressVPN. Det er delvis grunnen til at denne premium VPN-en havnet på nummer 1 i våre topp 5 av de beste VPN-leverandørene.

Siste tanker

Fullmakter omdirigerer internettforbindelsen din via en – vanligvis ekstern – server. En proxy kan forbedre hastigheten på internettforbindelsen din. Dessuten kan det hjelpe deg med å komme deg rundt restriksjoner på nettet og sensur. Endelig hjelper en proxy deg med å surfe på internett noe anonymt. Imidlertid er beskyttelsen langt fra stor. Dessuten logger eieren av proxy brukerinformasjonen din. Hvis du verdsetter ditt personvern og sikkerhet på nettet, har du det mye bedre med en VPN.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me