Hva er en MAC-adresse? Hvor finner jeg min? | VPNoverview

Hver enhet har en MAC-adresse, men ikke alle vet hva dette er. Denne MAC har ingenting med Apple å gjøre. I dette tilfellet står MAC for Media Access Control. Det er en unik adresse som er gitt til en enhet av produsenten. En MAC-adresse kalles noen ganger også maskinvareadressen eller den fysiske adressen til en enhet. Den identifiserer nettverkskortet på din PC, laptop, nettbrett eller mobilenhet. En nettverkskort eller et nettverkskort sikrer at datamaskinen din kan koble seg til et nettverk. MAC-adressen er nødvendig for at enheter i et nettverk skal kunne kommunisere med hverandre. Det sikrer også at ruteren din kan sende informasjon til riktig enhet i nettverket.


Hva er funksjonen til en MAC-adresse

MAC-adresseMAC-adresser er 48-bits koder, noe som betyr at de består av en serie på tolv sifre og bokstaver. Hver MAC-adresse har en unik kombinasjon. Dette gjør det mulig å identifisere en enhet. Internett-kortet eller adapteren til enheten din sender denne MAC-adressen for å gjøre seg kjent for enheter i omgivelsene. På denne måten vet ruteren hvor du skal sende informasjon.

For å illustrere: hvis du kobler flere enheter til en ruter hjemme, har alle enhetene samme IP-adresse, men hver enhet har sin egen MAC-adresse. På grunn av dette kan informasjon sendes til riktig enhet i et nettverk. Dette er veldig nyttig og til og med avgjørende: det sikrer at søkeresultatene ikke havner på romkameratens bærbare datamaskin.

Flere MAC-adresser på én enhet

En enhet kan ha flere MAC-adresser. Dette er fordi MAC-adressen ikke bare er unik for alle enheter, men også for enhver internettforbindelse. Så du har en annen MAC-adresse for Ethernet-tilkoblingen enn for Wi-Fi-tilkoblingen. Selv når du bruker en VPN, vil du få en ny MAC-adresse for den internettforbindelsen. For å oppsummere, selv om du sannsynligvis bare bruker en MAC-adresse på de fleste av enhetene dine, kan det være mange flere.

Nedenfor kan du se hvordan det ser ut når enheten din har flere MAC-adresser. Først er det MAC-adressen til Ethernet-tilkoblingen, etterfulgt av dataene for Wi-Fi-tilkoblingen som er i bruk. De to siste blokkene viser informasjon om VPN-tilkoblinger med NordVPN og Surfshark som ble brukt på denne PCen. I alle disse tilfellene kan MAC-adressen bli funnet etter “Fysisk adresse”.

MAC-adresser

Hvor kan jeg finne min MAC-adresse?

Å finne MAC-adressen din er ikke veldig komplisert, selv om den kan virke som den er. For det første kan du ofte finne MAC-adressen på en fysisk klistremerke på enheten din. Vanligvis er det bare ett tall der. Dette kan være problematisk, ettersom du nå vet at det er mulig å ha flere MAC-adresser (fordi du også kan ha flere tilkoblinger). For å se nøyaktig hvilken MAC-adresse din nåværende forbindelse har, må du derfor gå til innstillingene på enheten din. Nedenfor er en trinnvis plan for å finne MAC-adressen din på Windows, Android og iOS.

MAC-adressen din på Windows

Følg trinnene nedenfor for å finne MAC-adressen din på en Windows-enhet. Den første forklaringen gjelder spesielt for Windows 10, og den andre metoden fungerer også for tidligere versjoner av operativsystemet. Det vil fungere på samme måte for andre systemer.

I Windows 10 kan du finne MAC-adressen på følgende måte:

 1. Klikk på tilkoblingslogo på oppgavelinjen.MAC-adresse Windows 10
 2. Klikk på “Nettverk & Internett-innstillinger“.
 3. Et nytt vindu vises. Klikk “Endre tilkoblingsegenskaper“.MAC-adresse Windows 10
 4. Du finner MAC-adressen din rett bak “Fysisk adresse (MAC)”Under“Eiendommer“.MAC-adresse Windows 10

Merk: Hvis du vil se alle de forskjellige MAC-adressene på enheten din, kan du klikke på “Vis nettverksegenskapene dine” i stedet for “” endre tilkoblingsegenskaper “under status i trinn 3.

For alle Window-systemer kan du også finne MAC-adressen din ved å følge disse trinnene:

 1. Trykk på Windows-nøkkel og “r” samtidig. Følgende vindu vises:MAC-adresse Windows
 2. Fyll inn “cmd”Og trykk OK.
 3. Skriv inn “getmac / v / fo-liste”I vinduet som vises. Sørg for å ta med mellomrommene, for det vil ikke fungere uten dem. Når du har skrevet den inn, trykk enter.MAC-adresse Windows
 4. Du vil se en oversikt over alle internettforbindelsene dine. Tallene og bokstavene som vises bak Fysisk adresse utgjør din MAC-adresse.MAC-adresse Windows

MAC-adressen din på Android

Hvis du vil finne MAC-adressen din på Android, kan du følge disse trinnene:

 1. Gå til “innstillinger” og trykk på “Om enhet“.MAC-adresse Android
 2. Trykk på “Status“.MAC-adresse Android
 3. Du finner MAC-adressen din under “Wi-Fi MAC-adresse“.MAC-adresse Android

MAC-adressen din på iOS

Du kan finne ut hva MAC-adressen din er på iPhone ved å følge disse trinnene:

 1.  Gå til innstillingene og klikk på “Generell“.MAC-adresse iPhone
 2.  Klikk nå på “Om“.MAC-adresse iPhone
 3. Her kan du finne MAC-adressen din etter “Wi-Fi-adresse“.MAC-adresse iPhone

Falske Mac-adressen din

HackerDet er mulig å endre MAC-adressen din til noe mindre identifiserbar. Dette kalles “forfalskning”. Å snakke om og i seg selv er ikke ulovlig. Imidlertid er det mennesker som endrer MAC-adresse for å delta anonymt i ulovlige aktiviteter. Hackere gjør dette for eksempel, slik at tingene de gjør på nettet ikke kan spores tilbake til dem. Vanlige internettbrukere vil kanskje endre MAC-adressen sin for å bruke en lisens med flere personer samtidig eller for å kunne bla anonymt.

Dele en lisens

Noen internettleverandører og programvareselskaper holder oversikt over antall enheter som bruker tjenesten deres ved å se på MAC-adressene deres. Dette lar dem begrense antall personer som kan bruke ett abonnement. Noen mennesker endrer MAC-adressen deres med vilje for å få tilgang til en tjeneste uten å nå denne grensen. Imidlertid er dette i strid med tjenestens regler. I hovedsak er det svindel, og derfor er det ulovlig. Vi anbefaler ikke å forfalske MAC-adressen din for å dele lisenser med store grupper mennesker.

Stopp sporer

En av de viktigste grunnene til at folk flest skjuler MAC-adressen deres, er personvern. I denne digitale verden er mange selskaper ivrige etter å få tak i dine online data. Jo mer de vet om brukere, jo mer penger kan de kreve for målrettede annonser, for eksempel. Selv om identiteten din muligens ikke er koblet direkte til MAC-adressen din, kan all din surfeatferd kobles til hverandre. Nettsteder og andre parter kan bruke denne informasjonen til å lage en detaljert profil om deg. Hvis du vil forhindre dette, kan det hende du må forfalse MAC-adressen din. På denne måten kan du være ganske anonym når du surfer. Heldigvis kommuniseres vanligvis ikke MAC-adressen din til nettsteder. Det meste av tiden nettsteder kan bare se IP-adressen din. Mange mennesker endrer IP-adresse, for eksempel ved å bruke en VPN.

Hva er forskjellen mellom en IP-adresse og en MAC-adresse?

Mange lurer ofte på hva forskjellen mellom en IP-adresse og en MAC-adresse er. De to kan virke veldig like, men de er det ikke. En IP-adresse tilordnes av ruteren og brukes hver gang du ber om noe fra et nettsted. På grunn av IP-en din vet nettstedet hvor de skal sende informasjonen sin. IP-adressen kan sees på som adressen til en ruterens nettverk. Alle enheter som får tilgang til internett via den ruteren har samme IP-adresse.

MAC-adressen din er forskjellig per enhet. På grunn av MAC-en din vet ruteren hvilken enhet du vil sende informasjonen til. På denne måten kan du være på samme internettforbindelse, men ikke motta hverandres søk. Det er en god ting også: uten MAC kan det være ganske pinlige situasjoner å bruke den samme internettforbindelsen som familie, huskamerater eller til og med fremmede i Starbucks..

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map