Facebook Personverninnstillinger: The Ultimate Guide | VPNOverview

Facebook Privacy Laptop LockFra første kvartal 2018 har Facebook over 2,1 milliarder aktive månedlige brukere over hele verden. Med sin enorme rekkevidde har Facebook potensialet til å påvirke forbrukerne sterkt. Fra der vi kjøper sokkene til hvordan vi stemmer ved valg, kan Facebook spille en rolle. Facebook kan ha denne mengden innflytelse fordi den vet så mye om oss. Nyere nyheter viste at Facebook tillot personlig informasjon å brukes til bedrifts- og politisk reklame. Av denne grunn kan det være lurt å se på personverninnstillingene på Facebook. Du kan sikre at du har større kontroll over informasjonen din. Her er din guide til å sikre informasjonen din på Facebook.


Se hvor du er logget inn

Kanskje har det skjedd deg før? Du glemmer å logge ut på en vennens datamaskin eller smarttelefon, og de gjør deg oppmerksom på dette ved å plassere en dum melding på tidslinjen. Det er ufarlig og vanligvis ganske morsomt. Men hva hvis du er logget inn på en offentlig datamaskin og glemt å logge ut? Det er ikke så morsomt om den neste personen som bruker datamaskinen, plutselig har tilgang til din personlige informasjon i Facebook.

Heldigvis kan du sikre at dette ikke skjer med noen få enkle trinn. Under “Innstillinger” i Facebook klikker du på “Sikkerhet og pålogging”. Nær toppen av siden vil det være en liste over hvor du har logget inn fra. Dessuten kan du finne ut om økten for øyeblikket er aktiv. Du kan gå gjennom nylige pålogginger for å oppdage alle enheter eller pålogginger som ikke var deg. Hvis du finner en fiskemessig innlogging, klikker du på de 3 prikkene til høyre for oppføringen og velger “Ikke du?” å rapportere det. Hvis du la deg logge på en annen enhet, kan du klikke på “Logg ut” for å tvinge den enheten til å logge deg ut av Facebook.

FB-sikkerhetslogg der du er innlemmet

Ta kontroll over Facebook-tagging

Facebook lar deg ta kontroll over hvem som kan merke deg i et innlegg eller bilde og under hvilke omstendigheter. Velg “Tidslinje og tagging” fra Innstillinger-menyen. Fra denne menyen kan du redigere hvem som kan legge ut på tidslinjen, vennene dine eller bare deg, og hvem som kan se hva andre legger ut på tidslinjen din.

Du kan også kontrollere hvem som kan se innlegg du er merket i: alle, venner av venner, venner, bare deg. Du kan til og med tilpasse hvem som kan se disse innleggene fullstendig. For eksempel kan du velge å bare dele et bilde med 12 av dine beste venner. Dette kan være en nyttig funksjon hvis du vil være venn med folk fra jobben, men du ikke nødvendigvis vil gi dem tilgang til alt på profilen din. For eksempel vil du kanskje ikke at sjefen din skal se alle partiene du drar til.

FB tidslinjering som ser

Du kan også stille inn Facebook til å varsle deg om et innlegg du er merket i. På denne måten kan du godkjenne før innlegget vises på tidslinjen din.

Gå gjennom hva andre ser på tidslinjen din

Et av de kraftigste sikkerhetsverktøyene for å håndtere det andre ser på tidslinjen, er i “Tidslinje og tagging” -menyen. Under vurderingsdelen finner du en oppføring merket “Gjennomgå hva andre ser på profilen din.” Klikk på “Vis som”, så tar den deg til profilsiden. Standardvisningen viser hvordan profilen din ser ut for publikum. Det vil si at hvis noen som ikke er en venn av deg på Facebook, finner profilen din, er det dette de vil se. Du kan bla gjennom innlegg for å endre personverninnstillingene for alle innlegg du helst ikke vil ha synlig for publikum.

Tilbake øverst i profilen kan du endre visningen fra “Offentlig” til “se profilen din fra et bestemt perspektiv”. Så for eksempel foretrekker du at moren din ikke ser de festbildene. Gjennom disse innstillingene kan du se profilen din slik personen ser den. Du kan sikre at ingenting du foretrekker å holde privat er tilgjengelig for den personen.

Begrens tidligere innlegg

Hvis du har brukt Facebook i noen år, er det mulig at når du først begynte å bruke Facebook, ikke var du like sikkerhetsbevisst som du har blitt i dag. I løpet av årene har du kanskje hundrevis av innlegg som ble lagt ut offentlig. Nå vil du kanskje foretrekke at disse er begrenset til bare vennene dine, eller til og med blir gjort helt private.

For å begrense disse innleggene, gå til Innstillinger-menyen og velg “Personvern”. Under “Din aktivitet” velger du “Begrens tidligere innlegg.” Dette vil tillate deg å begrense publikum som kan se alle tidligere innlegg.

FB-personvern forbi innlegg

Dele Facebook-profilen din til søkemotorer

Hvis du noen gang har søkt etter navnet ditt på nettet, har du sannsynligvis sett at Facebook-profilen din vises i søkeresultatene. Det mange imidlertid ikke vet, er at du kan begrense dette. I personvernmenyen for innstillingene dine, se i delen som er merket “Hvordan folk finner og kontakter deg.” Klikk “Rediger” på spørsmålet “Vil du at søkemotorer utenfor Facebook skal koble til profilen din?”. Her kan du velge å fjerne merket for det alternativet. Som et resultat vil ikke Facebook-siden din vises i søkemotoren lenger.

FB personvernsøk

Behandle app-pålogginger

Ofte når du abonnerer på et nettsted eller logger på en ny app, tilbyr de deg bekvemmeligheten av å logge deg på ved hjelp av Facebook. Over tid kan imidlertid appene og nettstedene du tillater å logge deg på denne måten ballong. Dessuten tenker de fleste sjelden å gå tilbake og tilbakekalle tillatelsen når de slutter å bruke appen eller besøker nettstedet. Du kan administrere disse tillatelsene direkte fra Facebook.

Under Innstillinger-menyen velger du “Apper og nettsteder”. Du vil se en liste over aktive apper og nettsteder, komplett med tillatelsene til hver. Hvis du vil lære mer om informasjonen som er gitt til appen og tillatelsene som er gitt den, klikker du på logoen for å trekke opp informasjonsskjermen. Herfra kan du redigere tillatelser og synlighet for appen.

FB apper nettsteder aktive

Hvis du ønsker å oppheve tillatelsen, klikker du i avmerkingsboksen ved siden av navnet og logoen, og klikker deretter på “Fjern”. I dialogboksen som følger har du muligheten til også å slette alle innlegg appen laget på Facebook på dine vegne.

Hvis du foretrekker å ikke la noen apper eller nettsteder integrere seg med Facebook-profilen din, kan du slå av alle tillatelser ved å finne alternativet “Apper, nettsteder og spill” og klikke “Rediger” for å slå av denne funksjonen i Facebook..

Kontrollere annonser fra Facebook

Facebook er gratis å bruke fordi de selger annonser til bedrifter. Facebook vet mye om deg fra hva du liker og klikker på. På grunn av dette kan de hjelpe bedrifter med å målrette brukere basert på denne informasjonen. Hvis du er interessert i å lære mer om annonsørene som er målrettet mot profilen din, kan du gå gjennom informasjonen i Facebooks innstillinger.

Fra Innstillinger-menyen, klikk “Annonser”. Den øverste oppføringen er “Dine interesser”. Hvis du klikker på den, vil du få fram hvilke ting du har klikket på og samhandlet med via Facebook. Slik bygger Facebook en profil på hvem du skal selge målrettede annonser til deg. Du kan se gjennom interessene dine, og noen ganger finne noe du aldri hadde tenkt å samhandle med. Du kan slette interessene som du ikke mener bør gjelde for deg. Som et resultat har Facebook et bedre bilde av hvem du er. Dessuten vil annonsene du ser være mer passende for interessene dine.

FB annonser annonsepreferansene dine

Under denne delen er delen Annonsører som du har hatt et samspill med, kan du se de annonsørene du delte informasjon med, og har funnet deg på Facebook. Blant disse vil være annonsører hvis nettsted eller app du har brukt tidligere. Dessuten vil det være annonsører hvis annonser du har klikket på. For noen av disse annonsørene kan du klikke på logoen deres og velge “Skjul annonser fra …” for ikke lenger å se annonser fra den annonsøren..

En av de mest fascinerende delene er delen “Din informasjon” her. “Om deg” -delen har grunnleggende personlig informasjon som forholdet status, arbeidsgiver og utdanning. Det meste av tiden vet Facebook disse tingene, fordi du har fylt ut dem før. Klikk på fanen “Dine kategorier” for å se hva slags informasjon Facebook har om deg. I denne delen vil Facebook vise hva den mener dine politiske synspunkter er, hvilke enheter du bruker, om du er foreldre og hvor gamle barna dine er, og mye mer. Dette er informasjonen Facebook har hentet fra din aktivitet på Facebook over tid. Med denne informasjonen kan annonsører finne folk som er interessert i deres produkt eller tjeneste.

Ta kontroll over informasjonen din

Mange foretrekker at livet skal være en åpen bok for alle som bryr seg om å finne dem. De mange foretrekker til og med virkelig å ha annonsene rettet mot deres interesser. Andre foretrekker imidlertid å holde så mye av informasjonen privat som mulig. Uansett hvilke valg du tar, er det ikke noe galt svar her. Det er imidlertid godt å ha litt kunnskap om hvordan du tar kontroll over informasjonen din. Finn ut hvordan du kan sikre informasjonen din på Facebook og sørg for at du er så privat som du vil være. Facebook er imidlertid ikke den eneste appen som samler inn store datamengder om deg. Du kan også vurdere å endre personverninnstillingene i apper og nettsteder som Twitter, Instagram, Snapchat, Google, WhatsApp, Skype og Reddit.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me