Er Tor fortsatt trygt å bruke? | VPNoverview

Tor Onion Router-logoenFor mange har Tor blitt et husnavn. Det er en garantert, sikker måte å være anonym på internett. I teorien kan ingen se hva du gjør på nettet når du bruker Tor-nettleseren. Dessuten er det en av de enkleste måtene å få tilgang til det mørke nettet. I løpet av de siste årene har det imidlertid vist seg flere ganger at Tors sikkerhet lider av noen alvorlige problemer. FBI, CIA og NSA har alle vært i stand til å knekke Tors sikkerhet. Så hvor trygg er Tor egentlig? Er det fortsatt en anstendig måte å anonymt surfe på nettet?


Det korte svaret er ja. Du kan bruke Tor-nettleseren til å surfe anonymt. Vi fraråder deg på det sterkeste å bruke bare Tor for online beskyttelse. Flere hendelser har vist at utrygg bruk av Tor kan føre til en alvorlig lekkasje av personvern eller til og med problemer med din online sikkerhet. Tenk på virus, kriminelle og hacks. Denne artikkelen vil kaste litt mer lys over disse problemene med Tor.

For å beskytte deg så godt som mulig, er det best å bruke Tor-nettleseren i kombinasjon med en anstendig VPN og en form for antivirus. En pålitelig VPN du kan vurdere er NordVPN. Denne tjenesten har utmerket kryptering, er veldig brukervennlig og har tusenvis av servere tilgjengelig for deg å velge mellom.

Slik fungerer Tor

Tor-nettleseren er en spesiell nettleser som anonymiserer internettrafikken din. Dataene dine blir sendt forbi flere Tor-datamaskiner. Med denne prosessen sikrer nettleseren at utenforstående ikke kan se hvor disse dataene kom fra og hvor de skal. Med andre ord: Tor-nettleseren gjør det mye vanskeligere for nettsteder og til og med myndigheter å koble nettlesingsatferden din tilbake til deg. Ved hvert stopp (eller node) som Tor bruker for å kappe dataene dine, legges til eller fjernes et ekstra lag med kryptering, avhengig av hvilken vei trafikken går. Derfor bør bruk av Tor-nettleseren resultere i en trygg og anonym internettopplevelse.

Jente henter en internettfil gjennom Tor Nodes

Det er ikke ulovlig å bruke Tor. Nettleseren brukes av mange forskjellige mennesker, blant dem de som ønsker å være anonym fordi de bruker plattformen for å kritisere diktaturet i landet de bor i. I disse tilfellene sikrer Tor ytringsfrihet. Folk som bruker Tor har fortsatt muligheten til å snakke fritt om politiske spørsmål, uten å måtte frykte å bli tiltalt for det. Samtidig er det også folk som bruker Tor-nettleseren uten prinsipp. De ønsker rett og slett ikke å bli sporet av selskaper og markedsførere. Imidlertid har det kommet fram at Tor ikke er så trygg som vi alle antok.

Tors sikkerhet brøt

Flere rettssaker har vist at ulovlige aktiviteter på den mørke nettet noen ganger kan føres tilbake til bestemte personer ved hjelp av Tor-nettleseren. Derfor ser det ut til å være mulig å oppdage og samle inn brukerens data, inkludert IP-adressen deres, selv når de er beskyttet av Tor. I det siste har Tor-brukere blitt funnet ut fordi NSA eide en enorm del av Tor-nodene. På denne måten kunne NSA tydelig se hvem som brukte disse nodene. Dette var problematisk for brukere som bekymrer seg for ulovlig praksis. I det øyeblikket brukerne kan identifiseres, kan politiet spore dem opp og arrestere dem.

Tor er ikke lenger så trygg som den en gang var. Hackere prøver hele tiden å bryte Tor’s sikkerhet. Mange grupper, organisasjoner og enkeltpersoner ønsker tilgang til informasjonen som Tor-nettleseren skjuler og prøver å få den gang på gang. I 2014 lyktes det en gruppe forskere. Finansiert av regjeringen, så de nærmere på nettleseren Tor og klarte å samle informasjon fra nettleseren i flere måneder. Svakheter i Tor-programvaren kan også komme til syne på mindre kompromitterende måter: I 2017 fant brukere en lekkasje som lett kunne synliggjøre IP-adresser for Linux- og MacOS-brukere. Tor satt ikke rundt og så på alt dette skjedde: Når en mulig lekkasje i systemet ble oppdaget, lappet de det så snart som mulig.

Hvilke risikoer står jeg overfor når jeg bruker Tor?

Eye on LaptopPraksis viser at Tor ikke er 100% sikker. Som alle andre system har det sine svakheter. Selv om det stadig blir lekkasjer, kan du aldri være sikker på om det skjer i tide. Bortsett fra dette er det flere grunner til å være bekymret for sikkerheten som Tor tilbyr. Her er noen få.

Først av alt blir Tor-brukere jevnlig hacket. Dette er vanligvis ikke Tor’s feil. I stedet er disse hakkene mulige fordi brukerens enhet er utilstrekkelig beskyttet. Dette kan skje med hvem som helst, noe som betyr at enhver bruker skal være klar over det. Kriminelle, virus og annet ondsinnet innhold kan gjemme seg på websidene du besøker – spesielt når du surfer på det mørke nettet. Derfor er det alltid viktig å vurdere nøye hvert klikk.

En annen fare er at du fremdeles kan spores på nettet, selv når du bruker Tor. Dårlige exit-noder er ett eksempel på hvordan dette kan skje. Som illustrert på bildet øverst på denne siden, er en utgangsnode siste stopp før du er koblet til et nettsted eller en side. Hvis personen som kontrollerer denne noden vil, kunne de se all trafikken som passerer den. Hvis dette skjer – som tilfellet var med NSA – er internettdataene dine ikke lenger private. Det er noen andre som direkte kan se hvilke sider du besøker. En ting som er verdt å nevne er at du vanligvis forblir anonym i en slik situasjon. Til og med eieren av avkjøringsnoden er ikke i stand til å spore kilden til dataene, fordi det har vært gjennom minst to andre noder før det.

Kan jeg bruke Tor-nettleseren for anonym surfing?

Du trenger ikke å bekymre deg for mye om at folk prøver å spore deg på nettet hvis du bare bruker Tor for å surfe på det vanlige nettet. For de fleste regjeringer og andre partier er den typen trafikk ikke relevant nok til å spore. I stedet fokuserer de på å avdekke ulovlige aktiviteter, noen så forferdelige som spredning av barneporno på det mørke nettet.

Dessuten er det ikke nødvendig å være på vakt mot det første tiltenkte publikummet til Tor. Tor ble opprinnelig bygget for å gi rom for anonym kommunikasjon i den amerikanske marinen. Noen frykter at den amerikanske marinen fortsatt har hemmelig tilgang til trafikken som går gjennom nettleseren. Dette er imidlertid ikke i det hele tatt. Siden Tor er åpen kildekode, vil ikke offisielle organisasjoner som Sjøforsvaret kunne skjule noen hemmelige innganger i koden. Open source betyr at alle har tilgang til Tors kode. En merkelighet vil derfor bli oppdaget og eliminert i løpet av øyeblikk.

Kort sagt, hvis du bruker internett for generell surfing, har du ikke for mye å frykte. Noen online overvåking vil sannsynligvis ikke fokusere på deg. Dette betyr imidlertid ikke at du bør bruke Tor uten omsorg i verden. Før du takler internett med denne nettleseren, bør du være oppmerksom på farene ved det mørke nettet.

Pass på: Tor og det mørke nettet

Computervirus bærbar PCEt siste sikkerhetsspørsmål vi bør diskutere har å gjøre med det mørke nettet. Tor lar deg få tilgang til denne skjulte delen av internett. Andre populære nettlesere, for eksempel Google Chrome, Microsoft Edge og Firefox, kan ikke gjøre dette. Den mørke nettet er en del av det mye større dype nettet. Den mørke nettet er uregulert og derfor ganske fascinerende. Noen ganger er det til og med skremmende. Den inneholder bisarre nettsteder du aldri ville møtt på det “normale” internett. Blant annet kan du komme over markedsplasser for narkotika, våpen og ulovlige kredittkort.

Ikke alle nettsteder på denne mørke delen av internett er like dodgy som dette. Noen sider tillater folk å snakke sinnet fritt uten å måtte frykte påtale fra et diktatorisk regime. Det mørke nettets uregulerte natur resulterer i et rom som holder både det beste og det verste med menneskeheten.

Tor gir deg tilgang til helheten av det mørke nettet: det er internettfrihet i nettleseren. Denne friheten er imidlertid ikke alltid trygg. Vær alltid forsiktig når du bruker Tor for å besøke det mørke nettet. Denne delen av internett overvåkes ikke, noe som betyr at det kan være veldig farlig for deg og datamaskinen din. Forsøk å ikke bli fanget opp på nettsteder som infiserer datamaskinen din med skadelig programvare. Hold deg unna nettsteder som omhandler ulovlige aktiviteter. Og til slutt, pass på hackere – de gjemmer seg overalt.

Hvordan bruker jeg Tor?

Det er mange farer som venter på deg når du vurderer å bytte nettleser til Tor. Disse farene spenner fra personvernrisiko til mer alvorlige angrep på sikkerheten din, for eksempel virus og andre former for skadelig programvare. I begge tilfeller er det viktig å bevæpne deg så godt som mulig. Her er noen tips som hjelper deg med å komme dit:

  • Bruk sikkerhetsglidebryteren i nettleseren. Drei dette alternativet i innstillingene helt opp til ‘Høyt’. Dette sikrer at du forblir uskarret hvis Tor blir hacket ved hjelp av JavaScript. Det hjelper også til å minimere sporing på nettet. Noen nettsteder fungerer ikke like bra når du har aktivert maksimal sikkerhet, men det er en relativt liten pris å betale for beskyttelse.
  • Installer god antivirusprogramvare. Selv med sikkerhetsinnstillingene til Tor-nettleseren optimalisert, kan rare ting skje. Dette er spesielt farlig på det mørke nettet. Hvis du bruker et pålitelig antivirusprogram, kan mange av disse problemene forhindres. Når du har installert god antivirusprogramvare, må du alltid sørge for at den er oppdatert slik at du har den beste og nyeste beskyttelsen.
  • Bruk Tor sammen en god VPN. Å kombinere to personvernløsninger sikrer maksimal beskyttelse. Et VPN (Virtual Private Network) krypterer og anonymiserer din online datatrafikk. Dette betyr at ingen av opplysningene dine vil være synlige, og at ingen av dem kan føres tilbake til deg. En VPN, kombinert med alternativene som Tor-nettleseren tilbyr, gir deg dobbel beskyttelse, noe som gjør surfing mye tryggere.
Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me