Anonym på nettet: Er Tor (The Onion Router) lovlig? | VPNoverview

Tor Onion Router-logoenTor (The Onion Router) tilbyr en effektiv måte å surfe på internett anonymt og til og med få tilgang til det mørke nettet. For å svare på spørsmålet øyeblikkelig mange lurer på: å bruke Tor-nettleseren er helt lovlig nesten overalt i verden. Det er imidlertid alltid lurt å sjekke om dette faktisk er tilfelle for landet du for øyeblikket bor i.


Generelt trenger du ikke å bekymre deg for at politiet avrunder deg fordi du har brukt Tor for å se en YouTube-video eller gjøre et Google-søk. Hvis du bruker Tor-nettleseren for å dra nytte av den økte anonymiteten mens du deltar i ulovlige aktiviteter, er du selvfølgelig fortsatt underlagt loven. Hvis du blir funnet ut, kan du være i store problemer.

Tor og Edward Snowden

Ganske regelmessig blir Tor sett på som nært knyttet til kriminell virksomhet. Dette er tilfelle, fordi mange kriminelle bruker Tor til sin praksis på det mørke nettet. Nettleseren sikrer at brukerne er mer anonyme på internett, noe som gjør det til det perfekte verktøyet. Definisjonen av hva som anses som kriminell eller ulovlig er forskjellig fra land til land – og det kan avvike mye. Dette er også tilfelle for nettkriminalitet. For eksempel er det ulovlig å selge harddrugs og våpen på nettet over hele verden. Imidlertid kan i noen land å gi din kritiske mening om et diktatur eller lekker statlige dokumenter også betraktes som en forbrytelse.

Et eksempel på det grå området online praksis kan falle i, er Edward Snowdens tilfelle. I 2013 lekket Snowden hemmelige dokumenter om NSA og spionasje deres til det større publikum. Av denne grunn er han nå ønsket av den amerikanske regjeringen. Det Edward Snowden har gjort (avdekke statshemmeligheter) er ulovlig i henhold til amerikansk lov. Imidlertid hevder mange at Snowden hadde rett i å gjøre det han gjorde. Tross alt, har ikke alle innbyggere rett til å vite når noen – noen – ser på trekkene sine og lytter på samtalene sine? Dette er et moralsk dilemma der personvern spiller en enorm rolle.

Edward Snowden brukte blant annet Tor for å avsløre hemmelige NSA-dokumenter for bredere publikum. Han ba også andre bruke Tor-nettleseren når de går på nettet. Ifølge ham er dette en av få måter som gjør at du kan være anonym og bruke retten til å publisere fritt. Regjeringer og offisielle organisasjoner, som NSA i USA, vil ikke kunne følge deg dit – mesteparten av tiden. Snowden brukte nettleseren til aktiviteter som var i strid med loven. Hans oppfordring til andre var imidlertid ikke kriminell: Han foreslo bare at flere mennesker beskyttet sitt personvern på nettet ved å surfe på nettet med Tor-nettleseren. Det er noen diskusjoner om hvor trygg Tor-nettleseren virkelig er, men faktum gjenstår at Tor gjør det mye vanskeligere for myndigheter, nettsteder og andre organisasjoner å spionere på folk på nettet.

Tor og ulovlig praksis

Bortsett fra Snowdens tilfelle, er det mange andre, for det meste mindre kjente eller kontroversielle, eksempler der Tor ble brukt til ulovlig virksomhet. Silkeveien er sannsynligvis den mest kjente saken. Silk Road var en online markedsplass for ulovlige våpen, narkotika og andre produkter. Nettstedet er sporet tilbake til sin kilde og tatt offline, men det er sikkert at det er lignende markedsplasser på den mørke nettet. Selv om Tor ikke er ulovlig av seg selv, gir det fortsatt brukere anonym tilgang til denne typen plattformer og sider. Derfor kan du si at Tor indirekte støtter kriminalitet fordi det sikrer at kriminelle ikke er like lett identifiserbare.

Hver gang noe så stort som nedleggelse av Silk Road skjer, skjer det tunge diskusjoner om Tor-nettleseren er nødvendig eller ikke. Dette fører deretter til bredere debatter om anonymitet online generelt. Hensynet til at folk vil måtte ta seg er mellom å bekjempe nettkriminalitet og bry seg om sitt personvern på nettet. Det er en tøff balanse å finne, som ofte ikke bare blir en juridisk, men en etisk sak.

På grunn av nyhetsverdige saker som Silk Road, forbinder allmennheten Tor ofte med ulovlige aktiviteter på det mørke nettet. Tor lar deg være vertskap for nettsteder som bare er tilgjengelige for andre Tor-brukere, noe som ikke hjelper Tors tilfelle. Ulovlige markedsplasser og fora er enkelt å sette opp og øyeblikkelig tilgjengelige for det “riktige” publikummet. Tor-nettleseren letter slike fremgangsmåter, selv om det ikke er grunnen til at plattformen ble satt opp.

Tor og privatliv

Liste med forstørrelsesglassTor kan ofte brukes av kriminelle, men dette betyr ikke at nettleseren i seg selv er kriminell per definisjon. Tvert imot: Tor er med på å skape et online miljø som handler om frihet og personvern. Med Tor kan du bla uten at andre (for eksempel hackere, myndigheter og sjefen din) ser over skulderen. Det styrker din rett til å publisere og din ytringsfrihet. Hvis vi snakker om online sikkerhet og anonymitet, er Tor et flott initiativ.

Likevel har Tor måttet håndtere flere sikkerhetsproblemer. Flere offisielle organisasjoner, blant dem CIA og FBI, har vært i stand til å omgå og til og med krenke Tor’s sikkerhet. På denne måten var de i stand til å spore opp personer som var knyttet til visse ulovlige praksiser. I løpet av 2017 skapte dessuten et svakt sted i Tor sitt system muligheten for å eksponere Linux- og MacOS IP-adresser, og avlyste nettleserens anonymitet.

Ta alltid hensyn til at selv med Tor-nettleseren kan du og dine online data bli avdekket på noen måte. Så lenge du holder deg til den (lokale) loven, bør dette ikke være noe problem for deg. Å bruke Tor-nettleseren er vanligvis ikke problematisk i seg selv. Likevel, for å sikre at du jobber med best mulig online beskyttelse, kan du alltid bruke Tor i kombinasjon med en VPN-forbindelse. Hvis du gjør dette, er online-trafikken sikret på to forskjellige måter, og du har et ekstra lag med kryptering som beskytter ditt privatliv og anonymitet.

Konklusjon

Det er ikke ulovlig å bruke Tor. Tor-nettleseren gir brukerne anonym tilgang til et gratis internett. Som tilfellet med alt, kan denne tilgangen brukes på både gode og dårlige måter. Tross alt lar Tor også folk besøke kriminelle nettsteder og markedsplasser på det mørke nettet. Til tross for dette tilbyr Tor et viktig og adekvat alternativ for anonymt å spre viktig informasjon. Kort sagt: juridisk sett kan du bruke Tor uten noen konsekvenser, så lenge tingene du gjør på nettet ikke er i strid med loven.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me