6 Personverninnstillinger for Windows 10 du bør justere i dag

De dramatiske endringene i Windows 8 skapte mye kontrovers. Windows 10 er imidlertid et stadig mer populært operativsystem. Den nyeste versjonen driver nå nesten 35% av alle PC-er, og tallet øker hvert år. Datamaskinbrukere vokser seg sterke når det gjelder personvernproblemer, og Microsoft har lagt merke til det. Microsoft prøver å være mer gjennomsiktig om endringer du kan gjøre for å beskytte personvernet ditt i operativsystemet.


Hvorfor Windows er en personvernkatastrofe

Windows 10 bærbar datamaskins personvernFra begynnelsen har Windows 10 skapt bekymring blant personverneksperter. Som standard registrerer Windows hvert tastetrykk og merke du lager på en enhet som kjører Windows 10. Hvis en kollega legger den typen programvare på datamaskinen din, vil du sannsynligvis føle deg krenket og sint. Det er bare med en fersk oppdatering at Windows til og med har gjort det mulig for deg å slå denne innstillingen av.

Windows sporer også plasseringen din på alle enheter du bruker Windows 10 på som standard, som en privatetterforsker som skreddersyr deg til enhver tid. Hvis du har et Windows-nettbrett, telefon eller annen bærbar enhet med deg, vet Windows hvor du er. Fra legekontoret til matbutikken, til jobb og hjemme, Windows vet hvor du er og holder oversikt. Dette er en gullgruve med informasjon for annonsører. Stedsdata gir annonsører tilgang til butikkene du foretrekker å handle i, nabolaget du bor i og så mye mer.

Cortana lytter

En av de store tilleggene til Windows de siste årene har vært Cortana-virtuelle assistent. Dette systemet kan svare på spørsmål om vær, trafikk eller hva definisjonen av “påtrengende” er. For å bruke Cortana, må du godta at Windows 10 skal “bli kjent med deg.” Dette lar Cortana lese hvert tastetrykk og alle håndskrevne notater som er laget på enheten din. Cortana kan også lytte til stemmen din og analysere talen din. Slå av denne funksjonen vil deaktivere Cortana, men gjenopprette et stort mål for personvern til Windows-bruken din. La oss se hvordan vi kan slå av Cortana.

Fra startmenyen klikker du på ‘tannhjul-ikonet for Innstillinger.

personverninnstillinger windows10

Herfra, se etter det hengelåsformede ikonet for ‘Personvern’ og klikk på det.

personverninnstillinger windows10

Dette er Windows 10-personvernskjermbildet. Vi ser på noen få innstillinger du kan vurdere å endre på her. I mellomtiden kan du se over på venstre kolonne under ‘Windows-rettigheter’ og klikke på ‘Tale, blekk, & skrive”.

personverninnstillinger windows10

Dette er “Bli kjent med deg” -skjermen som forklarer hvordan Cortana bruker og samler inn denne informasjonen. Den vage uttalelsen forsikrer deg om at den lokale ordboken hjelper “med å komme med bedre forslag til deg.” Denne svake forsikringen er ikke nok til å overbevise mange om å overgi sitt privatliv. Klikk på boksen merket “Slå av taletjenester og skriv inn forslag.” En pop-up vil advare deg om at dette vil deaktivere Cortana. Klikk “OK” for å godta, og Cortana vil ikke lenger kunne spore alt du gjør på Windows.

Stopp Windows fra å følge hvert eneste trekk

Stedsinnstillinger er noen av de mest påtrengende invasjonene av personvernet ditt. Andre personverninntrengninger sporer aktiviteten din online, posisjonsdata sporer deg til og med offline. Plasseringstjenester gir Windows 10 tilgang til informasjon om hva du gjør når du ikke bruker datamaskinen. Besøk en gynekolog i et nytt, regelmessig mønster, og Microsoft kan analysere informasjonen for å forutsi at du er gravid. Microsoft vet kanskje om graviditeten din før du forteller til dem som er nærmest deg. Å sikre posisjonsinnstillingene dine kan være et av de viktigste personvernstrinnene du kan ta. La oss dykke i å se hvordan vi kan justere stedsinnstillingene i Windows.

Tilbake til Innstillinger-skjermen, se under apprettighetene for ‘Plassering’ som uthevet ovenfor.

personverninnstillinger windows10
Slå av posisjonsinnstillinger her. Under ‘Plasseringstjeneste’ klikker du på glidebryteren for å slå av posisjonsinnstillinger. Du må merke deg at øverst på skjermen er en advarsel om at hver person som bruker denne enheten kan ha sine egne stedsinnstillinger. Hvis du lar noen andre få tilgang til enheten din, kan Windows fortsette å spore den brukeren.

Lenger ned på skjermen kan du se ‘Stedshistorikk’. Ved å klikke på “Slett” -knappen, kan du fjerne posisjonsloggen din fra denne enheten. Denne funksjonen vil bare tømme dataene fra enheten din, ikke fra Microsoft-serverne.

Fortsatt lenger nede kan du velge individuelle apper som bruker lokasjonstjenester. Du kan velge å deaktivere individuelle apper du vil begrense tilgangen til stedet ditt. For å begrense individuelle apper, må du gå gjennom listen og slå av hver enkelt du vil begrense. Noen apper, inkludert Cortana, vil ikke fungere uten tilgang til posisjonen din.

Angi annonseinnstillinger

Microsoft har sluttet seg til mengden programvareleverandører som utvider inntektsstrømmen ved å selge målrettet reklame. For å gjøre det, må Microsoft utvikle detaljerte profiler av dine interesser og aktiviteter. Annonsører vil betale mer for å målrette annonser mot grupper av mennesker som sannsynligvis vil kjøpe produktene sine. Microsoft bruker en annonse-ID for hver bruker. Dette hjelper deg med å spore interessene dine basert på hva du gjør på datamaskinen din og online. Microsoft bruker disse dataene for å lage en profil av deg som kan selges til annonsører..

På skjermbildet Innstillinger finner du annonsealternativene som uthevet ovenfor. Microsoft får det til å virke som å forlate denne innstillingen på vil være til fordel for deg. De presenterer det som en måte for deg å se bare relevante annonser. Hvis du foretrekker å opprettholde større personvern, kan du imidlertid klikke på glidebryteren for å slå av målrettede annonser. Du vil fremdeles se annonser, men annonsører vil ikke kunne målrette profilen din.

Microsoft sporer fremdeles dine tastetrykk

Tidligere har vi endret personverninnstillinger tidligere for å hindre Cortana i å overvåke tastetrykkene dine. Du kan ikke bli klandret for å tro at dette hindrer Microsoft i å logge hvert tastetrykk. Det er ikke tilfelle. Denne innstillingen forhindrer bare at tastetrykkene dine blir logget på Cortana. Microsoft fortsetter å logge tastetrykk for alle andre Windows 10-tjenester. Du finner innstillingen for logging av tastetrykk fremdeles aktivert under ‘Diagnostics & feedback’.

I skjermbildet for personverninnstillinger klikker du på ‘Diagnostics & feedback’. Det er oppført under ‘Windows-rettigheter’ som vist ovenfor.

personverninnstillinger windows10

Hvis du ikke intuitivt har forstått det ‘Diagnostics’ & tilbakemelding ‘vil inneholde viktige personverninnstillinger, du er ikke alene. Men noen av de mest kritiske innstillingene ligger under dette merkelig forvirrende navnet. I nærheten av midten av skjermen vil du se ‘Forbedre blekking & skrive anerkjennelse. Her vil du se den samme sporing av tastatur- eller tegningsdata som ble sporet som tidligere ble sett under ‘Tale, blekk, & skrive’. Det er uvanlig og forvirrende å ha tilsynelatende den samme innstillingen under to forskjellige menyer som ikke er koblet sammen.

Du vil finne at denne innstillingen forblir slått på selv om du har slått av innstillingen i den andre menyen. Klikk på glidebryteren for å slå av denne innstillingen for Windows 10. Dette bør forhindre Windows i å spore innganger på enheten din enten fra tastaturet eller berøringsskjermen..

Under diagnosedataene vil du se at som standard er alternativet ‘Full’ valgt. Dette sender både kritiske diagnostiske data på enheten din og data om nettstedene du besøker. Både alternativene ‘Full’ og ‘Basic’ understreker at det ikke er noen innvirkning på sikkerheten eller funksjonaliteten til enheten din, uansett hvilken du velger. Den eneste endringen er om du melder deg frivillig til å gi Microsoft data om nettsteder du besøker. Velg alternativet ‘Basic’ for å begrense denne tilgangen.

Finn innstillingen “Skreddersydde opplevelser” nær bunnen av denne skjermen. Dette lar Microsoft tilpasse Windows 10 basert på diagnosedataene du velger å dele med selskapet. Dette inkluderer målrettede annonser basert på hvordan du bruker enheten. Mer spesifikt, annonser basert på nettsteder du besøker som overvåket under ‘Full’ -innstillingen for deling av diagnostiske data. Denne målrettede annonseringen forblir på plass selv om du har slått av målrettede annonser i forrige personvernskjermbilde. Bare klikk på glidebryteren for å slå av denne innstillingen her for Microsoft.

Tar personvern på alvor

Det høres nyttig ut å ha annonsene du ser, mer relevante. Kostnadene for personvernet ditt er imidlertid ikke alltid så opplagte. Å begrense personverninnstillingene kan utgjøre en stor forskjell i å holde dine personlige data private. Selv etter å ha tatt disse trinnene, kan du fremdeles ha bekymringer. Du kan bekymre deg for at Windows 10 og andre apper på enheten din fremdeles samler inn din personlige informasjon. Det er et enkelt skritt du kan ta for å øke personvernet ditt dramatisk: bruk en VPN.

Et virtuelt privat nettverk (VPN) hjelper deg med å gjøre din bruk av tilkoblede enheter mer anonym. I stedet for å koble deg direkte til Internett, kobler du deg til via VPN-ruteren som kan være milevis unna deg. Dette lar deg være på nettet uten å gi bort for mye informasjon om deg selv.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me