5G og personvern: Bør vi være bekymret? | VPNOverview

Smarttelefon med 5GEtter suksessen med 3G og 4G, er tiden inne for neste trinn i mobilnettverk: 5G. Begrepet brukes ofte, både i positiv og negativ forstand. Et 5G-nettverk vil gi oss raskere og bedre internett, som kommer med alle mulige nye muligheter og muligheter. Samtidig er det imidlertid noen som bekymrer seg for privatlivet i en verden der deling av informasjon via internett er enklere og mer normalisert enn noen gang. I denne artikkelen skal vi fortelle deg alt om 5G, hva slags endringer det vil medføre og hvilket personvern som angår mennesker.


Hva er 5G?

5G står for femte generasjon (derav G) av mobilnett. Som du kanskje hadde forventet, var det fire tidligere generasjoner. To av dem vil sannsynligvis høres kjent ut: 3G og 4G. Hvis du for øyeblikket er på telefonen uten å bruke et Wi-Fi-nettverk, leser du sannsynligvis denne artikkelen gjennom en av disse tilkoblingene. 5G er den nyeste versjonen av slike mobilnett. Den er fortsatt i utvikling og bare tilgjengelig på bestemte steder. I løpet av de kommende årene vil den imidlertid bli tilgjengelig over hele verden.

Tidligere generasjoner: 1G, 2G, 3G og 4G

De forskjellige generasjonene av mobilnettet vårt viser hvor mye teknologi som har utviklet seg gjennom årene. For det første var det 1G, som gjorde det mulig for mobiltelefoner å kommunisere med radiotårn. Dette tillot oss å ringe hverandre uten fasttelefon. Med 2G ble digital kommunikasjon også mulig: det var da vi alle begynte å tekst hverandre. Innføringen av 3G mente mobiltelefoner kunne koble seg til internett. Til slutt, fra omtrent 2013 og utover, ble 4G populær. Smarttelefoner kunne plutselig sende og motta mer internettdata med høyere hastighet. Hva betyr dette? Vel, det har for eksempel blitt normalt å se Netflix på telefonen mens den ikke var før. Nå er det tid for neste trinn: 5G.

Raskere internett med 5G

Fartsmåler 5GDen store fordelen med 5G er at den når mye høyere hastigheter enn 4G. Det vil kunne sende mye mer data på samme tid. Den forbedringen er ikke liten, heller: 5G gjør internettforbindelsen din hundre ganger raskere enn for 4G. Forsinkelser som ble ansett som normale med 4G, vil ikke være eksisterende med 5G. Et femte generasjons nettverk vil sende data på mindre enn et millisekund, mens dette i gjennomsnitt vil ta 50 millisekunder med det forrige nettverket. Med andre ord, 5G vil ta oss fra et relativt raskt mobilnett til et utrolig raskt.

Mulighetene for et 5G-nettverk

Du lurer kanskje på om et raskt nettverk faktisk er nødvendig. Telefonens internett fungerer helt fint, og du kan knapt se disse episodene av The Witcher raskere enn du allerede er. Fortsatt har et raskere og mer stabilt nettverk flere fordeler enn du kanskje tror. Her er et par av dem:

Mer stabile forbindelser for store grupper mennesker

4G-nettverk kan bli overbelastet ganske enkelt. Når det er store grupper mennesker på ett sted (tenk på festivaler, universiteter og flyplasser), kan brukerne oppleve etterslep. 5G sørger for at dette ikke vil være et problem lenger, uansett hvor mange smarttelefoner det er innenfor samme kvadratkilometer.

Dessuten fortsetter etterspørselen etter mobildata. Dette er ikke bare fordi flere får tilgang til mobilnett, men også fordi antallet enheter som jobber med disse nettverkene stadig vokser. Fra smarttelefonene våre til kjøleskap og smartklokkene våre til smarte babymonitorer: de bruker alle internett for å sende og motta data i disse dager. Denne datatrafikken må også sendes via et mobilnett. Et effektivt 5G-nettverk kan tilfredsstille denne økende etterspørselen. 5G lar husholdninger, selskaper og offentlige steder bruke mer smarte enheter uten at det påvirker nettets kvalitet og hastighet.

Mindre batteribruk

Du trenger energi for å kunne sende og motta mobildata. Derfor varer telefonens batteri mye lenger når du slår av 4G eller slår på flymodus. Med 5G vil det ta mye mindre energi for enheten din å sende den samme datamengden. Batteriet ditt vil derfor tømme saktere når du bruker 5G i stedet for 4G. Du må lade telefonen mindre ofte, noe som bare er litt mer praktisk. I mellomtiden vil internetthastigheten bare øke.

Nye teknikker og ‘tingenes internett’

Drone mailman5G-teknologi kan brukes til å lage nye produkter og tjenester. Internet of Things (IoT), som refererer til alle moderne enheter som er i stand til å kommunisere via internett, vil vokse i jevnt tempo. Bortsett fra det gir 5G mulighet for videostreaming av høyere kvalitet. Dette betyr ikke bare at Netflix-serien din vil se fantastisk ut på smarttelefonskjermen, men også at fjernkirurgi kan skje på en tryggere og bedre måte. Det er mange flere muligheter: tenk på automatiserte vanningsanlegg eller droner som leverer posten din, for eksempel. Maskiner kan bli mer automatiserte og utføre sine oppgaver med mer effektivitet, alt på grunn av den raske, uendelige kommunikasjonen som tilbys av 5G.

Ser 5G i fare for personvernet vårt?

Det kommende 5G-nettverket kan bidra til en ekte teknologisk revolusjon som vil koble alle slags smarte enheter til hverandre. Våre online liv vil bare bli større og omfatte flere aspekter av våre virkelige liv. Dette har fordeler, men har også noen alvorlige risikoer, spesielt med tanke på personvern. Hva skjer med alle dataene som blir lagret og delt på nettet? Hvis internett vet mer om oss enn vi vet om oss selv, hva betyr det da? Dette er spørsmål som dukker opp igjen og igjen. Ikke bare er det tekniske implikasjoner på dette, det påvirker også den sosiale og politiske verden rundt oss.

Er vår personlige informasjon trygg?

Et funksjonelt 5G-nettverk kan håndtere mye data. Det betyr at det også vil være lettere å logge all slags informasjon om brukerne. Nettstedene du besøker, hvor du befinner deg, bilder av kameraet på datterens soverom og til og med helseinformasjonen målt av Fitbit, vil alle bli sendt gjennom 5G-nettverk. Ofte vil denne informasjonen bli brukt nøyaktig slik du forventer at den skal være: du kan sjekke om datteren din, selv når du ikke er hjemme, og favorittappene dine bruker dataene dine for å forbedre tjenestene deres.

Imidlertid kan informasjonen din også brukes mot deg. Dette skjer allerede mye: det er utallige parter som kan se hva du gjør på nettet. Til og med markedsføringsbedrifter og i noen tilfeller nettkriminelle kan ha tilgang til dine personlige data. Bedrifter kan bruke det til å tilpasse annonsene de viser deg, slik at de kan øke sjansen for at du bruker pengene dine på dem. Når det gjelder hackere med svart hatt, er faren mer åpenbar: De vil misbruke dataene dine for å skade deg på noen måte. Jo mer data som blir sendt om oss, jo større er sjansen for at disse dataene faller i gale hender. Det er derfor mange mennesker bekymrer seg for de negative konsekvensene av 5G. Hvem vet hvilke parter som kan ende opp med å se på dine online data?

Huawei og 5G

Kina med låsHuawei er et av selskapene som kanskje kan titte på dataene som blir sendt gjennom 5G-nettverk. Dette kinesiske selskapet produserer telekommunikasjonsenheter og fokuserer nå også på 5G-utstyr. Du kjenner kanskje til deres billige smarttelefoner, som har blitt veldig populære de siste par årene. Nå utvikler Huawei også uten tvil den beste 5G-teknologien i verden. Deres 5G-antenner er sterkere enn konkurrentene, slik at de kan dekke større områder og gi et nettverk av god kvalitet. Dette skjedde ikke ved en tilfeldighet: Huawei har investert i 5G i årevis. På grunn av den høye kvaliteten, kan det virke som en no-brainer å kjøpe Huawis produkter, men ting er ikke så enkelt.

Siden separasjonen av stat og virksomhet ikke er like tydelig i Kina som i de fleste andre deler av verden, er det mange som bekymrer seg for Huawis intensjoner. Hvis 5G-teknologien vår er produsert av et selskap med tilknytning til den kinesiske regjeringen, vil den regjeringen kanskje kunne få tilgang til våre data. At Huawei ikke avklarer hvordan virksomheten deres drives, skaper bare mer mistillit. Selskapet benekter alle tilknytninger til deres nasjonale regjering, men mistanken fortsetter å vokse.

USA-Kina handelskrig

Forholdet mellom Kina og USA er komplisert, spesielt siden 2016. Dette påvirket Huawei sterkt. President Trump innførte en importskatt på 25% på alle kinesiske produkter, noe som resulterte i en handelskrig mellom landene. Dette forårsaket alvorlige problemer for Huawei: deres nye smarttelefoner fikk ikke lov til å bruke noen amerikansk teknologi. Mens Huawei klarte å importere deler fra andre land, sliter selskapet fremdeles på andre fronter. Et viktig eksempel på dette er at de ikke lenger har lov til å bruke forskjellige Google-tjenester, inkludert Android, på nye enheter.

Huaweis rykte har også lidd. Som nevnt før, mistenker mange at Huawei kan spionere på brukerne sine for den kinesiske regjeringen. På toppen av det prøver USA aktivt å overbevise andre land om ikke å samarbeide med kinesiske virksomheter, inkludert Huawei. Flere europeiske land er nølende med å la den kinesiske teknologien inn i deres 5G-nettverk. Tabellen nedenfor viser hvordan spesifikke land i dag tenker på mulige 5G-samarbeid med Huawei.

Land
Meninger om 5G-samarbeid med Huawei
ØsterrikeDen østerrikske regjeringen utelukker ikke Huawei som ennå, men ønsker å vente på at andre EU-land skal avgjøre slik at de kan ta en samordnet, felles beslutning.
BelgiaI januar 2020 kunngjorde den belgiske regjeringen at de vil gå sammen med dommen fra European Telecom Council. Dette betyr at de vil forby bruk av 5G-utstyr levert av upålitelige leverandører. Huaweis 5G-enheter vil sannsynligvis også falle i denne kategorien.
Tsjekkisk RepublikkDen tsjekkiske sikkerhetstjenesten råder til ikke å bruke noen Huawei-produkter, men både presidenten og statsministeren hadde ikke noe imot et samarbeid.
FrankrikeFranskmennene påtok seg den såkalte “Huawei-loven”: ethvert samarbeid innen 5G-prosjekter får lov til å bli brutt av hvis det skjer i navnet på nasjonal sikkerhet. Regjeringen kunngjorde at de ikke ønsker å forby bestemte produsenter. De vil dømme alle tilfeller i seg selv.
TysklandDen tyske regjeringen kommer ikke til å følge USA. De ønsker ikke å diskriminere bestemte parter. Den tyske utenriksministeren hevdet samarbeid med Huawei er nødvendig for å etablere et 5G-nettverk på kort sikt.
UngarnPlanen er å inkludere Huawei i bygningen av det ungarske 5G-nettverket.
ItaliaEtter grundig undersøkelse ble den italienske regjeringen bedt om å alvorlig vurdere å holde seg borte fra ethvert 5G-samarbeid med Huawei og andre kinesiske produsenter. Fortsatt sier ministrene Huawei bør spille en rolle i utviklingen.
NederlandNederlenderne bestemte seg for ikke å tillate noe utstyr i kjernen av deres 5G-nettverk når det produseres av en stat, enhet eller person som muligens har til hensikt å misbruke eller kutte av det nederlandske kommunikasjonsnettverket, eller parter nært knyttet til en slik stat, enhet eller person. På grunn av de mange beskyldningene, kan Huawei også inkluderes i dette.
NorgeNordmennene samarbeider tett med selskapet Ericsson for å få sitt 5G-nettverk i gang. Båndene til Huawei blir langsomt kuttet.
PolenI september 2019 signerte Polen en avtale med USA om å samarbeide om 5G-teknologi. Likevel ønsker ikke polske telekomleverandører å ekskludere Huawei fullstendig.
PortugalRegjeringen har sagt at den ikke vil ekskludere kinesiske produsenter når de setter opp 5G-nettverk.
SpaniaSpanske partier har allerede samarbeidet med Huawei og startet oppsett av 5G i femten storbyer.
SverigeDet er foreslått en lov som skal holde Huawei og andre kinesiske selgere utenfor det svenske 5G-nettverket. Partnerskap og tillatelser er allerede tillatt nektet hvis partiet utgjør en risiko for svensk nasjonal sikkerhet.
SveitsSveits har en løpende 5G nettverkskontrakt med Huawei for å bygge et forskningssenter sammen.
StorbritanniaPresident Johnson ønsker å sikre at nasjonal sikkerhet ikke blir kompromittert. Huawei vil få en begrenset del å spille, der de ikke får tilgang til de mest sensitive delene av 5G-nettverket.

Det er klart Europa er veldig splittet om denne saken. Spesielt innenfor EU er dette upraktisk. Flere ministre ba EU om å ta en ensidig beslutning. EU svarte med følgende retningslinje: produsenter som kan utgjøre en risiko, kan nektes en del i 5G-nettverkene. Uansett viser situasjonen at etablering av en ny generasjon mobilnettverk ikke bare påvirkes av teknologiske fremskritt. Politiske følelser kan også spille en stor rolle.

5G og helse

Smartphone Healthcare IconBortsett fra den mulige personvernrisikoen som følger med 5G, frykter noen også at dette nye nettverket vil påvirke helsen deres. De tror for eksempel at strålingen vil gjøre oss syke. Så langt har det ikke vært forsket på at 5G-nettverk faktisk påvirker kroppene våre. Så hvorfor påstår folk fortsatt at 5G-stråling er dårlig? Frykten er ikke helt uten grunn, selv om de heller ikke er helt korrekte. De har sannsynligvis oppstått på grunn av den negative konnotasjonen av ordet “stråling”. Noen slags stråling er skadelig for mennesker, fordi de endrer molekylene i kroppene våre, noe som kan forårsake kreft. Dette er grunnen til at leger på sykehuset står bak en vegg når de tar røntgenbilder av deg. En liten mengde av denne strålingen er ikke så ille, men å regelmessig utsette deg for den er farlig.

Strålingen som følger med 1G, 2G, 3G, 4G og 5G, muterer ikke molekylene dine. Det er en annen type stråling som kalles ikke-ioniserende stråling. Det har vært tester som ser ut til å antyde at mobilnettstråling er farlig, selv om ingen av dem har faktiske konklusive resultater. For eksempel fant en studie små svulster i hannrotter etter å ha utsatt dem for kraftig 3G-stråling. Imidlertid var disse resultatene så minimale at de kunne ha vært en tilfeldighet. Pluss at nivåene av stråling som ble brukt i dette eksperimentet var mye høyere enn strålingsnivåene vi håndterer, selv om vi skulle bruke smarttelefonene våre hver time hver dag.

Tilbake i 2011 klassifiserte Verdens helseorganisasjon (WHO) RF-strålingen frigitt av 4G og 5G som muligens kreftfremkallende, noe som betyr at den kan forårsake kreft. Ikke kjempe imidlertid. Andre vanlige produkter, som kaffe, finnes på denne listen. Hvorvidt det er en faktisk sammenheng mellom stråling og kreft, er fortsatt opp til debatt. Forskning på 5G-stråling pågår fortsatt, men sjansene for at noe sjokkerende vil komme frem, er minimale.

Når vil 5G være tilgjengelig?

Det eneste spørsmålet som gjenstår er når vi kan bruke 5G. Ulike parter har jobbet med å utvikle overføringstårn, produsere nye smarttelefoner og teste alt utstyr i stor skala. Derfor vil det ikke ta lang tid før vi alle kan glede oss over dette raske nettverket.

Fly over planeten JordenOver hele verden jobber team med å teste og implementere 5G-nettverk. I USA er det for eksempel flere byer der du, forutsatt at du har riktig type smarttelefon, kan bruke det raskere 5G-nettverket allerede. Også i Storbritannia er 5G tilgjengelig i visse områder. Sør-Korea har allerede gjort 5G offentlig tilgjengelig: siden slutten av 2018 kunne virksomheter bruke det, og nå kan alle med riktig enhet.

Kort sagt, det er flere steder i verden der 5G-nettverk allerede er i gang. Det neste trinnet for regjeringer, telekomleverandører og andre partier er å gjøre 5G tilgjengelig for alle, enten du bor i en storby eller ikke. Innenfor EU er målet å gjøre dette til virkelighet før utgangen av 2020. Nord-Amerika og deler av Asia gjør også store fremskritt på kort tid her. Andre steder kan det ta et par år til.

Konklusjon

5G er neste trinn for mobilnett. Det vil gi raskere tilkoblinger og skape alle mulige nye teknologiske muligheter. Vesker under spilling og streaming på smarttelefonen din vil bli en saga blott. Dessuten vil vi kunne bruke smarte enheter i helsesektoren, landbruket og alle slags andre sektorer mye mer effektivt. Mulighetene er endeløse. Samtidig må vi imidlertid være på vakt mot de mulige konsekvensene dette vil ha for personvernet vårt. Bare tiden vil vise, men det kan aldri gjøre vondt å være forsiktig!

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me