Ordliste: VPN, personvern og sikkert internett | VPNoverview.com

Cybersecurity Ordliste


Ordliste: VPN, personvern og sikkert internett

Sist redigert: 3. mars 2020

Datamaskiner og internettsikkerhet er sammensatte temaer, og mange har vanskeligheter med å forstå nøkkelbegrepene som brukes i disse sakene. Spesielt forkortelser gjør det vanskelig å få tak i emnet. Heldigvis tilbyr vi en hjelpende hånd, i denne ordlisten vil du lese en omfattende liste over vilkår og forkortelser du måtte møte. Om nødvendig henviser vi til sider med tilleggsinformasjon.

Annonseblokker

Annonseblokkering er programmer eller nettleserutvidelser som blokkerer reklame eller påtrengende popup-vinduer. Ofte brukes disse annonseblokkeringene i kombinasjon med innholdsblokkere. Sistnevnte blokkerer adware og sporing av informasjonskapsler.

AES

Forkortelsen AES står for Advanced Encryption Standard. Det er en krypteringsteknikk som krypterer datakommunikasjon mellom enheter. Derfor letter det en sikrere type digital kommunikasjon. AES har nøkkelstørrelser på 128, 192 eller 156 biter. AES brukes ofte i kryptering av VPN-tilkoblinger.

Anonymitet

Noen er anonym når navnet hans blir holdt tilbake, eller hvis denne personen ikke kan identifiseres i en bestemt gruppe.

Anonym e-post

Anonym e-post refererer til en e-postadresse med en eier som ikke kan spores. Oftest videresender en slik e-postadresse automatisk meldinger til den virkelige e-postadressen til eieren. Det er flere steder på nettet der du kan opprette anonyme e-postadresser.

Asymmetrisk kryptering

Denne typen kryptering bruker to asymmetriske / forskjellige taster. En offentlig nøkkel, som er observerbar for alle. Og en privat nøkkel, som bare er tilgjengelig for eieren. Den offentlige nøkkelen er en funksjon som bare kan kryptere data; når den er kryptert, kan bare den private nøkkelen dekryptere den.

Bakdør

En bakdør er en (ofte skjult) inngang innenfor programvare som omgår sikkerhets- eller krypteringstiltak. Ofte blir bakdører implementert med vilje i designfasen av programvaren. Dessverre kan disse bakdørene brukes av hackere også. På denne måten kan hackere få tilgang til datasystemer, eller de kan til og med knekke kryptert informasjon.

Bitcoin

Bitcoin er en populær virtuell valuta. Også kjent som kryptovaluta. Den er preget av sin desentraliserte utvekslingsmetode. Det fungerer gjennom et system som heter block chain. Alle transaksjoner er kryptert og gjør Bitcoin til en anonym betalingsmetode.

Bittorrent

Dette er en kommunikasjonsprotokoll for deling av fagfeller. BitTorrent er spesielt populær for deling av musikk, filmer og programvare.

Nettleserutvidelse

En nettleserutvidelse er programvare som tilbyr ytterligere funksjoner til nettleseren din. Dette kan være alt fra å beskytte personvernet ditt mens du surfer, blokkerer annonser eller lagrer passordene dine. De fleste utvidelser er gratis å laste ned.

Nettleser fingeravtrykk

Nettleserfingeravtrykk er en teknikk som bruker unike funksjoner i nettleseren din for å identifisere brukeren. Dette gjør det mulig for tredjepart å spore deg på internett. Det er ganske vanskelig å forhindre fingeravtrykk av nettlesere.

Certificate Authority

En sertifikatmyndighet er en enhet som sender ut digitale sertifikater. Disse digitale sertifikatene beviser at du eier en offentlig (kryptografisk) nøkkel.

cipher

En krypterings- eller krypteringsalgoritme brukes til å kryptere eller dekryptere data. Den består av en matematisk algoritme. Sikkerhetseksperter prøver å forbedre disse sifrene, mens hackere prøver å knekke sifrene.

Tilkoblingsmetoder

Når to eller flere enheter kommuniserer med hverandre, kalles dette en forbindelse. Innenfor VPN-kontekster omfatter en tilkoblingsmetode måten en forbindelse ble opprettet mellom enhet og server på. Det er flere typer VPN-tilkoblinger. For eksempel OpenVPN, PPTP og L2TP. Hver tilkoblingsmetode har sine egne egenskaper.

kjeks

Informasjonskapsler består av et lite tekstdokument, som genereres av et nettsted du besøker og videresendes til nettleseren din. Dette dokumentet inneholder personopplysninger som brukernavnet ditt, innholdet i handlekurven eller nettstedets preferanser. Dessverre brukes ofte informasjonskapsler på en ondsinnet måte for å spore din virkelige identitet.

Mørk nett

Den mørke nettet er en del av noe større som kalles deep web. Den dype nettet består av nettsteder som ikke er indeksert av søkemotorer. Denne delen av internett består hovedsakelig av nettsteder som bare er tilgjengelige med passord. Unødvendig å si at disse nettstedene inneholder private data og skal ikke være tilgjengelige for alle.

Den mørke nettet er en del av dette dype nettet, det inkluderer nettsteder som krever viss nettleserprogramvare som Tor-nettleseren. Den mørke nettet er kjent for sin store andel uredelige og ulovlige nettsteder. Eksempler er svarte markeder, kryptovalutaveksling eller forbudt innhold.

DD-WRT

DD-WRT er et Linux-basert firmware-alternativ for åpen kildekode for rutere. Fastvaren er tilgjengelig for en rekke rutere. Den er ganske populær på grunn av de ekstra funksjonene den har å tilby. For eksempel kan du med DD-WRT firmware installere en VPN på ruteren din.

DMCA

DMCA (Digital Millennium Copyright Act) er en amerikansk lov som tar sikte på å beskytte åndsverk. DMCA forbyr produksjon og distribusjon av programvare som kan brukes til å omgå digitale sikkerhetstiltak. Dette er blant annet ment å beskytte copyright.

På grunnlag av DMCA blir eiere av nettsteder og servere ofte tvunget til å fjerne innhold som kan krenke opphavsretten i form av en stevning. Disse stevningene kalles DMCA-fjerningsvarsler.

DNS

DNS står for Domain Name System. DNS-servere fungerer noe som en telefonbok. Disse DNS-serverne knytter informasjon til det forespurte domenenavnet. Som et eksempel kan den vise deg hvilken IP-adresse som tilhører domenenavnet VPNoverview.com. DNS-servere lar deg oversette domenenavnet til en brukbar IP-adresse, som du kan koble til riktig server med.

DNS Lekkasje

Når noen bruker en VPN prøver de å være anonyme. De gjør det ved bare å koble til VPN-serverne. En DNS-lekkasje oppstår når en VPN-bruker ved et uhell besøker nettsteder direkte gjennom DNS-serveren. Følgelig kan nettstedene du besøker deretter kobles til din personlige IP-adresse.

Last ned fint

Det kan ilegges nedlastningsbot eller oppgjør hvis noen laster ned opphavsrettsbeskyttet innhold fra en ulovlig kilde. Nesten hvert land har sine egne opphavsrettsorganisasjoner som håndhever overholdelse av disse lovene.

kryptering

Kryptering er prosessen med å kode informasjon med en cyper på en måte som bare autoriserte brukere kan få tilgang til den. Kryptering forvrenger data på en slik måte at bare mottakeren med riktig nøkkel kan dekryptere dem og få tilgang til de opprinnelige dataene.

Ende-til-ende-kryptering

Med ende-til-ende-kryptering viser vi til datakryptering som beskytter dataene fra start til slutt. Mange tjenester bruker ikke kryptering fra ende til annen, noe som betyr at dataene dekrypteres før de kommer til brukeren. Dette skaper et svakt sted i sikkerheten som kan brukes av hackere til å stjele data.

De fem øynene

De fem øynene viser til de fem landene som samarbeider i et forsøk på å forbedre deres felles spionasjeaktiviteter. Disse 5 landene er: Australia, Canada, New-Zealand, Storbritannia og USA.

GCHQ

GCHQ (Government Communications Headquarters) er den britiske versjonen av NSA (American Intelligence Agency). Nylig fikk de økt oppmerksomhet med Tempora-programmet, som sporer og lagrer omtrent 60% av internettrafikken over hele verden.

Geografiske begrensninger

Å innføre geografiske begrensninger (også kjent som geo-blokkering) er praksisen med kun å gjøre online innhold tilgjengelig i visse regioner. Derfor kan noe innhold eller strømningsopptak være utilgjengelig fra bestemte steder. Netflix, nyhetsnettsteder og digitale sportspass er gode eksempler på geo-blokkert innhold, noe som betyr at tilgangen til disse kildene kan begrenses avhengig av hvor du befinner deg. Ved å bruke en VPN kan du omgå disse geografiske begrensningene.

Håndtrykk

I IT-grenen står uttrykket håndtrykk for prosessen som brukes av SSL / TLS for å verifisere og utveksle sertifikater. Et håndtrykk setter opp en kryptert forbindelse mellom to eller flere enheter.

HTTPS

En HTTPS-tilkobling ligner en HTTP-tilkobling. Den eneste forskjellen er at en HTTPS-tilkobling kjører på en kryptert SSL-protokoll, som gir ekstra sikkerhet. Den brukes til å sende og motta data fra nettsteder på en sikker måte. HTTPS er spesielt viktig for å være sikker på at din personlige informasjon er sikker når du surfer på internett.

IKEv2

IKEv2 (Internet Key Exchange versjon 2) er en teknikk som brukes til å utveksle krypteringsnøkler innenfor IPsec-protokollen. IKEv2s støttes av mange operativsystemer.

IP adresse

IP-adresse er en forkortelse for Internet Protocol-adresse. Hver internettforbindelse har sin egen IP-adresse. IP-adresser består av 4 kombinasjoner av 1 til 3 tall (f.eks. 192.168.0.1). Den brukes som en identifikasjonskode for å sette opp internettforbindelser. Tredjeparter kan spore og spore spesifikke IP-adresser, noe som betyr at de kan koble din online handling til ditt sted og kanskje til og med en person. IP-adresser er viktige for bruk av internett, men de utgjør enorme personvernrisikoer. En VPN holder IP-adressen din skjult for tredjepart og sikrer dermed personvernet ditt på nettet.

IP-binding

IP-binding er en teknikk som gjør at programmer bare kan være aktive når du bruker en spesifikk IP-adresse. Oftest er dette en IP-adresse tilknyttet en VPN-tjeneste. IP-binding hindrer utilsiktede forbindelser mellom programmer og internett. Dette kan oppstå når en VPN-tilkobling plutselig fungerer som den skal.

IPsec

IPsec (Internet Protocol Security) er en sikkerhetsprotokoll som brukes til kryptering og autentisering av data før overføring over internett. IPsec tilbyr også ende-til-ende-kryptering.

IPv4

IPv4 står for Internet Protocol versjon 4. Det er for øyeblikket standardsystemet for oppretting av IP-adresser. På grunn av den raske veksten på internett de siste tiårene, er det begrensede IPv4-adresser igjen.

IPv6

IPv6 står for Internet Protocol versjon 6, den er etterfølgeren til IPv4-protokollen. IPv6 oppretter 128-biters IP-adresser. Slik kan det opprettes 2 ^ 128 potensielle adresser. Siden IPv4-adressene nesten alle er i bruk, ble IPv6 opprettet for å imøtekomme det økende behovet for IP-adresser.

ISP

En ISP (Internet Service Provider) er en leverandør av internettforbindelser. For private brukere inkluderer dette ofte internettforbindelser, internett-TV-tilkoblinger og internettelefonforbindelser.

Kill Switch

En kill switch er en funksjon som ofte brukes i VPN-applikasjoner. Den slår av all Internett-trafikken når VPN-tilkoblingen plutselig går tapt. VPN-tilkoblinger er ikke 100% stabile og kan miste tilkoblinger av forskjellige årsaker. Drepsbryteren forhindrer at data lekker.

L2TP

L2TP (Layer 2 Tunneling Protocol) er en VPN-sikkerhetsprotokoll for kryptering og autentisering av data. L2TP kan ikke opprette en VPN-forbindelse på egen hånd, så oftest brukes den i kombinasjon med IPsec.

L2TP / IPsec

L2TP / IPsec er en kombinasjon av L2TP-tunneling med IPsec-kryptering. Ved å kombinere disse to protokollene får du en sterk og sikker VPN-protokoll.

Tømmerstokker

Logger er filene som føres av f.eks. datamaskiner, nettsteder, Internett-leverandører eller VPN-leverandører. Logger kan brukes av mange forskjellige grunner. En av grunnene til å bruke logger er å spore noen og identifisere hvem denne personen er. Dette skaper selvfølgelig noen personvernproblemer for brukere eller besøkende på nettstedet.

metadata

Metadata beskriver egenskapene til annen informasjon som nettsteder, tekstdokumenter og bilder. Disse metadataene beskriver mest når, av hvem og hvor lang tid en bestemt fil ble brukt. For eksempel datoen en e-post ble sendt, forfatteren av en tekst eller IP-adressen som tilhører en konto. Metadata har ofte en negativ innvirkning på personvernet.

NSA

NSA (National Security Agency) er et av etterretningsbyråene i USA. NSA er ansvarlig for overvåking, innsamling og behandling av informasjon til etterretningsformål. NSA får ofte negativ oppmerksomhet på grunn av deres uortodokse metoder.

Programvare med åpen kildekode

Open source-programvare er en type programvare hvor kildekoden blir gjort tilgjengelig for alle gratis. Vanligvis er open source programvare laget av et bredt nettverk av frivillige. Fra et sikkerhets- og personvernperspektiv blir åpen kildekode programvare sett på som en pålitelig måte å lage et program på. Siden kildekoden er tilgjengelig for alle, kan enhver person sjekke sikkerheten og se etter bakdører og feil.

OpenVPN

OpenVPN er en åpen kildekode VPN-protokoll, som ofte brukes til å sette opp en kryptert VPN-tilkobling. OpenVPN blir sett på som en av de mest sikre VPN-protokollene.

P2P

P2P står for peer-to-peer, dette uttrykket brukes i sammenheng med nedlasting av torrenter eller deling av filer. P2P beskriver egenskapene til forbindelsen mellom to brukere. Denne typen P2P-tilkoblinger bruker ikke faste servere for tjenesten deres. Med et P2P-nettverk går dataoverføring fra avsender til mottaker uten at serveren stopper. Det mest kjente P2P-nettverket er BitTorrent. Med P2P-nettverk er det enkelt å spore nedlasteren og opplasteren hvis de ikke bruker VPN.

Passordbehandling

Et passordbehandlingsprogram hjelper brukeren med å generere og lagre passord. Det skaper ofte unike, tilfeldige og trygge passord for deg.

PPTP

PPTP (Point to Point Tunneling Protocol) er en VPN-protokoll som er utdatert. Noen datamaskiner bruker denne typen protokoller som standard, men generelt oppfattes den som utrygg.

PGP

PGP står for Pretty Good Privacy og er en krypteringsprotokoll for e-postmeldinger. For øyeblikket er PGP den mest brukte og sikre måten å kryptere e-postene på. PGP kan kryptere både tekst og vedlagte filer. Dessverre kan ikke PGP kryptere overskriften på en e-post. Denne overskriften inneholder også metadata. Derfor kan ikke PGP garantere fullstendig personvern.

proxy

Proxy-servere fungerer som en mellomliggende server mellom en bruker og internett. Proxy-servere gjør det mulig for brukeren å endre sitt virtuelle sted. Men en proxy-server krypterer ikke data som går gjennom den. Derfor blir gratis proxy-servere sett på som relativt utrygge når det gjelder personvern.

Router

En ruter er en nettverksenhet som videresender data mellom enheter og internett. Rutere utfører trafikkstyringsfunksjonene på internett. En ruter mottar datapakken fra tilkoblede enheter, ruteren leser deretter nettverksadressen og leder pakken til neste nettverk. Dette fortsetter til pakken har nådd sitt endelige mål. Ruteren mottar også pakker fra internett. Deretter må den omdirigere pakken til riktig enhet i nettverket. Med DD-WRT kan du sette opp en VPN på ruteren din.

SmartDNS

SmartDNS er en tjeneste som tilbys av noen VPN-leverandører, det hjelper å omgå geo-blokkering. Ved å bruke en SmartDNS endres brukerens virtuelle beliggenhet ved hjelp av DNS-servere i andre land. Dette gjør det mulig for brukeren å late som om han / hun befinner seg i et annet land. På denne måten kan du omgå geografiske begrensninger. Dessverre krypterer ikke SmartDNS datatrafikken din. Sammenlignet med en VPN er en SmartDNS mindre sikker. Likevel er en SmartDNS en god måte å omgå enhver geo-blokkering.

SSL

SSL (Secure Socket Layer) er en kryptografisk protokoll som krypterer kommunikasjon mellom enheter. Det finnes forskjellige typer SSL-protokoller. SSL brukes til nettsteder, e-post, meldinger og VoIP. Etterfølgeren til SSL kalles TLS.

telemetri

Telemetry er innsamling av data på avstand. I tech-verdenen refererer telemetri-data vanligvis til informasjonen som er samlet inn online av for eksempel nettlesere og operativsystemer. Den innsamlede informasjonen blir sendt til selskapene som har ansvar for disse systemene, som deretter bruker den til analytiske formål. Disse dataene blir vanligvis ikke ansett for å være “personopplysninger”, men kan fortsatt avsløre mye om brukeropplevelsen. Det er vanligvis ikke individuelt identifiserbart, selv om det for eksempel kan avdekke hvor mange faner du åpnet i nettleseren på et bestemt tidspunkt.

TLS

TLS (Transport Layer Security) er etterfølgeren til SSL og brukes for sikkerheten til digital kommunikasjon. TLS sikrer personvern og dataintegritet til digital informasjon. TLS-kryptering blir ofte feil med uttrykket SSL.

Tor

Tor (The Onion Router) er et Internett-nettverk. I kombinasjon med gratis programvare (Tor-nettleseren) gjør det brukeren i stand til å surfe på internett anonymt. Teknikken fungerer noe som en løk. Hvert tilkoblingsnav kan sees på som et av lagene i en løk. Datapakkene sendes små biter gjennom hvert av disse lagene. På denne måten er det veldig vanskelig å avskjære dataene eller finne ut opprinnelsen til disse dataene.

Tor er beryktet for ulovlige aktiviteter og innhold du kan finne på det. Bruken av Tor har noen ulemper. Det kan redusere internettforbindelsen din, og tredjeparter kan være i stand til å hacke Tor, hvis de lykkes, kan det skade personvernet ditt. Det viser seg at NSA allerede har suksessfullt hacket Tor i det siste.

Tofaktorautentisering (2FA)

Tofaktorautentisering er en metode for å bekrefte en brukers påståtte identitet. Brukeren vil bare få tilgang til kontoen eller nettstedet ved å presentere to typer bevis. Vanligvis består dette av noe de vet og noe de har. For eksempel nettbank, må du først logge inn med navn og passord, så må du bekrefte aktivitetene med en generert kode på telefonen eller kortleseren. 2FA forhindrer hackere som fikk tak i kontoer og / eller passord, fra å komme inn på kontoen din.

URL

En URL (Uniform Resource Locator) er en alfanumerisk adresse for nettsteder, den er ment å være brukbar for mennesker. Et eksempel på en URL er “https://vpnoverview.com”. Nettlesere bruker en DNS-server for å transponere disse URL-ene til IP-adresser som tilhører nettsteder.

VPN

VPN står for Virtual Private Network. En VPN brukes til å opprette et privat nettverk i et offentlig nettverk. En VPN-tilkobling krypterer all datatrafikk. På denne måten kan ikke tredjeparter lese noe av den utvekslede informasjonen din, eller i det minste bare en alvorlig forvrengt versjon av den. VPN-er brukes overveiende for å sikre mer privatliv og sikkerhet på internett. For mer informasjon, besøk vår side: hva er en VPN nøyaktig?

VPN-tilkobling

En VPN-tilkobling eller VPN-tunnel er forbindelsen mellom brukeren og VPN-serveren. Denne forbindelsen er sikker og kryptert ved hjelp av en VPN-protokoll.

VPN-klient

En VPN-klient (Virtual Private Network client) er et program eller app som gjør det mulig for brukeren å koble seg til en VPN-tjeneste. De fleste VPN-leverandører leverer en (gratis) VPN-klient med VPN-abonnementene sine. VPN-klienten administrerer autentiseringen av forbindelsen med en VPN-server. Deretter velger VPN-klienten riktig eller forespurt VPN-protokoll og oppretter en internettforbindelse. De kommersielle VPN-klientene tilbyr normalt ekstra funksjonalitet, for eksempel hastighetstester for å finne en rask server eller en kill switch for å forhindre usikre forbindelser.

VPN-protokoll

En VPN-protokoll er den typen kryptering / autentisering som brukes til å sette opp en sikker VPN-tilkobling. Det er et stort utvalg av VPN-protokoller som kan brukes. De mest kjente protokollene er OpenVPN, PPTP og L2TP.

VPN-server

En VPN-server er en server som vedlikeholdes av en VPN-leverandør for å tilby sikre, anonyme tilkoblinger for brukere. VPN-serveren fungerer som en mellomstasjon som data kanaliseres mellom world wide web og en VPN-bruker.

VPN-tunnel

En VPN-tunnel er en sikret og kryptert virtuell forbindelse, som etableres mellom en bruker og VPN-serveren.

Wi-Fi hotspot

Et Wi-Fi-hotspot er et offentlig trådløst nettverk som er koblet til internett. Wi-Fi-hotspots finnes over hele verden (f.eks. Kafeer, togstasjoner, hotell, biblioteker og universiteter). Bruken av Wi-Fi-hotspots bærer en viss risiko; en hacker kan overvåke din internettoppførsel eller til og med stjele privat informasjon. Du kan minimere risikoen ved å bruke en VPN-tilkobling mens du er koblet til et Wi-Fi-hotspot.

VPS

VPS står for Virtual Private Server. VPS-leverandører har store fysiske servere, som du kan leie eller kjøpe. Når du kjøper eller leier en del av en slik server, kalles din del en VPS. Det brukes av nettsteder som ønsker sin egen server. En VPS skal ikke forveksles med en VPN-server.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me