Ordlista: VPN, sekretess och säkert internet | VPNoverview.com

Cybersecurity Ordlista


Ordlista: VPN, sekretess och säkert internet

Senast redigerad: 3 mars 2020

Datorer och internetsäkerhet är komplexa ämnen och många människor har svårt att förstå de nyckeltermer som används i dessa frågor. Speciellt förkortningar gör det svårt att få tag på ämnet. Lyckligtvis erbjuder vi en hjälpande hand, i denna ordlista kommer du att läsa en omfattande lista över termer och förkortningar du kan stöta på. Vid behov hänvisar vi till sidor med ytterligare information.

Annonsblockerare

Annonsblockerare är program eller webbläsarutvidgningar som blockerar annonser eller påträngande popup-fönster. Ofta används dessa annonsblockerare i kombination med innehållsblockerare. Det senare blockerar adware och spårningskakor.

AES

Förkortningen AES står för Advanced Encryption Standard. Det är en krypteringsteknik som krypterar datakommunikation mellan enheter. Därför underlättar det en säkrare typ av digital kommunikation. AES har nyckelstorlekar på 128, 192 eller 156 bitar. AES används ofta vid kryptering av VPN-anslutningar.

Anonymitet

Någon är anonym när hans / hennes namn hålls kvar eller om denna person inte kan identifieras inom en viss grupp.

Anonym e-post

Anonym e-post hänvisar till en e-postadress med en ägare som inte kan spåras. Oftast vidarebefordrar en sådan e-postadress automatiskt meddelanden till ägarens riktiga e-postadress. Det finns flera platser online där du kan skapa anonyma e-postadresser.

Asymmetrisk kryptering

Denna typ av kryptering använder två asymmetriska / olika nycklar. En offentlig nyckel som är observerbar för alla. Och en privat nyckel, som endast är tillgänglig för ägaren. Den offentliga nyckeln är en funktion som bara kan kryptera data; när den en gång är krypterad kan endast den privata nyckeln dekryptera den.

Bakdörr

En bakdörr är en (ofta dold) ingång i programvara som kringgår säkerhets- eller krypteringsåtgärder. Ofta implementeras bakdörrar med avsikt under programvarans designfas. Tyvärr kan dessa bakdörrar också användas av hackare. På så sätt kan hackare få tillgång till datorsystem eller de kan till och med knäcka krypterad information.

Bitcoin

Bitcoin är en populär virtuell valuta. Även känd som kryptovaluta. Det kännetecknas av dess decentraliserade utbytesmetod. Det fungerar genom ett system som kallas blockkedja. Alla transaktioner är krypterade vilket gör Bitcoin till en anonym betalningsmetod.

bittorrent

Detta är ett kommunikationsprotokoll för peer-to-peer-fildelning. BitTorrent är särskilt populärt för att dela musik, filmer och programvara.

Webbläsarförlängning

En webbläsarförlängning är en mjukvara som erbjuder ytterligare funktioner till din webbläsare. Detta kan vara allt från att skydda din integritet medan du surfar, blockerar annonser eller sparar dina lösenord. De flesta tillägg är gratis att ladda ner.

Webbläsare fingeravtryck

Webbläsare fingeravtryck är en teknik som använder unika funktioner i din webbläsare för att identifiera användaren. Detta gör att tredje parter kan spåra dig på internet. Det är ganska svårt att förhindra fingeravtryck i webbläsaren.

Certificate Authority

En certifikatutfärdare är en enhet som avger digitala certifikat. Dessa digitala certifikat bevisar ägandet av en offentlig (kryptografisk) nyckel.

Chiffer

En krypterings- eller krypteringsalgoritm används för att kryptera eller dekryptera data. Den består av en matematisk algoritm. Säkerhetsexperter försöker förbättra dessa chiffer, medan hackare försöker knäcka chiffer.

Anslutningsmetoder

När två eller flera enheter kommunicerar med varandra kallas det en anslutning. Inom VPN: s sammanhang omfattar en anslutningsmetod hur en anslutning upprättades mellan enhet och server. Det finns flera typer av VPN-anslutningar. Till exempel OpenVPN, PPTP och L2TP. Varje anslutningsmetod har sina egna egenskaper.

Småkakor

Cookies består av ett litet textdokument som genereras av en webbplats du besöker och vidarebefordras till din webbläsare. Det här dokumentet innehåller personuppgifter som ditt användarnamn, innehållet i din kundvagn eller dina webbplatspreferenser. Tyvärr används internetkakor ofta på ett skadligt sätt för att spåra din verkliga identitet.

Dark Web

Den mörka webben är en del av något större som kallas djupa webben. Den djupa webben består av webbplatser som inte indexeras av sökmotorer. Denna del av internet består huvudsakligen av webbplatser som endast är tillgängliga med lösenord. Naturligtvis innehåller dessa webbplatser privata uppgifter och bör inte vara tillgängliga för alla.

Den mörka webben är en del av denna djupa webb, den innehåller webbplatser som kräver viss webbläsarprogramvara som Tor-webbläsaren. Den mörka webben är känd för sin stora andel falska och olagliga webbplatser. Exempel är svarta marknader, kryptovalutautbyten eller förbjudet innehåll.

DD-WRT

DD-WRT är ett Linux-baserat firmware-alternativ för öppen källkod för routrar. Firmware är tillgänglig för en mängd olika routrar. Det är ganska populärt på grund av de extra funktioner det har att erbjuda. Med DD-WRT-firmware kan du till exempel installera en VPN på din router.

DMCA

DMCA (Digital Millennium Copyright Act) är en amerikansk lag som syftar till att skydda immateriell egendom. DMCA förbjuder produktion och distribution av programvara som kan användas för att kringgå digitala säkerhetsåtgärder. Detta är bland annat avsett att skydda upphovsrätten.

På grundval av DMCA tvingas ägare av webbplatser och servrar ofta att ta bort innehåll som kan kränka upphovsrätten i form av en stämning. Dessa stämningar kallas meddelanden om borttagning av DMCA.

DNS

DNS står för Domain Name System. DNS-servrar fungerar något som en telefonbok. Dessa DNS-servrar kopplar information till det begärda domännamnet. Som ett exempel kan det visa dig vilken IP-adress som tillhör domännamnet VPNoverview.com. Med DNS-servrar kan du översätta domännamnet till en användbar IP-adress, med vilken du kan ansluta till rätt server.

DNS-läcka

När någon använder ett VPN försöker de att vara anonym. De gör det genom att bara ansluta till VPN-servrarna. En DNS-läcka uppstår när en VPN-användare av misstag besöker webbplatser direkt via DNS-servern. Följaktligen kan webbplatserna du besöker sedan kopplas till din personliga IP-adress.

Ladda ner fin

En nedladdningsböter eller avveckling kan åläggas om någon laddar ner upphovsrättsskyddat innehåll från en olaglig källa. Nästan varje land har sina egna upphovsrättsorganisationer som verkställer överensstämmelse med dessa lagar.

kryptering

Kryptering är processen för att koda information med en cypher på ett sätt som endast godkända användare kan komma åt den. Kryptering snedvrider data på ett sådant sätt att endast mottagaren med rätt nyckel kan dekryptera den och få tillgång till originaldata.

End-to-end-kryptering

Med end-to-end-kryptering hänvisar vi till datakryptering som skyddar data från början till slut. Många tjänster använder inte kryptering från slutet till slut, vilket innebär att informationen dekrypteras innan den anländer till användaren. Detta skapar en svag plats i säkerheten som kan användas av hackare för att stjäla data.

De fem ögonen

De fem ögonen hänvisar till de fem länderna som samarbetar i ett försök att förbättra deras gemensamma spionageverksamhet. Dessa fem länder är: Australien, Kanada, Nya Zeeland, Storbritannien och USA.

GCHQ

GCHQ (Government Communications Headquarters) är den brittiska versionen av NSA (American Intelligence Agency). Nyligen fick de ökad uppmärksamhet med sitt Tempora-program, som spårar och lagrar ungefär 60% av internettrafiken över hela världen.

Geografiska begränsningar

Att införa geografiska begränsningar (även känd som geo-blockering) är praxis att bara göra onlineinnehåll tillgängligt i vissa regioner. Därför kan en del innehåll eller strömmande bilder vara otillgängliga från vissa platser. Netflix, nyhetswebbplatser och digitala sportpass är bra exempel på geo-blockerat innehåll, vilket innebär att tillgången till dessa källor kan begränsas beroende på din plats. Genom att använda ett VPN kan du kringgå dessa geografiska begränsningar.

Handslag

I IT-grenen står termen handskakning för den process som används av SSL / TLS för att verifiera och utbyta certifikat. En handskakning skapar en krypterad anslutning mellan två eller flera enheter.

HTTPS

En HTTPS-anslutning liknar en HTTP-anslutning. Den enda skillnaden är att en HTTPS-anslutning körs på ett krypterat SSL-protokoll, vilket ger ytterligare säkerhet. Det används för att skicka och ta emot data från webbplatser på ett säkert sätt. HTTPS är särskilt viktigt för att se till att din personliga information är säker när du surfar på internet.

IKEv2

IKEv2 (Internet Key Exchange version 2) är en teknik som används för att utbyta krypteringsnycklar inom IPsec-protokollet. IKEv2s stöds av många operativsystem.

IP-adress

IP-adressen är en förkortning för Internetprotokolladress. Varje internetanslutning har sin egen IP-adress. IP-adresser består av fyra kombinationer av 1 upp till 3 nummer (t.ex. 192.168.0.1). Det används som en identifieringskod för att ställa in internetanslutningar. Tredje parter kan spåra och spåra specifika IP-adresser, vilket innebär att de kan ansluta din onlineaktion till din plats och kanske till och med person. IP-adresser är viktiga för användningen av internet, men de utgör enorma integritetsrisker. En VPN håller din IP-adress dold för tredje parter och garanterar därmed din integritet online.

IP-bindande

IP-bindning är en teknik som gör att program endast kan vara aktiva när man använder en specifik IP-adress. Oftast är detta en IP-adress kopplad till en VPN-tjänst. IP-bindning förhindrar oavsiktliga anslutningar mellan program och internet. Detta kan uppstå när en VPN-anslutning plötsligt fungerar.

IPsec

IPsec (Internet Protocol Security) är ett säkerhetsprotokoll som används för kryptering och autentisering av data före överföring över internet. IPsec erbjuder också en-till-ende-kryptering.

IPv4

IPv4 står för Internet Protocol version 4. Det är för närvarande standardsystemet för att skapa IP-adresser. På grund av den snabba tillväxten av internet de senaste decennierna finns det begränsade IPv4-adresser kvar.

IPv6

IPv6 står för Internet Protocol version 6, det är efterföljaren av IPv4-protokollet. IPv6 skapar 128-bitars IP-adresser. På detta sätt kan 2 ^ 128 potentiella adresser skapas. Eftersom IPv4-adresserna nästan alla används, skapades IPv6 för att tillgodose det växande behovet av IP-adresser.

ISP

En ISP (Internet Service Provider) är en leverantör av internetanslutningar. För privata användare omfattar detta ofta internetanslutningar, internet-TV-anslutningar och internet-telefonanslutningar.

Kill Switch

En kill switch är en funktion som ofta används i VPN-applikationer. Det stänger av all internettrafik när VPN-anslutningen plötsligt går förlorad. VPN-anslutningar är inte 100% stabila och kan tappa anslutningar av olika skäl. Dödsbrytaren förhindrar att data läcker.

L2TP

L2TP (Layer 2 Tunneling Protocol) är ett VPN-säkerhetsprotokoll för kryptering och autentisering av data. L2TP kan inte upprätta en VPN-anslutning på egen hand, så oftast används den i kombination med IPsec.

L2TP / IPsec

L2TP / IPsec är en kombination av L2TP-tunneling med IPsec-kryptering. Genom att kombinera dessa två protokoll får du ett starkt och säkert VPN-protokoll.

loggar

Loggar är filerna som bevaras av t.ex. din dator, webbplatser, internetleverantörer eller VPN-leverantörer. Loggar kan användas av olika skäl. Ett av anledningarna till att använda loggar är att spåra någon och identifiera vem den här personen är. Uppenbarligen skapar detta vissa integritetsproblem för användare eller besökare på webbplatsen.

metadata

Metadata beskriver egenskaperna hos annan information som webbplatser, textdokument och bilder. Dessa metadata beskriver mestadels när, av vem och hur länge en viss fil användes. Till exempel det datum då ett e-postmeddelande skickades, författaren till en text eller IP-adressen som tillhör ett konto. Metadata har vanligtvis en negativ inverkan på integriteten.

NSA

NSA (National Security Agency) är en av USA: s underrättelsebyråer. NSA ansvarar för att övervaka, samla in och behandla information för underrättelsessyften. NSA får ofta negativ uppmärksamhet på grund av deras oortodoxa metoder.

Programvara med öppen källkod

Programvara med öppen källkod är en typ av programvara där källkoden görs tillgänglig för alla gratis. Vanligtvis skapas öppen källkodsprogram av ett brett nätverk av frivilliga. Från ett säkerhets- och integritetsperspektiv ses öppen källkodsprogram som ett pålitligt sätt att skapa ett program. Eftersom källkoden är tillgänglig för alla kan varje person kontrollera säkerheten och leta efter eventuella bakdörrar och buggar.

OpenVPN

OpenVPN är ett VPN-protokoll med öppen källkod, som ofta används för att konfigurera en krypterad VPN-anslutning. OpenVPN ses som ett av de säkraste VPN-protokollen.

P2P

P2P står för peer-to-peer, den här termen används i samband med nedladdning av torrenter eller delning av filer. P2P beskriver egenskaperna för anslutningen mellan två användare. Den här typen av P2P-anslutning använder inte fasta servrar för deras tjänst. Med ett P2P-nätverk går dataöverföringen från avsändaren till mottagaren utan att någon server stannar. Det mest kända P2P-nätverket är BitTorrent. Med P2P-nätverk är det enkelt att spåra nedladdaren och uppladdaren om de inte använder ett VPN.

Lösenordshanterare

Ett lösenordshanteringsprogram hjälper användaren att generera och spara lösenord. Det skapar ofta unika, slumpmässiga och säkra lösenord för dig.

PPTP

PPTP (Point to Point Tunneling Protocol) är ett VPN-protokoll som är föråldrat. Vissa datorer använder denna typ av protokoll som standard, men i allmänhet uppfattas det som osäkert.

PGP

PGP står för Pretty Good Privacy och är ett krypteringsprotokoll för e-postmeddelanden. Just nu är PGP det mest använda och säkra sättet att kryptera dina e-postmeddelanden. PGP kan kryptera både text och bifogade filer. Tyvärr kan PGP inte kryptera rubriken på ett e-postmeddelande. Denna rubrik innehåller också metadata. Därför kan PGP inte garantera fullständig integritet.

Ombud

Proxyservrar fungerar som en mellanserver mellan en användare och internet. Proxyservrar gör det möjligt för användaren att ändra sin virtuella plats. Men en proxyserver krypterar inte data som passerar genom den. Därför ses gratis proxyservrar som relativt osäkra när det gäller integritetsskydd.

router

En router är en nätverksenhet som vidarebefordrar data mellan enheter och internet. Routrar utför trafikstyrningsfunktionerna på internet. En router tar emot datapaketet från anslutna enheter, routern läser sedan nätverksadressen och dirigerar paketet till nästa nätverk. Detta fortsätter tills paketet har nått sin slutdestination. Routern tar också emot paket från internet. Den måste sedan omdirigera paketet till rätt enhet i sitt nätverk. Med DD-WRT kan du ställa in ett VPN på din router.

SmartDNS

SmartDNS är en tjänst som erbjuds av vissa VPN-leverantörer, det hjälper till att kringgå geo-blockering. Genom att använda en SmartDNS ändras användarens virtuella plats med hjälp av DNS-servrar i andra länder. Detta gör att användaren kan låtsas att han / hon är belägen i ett annat land. På det här sättet kan du kringgå geografiska begränsningar. Tyvärr krypterar inte SmartDNS din datatrafik. Jämfört med en VPN är SmartDNS mindre säkert. Ändå är en SmartDNS ett bra sätt att kringgå all geo-blockering.

SSL

SSL (Secure Socket Layer) är ett kryptografiskt protokoll som krypterar kommunikation mellan enheter. Det finns olika typer av SSL-protokoll. SSL används för webbplatser, e-post, meddelanden och VoIP. SSL: s efterföljare kallas TLS.

Telemetry

Telemetry är insamling av data på avstånd. I teknikvärlden avser telemeturdata vanligtvis den information som samlas in online till exempel av webbläsare och operativsystem. Den insamlade informationen skickas till de företag som ansvarar för dessa system som sedan använder den för analytiska ändamål. Dessa uppgifter anses vanligtvis inte vara “personuppgifter”, men kan fortfarande avslöja mycket om användarupplevelsen. Det är vanligtvis inte individuellt identifierbart, även om det till exempel kan avslöja hur många flikar du öppnade i din webbläsare vid en viss tidpunkt.

TLS

TLS (Transport Layer Security) är SSL: s efterföljare och används för säkerheten för digital kommunikation. TLS säkerställer integritet och integritet för digital information. TLS-kryptering misstas ofta med termen SSL.

Tor

Tor (The Onion Router) är ett internetnätverk. I kombination med fri programvara (Tor-webbläsaren) gör det användaren anonymt surfa på internet. Tekniken fungerar något som en lök. Varje anslutningsnav kan ses som ett lager av en lök. Datapaketen skickas i små bitar genom vart och ett av dessa lager. På det här sättet är det mycket svårt att fånga upp data eller ta reda på ursprunget till dessa uppgifter.

Tor är beryktad för olagliga aktiviteter och innehåll du kan hitta på det. Användningen av Tor har några nackdelar. Det kan bromsa din internetanslutning och tredje parter kanske kan hacka Tor, om de lyckas kan det skada din integritet. Det visar sig att NSA redan har framgångsrikt hackat Tor tidigare.

Tvåfaktorautentisering (2FA)

Tvåfaktorautentisering är en metod för att bekräfta en användares påstådda identitet. Användaren får endast åtkomst till kontot eller webbplatsen genom att presentera två typer av bevis. Vanligtvis består detta av något de vet och något de har. Till exempel, onlinebank, måste du först logga in med ditt namn och lösenord, sedan måste du bekräfta aktiviteterna med en genererad kod på din telefon eller kortläsare. 2FA förhindrar hackare som fick tag på konton och / eller lösenord från att komma in på ditt konto.

URL

En URL (Uniform Resource Locator) är en alfanumerisk adress för webbplatser, den är tänkt att vara användbar för människor. Ett exempel på en URL är “https://vpnoverview.com”. Webbläsare använder en DNS-server för att transponera dessa URL: er till IP-adresser som tillhör webbplatser.

VPN

VPN står för Virtual Private Network. Ett VPN används för att skapa ett privat nätverk i ett offentligt nätverk. En VPN-anslutning krypterar all datatrafik. På så sätt kan tredje parter inte läsa någon av dina utbytta information, eller åtminstone bara en allvarligt förvrängd version av den. VPN används främst för att säkerställa mer integritet och säkerhet på internet. För mer information, besök vår sida: vad är ett VPN exakt?

VPN-anslutning

En VPN-anslutning eller VPN-tunnel är anslutningen mellan användaren och VPN-servern. Denna anslutning är säker och krypterad med ett VPN-protokoll.

VPN-klient

En VPN-klient (Virtual Private Network client) är ett program eller app som gör det möjligt för användaren att ansluta till en VPN-tjänst. De flesta VPN-leverantörer tillhandahåller en (gratis) VPN-klient med sina VPN-abonnemang. VPN-klienten hanterar autentiseringen av anslutningen till en VPN-server. Sedan väljer VPN-klienten lämpligt eller begärt VPN-protokoll och upprättar en internetanslutning. De kommersiella VPN-klienterna erbjuder normalt extra funktionalitet, som hastighetstester för att hitta en snabb server eller en kill switch för att förhindra osäkra anslutningar.

VPN-protokoll

Ett VPN-protokoll är den typ av kryptering / autentisering som används för att skapa en säker VPN-anslutning. Det finns ett stort antal VPN-protokoll som kan användas. De mest kända protokollen är OpenVPN, PPTP och L2TP.

VPN-server

En VPN-server är en server som upprätthålls av en VPN-leverantör för att erbjuda säkra, anonyma anslutningar för användare. VPN-servern fungerar som en mellanstation genom vilken data kanaliseras mellan webben och en VPN-användare.

VPN-tunnel

En VPN-tunnel är en säker och krypterad virtuell anslutning som upprättas mellan en användare och VPN-servern.

Wi-Fi hotspot

En Wi-Fi-hotspot är ett allmänt trådlöst nätverk som är ansluten till internet. Wi-Fi-hotspots finns över hela världen (t.ex. kaféer, tågstationer, hotell, bibliotek och universitet). Användningen av Wi-Fi-hotspots medför en viss risk; en hackare kan övervaka ditt internetbeteende eller till och med stjäla privat information. Du kan minimera riskerna genom att använda en VPN-anslutning när du är ansluten till en Wi-Fi-hotspot.

VPS

VPS står för Virtual Private Server. VPS-leverantörer har stora fysiska servrar som du kan hyra eller köpa. När du köper eller hyr en del av en sådan server kallas din del en VPS. Det används av webbplatser som vill ha sin egen server. En VPS bör inte förväxlas med en VPN-server.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me