Omejitve Facebooka v tujini: Kako to zaobiti | VPNO pregled

Facebook je ena najbolj priljubljenih in vseprisotnih platform družbenih medijev v moderni zgodovini. Spletno mesto se ponaša z več kot 1,23 milijarde uporabnikov po vsem svetu in v povprečju 486 183 uporabnikov dostopa do Facebooka vsako minuto.


Kljub svoji preveliki priljubljenosti še vedno obstajajo države, ki so znatno omejile ali povsem prepovedale uporabo Facebooka. V skrajnih primerih so totalitarne vlade, kakršne najdemo v Severni Koreji ali Iranu, iz političnih razlogov vključile Facebook v skupne prepovedi na spletnih straneh družbenih medijev.

Presenetljivo je, da nekatere bolj liberalne države in vlade tudi omejujejo ali filtrirajo promet na Facebooku. Čeprav lahko na Kubi ali na Kitajskem pričakujete takšne omejitve, so vlade držav, kot so Bangladeš, Indija in Vietnam, prepovedale Facebook naenkrat ali drugače.

Neprofitna organizacija Reporterji brez meja je na seznam “Sovražniki interneta” vključila celo države, kot so Velika Britanija, ZDA in Nemčija. To je bilo potem, ko so uvedli zakonodajo, ki jim omogoča filtriranje vsebin iz interneta in družbenih medijev za namene “nacionalne varnosti.

Če torej ugotovite, da je vaš dostop do Facebooka blokiran ali vas skrbi, da se bo vaša vsebina filtrirala ali nadzirala, kako zaobidete te omejitve?

V tem članku si bomo ogledali, kako in zakaj je Facebook omejen, katere države ga omejujejo in kako lahko za premagovanje teh omejitev uporabite tehnologijo, kot so navidezna zasebna omrežja (VPN) in proxy spletna mesta.

Zakaj države omejujejo Facebook?

Facebook BlockTako kot na številnih spletnih straneh družbenih medijev je tudi Facebook pogosto prepovedan, ker služi kot forum za socialne, verske ali politične misli, do katerih nekatere vlade ne želijo, da imajo njihovi državljani dostop. Omejevanje dostopa do Facebooka je na splošno, čeprav ne vedno, del pomembnejšega prizadevanja za omejitev dostopa do interneta.

V primerih držav, kot sta Iran in Pakistan, so prepovedi na Facebooku lahko versko motivirane. Odličen primer tega je, ko je pakistanska vlada leta 2010 preprečila dostop do Facebooka kot odgovor na svetovni spletni natečaj za oddajo risb preroka Mohameda, ki je gostil na Facebook strani. Po določenih islamskih zakonih je kakršna koli upodobitev preroka Mohameda strogo prepovedana.

V državah, kot sta Turčija in Kitajska, veljajo omejitve na področju socialnih medijev, da njihovi državljani ne bi dostopali do političnih idej, za katere država meni, da so nevarna. Dokazi za to kažejo vse večje omejevanje svobode govora, novic in družbenih medijev po neuspelem državnem udaru leta 2016.

Kako je Facebook prepovedan ali omejen?

Na splošno se omejitve Facebooka pojavljajo v državah, v katerih ima vlada velik nadzor nad podjetji, ki delujejo kot ponudniki internetnih storitev. Ko je zakonodaja sprejeta, ki vladi omogoča črno uvrstitev določenih spletnih mest, morajo ti ponudniki internetnih storitev svojim strankam preprečiti dostop do prepovedane vsebine.

Vlade držav, kot sta Turčija in UEA, izvajajo strog nadzor nad svojimi ponudniki internetnih storitev. Zahtevajo, da se prijavijo pri vladi. Ta podjetja za poslovanje potrebujejo “potrdilo o dejavnosti”. V okviru te registracije se morajo držati cenzorske dejavnosti vlade ali se soočiti s strogimi kaznimi.

Obstaja več načinov, s katerimi lahko ISP blokira promet na določenem spletnem mestu. Ena najpogostejših metod je blokada domen na ravni DNS. Posamezne vlade, denimo v Turčiji in Iranu, uporabljajo bolj izpopolnjeno tehnologijo, kot je filtriranje paketov, da uporabnikom aktivno preprečijo dostop do prepovedane vsebine.

Katere države omejujejo Facebook?

Vse spodaj naštete države so na tak ali drugačen način omejile dostop do Facebooka. V bolj omejenih državah, kot sta Severna Koreja in Iran, je dostop do Facebooka popolnoma prepovedan. V drugih državah, na primer v Turčiji in na Kubi, spletno mesto družbenih medijev ni uradno na črnem seznamu, čeprav nacionalni ponudniki internetnih storitev uporabljajo povezavo, tako da je zelo težko dostopati.

Severna Koreja

Presenetljivo za eno najbolj tajnih in najbolj omejenih držav na svetu večina Severnih Korejcev nima dostopa do interneta. Namesto tega totalitarna država upravlja močno omejen intranet, znan kot Kwangmyong. Tujim obiskovalcem je na voljo mreža 3G. Vendar pa so njegovi uporabniki močno nadzorovani in jim je dostop do velike večine spletnih strani, vključno s Facebookom.

Iran

Iran je sprva prepovedal Facebook po spornih volitvah leta 2009 kot odgovor na bojazni, da sta tako opozicijska gibanja kot radikalne skupine platformo uporabljala za načrtovanje dogodkov in izmenjavo sporočil. Tako kot Severna Koreja je dostop do družbenih medijev v Iranu močno omejen. Vlada Irana je na črnem seznamu na številnih spletnih mestih.

Kitajska

Pobuda za cenzuro in nadzor, ki jo je sponzorirala vlada, pogovorno imenovana “Veliki požarni zid Kitajske” je dostop do Facebooka blokirala od leta 2009. Ta začetna omejitev je bila uvedena po nemirih Ürümqi leta 2009. Vlada je predlagala, da aktivisti Xinjianga uporabljajo Facebook za komuniciranje in načrtovanje izgredov.

V želji, da bi ugodili potencialnim tujim investitorjem, je dostop do Facebooka na voljo, če ste v območju proste trgovine s 17 kvadratnimi kilometri v Šanghaju.

Kuba

Po kubanskem zakonu imajo dostop do interneta s svojih domov samo politiki, novinarji in izbrani študenti medicine. Kdorkoli se želi povezati, mora uporabiti licenčne internetne kavarne. Če bi zahtevali od 6 do 10 dolarjev za uro dostopa do interneta, se v nekaterih delih sveta morda ne zdi veliko. Vendar pa je v državi, kjer je povprečna plača okrog 20 dolarjev na mesec. Zaradi tega je dostop do interneta pretirano drag.

Poleg tega so poročali, da vladni ponudniki internetnih storitev rutinsko uporabljajo povezavo s hitrostjo povezave, da omejijo dostop do spletnih mest družbenih medijev, pri čemer na strani traja nekaj minut.

Bangladeš

Leta 2010 je vlada Bangladeša blokirala dostop do Facebooka. To so po satiričnih risankah vladnih uradnikov in preroka Mohameda gostili na Facebook strani. Prepoved je bila odpravljena, vendar vlada pod vodstvom lige Awami še naprej spremlja dostop do spletnega mesta družbenih medijev. Usmerjeni so na uporabnike, ki objavljajo “lažne ali bogokletne vsebine.”

Egipt

Egipt je sprva preprečil dostop do številnih spletnih strani družbenih medijev med poskusom strmoglavljenja egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka. Od takrat ni nobenega uradnega črnega seznama. Vendar pa vlada redno uporablja preusmerjanje povezav, da omeji dostop do družbenih medijev. Poleg tega spremljajo uporabo interneta in komunikacijo tistih v Egiptu iz razlogov “nacionalne varnosti”.

Tadžikistan

Od novembra 2012 je Tadžikistan blokiral dostop do Facebooka. Ta omejitev je bila uvedena kot odziv na negativne komentarje, ki so bili na spletu objavljeni o predsedniku Emomalii Rahmon in drugih vladnih uradnikih.

Indija

Kot odgovor na trditve, da socialne medije uporabljajo antnacionalni in protisocialni elementi, ki jih podpirajo pakistanska vojska in pakistanske obveščevalne agencije, je Indija naložila šestmesečno prepoved Facebooku, Twitterju in drugim spletnim mestom družbenih omrežij v dolini Kašmirja v letu 2016.

V Indiji je bilo več blokad Facebook v Indiji, vključno s tridnevno prepovedjo Facebooka in številnimi drugimi družabnimi spletnimi mesti med nemiri v Punjabu, Haryani in Chandigarhu, ki jih je spodbudil aretacija Babe Ram Rahim Sing.

Pakistan

Pakistan je prepovedal Facebook kot odgovor na isto Facebook stran, ki je spodbujala svetovni spletni natečaj za izdelavo risb preroka Mohameda, zaradi česar je Bangladeš preprečil dostop do spletne strani.

Dostop je bil od takrat obnovljen, vendar pakistanska vlada še naprej blokira posamezne Facebook strani, da bi filtrirala verske in politične vsebine, za katere menijo, da so škodljive za njihove državljane.

Vietnam

Vietnamska vlada je maja 2016 za dva tedna uradno blokirala dostop do Facebooka, da bi omejila komunikacijo med skupinami študentov, ki protestirajo. Čeprav ni bilo izdanih nobenih uradnih prepovedi, je opazovalna mreža za zaustavitev interneta Netblocks opazila več primerov, ko Facebook v Vietnamu v času državljanskih in političnih nemirov ni bil dostopen.

Kako lahko zaobidete Facebookove omejitve?

Omejitve dostopa do Facebooka lahko zaobidete na več načinov, od preprostega spreminjanja nastavitev DNS do uporabe brskalnika Tor. Vendar je daleč najučinkovitejša metoda uporaba VPN storitve. Spodaj si lahko ogledate, kako vam lahko te metode pomagajo zaobiti omejitve.

Spreminjanje nastavitev strežnika DNS

Eden bolj preprostih in zato najpogosteje uporabljenih načinov omejevanja dostopa do Facebooka je ISP za filtriranje prometa, ki poteka skozi njegove DNS strežnike. Če spremenite želeni strežnik DNS v Googlov javni DNS, lahko te omejitve zaobidete.

Če želite spremeniti strežnik DNS v računalniku z operacijskim sistemom Windows, pojdite skozi naslednje korake:

 • Pojdite na nadzorno ploščo > Omrežje in internet > Center za omrežje in skupno rabo ter izberite »Spremeni nastavitve adapterja«.
 • Z desno miškino tipko kliknite aktivni adapter in izberite »Lastnosti«.
 • Z desno miškino tipko kliknite vnos »Internet Protocol Version 4 (TCP / IPv4)« in izberite »Properties«.
 • Omogočite možnost »Uporabi naslednje naslove DNS« in vnesite 8.8.8.8 kot izbrani naslov strežnika DNS.

Z malo sreče bo to edino, kar morate storiti, da se izognete vladnim omejitvam.

Mreža Tor

Če menjava strežnika DNS ne zadostuje, da bi zaobšli omejitve ponudnika internetnih storitev pri dostopu do Facebooka, je morda brskalnik Tor vaš ključ za vrnitev na družabne medije.

Brskalnik Tor deluje tako, da vaš promet usmerja po številnih distribuiranih relejih po vsem svetu. Uporaba teh relejev vladam ali ponudnikom internetnih storitev zelo otežuje spremljanje vaših dejavnosti.

Slaba stran brskalnika Tor je, da preusmeritev prometa znatno poveča vaše zamude. To upočasni vašo povezavo in hitrost prenosa. Posledično je lahko uporaba aplikacij za glasovni klepet, kot je Skype, težko. Poleg tega, kot smo videli, nekatere države dovolite, da obiščete Facebook, vendar poskusite to preprečiti tako, da ugasnete internet. Brskalnik Tor vas bo le še upočasnil, kar bo resnično nemogoče iti na Facebook.

VPN-ji

VPN-povezava-internetVPN-ji so daleč najboljša možnost za dostop do Facebooka kjerkoli že ste. VPN ali virtualno zasebno omrežje ustvari šifrirano povezavo med vašim računalnikom in vrsto strežnikov po vsem svetu. To skriva vaše spletne aktivnosti in preprečuje, da bi ponudniki internetnih storitev blokirali vaš dostop do spletnih mest ali vsebine.

Uporaba VPN ima tudi druge prednosti. Šifrirana narava komunikacije vašega računalnika s strežnikom VPN pomaga zaščititi vas pred kibernetsko kriminaliteto, medtem ko vam sposobnost usmerjanja prometa skozi strežnike v različnih državah omogoča premagovanje geo-blokade in gledanje vseh vaših najljubših športnih dogodkov.

Kateri VPN-ji so najboljši za dostop do Facebooka?

Če želite začeti uporabljati VPN za dostop do Facebooka, morate izbrati pravega ponudnika VPN. Potrebujete zaupljivo VPN in ima vse funkcije, ki jih potrebujete za zaščito svojih podatkov pred vlado, ki se zastavlja. Spodaj najdete nekaj naših priporočil.

NordVPN

NordVPN ponuja fantastičen paket za konkurenčno ceno. Znani po hitri in varni storitvi imajo veliko število strežnikov po vsem svetu, ki vam ponujajo številne možnosti za usmerjanje prometa.

Če uporabljate Obfsproxy, da se izognete globinskemu pregledu paketov in upravljate pravilnik “brez beleženja”, vam NordVPN omogoča dostop do vse želene vsebine. Ne bo vam treba skrbeti, da vas kdo nadzira. Če niste popolnoma zadovoljni z njihovo storitvijo ali pa jo želite preizkusiti pred izvedbo storitve, NordVPN ponuja 30-dnevno garancijo vračila denarja.

CyberGhost

Programska oprema CyberGhost z ugledom, da ga je enostavno namestiti in uporabljati, se lahko povežete z njihovimi storitvami s sedmih različnih naprav, kar je idealno za posodabljanje v vašem družbenem omrežju na vsej vaši elektroniki.

Z veliko ponudbo strežnikov in odličnimi hitrostmi povezav vas bo CyberGhost takoj sporočil s Facebookom. Če niste 100% zadovoljni, ponujajo tudi 30-dnevno garancijo vračila denarja.

IPVanish

Če čutite potrebo po hitrosti, je IPVanish storitev VPN za vas. IPVanish velja za eno najhitrejših storitev VPN. Ponujajo odlične hitrosti povezave s širokim naborom globalnih strežnikov.

Storitve IPVanish so zelo ugodne. Spremljajo kakovost svojega sistema in svojim strankam ponujajo 7-dnevno garancijo vračila denarja, če niste popolnoma zadovoljni s svojo povezavo.

Končne misli

Za mnoge ljudi so družbene medijske platforme, kot je Facebook, njihov glavni način, da ostanejo povezani s svojimi prijatelji in družino. Odvzem povezave zaradi države, v kateri ste, je lahko zelo moteče, da ne omenjam nekoliko izolirajoče.

Na žalost številne države po svetu še vedno blokirajo ali filtrirajo dostop do Facebooka iz političnih in verskih razlogov. Svoje državljane in obiskovalce preprosto odrežejo od povezav do družbenih medijev.

Obiti te omejitve ni enostavno, hkrati pa tudi ni nemogoče. S ponovnim konfiguriranjem strežnika DNS v Googlov javni strežnik DNS se lahko izognete najbolj preprostim omejitvam. Vendar pa boste za bolj razširjeno filtriranje morali uporabiti brskalnik Tor ali VPN.

Čeprav je brskalnik Tor odličen način za anonimno brskanje, ima nekaj pomanjkljivosti. Uporaba številnih relejev za preusmeritev prometa povečuje zamude. To pomeni, da boste v svoji povezavi opazili precej upočasnitve. Poleg tega se nekatere države, ki rutinsko omejujejo dostop do internetnih vsebin, na primer Kitajska, vedno bolj trudijo poiskati in blokirati prodajna mesta Tor.

Daleč najboljši način za povezavo s Facebookom v omejeni državi je uporaba storitve VPN. VPN-ji so enostavni za namestitev, enostavni za uporabo in ponujajo številne prednosti, ki presegajo samo dostop do enega spletnega mesta. Če imate nameščen VPN, ste lahko prepričani, da vaše internetne dejavnosti nihče ne spremlja. Šifrirana povezava VPN pomeni, da niti vlade niti kibernetski kriminalci ne bodo imeli dostopa do vaših podatkov.

Če ste ljubitelj športa ali si želite ogledati BBC iPlayer iz tujine, je VPN ravno tisto, kar iščete. Ker se lahko zdi, da je vaš promet iz katere koli države, vas VPN zaobide, da bi preprečil nejasno geo blokiranje. Tako lahko brez kakršnih koli omejitev gledate svojo najljubšo oddajo in posodabljate svoje družbene medije.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map