Dostop do Skype v tujini: Kako obiti bloke! | VPNO pregled

Od ustanovitve leta 2003 je telekomunikacijska programska oprema Skype VoIP (Voice over Internet Protocol) svojim uporabnikom omogočila, da porabijo približno 2 trilijona minut, da bi dosegli ljudi, ki jih zanimajo po vsem svetu. S 300 milijoni mesečnih uporabnikov in več kot milijardo prenosov na Android je Skype postal tako priljubljen, da je celo vstopil v naš jezik. Z „Skyping“ se v angleškem slovarju v Oxfordu uvršča poleg drugih tehnološko navdihnjenih izrazov, kot so „Googling“, „Whatsapping“ in „Facetiming“.


Prenosnik Skype blokiranPoleg tega, da je postal del našega leksikona, je Skype postal tudi ena izmed najbolj omejenih VoIP storitev. V več kot 20 državah je Skype skupaj z drugimi možnostmi VoIP blokiran ali omejen. Na srečo blokiranje Skypea v državi, v kateri živite ali obiščete, ni konec sveta. Obstaja več načinov za premagovanje takšnih blokov, najbolj enostaven pa je prijava na storitev virtualnega zasebnega omrežja (VPN). V tem članku bomo pogledali, katere države blokirajo Skype in podobne storitve. Poleg tega bomo raziskali, zakaj so blokirani in kako lahko ovirate te omejitve. Potem se boste lahko vrnili k klepetu s prijatelji in družino.

Zakaj je v nekaterih državah Skype blokiran?

Obstaja veliko razlogov, zakaj lahko Skype blokira ali omeji v posameznih državah. Vendar se v veliki večini primerov navaja na enega od treh dejavnikov: protekcionizem, vladni nadzor ali regulativne omejitve.

Protekcionizem

Večina blokov storitev in omejitev VoIP-a telekomunikacijska podjetja izvajajo kot obliko protekcionizma. Sposobnost Skypea, da ponuja brezplačne glasovne in video klice po vsem svetu, lahko negativno vpliva na prihodek, ki ga ustvarijo lastne storitve telekomunikacijskega podjetja. Zaradi tega blokirajo uporabo Skype-a in podobnih platform.

To še posebej velja za Južno in Srednjo Ameriko, kjer isto podjetje pogosto upravlja telefon in internet. Skype blokirajo ponudniki telekomunikacij v Belizeju, Braziliji, Mehiki in Venezueli, da bi uporabnike prisilili v komunikacijo po telefonu ali uporabo lastne VoIP storitve telekomunikacijske družbe. Pomanjkanje telekomunikacijske konkurence v teh državah samo še poveča težavo. Na primer, v Belizeju je vladni Belize Telemedia Limited edini ponudnik telekomunikacijskih storitev. Blokirajo uporabo Skypea, da bi zaščitili svoje telefonske prihodke in promocijo lastne VoIP storitve.

Nadzor

V nekaterih državah, zlasti na Kitajskem in v več državah Bližnjega vzhoda, vlada uveljavlja omejitve za Skype in druge VoIP storitve. Trdijo, da neodvisnost platforme in njena politika „brez sledenja telefonu“ predstavljata varnostno tveganje.

Skype je bil decembra 2017 odstranjen iz vseh lokalnih trgovin z aplikacijami na Kitajskem. Pridružujejo se Gmailu, Facebooku, Snapchatu, Twitterju, Lineu in Pinterestu na seznamu programske opreme, ki ni v državni lasti, ki jo je kitajska vlada cenzurirala. Egiptovska vlada ima uradno politiko preprečevanja storitev, ki jih ne morejo spremljati, vključno s Skypeom.

Januarja 2018 je Microsoft napovedal, da bo Skype izvajal funkcijo zasebnega klica, ki bi ponujala šifriranje od konca do konca. Ta objava je povzročila špekulacije, da bi se posamezne države premaknile, da bi blokirale Skype. Podobno kot so postavili omejitve za WhatsApp in Telegram in Calling. Države to upravičujejo z navedbo, da ne bodo mogle več nadzorovati klicev Skype in lokacije klicateljev.

Regulativne omejitve

V nekaterih državah morajo storitve VoIP, kot je Skype, pridobiti licenco za delovanje. Odličen primer tega so Združeni arabski emirati (ZAE), ki zahtevajo, da VoIP storitve licencira njihov regulativni organ za telekomunikacije. Skype trenutno v ZAE ni na voljo, ker niso mogli pridobiti ustrezne licence za delovanje.

Države, v katerih je Skype blokiran ali omejen

Blokirano v celoti

 • Gvajana
 • Venezuela
 • Kuvajt
 • Libija
 • Severna Koreja
 • Oman
 • Katar
 • ZAE

Omejitve storitev

 • Belize – Skype trenutno blokira Belize Telemedia Limited, edini ponudnik telekomunikacijskih storitev v Belizeju, ki ponuja svojo storitev VoIP za klice.
 • Brazilija – največji brazilski ponudnik telekomunikacij, Brazil Telecom, blokira Skype, vendar omogoča VoIP klicanje prek lastne storitve.
 • Karibi – LIME, prevladujoči ponudnik telekomunikacijskih storitev na Karibih, svojim strankam preprečuje uporabo Skypea.
 • Kitajska – Vse VoIP storitve so blokirane, razen storitev, ki jih ponujata China Unicom in China Telecom.
 • Kuba – Skype je na voljo na Kubi, vendar klici stanejo 1,15 dolarja na minuto, izjemno počasne internetne hitrosti pa omejujejo njegovo uporabo.
 • Egipt – egiptovska vlada redno prekinja ali blokira vse VoIP storitve, ki jih ni mogoče neposredno nadzorovati.
 • Iran – Zdi se, da je Skype na voljo, vendar je povezljivost tako slaba, da je storitev v bistvu neuporabna.
 • Indija – Skype, ki kliče v Indiji iz Skypea na mobilne in stacionarne, ni več na voljo. Vendar brezplačni klici Skype na Skype v Indiji še vedno delujejo.
 • Jordan – Vse varnostne storitve VoIP so blokirane iz varnostnih razlogov.
 • Mjanmar – Skype in druge VoIP storitve so na voljo samo ob določenih urah in v določenih regijah.
 • Pakistan – Klici iz Skypea, tudi računalniški v računalnik, so močno zasluženi in stanejo 0,14 USD na minuto.
 • Panama – Naloži 12-odstotni davek na vse VoIP klice.
 • Sirija – Skype dostop je omejen in v internetnih kavarnah ni na voljo.
 • Vietnam – Dostop preko Skypea je omejen. Vendar je v nekaterih internetnih kavarnah na voljo proxy storitev, vzpostavljena za olajšanje klicev Skype.
 • Venezuela – Lokalni ponudniki internetnih storitev blokirajo Skype in druge VoIP storitve na določenih območjih, vendar ponujajo svoje alternative.

Kako zaobidim VoIP bloke?

Če se znajdete v državi ali potujete v državo, ki rutinsko omejuje ali blokira VoIP storitve, kot je Skype, ne paničarite. Te omejitve je mogoče obiti. Spletna mesta proxy, programska oprema Tor in VPN so najboljši načini za premagovanje blokiranja Skype-a. Na klepet se lahko vrnete takoj.

Spletna mesta proxy

Ker je Skype mogoče konfigurirati za izvajanje prek proxyja, je usmerjanje vašega klica Skype prek brezplačnega spletnega mesta proxy eden od načinov za premagovanje blokiranja Skype-a. Ker spletno mesto posredniškega strežnika gostuje v državi, kjer Skype ni omejitev, lokalna vlada ali ponudniki internetnih storitev ne morejo blokirati povezave..

Slaba stran uporabe brezplačnih proxy spletnih mest je, da privabljajo veliko število strank, njihovo omejeno pasovno širino pa požre tisoče ljudi, ki poskušajo dostopati do omejenih storitev. Rezultat je klic nizke kakovosti v najboljših časih. Poleg tega bi lahko VoIP storitve v času največje uporabe postale neuporabne.

Tor programska oprema

Tor programska oprema deluje podobno kot proxy spletna mesta. Uporabljajo brezplačno, po vsem svetu prostovoljno prekrivno mrežo več kot sedem tisoč relejev. To jim omogoča, da prikrijejo lokacijo in državo svojega uporabnika. Tako kot pri spletnem mestu proxy, tudi Tor svojim uporabnikom omogoča povezavo s Skypeom, tako da zaobide IP naslove, ki jih je blokirala vlada ali lokalni ponudnik internetnih storitev, tako da se zdi, da so v drugi državi..

Kot pri spletnih mestih proxy, je glavna težava s programsko opremo Tor prav latenca. Da bi prikril lokacijo svojega uporabnika in se izognil nadzoru, Tor preusmeri svoj promet po več vozliščih. Posledica tega je opazen zamik, ki lahko med govornim ali video klicem zelo moti. Prav tako niso vse storitve VOIP združljive s podjetjem Tor, saj Tor prihaja v obliki spletnega brskalnika. Mnoge storitve in aplikacije VOIP se ne povežejo z internetom prek brskalnika in zato ne uporabljajo prekrivnega omrežja Tor.

VPN

VPN-povezava-internetProgramska oprema VPN je najboljši način za izogibanje omejitvam VoIP-a, saj omogoča povezavo z blokiranimi storitvami in spletnimi mesti brez hudih omejitev pasovne širine ali težav z zakasnitvijo, povezanih s spletnimi mesti Tor ali proxy.

VPN omogoča povezovanje z internetom prek proxy strežnika, kar vam daje tuji IP naslov in zaobide omejitve za VoIP storitve. Glavna razlika pri običajnih proxy storitvah je, da VPN tudi močno šifrira vašo povezavo, da prepreči nadaljnji nadzor. Ker večina storitev VPN ponuja plačljivo naročnino, so sposobne zagotoviti veliko boljšo hitrost in zanesljivost kot brezplačne VPN ali proxy storitve.

Poleg višje hitrosti, varnosti in zanesljivosti, vrhunske VPN storitve pogosto ponujajo kakovostno podporo strankam. Običajno vam je na voljo osebje za tehnično podporo, ki vam pomaga pri povezovanju z omejenimi storitvami prek programske opreme VPN. To pomeni, da imate možnost poklicati ekipo za tehnično podporo, če imate težave pri delovanju Skypea.

Številne storitve VPN ponujajo tudi storitev »Namenski IP«, ki vam omogoča, da imate svoj osebni IP v nasprotju s skupnim. Prednosti, ki jih ima namenjen IP, vključujejo dostop do storitev pretakanja videov, kot so Netflix, računi za spletno bančništvo in spletna mesta za spletne igre, ki rutinsko blokirajo skupne naslove IP. Če bo vaš namenski IP sčasoma odkrit in blokiran, vam bo storitev VPN hitro lahko ponudila novega.

Končne misli

Od vseh možnih možnosti za premagovanje omejitev VoIP in dostopnih storitev, kot je Skype, VPN-ji predstavljajo najboljšo kombinacijo hitrosti, uporabnosti, zanesljivosti in varnosti. Če torej potujete v državo z omejitvijo VoIP ali ste domačin, ki želi samo klepetati po Skypeu, vam lahko naročanje na storitev VPN omogoči, da svoje izkušnje delite brez omejitev. Da bi lažje izbrali storitve VPN, ki so za vas, smo sestavili seznam najboljših ponudnikov VPN..

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me