Pristup WhatsApp-u u inozemstvu: Kako zaobići ograničenja

Popularna usluga za razmjenu poruka WhatsApp omogućava korisnicima međusobnu razmjenu tekstualnih poruka, videopoziva i datoteka. U vremenu kada su kršenja podataka česta, WhatsApp se svidi mnogim ljudima. Nažalost, WhatsApp je zabranjen u Kini i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a ograničen je u više drugih zemalja. Međutim, korisnicima WhatsAppa moguće je pristupiti usluzi u tim zemljama. Ovdje je pregled WhatsApp ograničenja u inozemstvu i kako ih zaobići.


Koje zemlje ograničavaju WhatsApp i zašto?

Kina je posljednjih godina uvelike zabranila WhatsApp. U srpnju 2017. kineska vlada počela je blokirati mnoge funkcije WhatsApp-a. Oni uključuju dijeljenje datoteka, video i glasovne chatove. Kina je blok podigla nekoliko tjedana kasnije. No, u rujnu 2017. vlada je blokirala sve značajke aplikacije. Zabrana trenutno ostaje na snazi, usprkos zabrinutosti da poremeti kineske tvrtke.

Iako je kineska zabrana WhatsApp-a dobro poznata, i druge zemlje ograničavaju tu aplikaciju. Katar i Ujedinjeni Arapski Emirati zabranjuju WhatsApp, kao i Snapchat i FaceTime. Saudijska Arabija je u prošlosti ograničila neke značajke WhatsAppa, posebno glasovne pozive, ali ukinula je zabranu 2016. Druge zemlje koje privremeno isključuju WhatsApp uključuju Brazil, Ugandu, Zimbabve, Egipat i Maroko.

Zašto zabranjuju WhatsApp?

Whatsapp logotipVrijedno je istražiti zašto su neke zemlje privremeno zabranile ili zatvorile WhatsApp. Građani Brazila imali su više internetske slobode. Zemlja je čak usvojila internetski ustav koji podržava neutralnost mreže 2014. No, u 2015. i 2016. vlada je dva puta blokirala WhatsApp. To je bilo zbog toga što je vlada imala spor s vlasnikom Facebooka WhatsApp-a oko predaje podataka za istraživanje cyber-kriminala. Brazilska vlada otada je donijela više zakona koji se bore protiv kibernetičke kriminalnosti. Ali ovi zakoni također ograničavaju slobodu interneta mnogih Brazilaca.

Turska je u studenom 2016. blokirala WhatsApp nakon uhićenja članova kurdske Narodne stranke za demokraciju (PDP). Turska vlada sve se više pribjegava internetskoj cenzuri. To se ponajviše radi sprečavanja medijskog praćenja određenih političkih događaja. Tvrde da su ove akcije za sprečavanje građanskih nemira. Međutim, oni uvelike ograničavaju slobodu turskih državljana na Internetu.

Saudijska Arabija zabranila je glasovne pozive za WhatsApp, Skype i druge VoIP (Voice over Internet Protocol) usluge prije 2017. To je otežalo komunikaciju saudijskih stanovnika s vanjskim svijetom. Cilj je bio ograničiti protok stranih ideja i informacija u zemlju. Kraljevina je ukinula tu zabranu 2017. godine za promicanje poslovnog i gospodarskog rasta. Kina dijeli i ideju da usluge poput WhatsAppa i Skypea trebaju biti ograničene na obranu od negativnih utjecaja.

Ograničenja WhatsAppa i Velikog Kineskog vatrozida

Kineska zabrana WhatsAppa povezana je s pokušajima zemlje da cenzuriraju slobodnu i otvorenu komunikaciju. Kineski program cenzure u internetu, poznat kao Kineski veliki vatrozid, jedan je od naj restriktivnijih na svijetu. Vlada je dizajnirala Vatrozid za blokiranje informacija koje prijete njegovim komunističkim načelima. On također funkcionira za ograničavanje širenja stranih i zapadnih ideja unutar zemlje.

Kineska vlada WhatsApp posebno brine jer ima napredne značajke šifriranja. Tehnologija enkripcije sprječava treće strane da vide razgovore i poruke poslane preko WhatsAppa. Kao rezultat, vlada se boji da će kineski građani razmjenjivati ​​antikomunističke sadržaje putem WhatsAppa. Zbog toga je aplikacija ograničena zajedno s mnogim drugim web-lokacijama.

Kina ima i druge usluge razmjene poruka poput WeChat-a, koji je sličan WhatsApp-u, ali bez značajki šifriranja. Ne iznenađuje da vlasti poput WeChat-a često prate državu. Uz to, WeChat na zahtjev daje informacije kineskoj vladi. Ova praksa pokazuje da vlada duboko sumnja u privatnu komunikaciju. Kao rezultat toga, Kina snažno cenzurira svoje građane.

Kako se zaobići ta ograničenja

Važno je razumjeti kako vlade ograničavaju WhatsApp da bi zaobišle ​​ta ograničenja. Kad vlada odluči blokirati WhatsApp, obavijestit će sve davatelje internetskih usluga (ISP) u zemlji. Davatelji internetskih usluga zahtijevaju da blokiraju veze svojih korisnika s aplikacijom tako da im više ne mogu pristupiti. Budući da se svi davatelji internetskih usluga moraju podudarati, aplikacija je blokirana na svakoj internetskoj vezi u državi.

Unatoč ovim zabranama na WhatsApp-u, usluzi možete pristupiti putem virtualne privatne mreže (VPN). VPNs možete koristiti i za pristup zabranjenom web sadržaju. VPN kriptira vaše podatke i prenosi ih putem proxy poslužitelja, koji vam dodjeljuje drugu IP adresu. To skriva vašu stvarnu IP adresu i lokaciju i šalje vaše podatke u drugu zemlju. Na taj način netko u Kini može zaobići WhatsApp blok.

Prikladne VPN opcije za deblokiranje WhatsApp-a

Za pristup WhatsApp-u u zemljama koje ograničavaju njegovu upotrebu, prvo se morate povezati s VPN uslugom. Tada možete zaobići ograničenja i upotrijebiti sve značajke aplikacije. U isto vrijeme, nisu svi VPN-ovi pouzdani. Morate pronaći VPN uslugu s naprednim sigurnosnim značajkama, velikom mrežom poslužitelja i velikim brzinama veze. Evo nekoliko VPN opcija koje su pogodne za deblokiranje WhatsApp-a.

Pristupite WhatsApp-u s ExpressVPN-om

ExpressVPN je ocijenjen kao najbolja ukupna VPN usluga ovog trenutka u pogledu brzine, pouzdanosti i sigurnosti. Omogućuje vam povezivanje s mrežom od preko 3000 poslužitelja u više od 90 zemalja. To znači da možete zaobići WhatsApp blokove u mnogim zemljama, uključujući Kinu. U stvari, ExpressVPN je jedan od najboljih VPN-a koji možete koristiti kada posjetite Kinu.

Na ExpressVPN-u postoje mnoge različite sigurnosne značajke koje će vam ostati sigurne dok koristite WhatsApp. Značajke uključuju 256-bitnu enkripciju za zaštitu podataka, zaštitu od propuštanja DNS-a i prekidač za zaustavljanje kako bi se spriječilo prijenos podataka preko nezaštićene veze. Dodatne značajke uključuju alat za provjeru IP-a i pravila o nepostojanju dnevnika kako biste dodatno zaštitili vaše privatne podatke.

Ova je usluga značajna i po velikoj brzini, koja vam omogućuje da bez odgađanja šaljete tekst, poruke i glasovne pozive putem WhatsAppa. Također je prilično jednostavna za navigaciju i instaliranje, što ga čini dobrim izborom za VPN novake kao i iskusnije korisnike.

Pristupite WhatsApp-u pomoću CyberGhosta

CyberGhost jedna je od najjednostavnijih dostupnih VPN opcija, što je čini idealnom za nove VPN korisnike. Ne morate biti visokotehnološki ili imati prethodno iskustvo s VPN-ovima da biste otkrili CyberGhost.

Postupak za deblokiranje WhatsAppa jednostavan je. Sve što trebate učiniti je otvoriti CyberGhost softver i odabrati opciju Otključaj osnovne web stranice. Odatle možete deblokirati WhatsApp samo jednim klikom. Program će također automatski konfigurirati sva podešavanja za vas.

Pored jednostavne upotrebe, CyberGhost ima i mnoge druge važne značajke. Njegova mreža sastoji se od tisuća poslužitelja u 60+ različitih zemalja. Kao i ExpressVPN, on nudi 256-bitnu enkripciju, nema politiku zapisivanja i može se pohvaliti velikim brzinama. To olakšava sigurno korištenje svih značajki WhatsApp-a.

Korištenje VPN-ova u Kini

Bez obzira koju opciju odabrali, ako putujete u Kinu, postoje dodatna razmatranja. Ako planirate koristiti VPN u Kini, ne zaboravite odabrati pažljivo svog pružatelja usluga i preuzeti VPN prije nego što krenete iz kuće. To je zato što Kina zabranjuje i VPN usluge. Slijedom ovih koraka trebali biste imati problema s primjenom WhatsAppa u Kini.

Završne misli

Mnoge zemlje ograničavaju usluge poput WhatsAppa iz različitih razloga. Neke se nacije poput Kine brinu zbog toga što će ljudi poslati antivladine poruke. Ili se oni bave držanjem neželjenih utjecaja podalje od svojih građana. Privremene zabrane WhatsAppa često se događaju tijekom razdoblja građanskih nemira ili antivladinih prosvjeda. Zemlje često pribjegavaju cenzuri kako bi smanjili nemire ili nerede. U svakom slučaju, spremnost vlade da ograniči slobodu svojih građana vrlo je kontroverzna praksa.

Dobra vijest je da unatoč ograničenjima vlasti, građani i posjetitelji još uvijek mogu pristupiti WhatsApp-u. Ako kupite VPN od uglednog davatelja usluga, imate sve što trebate za korištenje WhatsAppa u inozemstvu. Sve dok postavljate VPN prije nego što napustite dom, moguće je zaobići WhatsApp ograničenja u bilo kojoj zemlji.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map