Pristup Skypeu u inozemstvu: Kako zaobići blokove! | VPNOverview

Od svog osnutka 2003. godine, Skypeov VoIP (Voice Over Internet Protocol) telekomunikacijski softver omogućio je svojim korisnicima da provode procijenjena 2 trilijuna minuta, kontaktirajući s ljudima do kojih je stalo diljem svijeta. S 300 milijuna mjesečnih korisnika i više od milijardu preuzimanja na Androidu, Skype je postao toliko popularan da je čak ušao u naš jezik. S time da „Skyping“ zauzima mjesto u Oxfordskom rječniku engleskog jezika zajedno s drugim tehnološki nadahnutim izrazima kao što su „Googling“, „Whatsapping“ i „Facetiming“.


Skype blokiran prijenosnikOsim što je postao dio našeg leksikona, Skype je postao i jedna od najčešće ograničenih VoIP usluga. U više od 20 zemalja Skype je zajedno s drugim VoIP alternativama blokiran ili ograničen. Srećom, blokiranje Skypea u zemlji u kojoj živite ili posjetite nije kraj svijeta. Postoji nekoliko načina za prevladavanje takvih blokova, od kojih je najjednostavniji prijava na uslugu virtualne privatne mreže (VPN). U ovom ćemo članku pogledati koje zemlje blokiraju Skype i slične usluge. Nadalje, istražit ćemo zašto su blokirane i kako možete zaobići ta ograničenja. Nakon toga moći ćete se vratiti na razgovor s prijateljima i obitelji.

Zašto je blokiran Skype u određenim zemljama?

Mnogo je razloga zbog kojih se Skype može blokirati ili ograničiti u pojedinim zemljama. Međutim, u velikoj se većini slučajeva svodi na jedan od tri faktora: protekcionizam, nadzor države ili regulatorna ograničenja.

Protekcionizam

Većina blokova i ograničenja VoIP-a provode telekomunikacijske tvrtke kao oblik protekcionizma. Sposobnost Skypea da nudi besplatne glasovne i video pozive širom svijeta potencijalno negativno utječe na prihode ostvarene vlastitim uslugama telekom kompanije. Iz tog razloga blokiraju upotrebu Skype-a i sličnih platformi.

To se posebno odnosi na Južnu i Srednju Ameriku, gdje ista tvrtka često obrađuje telefon i pristup internetu. Skype blokiraju pružatelji telekomunikacijskih usluga u Belizeu, Brazilu, Meksiku i Venezueli kako bi prisilili korisnike da komuniciraju telefonom ili koriste vlastitu VoIP uslugu telekomunikacijske kompanije. Nedostatak telekomunikacijske konkurencije u tim zemljama samo povećava problem. Primjerice, u Belizeu je vladina Belize Telemedia Limited jedini pružatelj usluga telekomunikacija. Blokiraju upotrebu Skypea radi zaštite svojih telefonskih prihoda i promocije vlastite VoIP usluge.

prismotra

U nekim zemljama, osobito u Kini i nizu država Bliskog Istoka, vlada provodi ograničenja na Skype i druge VoIP usluge. Tvrde da neovisnost platforme i njena politika “bez praćenja telefona” predstavlja sigurnosni rizik.

Skype je uklonjen iz svih lokalnih trgovina aplikacija u Kini u prosincu 2017. Oni se pridružuju Gmailu, Facebooku, Snapchatu, Twitteru, Lineu i Pinterestu na popisu softvera koji nije u državnom vlasništvu koji je cenzurirala kineska vlada. Egipatska vlada ima službenu politiku blokiranja usluga koje ne mogu pratiti, uključujući Skype.

U siječnju 2018. Microsoft je objavio da će Skype provoditi funkciju “Private Call” koja će nuditi šifriranje od početka do kraja. Ova najava dovela je do nagađanja da će pojedine zemlje preći na blokiranje Skypea. Na sličan način kao što su postavili ograničenja na WhatsApp, Telegram i Calling. Zemlje to opravdavaju riječima da više neće moći nadzirati Skype pozive i pozive lokacija.

Regulatorna ograničenja

U nekim zemljama VoIP usluge kao što je Skype moraju dobiti dozvolu za rad. Odličan primjer za to su Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), za koje je potrebno da VoIP usluge licenciraju njihove regulatorne službe za telekomunikacije. Skype trenutno nije dostupan u UAE-u jer nisu mogli dobiti ispravnu dozvolu za rad.

Zemlje u kojima je Skype blokiran ili ograničen

Blokirano u cijelosti

 • Gvajana
 • Venecuela
 • Kuvajt
 • Libija
 • Sjeverna Koreja
 • Oman
 • Katar
 • UAE

Ograničenja usluge

 • Belize – Skype trenutno blokira Belize Telemedia Limited, jedini pružatelj telekomunikacijskih usluga u Belizeu, koji nude vlastitu VoIP uslugu poziva.
 • Brazil – Najveći brazilski dobavljač telekomunikacija, Brazil Telecom, blokira Skype, ali dopušta VoIP pozive putem vlastite usluge.
 • Karibi – LIME, vodeći pružatelj telekomunikacijskih usluga na Karibima, blokira svoje korisnike da koriste Skype.
 • Kina – Sve VoIP usluge su blokirane, osim onih koje pružaju China Unicom i China Telecom.
 • Kuba – Skype je dostupan na Kubi, ali pozivi koštaju 1,15 USD po minuti, a izuzetno male internetske brzine ograničavaju njegovo korištenje.
 • Egipat – Egipatska vlada redovno prekida ili blokira sve VoIP usluge koje nije moguće izravno nadzirati.
 • Iran – Čini se da je Skype dostupan, ali povezivanje je toliko loše da je usluga u osnovi neupotrebljiva.
 • Indija – Skype pozive u Indiji iz Skypea na mobitele i fiksne mreže više nisu dostupni. Međutim, besplatni pozivi putem Skypea na Skype unutar Indije i dalje rade.
 • Jordan – Sve VoIP usluge blokirane su iz sigurnosnih razloga.
 • Mjanmar – Skype i ostale VoIP usluge dostupne su samo u određeno vrijeme i u određenim regijama.
 • Pakistan – Skype pozivi, čak i od računala do računala, jako se unovčavaju, a koštaju 0,14 USD po minuti.
 • Panama – Uvodi porez od 12% na sve VoIP pozive.
 • Sirija – Skype pristup je ograničen i nije dostupan u internetskim kafićima.
 • Vijetnam – Skype pristup je ograničen. Međutim, proxy usluga postavljena radi olakšavanja Skype poziva dostupna je u nekim internetskim kafićima.
 • Venecuela – Lokalni davatelji internetskih usluga blokiraju Skype i druge VoIP usluge u određenim područjima, ali nude svoje alternative.

Kako zaobići VoIP blokove?

Ako naiđete na mjesto ili putujete u zemlju koja rutinski ograničava ili blokira VoIP usluge poput Skypea, nemojte paničariti. Postoje načini za zaobići ta ograničenja. Web lokacije proxyja, Torov softver i VPN-ovi su neki od najboljih načina za prevladavanje blokiranja Skype-a. Kratko se možete vratiti na chat.

Web lokacije proxyja

Budući da Skype može biti konfiguriran za pokretanje putem proxyja, usmjeravanje vašeg Skype poziva putem besplatnog proxy web-mjesta jedan je od načina prevladavanja blokiranja Skype-a. Budući da se web mjesto proxyja nalazi u zemlji bez ograničenja na Skypeu, lokalna vlada ili davatelji internetskih usluga ne mogu blokirati vezu..

Nedostatak korištenja besplatnih proxy web stranica je što privlače veliki broj kupaca, a njihovu ograničenu propusnost pojedu tisuće ljudi koji pokušavaju pristupiti ograničenim uslugama. To rezultira niskom kvalitetom poziva u najboljim vremenima. Štoviše, VoIP usluge bi mogle postati neupotrebljive u vrijeme najvećeg korištenja.

Tor Softver

Torov softver funkcionira slično kao proxy web stranice. Koriste besplatnu, širom svijeta, dobrovoljnu mrežu preklapanja s više od sedam tisuća releja. To im omogućuje da sakriju lokaciju svog korisnika i zemlju podrijetla. Kao i s proxy web-lokacijom, Tor omogućuje svojim korisnicima da se povežu na Skype zaobilazeći IP adrese koje je blokirala vlada ili lokalni ISP, tako što se pojavljuju u drugoj zemlji..

Kao i kod proxy web stranica, glavni problem s Tor softverom je kašnjenje. Kako bi prikrio lokaciju svog korisnika i izbjegao nadzor, Tor preusmjerava promet na više čvorova. To rezultira primjećenom količinom kašnjenja koja može biti jako ometajuća tijekom glasovnog ili video poziva. Također, nisu sve VOIP usluge kompatibilne s Torom, jer Tor dolazi u obliku web preglednika. Mnoge VOIP usluge i aplikacije ne povezuju se s internetom putem preglednika, pa stoga ne koriste Tor overlay mrežu.

VPN

VPN-veza-internetVPN softver je zasigurno najbolji način zaobilaženja VoIP ograničenja, omogućava vam povezivanje s blokiranim servisima i web lokacijama bez ozbiljnih ograničenja propusnosti ili problema s kašnjenjem povezanih s Tor ili proxy web stranicama.

VPN vam omogućuje povezivanje s Internetom putem proxy poslužitelja, dajući vam stranu IP adresu i zaobilazeći ograničenja za VoIP usluge. Glavna razlika kod redovnih proxy usluga je ta što VPN također jako šifrira vašu vezu kako bi spriječio daljnji nadzor. Budući da većina VPN usluga nudi plaćenu pretplatu, oni su u mogućnosti pružiti daleko bolju brzinu i pouzdanost od besplatnih VPN ili proxy usluga.

Uz veću brzinu, sigurnost i pouzdanost, premium VPN usluge često nude i kvalitetnu korisničku podršku. Obično je na raspolaganju osoblje za tehničku podršku kako bi vam pomoglo u povezivanju s ograničenim uslugama putem VPN softvera. To znači da imate mogućnost nazvati njihov tim za tehničku podršku ako imate problema sa Skypeom na posao.

Mnogo VPN usluga nudi i “Namjenski IP” uslugu, omogućujući vam vlastiti personalizirani IP, za razliku od zajedničkog. Prednosti integriranog IP-a uključuju mogućnost pristupa video streaming uslugama poput Netflixa, bankovnih računa na mreži i web-lokacijama za online igranje koje redovito blokiraju zajedničke IP adrese. Ako se vaš namjenski IP na kraju otkrije i blokira, vaša VPN usluga brzo će vam moći ponuditi novi.

Završne misli

Od svih mogućih opcija za prevladavanje VoIP ograničenja i pristupnih usluga poput Skypea, VPN-ovi predstavljaju najbolji spoj brzine, korisnosti, pouzdanosti i sigurnosti. Ako putujete u zemlju s VoIP ograničenjem ili ste lokalni koji želite samo razgovarati na Skypeu, pretplata na VPN uslugu omogućit će vam da bez ograničenja nastavite dijeliti svoja iskustva. Da bismo vam pomogli u odabiru VPN usluga koje odgovaraju vama, sastavili smo popis najboljih VPN usluga tamo.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map