Ograničenja na Facebooku u inozemstvu: kako ga zaobići | VPNOverview

Facebook je jedna od najpopularnijih i sveprisutnijih platformi za društvene medije u modernoj povijesti. Web stranica ima preko 1,23 milijarde korisnika širom svijeta, a prosječno 486 183 korisnika pristupa Facebooku svake minute.


Unatoč svojoj prevelikoj popularnosti, još uvijek postoje zemlje koje su značajno ograničile ili potpuno zabranile upotrebu Facebooka. U ekstremnim slučajevima, totalitarne vlade, poput onih koje se nalaze u Sjevernoj Koreji ili Iranu, uključile su Facebook u zabrane zabrane na web stranicama društvenih medija iz političkih razloga..

Začudo, neke liberalnije zemlje i vlade također ograničavaju ili filtriraju promet na Facebooku. Iako na Kubi ili u Kini možete očekivati ​​takva ograničenja, vlade zemalja poput Bangladeša, Indije i Vijetnama zabranile su Facebook u jednom ili drugom trenutku..

Neprofitna organizacija Reporteri bez granica čak je zemlje kao što su Velika Britanija, SAD i Njemačka uključila na njihov popis “Neprijatelji interneta”. To je nakon što su uveli zakonodavstvo koje im omogućuje filtriranje internetskih i društvenih medija u svrhu “nacionalne sigurnosti”.

Dakle, ako ustanovite da vam je pristup Facebooku blokiran ili ste zabrinuti da li se vaš sadržaj filtrira ili nadzire, kako zaobići ta ograničenja?

U ovom ćemo članku pogledati kako i zašto je Facebook ograničen, koje zemlje ga ograničavaju i kako možete koristiti tehnologiju poput virtualnih privatnih mreža (VPN-ova) i proxy web-mjesta da biste prevladali ta ograničenja.

Zašto zemlje ograničavaju Facebook?

Facebook BlockKao i na mnogim web stranicama društvenih medija, Facebook je često zabranjen jer služi kao forum za socijalna, vjerska ili politička razmišljanja kojima određene vlade ne žele da njihovi građani imaju pristup. Ograničavanje pristupa Facebooku općenito je, iako ne uvijek, dio značajnijeg napora da se ograniči pristup internetu.

U slučajevima zemalja poput Irana i Pakistana, zabrane na Facebooku mogu biti religiozno motivirane. Odličan primjer za to je kada je pakistanska vlada 2010. godine blokirala pristup Facebooku kao odgovor na globalni internetski natječaj za dostavljanje crteža proroka Muhameda koji se nalazi na Facebook stranici. Prema određenim islamskim zakonima, bilo kakvo prikazivanje proroka Muhameda strogo je zabranjeno.

U zemljama kao što su Turska i Kina, postavljaju se ograničenja društvenih medija kako bi se spriječilo njihovim građanima pristup političkim idejama koje se smatraju opasnim za državu. Dokaz za to može se vidjeti u sve većem ograničenju Turske na slobodu govora, vijesti i društvene medije nakon neuspjelog puča 2016. godine..

Kako je Facebook zabranjen ili ograničen?

Općenito, Facebookova ograničenja javljaju se u zemljama u kojima vlada ima veliku mjeru nadzora nad tvrtkama koje djeluju kao davatelji internetskih usluga (ISP). Nakon što se donese zakonodavstvo koje vladi omogućava da na crne liste vrši određena web mjesta, ti davatelji internetskih usluga obično se zahtevaju da onemoguće svojim kupcima pristup zabranjenom sadržaju.

Vlade zemalja poput Turske i UEA vrše strogu kontrolu nad svojim davateljima internetskih usluga. Zahtijevaju da se registriraju u vladi. Ovim tvrtkama je potrebno „certifikat o aktivnosti“ za obavljanje posla. Kao dio ove registracije moraju se pridržavati vladinih cenzurnih aktivnosti ili se suočiti s oštrim kaznama.

Postoji više načina na koje internetski pružatelj usluga može blokirati promet na određenoj web stranici. Jedna od najčešćih metoda je blokiranje domena na razini DNS-a. Pojedine vlade, poput onih u Turskoj i Iranu, koriste sofisticiraniju tehnologiju poput filtriranja paketa kako bi aktivno spriječile korisnike da pristupaju zabranjenom sadržaju.

Koje zemlje ograničavaju Facebook?

Sve zemlje navedene u nastavku imaju ograničen pristup Facebooku u jednom ili drugom trenutku. U ograničenijim državama, poput Sjeverne Koreje i Irana, pristup Facebooku je potpuno zabranjen. U drugima, poput Turske i Kube, stranica društvenih medija nije službeno na crnoj listi, iako nacionalni davatelji internetskih usluga koriste prigušivanje veze da bi im bilo vrlo teško pristupiti.

Sjeverna Koreja

Ne iznenađujuće za jednu od najtajnijih i ograničenijih zemalja na svijetu, većina Sjevernih Korejaca nema pristup internetu. Umjesto toga, totalitarna država djeluje jako ograničen intranet, poznat kao Kwangmyong. Stranim posjetiteljima dostupna je 3G mreža. Međutim, njegovi korisnici se strogo nadziru i ograničava im pristup velikoj većini web stranica, uključujući Facebook.

Iran

Iran je u početku zabranio Facebook nakon spornih izbora 2009. kao odgovor na bojazni da su i oporbeni pokreti i radikalne grupe koristili platformu za planiranje događaja i razmjenu poruka. Kao i Sjevernoj Koreji, pristup društvenim medijima u Iranu je jako ograničen. Iranska vlada na crnom je popisu na velikom broju web stranica.

Kina

Vladina inicijativa za cenzuru i nadzor, koja je kolokvijalno poznata kao “Kineski veliki vatrozid”, blokirala je pristup Facebooku od 2009. godine. Ovo početno ograničenje uspostavljeno je nakon nemira u Ürümqi 2009. godine. Vlada je predložila da aktivisti Xinjianga koriste Facebook za komuniciranje i planiranje nereda.

U nastojanju da ugodite potencijalnim stranim ulagačima, pristup Facebooku dostupan je ako se nalazite u zoni slobodne trgovine od 17 kvadratnih kilometara u Šangaju.

Kuba

Prema kubanskom zakonu, samo političari, novinari i odabrani studenti medicine smiju pristupiti internetu od svojih domova. Svi koji se žele povezati prisiljeni su koristiti licencirane internetske kafiće. Tražiti od 6 do 10 USD za sat pristupa internetu možda se ne čini previše u nekim dijelovima svijeta. Međutim, to je u zemlji u kojoj je prosječna plaća mjesečno oko 20 dolara. Zbog toga je pristup internetu vrlo skupo.

Uz to, izviješteno je da vladini davatelji internetskih usluga rutinski koriste brzinsko isključivanje veza kako bi ograničili pristup web stranicama društvenih medija, pri čemu se stranice trebaju nekoliko minuta za učitavanje.

Bangladeš

Godine 2010. Vlada Bangladeša blokirala je pristup Facebooku. Ovo nakon satiričnih crtanih filmova o vladinim dužnosnicima i proroku Muhamedu bilo je objavljeno na Facebook stranici. Zabrana je nakon toga ukinuta, ali vlada pod vodstvom Awami lige i dalje nadgleda pristup društvenim mrežama. Ciljaju korisnike koji objavljuju “ružni ili bogohulni sadržaj”.

Egipat

Egipat je u početku blokirao pristup raznim web stranicama društvenih medija tijekom pokušaja svrgavanja egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka. Od tada nema službenih crnih popisa. Međutim, vlada redovito koristi isključivanje veza kako bi ograničila pristup društvenim medijima. Nadalje, oni prate korištenje Interneta i komunikaciju onih u Egiptu iz razloga “nacionalne sigurnosti”.

Tadžikistan

Od novembra 2012. Tadžikistan je blokirao pristup Facebooku. Ovo ograničenje uspostavljeno je kao odgovor na negativne komentare koji su na internetu objavljeni o predsjedniku Emomalii Rahmon i drugim vladinim dužnosnicima.

Indija

Kao odgovor na tvrdnje da se u društvenim medijima koriste antinacionalni i antisocijalni elementi podržani od strane pakistanske vojske i pakistanskih obavještajnih agencija, Indija je uvela šestomjesečnu zabranu Facebook-u, Twitteru i drugim web-lokacijama društvenih mreža u dolini Kašmira u 2016. godini.

U Indiji je bilo blokirano nekoliko drugih slučajeva Facebooka, uključujući trodnevnu zabranu upotrebe Facebooka i niz drugih društvenih web stranica, tijekom nereda u Punjabu, Haryani i Chandigarhu potaknuti uhićenjem Babe Ram Rahim Singa.

Pakistan

Pakistan je zabranio Facebook kao odgovor na istu Facebook stranicu koja je promovirala globalno internetsko natjecanje za izradu crteža proroka Muhammeda, zbog čega je Bangladeš blokirao pristup web mjestu.

Pristup je od tada vraćen, ali pakistanska vlada nastavlja blokirati pojedinačne Facebook stranice kako bi filtrirala vjerske i političke sadržaje za koje smatra da su štetni za njihove građane.

Vijetnam

U svibnju 2016. vijetnamska vlada službeno je blokirala pristup Facebooku na dva tjedna kako bi ograničila komunikaciju između skupina učenika koji su prosvjedovali. Iako više nisu objavljene službene zabrane, internetska opservatorija za gašenje interneta Netblocks zabilježila je nekoliko slučajeva u kojima Facebook nije bio dostupan u Vijetnamu za vrijeme građanskih i političkih nemira..

Kako možete zaobići Facebook ograničenja?

Postoji nekoliko načina na koje možete zaobići ograničenja pristupa Facebooku, od jednostavne promjene postavki DNS-a do upotrebe Tor preglednika. Međutim, daleko najučinkovitija metoda je korištenje VPN usluge. Ispod možete saznati kako vam ove metode mogu pomoći zaobići ograničenja.

Promjena postavki vašeg DNS poslužitelja

Jedna od najjednostavnijih, i zbog toga najčešće korištene metode ograničavanja pristupa Facebooku je internetski pružatelj usluga koji filtrira promet koji prolazi kroz njegove DNS poslužitelje. Promjenom željenog DNS poslužitelja u Google Public DNS možete zaobići ta ograničenja.

Da biste promijenili svoj DNS poslužitelj na Windows računalu, prođite kroz sljedeće korake:

 • Dođite do upravljačke ploče > Mreža i Internet > Centar za mrežu i dijeljenje i odaberite “Promijeni postavke adaptera”.
 • Desnom tipkom miša kliknite vaš aktivni adapter za vezu i odaberite “Svojstva”.
 • Desnom tipkom miša kliknite unos “Internet Protocol Version 4 (TCP / IPv4)” i odaberite “Properties”.
 • Omogućite opciju “Koristi sljedeće DNS adrese” i unesite 8.8.8.8 kao odabranu adresu DNS poslužitelja.

Uz malo sreće ovo će biti jedino što trebate učiniti kako biste zaobišli ograničenja svoje vlade.

Mreža Tor

Ako promjena vašeg DNS poslužitelja nije dovoljna da bi se zaobišli ograničenja internetskih usluga za pristup Facebooku, onda bi Tor preglednik mogao biti vaš ključ za povratak na društvene medije.

Preglednik Tor djeluje usmjeravanjem prometa kroz brojne distribuirane releje širom svijeta. Korištenje ovih releja otežava vladama ili davateljima internetskih usluga da prate vaše aktivnosti.

Nedostatak preglednika Tor je da preusmjeravanje prometa značajno povećava vaše kašnjenje. To usporava vašu vezu i brzinu preuzimanja. Stoga bi bilo teško koristiti aplikacije za glasovni chat, poput Skypea. Štoviše, kao što smo vidjeli, neke zemlje vam dopuštaju da odete na Facebook, ali pokušajte to onemogućiti tako što ćete ugasiti internet. Preglednik Tor samo će vas usporiti dalje, čineći doista nemogućim ići na Facebook.

VPN

VPN-veza-internetVPN-ovi su daleko najbolja opcija za pristup Facebooku gdje god se nalazili. VPN ili virtualna privatna mreža stvara šifriranu vezu između vašeg računala i niza poslužitelja širom svijeta. To skriva vaše mrežne aktivnosti i sprječava davatelje internetskih usluga blokiraju vaš pristup web stranicama ili sadržaju.

Korištenje VPN-a ima i druge prednosti. Šifrirana priroda komunikacije vašeg računala s VPN poslužiteljem pomaže vam da vas zaštiti od cyber kriminala, dok vam sposobnost usmjeravanja prometa putem poslužitelja u različitim zemljama omogućuje prevladavanje geoblokiranja i gledanje svih vaših omiljenih sportskih događaja.

Koji su VPN-ovi najbolji za pristup Facebooku?

Ako želite započeti s korištenjem VPN-a za pristup Facebooku, morate osigurati da odaberete pravog VPN-davatelja. Trebate VPN koji je pouzdan i ima sve značajke koje su vam potrebne da biste zaštitili svoje podatke od vlade koja se nije obavila. Ispod možete pronaći neke od naših preporuka.

NordVPN

NordVPN nudi fantastičan paket po konkurentnoj cijeni. Poznati po svojoj brzoj i sigurnoj usluzi, imaju velik broj poslužitelja širom svijeta, koji vam nude niz mogućnosti usmjeravanja vašeg prometa.

Koristeći Obfsproxy za izbjegavanje dubinske provjere paketa i korištenje pravila “bez zapisivanja”, NordVPN vam omogućava pristup svim željenim sadržajima. Nećete se morati brinuti da vas netko nadzire. Ako niste sasvim zadovoljni s njihovom uslugom ili želite to testirati prije nego što počnete, NordVPN nudi 30-dnevno jamstvo povrata novca.

CyberGhost

S reputacijom da se lako instalira i koristi, softver CyberGhost omogućava vam da se na njihovu uslugu povežete sa sedam različitih uređaja, što je idealno za stalno ažuriranje na vašim društvenim medijima na svu vašu elektroniku.

Uz znatan broj poslužitelja u ponudi i izvrsne brzine povezivanja, CyberGhost će vas za ni jedan trenutak povezati s Facebookom. Ako niste 100% zadovoljni, nude i 30-dnevno jamstvo povrata novca.

IPVanish

Ako osjećate potrebu za brzinom, onda je IPVanish usluga VPN za vas. IPVanish se uveliko smatra jednom od najbržih VPN usluga. Nude izvrsne brzine povezivanja sa svojim širokim rasponom globalnih poslužitelja.

Usluge IPVanish-a vrlo su povoljne. Oni stoje uz kvalitetu svog sustava i nude svojim klijentima 7-dnevnu garanciju povrata novca ako niste u potpunosti zadovoljni s vašom vezom..

Završne misli

Za mnoge ljude platforme društvenih medija poput Facebooka osnovni su način da ostanu povezani s prijateljima i obitelji. Oduzimanje te veze zbog zemlje u kojoj se nalazite može biti vrlo frustrirajuće, a da i ne spominjemo pomalo izolirajuću.

Nažalost, mnoge zemlje širom svijeta i dalje blokiraju ili filtriraju pristup Facebooku iz političkih i vjerskih razloga. Oni jednostavno odrežu svoje građane i posjetitelje iz veza na društvenim mrežama.

Zaobići ta ograničenja nije lako, ali također nije nemoguće. Rekonfiguriranjem vašeg DNS poslužitelja na Google javni DNS poslužitelj može vas zaobići najjednostavnija ograničenja. Međutim, za prodornije filtriranje morat ćete se poslužiti Tor preglednikom ili VPN-om.

Iako je preglednik Tor odličan način pregledavanja anonimno, on ima neke nedostatke. Korištenje brojnih releja za preusmjeravanje prometa dovodi do kašnjenja. To znači da ćete primijetiti prilično usporavanje vaše veze. Uz to, neke zemlje koje rutinski ograničavaju pristup internetskim sadržajima, poput Kine, ulažu sve veće napore u pronalaženju i blokiranju Tor prodajnih mjesta.

Daleko je najbolji način povezivanja s Facebookom u ograničenoj zemlji upotreba VPN usluge. VPN-ove je lako instalirati, jednostavno koristiti i imaju niz prednosti koje nadilaze samo omogućavanje pristupa jednoj web stranici. Ako imate uspostavljen VPN, možete biti sigurni da nitko ne prati vaše internetske aktivnosti. Šifrirana veza VPN-a znači da ni vlade ni cyber-kriminalci neće imati pristup vašim podacima.

Ako ste ljubitelj sporta ili samo želite gledati BBC iPlayer iz inozemstva, tada je VPN upravo ono što tražite. Kako se čini da vaš promet dolazi iz bilo koje zemlje, VPN će vas zaobići u tom nejasnom geo blokiranju. Na ovaj način možete gledati svoju omiljenu emisiju i ažurirati svoje društvene medije bez ikakvih ograničenja.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map