Cenzura u Turskoj: Sve o tome pročitajte ovdje! | VPNOverview

Od 2010. godine, sloboda tiska i sloboda pristupa internetu u Republici Turskoj stalno se smanjuju. Novinari su često u zatvorima ili im je ograničeno kretanje. Neke procjene govore da je Turska odgovorna za trećinu svih zatvorenih novinara širom svijeta.


Od pokušaja državnog udara 2016. godine, internetska cenzura također je značajno porasla. Preko 100 000 web lokacija trajno je ili više puta blokirano, uključujući YouTube, Twitter, Facebook, Dropbox, Wikipedia, WhatsApp, Periscope i Imgur.

Osim što blokira i cenzurira web stranice, turska vlada ima brojne načine ograničavanja uporabe interneta. Ponekad prakticiraju propusnost ili potpuno isključe internet. Nadalje nadgledaju komunikaciju i procesuiraju pojedince zbog izjava na društvenim medijima. Ove akcije dovele su do toga da je Freedom House degradirao zemlju na ocjenu “Nije slobodno”.

U ovom ćemo članku istražiti kako i zašto turska vlada cenzurira pristup internetu. Štoviše, možete pročitati što medijima može, a ne može se pristupiti u Republici. Napokon možete saznati kako turski državljani pokušavaju zaobići ta ograničenja.

Zašto je Internet cenzuriran u Turskoj?

Politička situacija u Turskoj tijekom posljednjeg desetljeća postala je sve nestabilnija. Od 2016. zemlja je pretrpjela više od desetak terorističkih napada, ekonomskih problema i neuspjelog vojnog udara.

Kao odgovor na ta politička previranja, Stranka pravde i razvoja (AKP), pod vodstvom predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana, uvela je široka ograničenja slobode govora. Nadalje, povećali su utjecaj islama na vladinu politiku.

Razlozi koje turska vlada navodi za tako široka ograničenja medija, interneta i tiska različiti su. Kažu da žele stabilizirati državu i pratiti terorističke aktivnosti. Oni također zabranjuju medije koji su zabranjeni islamom i progone slučajeve klevete ili klevete.

Kao odgovor na te tvrdnje, nekoliko organizacija, uključujući Freedom House, Reportere bez granica i Povjerenicu za ljudska prava pri Vijeću Europe, ustanovilo je da ograničenja pristupa medijima, slobodi govora i izražavanja i pristupu internetu znatno pogoduju socijalni i politički ciljevi AKP.

Kako cenzura turske Vlade na Internetu?

Cenzura može poprimiti različite oblike. Ispod možete pročitati koje zakone turska vlada koristi za nametanje cenzure. Štoviše, možete saznati kada i kako se koriste ove metode cenzure.

regulacija

Od 20. srpnja 2016. Turska je u “izvanrednom stanju”, dajući predsjedniku Erdoğanu i njegovom kabinetu izvanredne ovlasti. To je omogućilo vladi da zaobiđe parlamentarne i ustavne provjere. Kao rezultat toga, uspjeli su izdati niz izvršnih odredbi kojima su blokirane web stranice, isključene komunikacijske mreže i rezultiralo 50.000 uhićenja..

Predsjednik Erdoğan 15. kolovoza 2016. objavio je dekret br. 671 kojim je izmjenjen i dopunjen Zakon o digitalnim komunikacijama. Dekretom je vlada ovlaštena da poduzme „sve potrebne mjere“ kako bi blokirala web stranice, ograničila pristup internetu i cenzurirajuće medije u odnosu na „nacionalnu sigurnost, javni red, sprječavanje kriminala, zaštitu javnog zdravlja i javnog morala ili zaštitu prava i slobode ”.

Dekret br. 671 također obvezuje telekomunikacijske tvrtke da se pridržavaju bilo kojeg vladinog naloga u roku od 2 sata od primitka.

U slučajevima kada se Uredba br. 671 ne primjenjuje, članak 7. Antiterorističkog zakona često se koristi za cenzuru medija. Oni će sugerirati da se “legitimira, veliča ili potiče na nasilne metode ili prijetnje”. Članak 7 često se koristi za cenzuriranje medijskih objava o policijskim i vojnim akcijama. Osobito u politički nestabilnoj većini kurdskih jugoistočnih regija.

Kritika predsjednika Erdoğana ili njegove vlade u tisku ili na društvenim medijima često rezultira procesuiranjem pojedinaca. Za web stranice to može značiti blokiranje ili uklanjanje na temelju članka 125. turskog kaznenog zakona.

Članak 125. ima minimalnu kaznu od jedne godine za klevetu protiv javnog službenika. Članak 299. predviđa zatvorsku kaznu do četiri godine za vrijeđanje predsjednika.

Ograničenja povezanosti

Okosnicu za internetsku infrastrukturu Turske pruža pružatelj internetskih usluga (ISP) TTNET, podružnica Türk Telekoma. Pod tajništvom Ministarstva financija Turska posjeduje 30% dionica Türk Telekoma To im omogućuje značajnu kontrolu nad najvećim internetskim pružateljem usluga.

Turska vlada više puta koristi prigušivanje propusnosti kako bi svojim građanima uskratila pristup internetu u vrijeme građanskih nemira. U 2016. godini prekid telefona i interneta utjecao je na više od 12 milijuna stanovnika 10 turskih gradova tokom 6 sati. Mjesec dana kasnije, slično zatvaranje obustavilo je pristup mobilnom i fiksnom internetu u 11 gradova. To je značilo da je 6 milijuna građana bilo odsječeno od interneta.

Pristup određenim vijestima i web stranicama društvenih medija selektivno je ugašen da bi se smanjilo širenje informacija. Veze s Facebookom, Twitterom, YouTubeom i WhatsAppom bile su ugušene ili potpuno blokirane tijekom terorističkog napada zračne luke Istanbul Ataturk, pokušaja državnog udara 2016., bombaškog napada Gaziantepom 2016. i atentata na ruskog veleposlanika Andreja Karlova.

Uklanjanje i filtriranje sadržaja

Turska vlada proaktivno filtrira internetske sadržaje i blokira pristup preko 100.000 web stranica. Pomoću dubinske inspekcije paketa (DPI), davatelji internetskih usluga analiziraju nešifrirani internetski promet. Na taj način oni također mogu onemogućiti korisnicima pristup sadržajima koji su na crnoj listi stavili vladu.

Tursko tijelo za informacijske i komunikacijske tehnologije (BTK) zahtijeva od svih davatelja internetskih usluga da se registriraju za potvrdu o aktivnosti prije pružanja usluga povezivanja. U sklopu ove registracije davatelji internetskih usluga i internetski kafići dužni su poštivati ​​vladina ograničenja. Ako to ne ispune, riskiraju da im se oduzme potvrda.

Turska vlada odgovorna je za preko 75% svih zahtjeva za uklanjanje koji su poslani na Twitteru. Dosljedno su podnosili najveći broj zahtjeva za uklanjanje godišnje, od 2016. godine.

Od 2016. BTK i turske sigurnosne službe aktivno pokušavaju blokirati VPN i šifrirane usluge e-pošte ili poruka. Ova ograničenja opravdana su predloženjem šifriranih poruka ili e-pošte koji olakšavaju komunikaciju terorističkih skupina.

Nadgledanje korisnikove aktivnosti

U 2014. godini Nacionalnoj obavještajnoj organizaciji (MİT) odobrene su proširene ovlasti za pristup komunikacijskim podacima bez potrebe za sudskim nalogom. Iste proširene ovlasti štitile su agente MİT od kaznenog progona prema civilnom zakonu.

Brojni su slučajevi da su pojedinci uhićeni, procesuirani i zatvoreni za davanje protuvladinih izjava ili propagiranje “terorističke propagande” na društvenim medijima.

ISP-ovi su potrebni za pohranjivanje internih IP-ova za distribuciju pomoću softvera koji isporučuje BTK. Te se evidencije moraju čuvati 1 godinu i stavljati na raspolaganje BTK-u na zahtjev. Opet ih mogu dobiti bez sudskog naloga. Od 2011. godine, svi dobavljači softvera za šifriranje dužni su BTK-u dostaviti svoje ključeve za enkripciju prije nego što mogu ponuditi svoje proizvode turskim državljanima ili tvrtkama.

Tačno je cenzurisana turska vlada?

Zakon o objavljivanju na Internetu i suzbijanju zločina počinjenih sredstvima takvog objavljivanja zabranjuje davateljima internetskih usluga pristup bilo kojem sadržaju vezanom za „seksualno zlostavljanje djece, upotrebu droga, pružanje opasnih supstanci, prostituciju, opscenost, kockanje, promociju samoubojstava i zločini protiv Mustafe Kemala Atatürka, utemeljitelja Republike Turske. “.

sramotnost

90% svih web lokacija na BTK na crnoj listi navedeno je kao “opsceno”. To znači da su blokirani zbog prikazivanja seksualnog sadržaja, pornografije ili imaju određene seksualne ključne riječi u svojoj domeni. To se odnosi i na LGBTQ web stranice.

Kritika islama

Web stranice također se mogu blokirati zbog kritiziranja ili omalovažavanja islama, islamskih ličnosti ili promicanja ateizma. Pronađeno je i da se web stranice koje zagovaraju teoriju evolucije aktivno filtriraju.

Kritika države

Zbog nekih nejasnih definicija po nedavnim turskim zakonima, web stranice mogu se blokirati ili zatvoriti zbog “kritiziranja turske države” ili oglašavanja “terorističke propagande organizacije”. To je dovelo do provale na web stranice s vijestima koje sadrže bilo kakva stajališta koja su u suprotnosti s vladinim stajalištima.

Između 2016. i 2017., BTK je na crnoj listi stavio 17 web stranica za vijesti za koje se smatra da su kritizirali državu, vladu ili predsjednika. Drugi popularni razlog za uvrštavanje na web stranicu može biti izraz suosjećanja s kurdskom manjinom. Na primjer, vijesti koje su pokrivale trenutne događaje na način koji je bio simpatičan turskom kurdskom stanovništvu ili Kurdistanskoj radničkoj stranci (PKK) dospijevaju na crnu listu..

Wikipedija je u Turskoj trajno blokirana nakon što je odbila ukloniti članke o sukobu u Siriji i terorizmu pod pokroviteljstvom države za koji se smatra da je kritičan prema turskoj državi. Web mjesto na društvenim mrežama poput Twittera, Facebooka, Whatsappa i Periskopa i rutinski se gasi ili blokira.

Pristup Dropbox, OneDrive, GitHub i Google Drive također su redovito ograničeni. Razlog je to što je 2016. objavilo tisuće e-mailova ministra financija i trezora, Berat Albayrak, na te usluge hakerske grupe Redhack.

Turska vlada nedavno je poduzela korake na reguliranju streaming usluga. Nacrt uredbe koju je vlada objavila u veljači 2018. godine zahtijevao bi globalne streaming servise poput Netflixa, Spotifyja i YouTubea za dobivanje dozvola za emitiranje od Vrhovnog vijeća Radiotelevizije (RTÜK).

Kako državljani Turske dobivaju cenzuru Interneta?

Kako blokovi na društvenim medijima, nestranačko izvještavanje o vijestima i politička stajališta koja su u suprotnosti s trenutnim porastom vlasti, turski državljani sve više traže načine kako zaobići ta ograničenja.

VPN-veza-internetVPN usluge i dalje su najpopularniji način dobivanja neograničenog pristupa internetu. Međutim, BKT i dalje pokušava ograničiti pristup popularnim VPN uslugama.

Koristeći softver za dubinsku inspekciju paketa (DPI), BTK je u stanju prepoznati i blokirati promet iz VPN portova. Ako ste turski stanovnik ili samo posjetite Tursku, odabir VPN usluge koja može prikriti svoj promet kao redoviti HTTPS promet važan je korak u mogućnosti dosljednog pristupa filtriranom sadržaju..

Aplikacije šifriranih poruka, poput Telegrama, i dalje su popularne, iako su brojke korisnika u Turskoj opale od 2016. To je zato što su stotine turskih državljana uhićeni zbog korištenja aplikacije Bylock 2016. godine, mnogi korisnici oprezni od korištenja sličnih aplikacija.

U prosincu 2017. BTK je uputio IPS da započne aktivno blokiranje IP adresa koje obično koristi Tor anonimna mreža. Iako su turski davatelji internetskih usluga osobito uspješni u blokiranju IP adresa javno dostupnih izlaznih čvorova iz Tor-a, turski korisnici web-preglednika Tor uzvratili su udarcima stvarajući sve veći broj Tor-ovih “mostova”.

Ti mostovi nisu navedeni u glavnom Tor direktoriju. Oni koriste brojne alate za upravljanje prometom kako bi spriječili da ih DPI identificira kao Tor promet. Stvaranje dodatnih Tor mostova omogućilo je da Tor upotreba Turske ostane stabilna usprkos pokušajima BTK-a da im blokiraju pristup..

Završne misli

Od pokušaja državnog udara 2016. godine, sloboda štampe i sloboda pristupa internetu u Turskoj odvijali su se na onome što Freedom Hours opisuje kao “izrazito negativnu putanju”.

Davatelji medijskih vijesti utemeljenih na internetskim stranicama blokirani su ili zatvoreni zbog kritiziranja vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP). Turska procesuira obične građane zbog objavljivanja političkih stavova na društvenim medijima. Štoviše, ova država vodi svijet u zatvorskim novinarima.

Pristup sadržaju na Internetu strogo je ograničen. Korisnici mogu očekivati ​​redovito zaustavljanje propusnosti i blokiranje web lokacija društvenih medija kao što su Twitter i Facebook.

Turske službe sigurnosti prate dosta komunikacija. Kad pokušaju osuditi nekoga da vrijeđa vladu ili podržava terorizam, često koristi e-poštu i postove na društvenim medijima.

Čini se da nema nade da će se ta ograničenja uskoro ukloniti. Tako turski državljani i dalje pronalaze načine kako ih zaobići. Oni to čine upotrebom VPN usluga, šifriranih aplikacija za razmjenu poruka i anonimnih preglednika. Na taj način mogu pristupiti sadržaju koji BTK smatra neprikladnim. Ono što je najvažnije, mogu slobodno izraziti svoja politička stajališta bez straha od odmazde.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me