Cenzura u Kini: kako zaobići Veliki vatrozid

Kina ima jedan od naj restriktivnijih internetskih programa cenzure u svijetu, također poznat kao Kineski veliki vatrozid. To je vrlo kontroverzan sustav, a kritičari tvrde da vatrozid ograničava slobodu govora, sprječava pristup informacijama i suzbija inovacije. Čitajte dalje kako biste saznali više o Kineskom firewall-u, zašto ga vlada provodi i koje korake možete poduzeti kako biste ga zaobišli..


Što je Kineski veliki vatrozid?

Veliki vatrozid odnosi se na internetski cenzurni program koji provodi kineska vlada. Razvila ga je državna Ministarstvo javne sigurnosti, koja program i dalje primjenjuje.

Temelj Vatrozida postavljen je 1990-ih, kada je Fang Binxing razvio softver “Zlatni štit” koji je vladi omogućio nadgledanje svakog prijenosa podataka i blokiranje određenih IP adresa. Kineska vlada započela je proširiti svoje napore početkom 2000-ih donošenjem dodatnih propisa. Cenzura se drastično povećala nakon što je Xi Jinping na vlast došao 2012. Xi je želio da svi internetski sadržaji profitiraju Komunističkoj partiji. To je rezultiralo ograničenjem neistomišljenika, promicanjem komunističkih vrijednosti i sprječavanjem zapadnjačkih ideja da utječu na kinesko društvo.

Posljednjih godina u Kini se dodatno povećala cenzura interneta. To uključuje mjere za blokiranje određenih web stranica, sprječavanje anonimnog objavljivanja na društvenim medijima i držanje kompanija odgovornih za način na koji kupci koriste svoje proizvode. Kao rezultat Velikog vatrozida, pristup internetu u Kini izuzetno je ograničen. Ne možete koristiti web stranice kao što su Google, Facebook i YouTube. Platforme poput Skype-a i WhatsApp-a također su zabranjene.

Kako se zaštitni zid provodi?

Kineska vlada koristi razne metode da primjeni vatrozid. Neki od njih su tehnološki, poput filtriranja URL-ova, ometanja DNS poslužitelja i blokiranja VPN-ova. Pored toga, vlada kontinuirano radi na poboljšanju njihove tehnologije i cyber-sigurnosti.

Vlada također provodi samocenzuru u kineskim tvrtkama. Donijeli su zakone koji tvrtkama odgovaraju za sav njihov internetski sadržaj. To znači da tvrtke moraju osigurati da nijedan njihov sadržaj ili platforma ne sadrže zabranjene teme. Ako krše ove zakone, podliježu novčanim kaznama, zatvaranju i drugim ozbiljnim posljedicama.

Druga metoda koju vlada koristi je zapošljavanje stotina tisuća kineskih građana za provođenje zakona o cenzuri. Ti zaposlenici su angažirani za nadzor internetskog sadržaja, za prijavljivanje kršenja vlasti i za uređivanje sadržaja. Napredak AI omogućit će automatizaciju ovih praćenja.

Zašto kineska vlada provodi cenzuru?

Ukratko, kineska vlada provodi cenzuru kako bi zaštitila kinesko društvo od stranih utjecaja i zapadnih ideja. U 1980-im, predsjednik Deng Xiaoping razvio je tržišnu ekonomiju u Kini i provodio „politiku otvorenih vrata“. U isto vrijeme, izjavio je: “Ako otvorite prozor za svježi zrak, uletjet će neke muhe.” Drugim riječima, iako će politika otvorenih vrata imati koristi od kineske ekonomije, upleće se i neželjene zapadne ideje. Sadašnji predsjednik Xi dijeli isti način razmišljanja i nastojao je ograničiti zapadne utjecaje namećući daleko veća ograničenja pristupa internetu.

Mogu li ih ljudi zaobići?

Moguće je zaobići Veliki vatrozid, najčešće pomoću VPN-a. Ali važno je shvatiti da ta metoda nikako nije savršena.

U siječnju 2015. vlada je blokirala mnoge VPN-ove kineske građane koji su koristili zaobići Vatrozid. Kineska vlada službeno je zabranila VPN-ove 2017. i nastavlja ih blokirati. To znači da mnogi VPN-ovi neće raditi u Kini. Budući da je mnogo VPN-a blokirano u Kini, uvijek biste trebali postaviti VPN prije nego što posjetite zemlju.

Neke od najboljih VPN opcija za zaobilaženje Velikog vatrozida su Stealth VPN ili SoftEther koji su dizajnirani tako da izgledaju kao redovne https veze i izbjegavaju vladine filtre. Od 2019. ExpressVPN je jedan od najpopularnijih izbora među kineskim korisnicima zbog njegove učinkovitosti i dizajna prilagođenog korisnicima. Drugi visoko preporučeni VPN je VyprVPN, koji koristi protokol šifriranja nazvan Chameleon koji šifrira metapodake i učinkovito se bori protiv blokiranja VPN-a..

Osim odabira VPN-ova, postoji nekoliko drugih metoda kojima možete pokušati zaobići Vatrozid, iako njihova učinkovitost može biti ograničena. Lantern je besplatni softver za zaobilaženje koji koristi mrežu vršnjaka za tuneliranje kako bi se probio vatrozidom. Postoje i proxy programi poput Shadowsocks i Surge iOS koji su usmjereni prema programerima.

Važno je imati na umu da kineska vlada stalno ažurira svoja pravila u vezi s VPN uslugama u Kini. Vaša je najbolja opcija upotreba pružatelja VPN-a koji se može prilagoditi ovim promjenama.

Završne misli

Kineski vatrozid je moćan sustav cenzure koji ograničava veliki broj internetskih sadržaja. Vlada pažljivo nadgleda sve njihove građane. U isto vrijeme, postoje i načini na koji posjetitelji i kineski građani mogu proći vatrozid i dobiti pristup ovom blokiranom sadržaju. Korištenje VPN-a i dalje je najučinkovitiji način da to učinimo, usprkos nastojanjima kineske vlade da ih blokira. Ako planirate posjetiti Kinu i želite upotrebljavati VPN, pružatelji istraživanja pažljivo kako bi bili sigurni da ih vlada nije zatvorila. Trebali biste postaviti i svoj VPN prije dolaska. Poduzimajući ove korake, imate vrlo dobre šanse zaobići Veliki vatrozid i pristupiti Googleu, Facebooku i drugim ograničenim programima i web lokacijama za vrijeme vašeg boravka u Kini..

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map