Cenzura u Egiptu – Evo kako povratiti svoju internetsku slobodu

Nakon januarske revolucije, Egipat je uživao produženo razdoblje besplatnog pristupa internetu. Međutim, otkad je general Abdel Fattah el-Sisi izabran za šestog predsjednika Egipta 2014. godine, egipatska vlada je uskratila pristup određenim vrstama sadržaja i slobodu govora na Internetu..


Počevši s filtriranjem regionalnih vijesti 2015. godine, Egipat je sada na crnu listu stavio gotovo pet stotina web stranica, uglavnom vijesti i medija, te je uhapsio i pritvorio više od trideset pet novinara i blogera zbog njihovih mrežnih aktivnosti.

U ovom ćemo članku pogledati kako i zašto egipatska vlada cenzurira internet, koji sadržaj cenzurira, kako zaobići cenzuru ako ste u Egiptu i koji su najbolji pružatelji virtualnih privatnih mreža koje se koriste u Egiptu.

Zašto Egipat cenzurira internet?

Većina internetske cenzure u Egiptu vrši se iz političkih razloga. Egipatska vlada, pod predsjednikom Abdelom Fattahom el-Sisijem, aktivno se bori protiv medija, grupa na društvenim medijima i blogera koji kritiziraju ili se rugaju trenutnom režimu.

Od web stranica koje je egipatska vlada blokirala, istraživanje Otvorenog opservatorija o mrežnim uplitanjima pokazalo je da su 62% njih bile internetske vijesti, a ostatak je podijeljen između grupa za ljudska prava, političkih stranica i web stranica i usluga koji nude načine zaobilaženja cenzure..

Kao opće pravilo, egipatska vlada opravdava cenzuru sadržaja i uvrštavanje web stranica kao antiterorističku mjeru. Na primjer, vlada je u više navrata ugasila telefonske i internetske usluge na Sinajskom poluotoku, navodno kako bi spriječila njihovu upotrebu od strane islamističkih militanata.

Što znači cenzura egipatske vlade?

Egipatska vlada cenzurira prilično puno internetskog sadržaja, kao što su to radile vlade Irana i Kine. U ovo ćemo detaljnije zaviriti u nastavku.

Novinarstvo

Velika većina web stranica koje je egipatska vlada cenzurisala su web stranice s vijestima, i one strane i lokalne.

Nakon diplomatske krize 2018. između brojnih zemalja Bliskog istoka i Katara, Egipat je trajno blokirao pristup 21 vijestima, opravdavajući svoje postupke tvrdeći da mjesta promoviraju terorizam.

Na crnoj listi nalazila se i al-Jazeera, katarska televizijska mreža, koja je u Egiptu zabranjena zbog navodne uredničke podrške Muslimanskom bratstvu i bivšeg egipatskog predsjednika Mohameda Morsija.

Komedija

Vrhovno vijeće Egipta za regulaciju medija, zakonodavna organizacija osnovana 2016. dekretom predsjednika el-Sisija kako bi se osiguralo da se egipatski mediji pridržavaju određenih “moralnih standarda”, zabranila je u 2018. četiri zabavne i satirične emisije iz moralnih razloga. Sve zabranjene emisije bili su poznati po tome što su se rugali ili vladi ili el-Sisiju prije nego što su zatvoreni.

Digitalni aktivizam

U skladu sa sve većom anti-press retorikom koja dolazi od predsjednika el-Sisija, digitalni aktivizam i politička organizacija putem interneta oštro su ograničeni, a oni koji pokušavaju promicati političke promjene ili kritiziraju vladu zbog uhićenja, dugotrajne zatvorske kazne i slučaj Shaimaa al-Sabba, smrt.

Zakon donesen u studenom 2013. zabranio je čak i nenasilne prosvjede i učinio organizaciju takvog prosvjeda putem digitalnih ili društvenih medija krivičnim djelom. „Zakon o zločinima protiv cyber i informacijske tehnologije“, ratificiran u svibnju 2018., također omogućuje kazneno gonjenje pojedinaca koji posjećuju web stranice koje egipatska vlada smatra „prijetnjom nacionalnoj sigurnosti“ ili „nacionalnoj ekonomiji“.

LGBTQ sadržaj

Iako homoseksualnost u Egiptu nije izričito protuzakonita, bilo je nekoliko slučajeva u kojima su pojedinci procesuirani zbog promicanja „seksualne devijantnosti“ i „razvratništva“. U nedavnom odmerenom slučaju, deseci su uhićeni nakon koncerta libanonskog benda Mashrou´ Leila, čiji je glavni pjevač otvoreno gay.

Vlasti su na koncertu koristile slike pojedinaca koji su držali dugačke zastave, preuzete s društvenih medija, kako bi ih osudili na „razvrat i nemoral“, iznoseći zatvorske kazne od jedne do šest godina.

U 2014. godini aplikacija za druženje Grindr onemogućila je upotrebu geolokacijskih podataka u Egiptu i svim lokalnim korisnicima prikazala upozorenje da je egipatska policija aplikaciju koristila za praćenje i uhićenje homoseksualnih muškaraca. New York Times procjenjuje da je između 2013. i 2016. najmanje 250 geja, lezbijki i transrodnih Egipćana uhićeno zbog informacija preuzetih iz njihovih aktivnosti na društvenim medijima.

Usluge anonimnog pregledavanja

Egipatska vlada rutinski je blokirala web stranice alata i usluga pomoću kojih se može zaobići cenzura. To uključuje web lokacije Tor mreže, TunnelBear, CyberGhost, Hotspot Shield, TigerVPN, ZenVPN i niz drugih VPN-ova i proxy usluga.

VoIP pozivanje

Egipatske mobilne mreže povremeno su blokirane VoIP usluge. Iako nije izričito protuzakonit, korisnici VoIP-a doživjeli su ozbiljne poremećaje pri pokušaju upućivanja glasovnih poziva putem aplikacija poput WhatsApp-a, Appleovih FaceTime, Viber-a, Skype-a i Facebook Messengera. Primijećeno je da su se ti prekidi usluga podudarali s razdobljima političkih nemira u Egiptu.

Šifrirane aplikacije

Od prosinca 2016. egipatske vlasti trajno su blokirale pristup šifriranoj komunikacijskoj aplikaciji Signal, kao i web stranici njenog operatora Open Whisper Systems. Iako ovo predstavlja prvi poznati incident egipatskih vlasti koji je blokirao aplikaciju u cijelosti, korisnici drugih šifriranih aplikacija, poput Telegrama, izvijestili su o poteškoćama u povezivanju uzrokovanim prebacivanjem propusne širine..

Kako cenzura egipatske vlade na Internetu?

regulacija

Od kolovoza 2018. godine egipatska vlada stupila je na snagu Zakon o suzbijanju cyber i informacijskih tehnologija. Ovaj zakon dopušta egipatskim vlastima koje imaju sveobuhvatne ovlasti za borbu protiv digitalne slobode govora i dopušta im da blokiraju web stranice za koje smatraju “prijetnjom nacionalnoj sigurnosti” ili “nacionalnoj ekonomiji”.

Ostale odredbe zakona dopuštaju izricanje oštrih zatvorskih kazni onima koji policiji odbiju pružiti informacije o svojim mrežnim aktivnostima, hakiranje bilo kojeg vladinog sustava ili objavljivanje podataka o kretanju vojske ili policije. Pružatelji internetskih usluga također su dužni pohraniti informacije o aktivnostima korisnika i na zahtjev ih prenijeti egipatskim sigurnosnim službama..

Istovremeno s donošenjem Zakona o suzbijanju kibernetske i informacijske tehnologije, egipatski parlament donio je zakon kojim će se bilo koji račun ili blog na društvenim mrežama tretirati s više od 5000 sljedbenika kao “medijski medij”.

Klasificirajući osobne račune i blogove na društvenim medijima kao medijske kuće, egipatska vlada otvorila ih je za kazneni progon za zločine poput objavljivanja lažnih vijesti ili “poticanja na kršenje zakona.”

Infrastruktura u državnom vlasništvu

Iako su davatelji internetskih usluga koji posluju u Egiptu uglavnom u privatnom vlasništvu, centraliziranu internetsku infrastrukturu i sve kablove s optičkim vlaknima u vlasništvu je i upravlja Telecom Egypt, državna tvrtka.

Budući da je sva komunikacijska infrastruktura u rukama državnih tvrtki, vlasti imaju mogućnost sumnjičiti pristup internetu ili koristiti prigušivanje za smanjenje brzine interneta na gotovo neupotrebljive razine.

U nekoliko navrata, vlada je tijekom vremena političkih nemira sprečavala pristup internetu.

Godine 2011, egipatske vlasti onesposobile su protokol ruta za granični protok zemlje, što je rezultiralo potpunim zatvaranjem cjelokupnog internetskog prometa za manje od sat vremena. Zbog strogih uvjeta sporazuma koji su tražili egipatski regulatori, telekomunikacijskim tvrtkama tada je naređeno da prekinu sve usluge mobilnog interneta i razmjene tekstualnih poruka. Ovaj potpuni prekid veze opravdale su državne obavještajne agencije kao preventivnu akciju za zaustavljanje terorističkih aktivnosti.

prismotra

Kao i u mnogim drugim zemljama na Bliskom Istoku, egipatska vlada aktivno je stekla nadzorne tehnologije koje im omogućavaju ograničavanje, nadzor i preusmjeravanje internetskog prometa.

Kupnja takvih tehnologija od međunarodnih tvrtki poput Blue Coat, Nokia Siemens Network i Hacking Teama omogućila je vladi značajan nivo državne kontrole nad internetom i poboljšanu sposobnost praćenja internetskih aktivnosti svojih građana.

Digitalni napadi

Tijekom 2016./17. U Egiptu aktivisti za ljudska prava i nevladine organizacije doživjeli su val phishing napada tako sofisticiran i raširen da je nazvan “NilePhish.”

Tijekom jednogodišnjeg razdoblja dokumentirano je do 92 sofisticirana phishing napada. NilePhish je ciljao i organizacijske i osobne račune aktivista za ljudska prava iz sedam uglednih egipatskih nevladinih organizacija. Svi pojedinci na koje je došao NilePhish optuženi su i za primanje ilegalnih stranih sredstava u sklopu većeg i dugotrajnog suđenja.

Lažni napadi bili su pokušaji pribavljanja osobnih podataka i vjerodajnice računa, a čini se da su e-poruke dobivene od pouzdanih tvrtki i službi, poput Googlea i Dropboxa, ili drugih aktivista za ljudska prava.

Nezakonito je korištenje VPN-a u Egiptu?

Upotreba VPN-a još nije nezakonita u Egiptu. Međutim, Zakon o suzbijanju borbe protiv kibernetske i informacijske tehnologije sadrži odredbu koja omogućuje pojedincu procesuiranje zbog pregleda blokiranog sadržaja dok je u Egiptu.

Antiteroristički zakoni koji se često koriste kao opravdanje za uklanjanje web stranica dovoljno su nejasno formulirani da je moguće da korisnici VPN-a mogu biti osuđeni za „poticanje na kršenje zakona“, jer definicija terorizma uključuje „svakoga tko prijeti javnom redu znači “, iako do danas nije bilo procesuiranja za upotrebu VPN-a.

Treba napomenuti da je oko 40% web lokacija egipatske vlade na crnoj listi, web stranice koje nude VPN usluge ili druge metode zaobilaženja cenzure, tako da ako planirate koristiti VPN tijekom putovanja, najbolje je da se prijavite na uslugu prije stižete u Egipat.

Koja je najbolja VPN usluga u Egiptu?

Postoji nekoliko dobrih VPN opcija za one koji putujemo u Egipat. Možemo preporučiti sljedeće VPN usluge:

NordVPN

Sa svojim naprednim šifriranjem, brzom uslugom i velikim rasponom poslužitelja u zemljama širom svijeta, NordVPN predstavlja jednu od najboljih VPN usluga koje možete odabrati. U zemlji s poviješću nadzora i praćenja internetskih aktivnosti, NordVPN vam pruža svu privatnost koja vam je potrebna.

NordVPN vodi politiku „bez zapisivanja“ i, kako se nalaze u Panami, nisu dužni voditi evidenciju o vašim mrežnim aktivnostima i sigurno ih neće predati nikome.

Ako želite uživati ​​u streaming uslugama iz cijelog svijeta, NordVPN je upravo usluga koju želite. Njihov VPN omogućuje vam zaobići ograničenja u streaming uslugama poput Hulu i Netflixa i gledati emisije koje želite vidjeti, bez obzira gdje se nalazite.

ExpressVPN

Ako tražite VPN s brzom vezom za igranje ili streaming, onda je ExpressVPN fantastičan izbor. Sa velikim izborom od preko 3000 poslužitelja širom svijeta, uvijek možete pronaći brzu vezu, a njihova VPN mreža prilagođena je bujici.

Ako odaberete ExpressVPN, tada se ne trebate brinuti na koji OS u koji ga učitavate, jer njihova prijava za prijavu djeluje na Android, iPhone, Windows i OS x. Da biste zasladili ugovor, ako se pomoću ExpressVPN-a prijavite na jednogodišnji plan pomoću naše veze, možete dobiti ekskluzivnu ponudu od 3 slobodna mjeseca.

CyberGhost

Poznati dobavljač VPN-a koji se snažno usredotočio na uslužnost svog softvera, CyberGhost djeluje izvan Rumunjske i Njemačke i ima veliku korisničku bazu od preko 15 milijuna ljudi.

Kao uporni pristaše i promotori građanskih prava, slobodnog društva i necenzuriranog interneta, CyberGhost tim usredotočuje se na omogućavanje potrošačima da slobodno koriste slobodu i anonimno Internet. Njihov je softver dobro šifriran, jednostavan za upotrebu i brz. Njihovi su pretplatni paketi jeftini i nude opsežnu garanciju povrata novca ako niste u potpunosti zadovoljni.

Završne misli

Unatoč tome što je svojim građanima ukratko dopustila slobodan pristup internetu, egipatska vlada, a posebno administracija el-Sisi, nadzirali su oštru borbu protiv slobode izražavanja, prava tiska i slobodnog govora u Egiptu.

Taj se postupak proširio i na značajnu cenzuru interneta, pri čemu je vlada koristila državnu infrastrukturu za nadzor, cenzuru, a ponekad i u potpunosti isključila pristup internetu. Kao i u mnogim zemljama regije, jedini način da dobijete besplatan i nenadzoran pristup internetu tijekom posjeta Egiptu je korištenje VPN-a za šifriranje vaše veze.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map