Zoom och hushållsparti: videosamtal på egen risk (sekretess) | VPNoverview.com

Många arbetar hemifrån på grund av koronakrisen, därför publicerade vi nyligen en omfattande guide om hur man arbetar säkert hemifrån. I den nuvarande situationen organiserar många företag sina möten genom videosamtal. Appar som Google Hangouts, Skype och Zoom är mycket populära tjänster just nu. Men zoom är kanske inte det bästa alternativet för din integritet. Många använder också liknande appar för att organisera ett gruppsamtal med sina vänner. Det är viktigt att titta på sekretess- och säkerhetssidan för dessa tjänster. Du vill inte att någon ska gå med i din Houseparty utan att du bjuder in dem.


Zoom Gjord för arbetsgivare

Zoom har tydligt skapat sin app till förmån för arbetsgivaren. Anställdas integritet verkar mindre viktigt i detta avseende. I Zoom-appen kan arbetsgivare följa uppmärksamheten från andra deltagare i ett videosamtal med den så kallade “Attendee Attention Tracker”.

Detta fungerar enligt följande: om en anställd inte är aktiv i Zoom på 30 sekunder kommer arbetsgivaren att meddelas. Om en anställd skickar ett e-postmeddelande eller om de letar upp något i en webbläsare, är någon enligt Zoom inte uppmärksam på online-mötet.

Den här applikationen fungerar bara om någon har installerat version 4.0 eller nyare. Men eftersom de flesta bara nyligen har gått över till att arbeta hemifrån, finns det en god chans att många bara nyligen installerade programmet.

Uppdatering: Den 2 april meddelade Zoom att de skulle arbeta med att förbättra plattformens integritet och säkerhet.

Konversationer sparade av zoom

Betalda användare kan också välja att spela in samtal i zoom. På detta sätt lagras allt som diskuteras som en ljudfil och som ett transkript (skriven text). Chattmeddelandena som har skickats bland deltagarna sparas också.

Arbetsgivare som använder detta alternativ kan hämta chattar mellan sina anställda, även om de inte deltog i konversationen.

Zooma vidarebefordra användardata

Zoom anger i sina villkor att den inte säljer användardata till tredje part. Företag som Google får dock se informationen i marknadsföringssyfte. Zoom tycktes också dela användardata (t.ex. enhetsinformation) med Facebook, även för Zoom-användare som inte äger ett Facebook-konto.

Genom insamling av information och delning kan Zoom annonsera på andra plattformar och webbplatser. Med sina egna ord är detta inte tekniskt försäljning av data utan kan betraktas som en försäljning enligt viss regional eller nationell lagstiftning.

Uppdatering: Från och med 29 mars 2020 har Zoom uttalat att sluta dela användardata med Facebook.

Vissa Twitter-användare uttrycker sin oro (se hela tweeten här):

twitter Zoom

Är zoomkameror hackbara?

Dessutom har det tidigare visats att Zoom inte är den säkraste appen för sina användare och deras enheter. Förra sommaren såg vi att Mac-användare som startade en Zoom-konversation via Safari 12 var sårbara och deras kameror kunde hackas. Dessutom hade Zoom skapat sin tjänst på ett sådant sätt att användare inte var skyldiga att ge tillstånd att använda kameran.

Efter officiella klagomål om detta beslutade Zoom att justera inställningarna sommaren 2019. Användare måste nu uttryckligen ge tillstånd för användning av sina kameror. Detta har tack och lov gjort det svårare att hacka in någons kamera när de använder Zoom.

Är privat videosamtal med Houseparty riktigt privat?

En annan app som för närvarande används allmänt på grund av korona är Houseparty. Individer använder det för att ringa videosamtal med vänner och familj. Vissa sekretessproblem har dock dykt upp, som tweets nedan illustrerar (se tweets här och här).

Twitter Houseparty

Till exempel är ett konto offentligt som standard. Detta betyder inte bara att andra kan hitta dig i appen, utan också att främlingar bara kan dyka upp i dina videosamtal, se dina videobilder och prata med dig.

För att undvika det, justera bara dina inställningar. Tryck och håll in låset längst ner på skärmen. Om låset är stängt är ditt privata läge på och främlingar kan inte längre delta i dina konversationer.

Tillstånd som inte alltid behövs i hushållsavdelningen

När du öppnar Houseparty ber appen tillåtelse att använda din kamera och mikrofon. Detta är viktigt för att använda appen.

Houseparty begär också åtkomst till dina kontakter och plats. Du behöver inte ge appen tillstånd för att kunna använda appen. Så om du vill skydda din integritet, se till att du inte ger Houseparty åtkomst till dina kontakter och plats.

Smyga in i huset

Vill du bara ringa en person och inte berätta för andra att du är online i Houseparty? Då kan du logga in osynligt. För att göra detta öppnar du appen genom att hålla ned appikonen. Du kommer då att se en meny där du kan välja “Smyga in i huset”.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me