YouTube lanserar officiellt COPPA-sekretessändringar för allt barninriktat videoinnehåll | VPNoverview.com

Denna vecka inledde YouTube den officiella lanseringen av deras nya annonseringsregler för barninriktat videoinnehåll. Anledningen är en stämning som YouTube avgjorde med den amerikanska regeringen för att ha brutit mot barnens skydd för sekretess på Internet (COPPA). De nya reglerna ger YouTubes policy och praxis i linje med COPPA. Vissa skapare är rädda för massiva förluster med annonsintäkter.


Marknadsföring till barn

Det finns några orsaker till att marknadsföring till barn är en miljarder dollar-verksamhet. Barn representerar en viktig demografisk marknadsförare. För det första är deras egen köpkraft betydande och växer. För det andra påverkar de sina föräldrar köper beslut.

Dessutom är den nuvarande generationen barn mycket märkemedveten och tenderar att utveckla en hård varumärkeslojalitet. Detta börjar vid barnåldern, när barn inte kan skilja reklam från en show. Dessutom är marknadsföring enormt, särskilt bland tonåringar och tonåringar.

Framför allt vet användare inte alltid hur de ska navigera på YouTubes sekretessinställningar på rätt sätt. Kasta datainsamlingen i mixen och det är lätt att förstå varför ämnet är så kontroversiellt. Å ena sidan finns det en stark uppmaning att marknadsföra barn, om än på ett etiskt sätt som inte drar nytta av deras naivitet. Å andra sidan blir reglerna stramare och böterna exponentiellt högre.

COPPA runt ett tag

Amerikas federala lag för skydd av privatlivet på nätet har pågått länge. Kongressen antog COPPA 1998 för att begränsa insamlingen av personlig identifierbar information från barn utan deras förälders samtycke.

Kommissionens regel om genomförande av COPPA, som är effektiv sedan april 2000, riktar sig till webbplatser, tjänster och appar som främst är utformade för barn under 12 år, eller webbplatser som medvetet samlar in eller underhåller personlig information om barn i den åldersgruppen. Lagen gäller innehållsskapare på samma sätt som om kanalägaren hade sin egen webbplats eller app.

COPPA förbjuder bland annat att samla in information som namn, adresser, IP-adresser och cookies utan föregående förälders samtycke. Lagen kräver också att webbplatser ska “posta en fullständig sekretesspolicy, meddela föräldrar direkt om deras praxis för insamling av information och få verifierbart föräldrars samtycke innan du samlar in personlig information från sina barn eller delar den med andra”.

YouTube-sekretessändringar

Anledningen till YouTubes lansering av denna förändring är en stämning som videodelningsplattformen avgjorde med regeringen för brott mot COPPA. I september fick YouTube böter av 170 miljoner dollar av den amerikanska tillsynsmyndigheten, Federal Trade Commission (FTC), och som en del av förlikningen lovade att göra justeringar.

Det är nu förbjudet att köra riktade annonser på barns videor. Dessutom kommer det att vara omöjligt att kommentera videor riktade till en ung publik. Många av YouTubes andra funktioner, till exempel att skicka push-aviseringar, är också avstängda.

Kanalägare måste ange om videoklipp som de laddar upp är “riktade till barn”. Syftet med detta krav är att se till att både YouTube och kanalägare följer lagen.

Eftersom det inte alltid är möjligt att veta vem tittaren är, så ses den som tittar på en “barnvideo” som ett barn. Det spelar ingen roll hur gammal tittaren faktiskt är.

De nya reglerna gäller omedelbart för alla videor över hela världen. YouTube kommer att använda AI-algoritmer för att verifiera om skaparna har rätt märkt innehållet. Dessutom säger YouTube att det kommer att åsidosätta etiketten i fall av fel eller missbruk och kan vidta åtgärder mot överträdare, inklusive uppsägning av konton.

Stark inverkan på videomakares verksamhet

Kanaler som är fokuserade på barns videor kommer utan tvekan att känna en stark affärseffekt och eventuellt en förlust av reklamintäkter. YouTube sade att det är “engagerat i att hjälpa skapare att navigera i detta nya landskap och att stödja vårt ekosystem med familjinnehåll”.

Videoproducenter har visat sedan september att förändringarna skulle komma. Som nämnts ovan måste videoproducenter ange sig själva om en video är avsedd för barn eller inte. YouTube lägger ansvaret och eventuella FTC-böter hos tillverkarna.

FTC ger riktlinjer som hjälper distributörer och skapare att avgöra om innehåll riktar sig till barn. Innehåll anses inte som “riktat till barn” bara för att vissa barn kan se det. Men enligt distributörer och skapare är vad en barns video verkligen är vag. Eller åtminstone bred och vag nog för att skrämma många innehållsskapare.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me