WHO bekämpar inte bara nya Coronavirus utan också spridning av felinformation och online-bedrägerier | VPNoverview.com

Världshälsoorganisationen (WHO) trappar upp för att påskynda inneslutningen av den nya coronavirusstammen. Tyvärr måste den också ta itu med spridningen av felinformation och online-bedrägerier som tycks vara associerade med den ansedda FN-byrån.


Misinformation börjar spridas

Wuhan coronavirus, preliminärt benämnt 2019-nCoV, rapporterades först i början av december 2019. Den första kända mänskliga infektionen inträffade i det kinesiska provinsen Wuhan. Viruset sprids därefter till alla Kinas provinser och till mer än två dussin andra länder.

Den 30 januari 2020 förklarades den nya coronavirus som en global hälsohjälp av WHO. Idag finns det 40 158 bekräftade fall av infektionen. Det totala antalet dödsfall som tillskrivs viruset har ökat till 906.

När situationen utvecklades började felinformation, bedrägerier och andra former av digitala hot på hela webben. Scammers och cyberbrottslingar använde till och med WHO: s eget namn för att sprida panik och locka människor till online-bedrägerier. Detta fick WHO att öka sina ansträngningar för att stoppa spridningen av felinformation och öka medvetenheten om digitala trådar.

En pandemi som förvandlas till en infodemi

WHO: s chef för sociala medier, Aleksandra Kuzmanovic, och hennes kollegor är för närvarande i kontakt med tekniska jättar som Google, Facebook, Pinterest, Twitter, samt den stora kinesiska ägda webbplatsen för sociala medier, WeChat, för att stoppa vad hon kallar en “infodemi” . Efter förra veckans ansträngningar ser Google-, Facebook- och Pinterest-användare som söker efter information eller bilder relaterade till coronavirus nu WHO-resurser och WHO: s mytbuster-sida först. Nyhetsflöden med korrekt information översattes också till kinesiska.

Den här veckan reser WHO: s chef för digitala lösningar, Andrew Pattison, till Facebooks huvudkontor. I ett möte med en grupp på cirka 20 tekniska företag, inklusive Uber och Airbnb, vill han diskutera sätt för dessa företag att hjälpa WHO att bekämpa spridningen av felinformation. “Jag skulle gärna se Airbnb ge råd till människor som reser om coronavirus,” sa Pattison till New York Times.

Inte en dålig idé, med tanke på matrisen med vilt orekliga påståenden om koronaviruset. Vissa meddelanden anger att det kan förhindras genom att äta vitlök, gurgla munvatten eller sätta på sesamolja, till exempel. Andra säger att husdjur och till och med paket från Kina kan sprida viruset, eller att bara gamla människor drabbas.

Coronavirus Phishing Scams on The Rise

Tyvärr ger en global hälsokriminalitet som denna cyberbrottslingar ett trovärdigt skäl att kontakta människor och locka offer till phishing-bedrägerier. Till exempel får användare i ett bedrägeri ett e-postmeddelande med en länk till en munmask för att skydda sig mot coronavirus. Därefter hamnar de på en phishing-webbplats som ber dem att ange sina kreditkortsuppgifter.

WHO varnar dessutom användare om att vara vaksamma om falska e-postmeddelanden som bär logotypen till Världshälsoorganisationen [eller The Centers of Disease Control and Prevention (CDC)) för en annan ansedd organisation för den delen. Ett exempel på ett bedrägeri med sin logotyp är ett e-postmeddelande med ämnet “Safty Corona Virus Awareness WHO”, som innehåller en klickningsknapp för viktiga “Säkerhetsåtgärder”.

Personer flytande engelska kanske snabbt märker stavfel i ämnesraden. En annan borttagning är hänvisningen till en HTTP-plats istället för en HTTPS-webbplats. Detta är ovanligt i dag. För det tredje finns det en pop-up på en bild av WHO: s hemsida som ber användare att “verifiera” deras e-postmeddelande genom att skriva in deras e-postadress och lösenord. När en användare klickar på verifiering, vidarebefordrar brottslingar användaren till den verkliga WHO-webbplatsen och har fått tillgång till sitt e-postkonto i processen.

En annan metod som cyberbrottslingar kan använda är att bifoga en skadlig .pdf. .mp4- eller .docx-fil till en till synes trovärdig e-post. I verkligheten innehåller dessa filer trojaner och maskar som kan störa offerets datorutrustning eller nätverk.

Vad ska man göra?

I allmänhet är det bästa som användare kan göra att vara uppmärksam på tvivelaktiga e-postmeddelanden. Låt dig inte luras av avsändarens namn och leta efter stavnings- och grammatiska fel. Vidare är det bäst att undvika att klinga på oönskade, misstänkta länkar eller öppna oväntade filer. Ange aldrig data som en webbplats inte bör begära.

Dessutom rekommenderas det att använda säkra lösenord, aktivera tvåfaktorautentisering och hålla din programvara uppdaterad. Var medveten om att välrenommerade organisationer inte ber om donationer i form av bitcoins eller andra former av digitala valutor.

För att hålla dig uppdaterad om coronavirus besöker du bara trovärdiga informationskällor direkt (genom att skriva in adressen själv), till exempel webbplatsen och officiella sociala mediekonton för WHO och CDC.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me