VPN tillhandahåller alternativ informationskälla medan Kina censurerar fakta om Coronavirus | VPNoverview.com

Kinesiska medborgare vänder sig till VPN för information om koronavirus på grund av Kinas censur av fakta. De använder också VPN för att sprida information om coronavirus bakom Kinas Great Firewall till resten av världen.


Kinas censur av information om Coronavirus?

Koronavirusutbrottet har kopplats till marknaden för skaldjur och djur i Wuhan, Kina. Det är i Wuhan där det första fallet av koronaviruset rapporterades den 8 december 2019. Därefter, den 30 december, efter att ha märkt en ovanlig ökning av oförklarade fall av lunginflammation, sände Dr Li Wenliang från Wuhan meddelanden till sina kollegor via WeChat, en kines sociala medier plattform. Han varnade sina kollegor för att vara försiktiga eftersom han inledningsvis trodde att han bevittnade ytterligare ett utbrott av SARS.

Läkare censurerades och berömda för att varna människor

Dr Li Wenliang och hans kollegor delade sina erfarenheter på WeChat. De varnade också andra att hålla sig borta från Huanan-marknaden för skaldjur, där patienterna sa att de hade gått innan de blev sjuka. Allt detta kom till myndigheternas uppmärksamhet.

Följaktligen förbjöds läkarna WeChat-gruppen och de fördes in för förhör av Wuhan-polisen. De anklagades för att ”sprida rykten” och störa den sociala ordningen. Läkarna tystades och sjukhus varnades för att hålla utbrottet tyst. “Utan tillstånd ska inga enheter eller individer släppa behandlingsrelaterad information till utsidan”, avslöjade ett översatt dokument som presenterades i det australiska 4 Corners-programmet..

Myndigheterna erkänner utbrott men spelar ner allvarligheten

Tack vare läkarnas agerande tvingades myndigheterna erkänna förekomsten av oförklarliga fall av lunginflammation. De erkände också en möjlig koppling till fiskmarknaden och informerade Världshälsoorganisationen (WHO). Av avgörande betydelse förnekade de dock att coronaviruset kunde spridas från människa till människa. I ett motsägelsefullt stängde ändå kinesiska myndigheter fiskmarknaden för fisk och skaldjur.

“De [den lokala regeringen] antog politiken för att dölja sanningen för allmänheten men börjar kontrollera epidemin internt,” säger Dr Wu Qiang, kinesisk politisk kommentator om programmet 4 Corners. “Denna motsägelse hindrade dem från att mobilisera sig ordentligt för att hantera spridningen av epidemin … Informationen som hölls från allmänheten orsakade utbrottet av katastrofen och spridningen av sjukdomen.”

Tack vare kinesisk informationscensur och övervakning förlorade myndigheterna i huvudsak två till tre veckors avgörande tid. Tid när viruset fortfarande växte fram och därmed fortfarande kunde spåras och eventuellt kontrolleras, vilket stoppade utbrottet.

Utbrottet förvärrades vid början av det kinesiska nyåret

Utbrottet förvärrades sedan när det kinesiska nyåret kom. För nyårsfestligheterna korsar hundratals miljoner människor Kina och reser in från utlandet. Trots bevis för det motsatta uppgav lokala tjänstemän i detta avgörande ögonblick att sjukdomen var under kontroll. Följaktligen fortsatte människor med sina planerade kinesiska nyårsturer.

Sedan den 9 januari 2020 blev en 61-årig man som besökte marknaden den första som dör av koronaviruset. Döden hölls tyst i två dagar av myndigheter på grund av politiska oro. Sedan den 22 januari erkände regeringen äntligen allvarens situation på en presskonferens i Peking.

Nästa dag placerades hela provinsen Hubei, som har en befolkning motsvarande den i Italien, under tvungen karantän.

Kinesiska medborgarnas röstart mot censur?

Den 7 februari 2020 dör Dr Li Wenliang av koronaviruset, just det virus han försökte stoppa. Doktorns död och regeringarna misshandlar de epidemiska gnistornas upprörelse i Kina. Detta leder till ett sällsynt utbrott av online ilska med kinesiska medborgare som går till sociala medier för att ventilera sina frustrationer.

Dr Qiang säger att folket i Kina är mer missnöjda än de har varit i 80 år. ”De [mer än 900 miljoner kineser utrustade med smartphones] har varit oerhört missnöjda med Wuhans lokala myndigheters ineffektivitet när det gäller epidemi och katastrofhjälp. Det problem som Wuhan-folket har ställts in från stängningen av staden, förlamningen av lokala medicinska institutioner och den enorma risken de måste möta, ”har alla spelat en roll för att öka människors ilska, säger han.

Kinesernas röst hörs tack vare VPN: er

Tack vare VPN som tillåter kinesiska medborgare att kringgå den stora brandväggen i Kina, har videofilmer och sociala medieinslag kommit till väst och belyser den fruktansvärda situationen i Kina.

Videofilmer har dykt upp på nätet som visar hyreshusdörrar som svetsas stängda, vilket effektivt tvingar karantäner människor inuti sina byggnader. Det finns också bilder som har publicerats av polis som går in i människors hem och med tvång avlägsnar någon med feber. Där de tas, vet ingen, eftersom sjukhusen redan är överfulla.

I Kina drar myndigheterna snabbt ut alla sociala medier inlägg som kritiserar regeringen så snart de dyker upp. Detta har lett till ytterligare upprörelse och har sett en aldrig tidigare skådad uppmaning till yttrandefrihet.

Omgå censur

För att kringgå censur och lämna kännedom har kinesiska medborgare börjat kopiera och samla in medier på sociala medier innan myndigheterna har en chans att radera dem. Dessa publiceras sedan på webbplatser som är blockerade av Kina, till exempel YouTube och Twitter, med hjälp av VPN: er.

Dessutom har kinesiska medborgare blivit allt mer otroande mot statliga omslag och vissa vänder sig till VPN för att få tillgång till alternativa källor för nyheter om utbrottet.

Financial Times rapporterar dock att ”Kinas mest populära VPN-tjänster, som tillåter utländska företag och lokalbefolkningen att kringgå internetsensur har ställts inför ett angrepp av regeringsattacker de senaste veckorna. Som ett resultat har vissa användare svårare att få tillgång till censurerade webbplatser, till exempel Google, Twitter och de flesta utländska tidningar. ”

Kinesiska medborgare i fara för att använda VPN: er

Även om VPN: er kan tillåta kinesiska medborgare att få tillgång till det öppna ocensurerade internet för att uttrycka sina tankar, utsätter dessa människor sig själva för stor risk. De använder VPN för att informera resten av världen om utbrottet och för att göra världen medveten om de extrema åtgärder regeringen använder mot dess befolkning.

Kinesiska tjänstemän tar emellertid inte vänligt till allmän kritik. Därför har Kinas regering ökat ansträngningarna för att straffa lokalbefolkningen för att “sprida rykten” och kritiserat regeringen hårt mot coronavirus.

Enligt South China Morning Post har nya riktlinjer utfärdats av Kinas rättsliga och brottsbekämpande organ. Riktlinjerna nämnde tio nya kategorier av brottsliga anklagelser som kan väckas mot människor. Människor kan nu anklagas för att äventyra sjukdomsbekämpning, undergräva social stabilitet genom att sprida rädsla för viruset och kritisera regeringarnas hantering av utbrottet.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me