VPN-er gir alternativ informasjonskilde mens Kina sensurerer fakta om Coronavirus | VPNoverview.com

Kinesiske borgere henvender seg til VPN-er for informasjon om koronavirus på grunn av Kinas sensur av fakta. De bruker også VPN-er for å spre informasjon om koronavirus fra Kinas Great Firewall til resten av verden.


Kinas sensur av informasjon om Coronavirus?

Koronavirusutbruddet har vært knyttet til sjømat- og dyrelivsmarkedet i Wuhan, Kina. Det er i Wuhan der det første tilfellet av koronaviruset ble rapportert 8. desember 2019. Deretter 30. desember, etter å ha lagt merke til en uvanlig økning i uforklarlige lungebetennelsessaker, sendte Dr. Li Wenliang fra Wuhan meldinger til kollegene via WeChat, en kineser plattform for sosiale medier. Han advarte kollegene sine om å være forsiktige, da han i utgangspunktet trodde han var vitne til nok et utbrudd av SARS.

Legers sensurert og irettesatt for å advare folk

Dr Li Wenliang og hans kolleger delte sine erfaringer på WeChat. De advarte også andre om å holde seg unna Huanan-sjømatmarkedet, der pasienter sa at de hadde gått før de ble syke. Dette kom myndighetene til rette.

Følgelig ble legenes WeChat-gruppe forbudt, og de ble brakt inn for avhør av Wuhan-politiet. De ble beskyldt for å ha “spredt rykter” og forstyrret den sosiale ordenen. Legene ble tauset, og sykehus ble advart om å holde utbruddet stille. “Uten autorisasjon, skal ingen enheter eller enkeltpersoner gi ut behandlingsrelatert informasjon til utsiden,” avslørte et oversatt dokument presentert på det australske 4 hjørneprogrammet..

Myndighetene erkjenner utbrudd, men spiller ned alvorlighetsgraden

Takket være legenes handlinger ble myndighetene tvunget til å erkjenne eksistensen av uforklarlige tilfeller av lungebetennelse. De erkjente også en mulig tilknytning til sjømatmarkedet og informerte Verdens helseorganisasjon (WHO). Avgjørende nektet de imidlertid for at koronaviruset kunne spres fra menneske til menneske. I et motstridende grep stengte kinesiske myndigheter likevel sjømatmarkedet.

“De [den lokale regjeringen] vedtok politikken om å skjule sannheten for publikum, men begynte å kontrollere epidemien internt,” uttaler dr. Wu Qiang, den kinesiske politiske kommentatoren om 4 Corners-programmet. “Denne motsetningen hindret dem i å mobilisere ordentlig for å håndtere spredningen av epidemien … Informasjonen som ble oppbevart fra publikum forårsaket utbruddet av katastrofen og spredningen av sykdommen.”

Takket være kinesisk informasjonssensur og overvåking mistet myndighetene i hovedsak to til tre uker avgjørende tid. Tid da viruset fortsatt dukket opp og dermed fortsatt kunne spores og muligens sjekkes, og stoppet utbruddet.

Utbruddet ble forverret ved starten av det kinesiske nyttåret

Utbruddet ble deretter forverret ved ankomsten av det kinesiske nyttåret. I løpet av nyttårsfestene krysser hundrevis av millioner mennesker over Kina og reiser inn fra utlandet. Til tross for bevis på det motsatte uttalte lokale tjenestemenn i dette avgjørende øyeblikk at sykdommen var under kontroll. Følgelig fortsatte folk med sine planlagte kinesiske nyttårsreiser.

Da 9. januar 2020 ble en 61 år gammel mann som hadde besøkt markedet, den første som døde av koronaviruset. Dødsfallet ble holdt stille i to dager av myndigheter på grunn av politiske bekymringer. Da 22. januar erkjente regjeringen endelig alvoret i situasjonen på en pressekonferanse i Beijing.

Dagen etter ble hele provinsen Hubei, som har en befolkning som tilsvarer den i Italia, plassert under tvangs karantene.

Kinesiske statsborgere stemme sinne mot sensur?

7. februar 2020 dør Dr. Li Wenliang av koronaviruset, selve viruset han prøvde å stoppe. Doktorens død og regjeringene feilbehandler epidemienes gnister i Kina. Dette fører til et sjeldent utbrudd av sinne på nettet med kinesiske borgere som tar seg til sosiale medier for å lufte sin frustrasjon.

Dr. Qiang uttaler at folket i Kina er mer misfornøyde enn de har vært i 80 år. De [mer enn 900 millioner kinesere utstyrt med smarttelefoner] har vært enormt misfornøyd med Wuhan lokale myndigheters ineffektivitet når det gjelder epidemi og katastrofehjelp. Situasjonen som Wuhan-folket har blitt satt inn i fra nedbrytningen av byen, lammelsen av lokale medisinske institusjoner og den enorme risikoen de må møte, ”har alle spilt en rolle for å øke menneskers sinne, sier han..

Kinesernes stemme hørt takket være VPN-er

Takket være VPN-er som tillater kinesiske borgere å omgå den store brannmuren i Kina, har videoopptak og innlegg i sosiale medier kommet til Vesten som fremhever den forferdelige situasjonen i Kina.

Videofilmer har dukket opp på nettet som viser dører til boligblokker som er sveiset, noe som effektivt tvinger karantene til mennesker inne i bygningene deres. Det er også lagt opp bilder som er lagt ut av politi som kommer inn i folks hjem og tvangsutsatte personer med feber. Hvor de blir tatt, vet ingen, ettersom sykehusene allerede er overfylte.

I Kina trekker myndighetene raskt ned alle innlegg i sosiale medier som kritiserer regjeringen så snart de dukker opp. Dette har vekket ytterligere forargelse og har sett en enestående oppfordring til ytringsfrihet.

Omgå sensur

For å omgå sensur og gjøre kjent sin situasjon, har kinesiske borgere begynt å kopiere og samle meldinger på sosiale medier før myndighetene har en sjanse til å slette dem. Disse blir deretter lagt ut på nettsteder som er blokkert av Kina, for eksempel YouTube og Twitter, ved å bruke VPN-er.

Videre har kinesiske borgere blitt mer og mer mistillit til statsoverdekking, og noen henvender seg til VPN for å få tilgang til alternative kilder for nyheter om utbruddet.

Financial Times melder imidlertid at “Kinas mest populære VPN-tjenester, som lar utenlandske bedrifter og lokalbefolkningen omgå internett sensur har stått overfor et angrep på regjeringsangrep de siste ukene. Som et resultat synes noen brukere det er vanskeligere å få tilgang til sensurerte nettsteder, for eksempel Google, Twitter og de fleste utenlandske aviser. ”

Kinesiske borgere i fare for å bruke VPN-er

Selv om VPN-er kan tillate kinesiske borgere å få tilgang til det åpne usensurerte internett for å gi uttrykk for sine tanker, setter disse menneskene seg selv i stor risiko. De bruker VPN-er for å informere resten av verden om utbruddet og for å gjøre verden oppmerksom på de ekstreme tiltak regjeringen bruker mot befolkningen.

Kinesiske tjenestemenn tar imidlertid ikke offentlig kritikk. Derfor har Kinas regjering ryktet opp for å straffe lokalbefolkningen for å “spre rykter” og kritisere myndighetene hardt om koronaviruset.

I følge South China Morning Post er det gitt nye retningslinjer av Kinas domstol og rettshåndhevelsesbyråer. Retningslinjene ga ti nye kategorier av straffeskyld som kan anlegges mot mennesker. Folk kan nå siktes for å ha utsatt sykdomskontroll, undergravd sosial stabilitet ved å spre frykt for viruset og kritisere regjeringenes håndtering av utbruddet.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me