Online DNA-testdata sårbart for genetisk hacking | VPNoverview.com

Genetiske testtjenester direkte til forbruker ─ som GEDmatch, MyHeritage og FamilyTreeDNA ─ hvor brukere kan laste opp sine DNA-data til for eksempel å finne slektninger, er sårbare for ‘genetisk hacking’. Denne advarselen kommer fra to forskningsgrupper, Michael Edge og Graham Coop, fra University of California, Davis, samt fra Peter Ney et al., Som representerer University of Washington.


Genetisk testing Booming Business

Hjemme-DNA-testsett har blitt enormt populære. De fleste synes det er tiltalende å finne ut mer om deres aner og slektsforhold, eller å estimere deres etniske blanding. På toppen av det kan direkte til forbruker DNA-tester i dag enkelt gjøres fra komforten til en persons eget hjem og til en overkommelig pris. Det er derfor ikke rart at genetisk testing er en blomstrende virksomhet.

Etter flere år med å være mer et nisjeprodukt, har hjemme-testkitene definitivt blitt mainstream. Det anslås at det globale DNA-testmarkedet, inkludert helsetjenester og rask DNA-testing, vil vokse fra rundt 2 milliarder dollar i 2018 til 22 milliarder dollar i 2024. Hvert år tar mange millioner mennesker genetiske tester til andre formål enn medisinsk informasjon, som genetisk stamtesting.

Mange data lastet opp

De fleste DNA-testsett hjemme leveres med et enkelt spørreskjema, instruksjoner for å samle en DNA-prøve, en guide for hvordan du registrerer DNA-testsettet og returnerer det til selskapet, og en kort forklaring på hva du kan forvente med tanke på resultater. Ingen navn er inkludert når du sender testsettet tilbake. Resultatene som kommer i posten er også anonyme, for å beskytte personens personvern.

Noen genetiske testtjenester direkte til forbruker lar imidlertid folk laste opp genetisk informasjon for å finne ut mer om familiehistorien og for eksempel å finne slektninger. Slike databaser brukes også av myndigheter for å spore kriminelle gjennom DNA-kamper.

Ofte, med eksplisitt eller underforstått samtykke, blir slektningenes fulle navn og noen ganger til og med kontaktinformasjon lastet opp til disse databasene. I 2019 var over 26 millioner mennesker påmeldt i databasene til de fem største selskapene alene.

Informasjon sårbar for hackere

I sin artikkel oppgir forskere Michael Edge og Graham Coop fra University of California, Davis, at disse dataene er sårbare for hackere. Problemet gjelder ikke kommersielle DNA-sekvenseringsselskaper, der brukere må sende inn spytt for å få tilgang til genetiske data. Med offentlige databaser er derimot sårbarhetene mange.

“Selv noen med liten spesialkompetanse innen genetikk og datateknologi kunne utforme og laste opp DNA-sekvenser som henter ut mye mer informasjon fra databasen enn bare slektsdata.”

På denne måten kan en angriper hente genetisk informasjon fra personer i databasen eller identifisere personer som har spesifikke genetiske egenskaper, for eksempel mottakelighet for Alzheimers. – Folk har også en tendens til å gi mye mer informasjon enn de skjønner når de laster opp data til offentlig tilgjengelige nettsteder. Og i motsetning til kredittkortinformasjon, kan en person ikke bare kansellere sitt gamle genom og få et nytt ”, la Graham Coop til.

Peter Ney et al. fra Paul G. Allen School of Computer Science & Engineering, University of Washington uttalte: “Sikkerhet er et vanskelig problem for internettbedrifter i alle bransjer, og genetisk slektsforskning er ikke annerledes. Valget om å dele data er en personlig avgjørelse, og når som helst brukere deler data er det alltid en potensiell risiko for datasikkerhetsproblemer. “

Genetiske testtjenester for å avklare sårbarheter

Begge forskningsgruppene delte informasjonen sin med ledende genetiske testtjenester og har tilbudt potensielle tiltak. “Vi vil at tjenestene skal avklare deres sårbarheter og hvordan de adresserer dem,” la Graham Coop til.

“Vi har en rekke anbefalinger for genetiske slektsforskningstjenester”, sa Peter Ney. “Disse forslagene er ikke ment å være omfattende, nødvendige eller tilstrekkelige for sikkerhet. Snarere gir disse anbefalingene et utgangspunkt for å tenke på sikker systemdesign. Vi oppfordrer til mer fremtidig forskning på utforming av sikre genetiske slektsforskningstjenester. ”

Så langt har forskerne hatt en blandet respons.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map