Online-DNA-testdata som är sårbara för genetisk hackning | VPNoverview.com

Genetiska testtjänster direkt till konsument ─ som GEDmatch, MyHeritage och FamilyTreeDNA ─ där användare kan ladda upp sina DNA-uppgifter till exempelvis hitta släktingar, är känsliga för “genetisk hacking”. Denna varning kommer från två forskningsgrupper, Michael Edge och Graham Coop, från University of California, Davis, samt från Peter Ney et al., Som representerar University of Washington.


Genetiskt testande blomstrande företag

Hemma-DNA-testsatser har blivit enormt populära. De flesta tycker att det är tilltalande att ta reda på mer om deras släkt och släktförhållanden eller att uppskatta deras etniska blandning. Dessutom kan direkt-till-konsument-DNA-test numera lätt göras från bekvämligheten i en persons hem och till ett överkomligt pris. Det är därför inte konstigt att genetisk testning är en blomstrande verksamhet.

Efter flera år av att vara mer en nischprodukt har DNA-testsatser hemma definitivt gått i mainstream. Det uppskattas att den globala DNA-testmarknaden, inklusive sjukvård och snabb DNA-testning, kommer att växa från cirka 2 miljarder dollar 2018 till 22 miljarder dollar 2024. Varje år tar många miljoner människor genetiska tester för andra ändamål än medicinsk information, t.ex. testning av genetiska förfäder.

Massor av uppladdade data

De flesta DNA-testsatser hemma har ett enkelt frågeformulär, instruktioner för att samla ett DNA-prov, en guide för hur man registrerar DNA-testpaketet och returnerar det till företaget och en kort förklaring av vad man kan förvänta sig i resultat. Inga namn ingår när du skickar tillbaka testpaketet. Resultaten som kommer i posten är också anonyma för att skydda personens integritet.

Vissa genetiska testtjänster direkt till konsument tillåter emellertid människor att ladda upp genetisk information för att ta reda på mer om deras familjehistoria och till exempel hitta släktingar. Sådana databaser används också av regeringar för att spåra brottslingar genom DNA-matchningar.

Ofta, med uttryckligt eller implicit samtycke, överförs släktingens fullständiga namn och ibland till och med kontaktinformation till dessa databaser. År 2019 registrerade över 26 miljoner människor enbart de fem största företagens databaser.

Information som är sårbar för hackare

I sin artikel uppger forskarna Michael Edge och Graham Coop från University of California, Davis, att denna information är sårbar för hackare. Problemet gäller inte kommersiella DNA-sekvenseringsföretag, där användare måste lämna in saliv för att få tillgång till deras genetiska data. Med offentliga databaser är å andra sidan sårbarheterna många.

“Även någon med lite speciell expertis inom genetik och datateknik kan utforma och ladda upp DNA-sekvenser som extraherar mycket mer information från databasen än bara släktuppgifter.”

På detta sätt kan en angripare hämta genetisk information från personer i databasen eller identifiera personer som har specifika genetiska egenskaper, till exempel mottaglighet för Alzheimers. ”Folk tenderar också att ge mycket mer information än de inser när de laddar upp data till offentligt tillgängliga webbplatser. Och till skillnad från kreditkortsinformation kan en person inte bara avbryta sitt gamla genom och få ett nytt ”, tillade Graham Coop.

Peter Ney et al. från Paul G. Allen School of Computer Science & Engineering, University of Washington uttalade: ”Säkerhet är ett svårt problem för internetföretag i alla branscher, och genetisk släktforskning är inte annorlunda. Valet att dela data är ett personligt beslut, och när användare delar data finns det alltid en potentiell risk för datasäkerhetsproblem. “

Genetiska testtjänster för att klargöra sårbarheter

Båda forskargrupperna delade sin information med ledande genetiska testtjänster och har erbjudit potentiella motåtgärder. “Vi vill att tjänsterna ska klargöra deras sårbarheter och hur de hanterar dem”, tillade Graham Coop.

“Vi har ett antal rekommendationer för genetiska släktforskningstjänster”, sa Peter Ney. ”Dessa förslag är inte avsedda att vara omfattande, nödvändiga eller tillräckliga för säkerhet. Snarare ger dessa rekommendationer en utgångspunkt för att tänka på säker systemdesign. Vi uppmuntrar mer framtida forskning om utformning av säkra genetiska släktforskningstjänster. ”

Hittills har forskarna haft ett blandat svar.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map