Ökning i online klassrum och videokonferenser kapning, även kallad Zoombombing | VPNoverview.com

USA: s federala utredningsbyrå skickar ut en varning för att leta efter kapare som försöker krypa in online-klassrum och video- eller telekonferensmöten mitt i koronaviruskrisen. I hela världen har flera skolor och företag redan rapporterat att främlingar infiltrerar och stör deras ”stängda” sessioner. Vissa är bara pranksters, andra främmande främlingar. Men det kan gå längre än så, om cyberbrottslingar börjar bryta in.


Överspänning i videokonferenser kommer med egna risker

Många skolor och företag försöker nya sätt att hålla kontakten i denna tid av social distansering, skolstängningar och arbete hemifrån. Tyvärr för de flesta är verktyg för videokonferenser och samarbete online relativt ny terräng. Många lär sig att använda applikationer i farten och saknar ofta kunskap för att blockera oönskade “gäster” eller kapningsförsök.

Det finns flera sätt som inkräktare kan infiltrera ett online-möte. För det första har några av samarbetsverktygen sina egna säkerhets- och integritetsrisker. För det andra finns det flera åtgärder som värdar och deltagare kan vidta för att bättre skydda videokonferenser, men ofta vet eller vet inte. Som att inte dela länken till ett möte på sociala medier. Låter inte någon dela sin skärm. Eller ringa ett samtal för att räkna antalet inbjudna och faktiska deltagare.

Zoombombning organiseras

Det har skett en ökning av incidenter av Zoombombing sedan uppmärksamheten i media. Butiker som BBC och New York Times har tagit upp “trenden”, vilket också innebär att fler barn vill engagera sig i den. Antalet platser online där du kan organisera ett Zoom-raid har ökat exponentiellt.

Zoomkonferenskoder delas på platser som Discord, Reddit och Twitter, där Discord är den mest populära. Vanligtvis är tonåringar bakom Zoom-raid. Razzierna spelas ofta in och laddas upp senare på YouTube eller TikTok. YouTube verkar inte ha något problem med dessa videoklipp, så länge de inte innehåller innehåll som strider mot webbplatsens policy. De flesta förfrågningar från Zoombombing görs av tonåringar som ser ut för att få fram sina medarbetare eller lärare som inte gillade.

Påverkade flera skolor

Nyligen har två lokala skolor berättat FBI om främlingar som kraschar onlinekurser. En Massachusetts-baserad skola rapporterade att ”medan en lärare genomförde en online-klass med Zoom, ringde en oidentifierad person in i klassrummet. Den här personen skrek en banning och skrek sedan lärarens hemadress mitt i instruktionen ”. En andra Massachusetts-baserade skola rapporterade att ett Zoom-möte fick åtkomst av en oidentifierad individ. I denna incident visade individen swastika tatueringar.

På andra håll i USA var en kalifornisk gymnasium på väg att hålla sitt första Zoom-möte när flera okända användare anslöt sig till telefonkonferensen och började sjunga N-ordet, medan närbildspornografiska bilder tog över centrumskärmen. På samma sätt gick en Arizona State University-professors första Zoom-klass ganska fel då en av deltagarna använde en Zoom-funktion för att visa ohyggliga bilder och videor.

Fenomenet online kapning sker inte bara i USA. Till exempel, för bara ett par dagar sedan i Norge, var en skola tvungen att bryta av en online-lektion med verktyget efter att en man lyckades krypa in i det virtuella klassrummet och utsatte sig för en grupp av nioåringar. Skolan har sedan flyttat till en annan kommunikationsplattform.

Zoombombning händer inte bara på zoom

Ordet “zoombombing” avser en oönskad individ eller individer som kraschar Zoom-möten eller någon annan typ av videokonferenser, för den delen. Denna form av intrång kan teoretiskt hända på någon annan plattform. Det är bara så att Zoom råkar vara ett av de mer populära och allmänt använda verktygen, nu när coronavirus-krisen tvingar många människor att arbeta och studera hemifrån.

Den största oroen är att människor rusar till dessa typer av samarbetsverktyg för snabbt på grund av de omständigheter vi befinner oss utan att ta sig tid att bekanta sig med dess funktioner och inställningar. Dessutom används videokonferenser i en annan skala och på många nya sätt. Detta innebär att applikationerna också behöver anpassa sig.

Sedan raiden har blivit mer mainstream blir arrangörerna av mötena bättre på att säkra sina kanaler. Zoom arbetar också hårt för att förbättra deras säkerhet och integritet efter all den kritik de har tålat under den senaste månaden.

Strategier för förebyggande av kapning online

Efter en trollinghändelse publicerade University of California några mycket praktiska tips för att förhindra zoombombing, liksom Zoom i deras blogg den 20 mars 2020. Dessa inkluderar:

  • Använda väntrummet funktionen
  • Hantera skärmdelning
  • Kräver inloggning för lösenord
  • Inaktiverar filöverföringar
  • Bekanta dig med olika inställningar och funktioner

Vidare tilllade FBI följande mildrande steg:

  • Ge bara direkta länkar till specifika personer
  • Publicera inte möten eller klassrum
  • Se till att användare använder den senaste versionen av applikationer för fjärråtkomst
  • Hantera skärmalternativ
Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me