Ny Clearview-ansiktsigenkänningsapp matchar ansikten mot bilder på Internet | VPNoverview.com

En liten start, Clearview AI, har utvecklat en banbrytande app för ansiktsigenkänning. Det matchar uppladdade foton av människor till bilder av den personen från internet. För närvarande används appen främst av brottsbekämpande myndigheter.


Människorna bakom Clearview-appen

Appen Clearview ansiktsigenkänning utvecklades av en 31-årig australisk utvecklare och en engångsmodell som heter Hoan Ton-That. Ton-That växte upp i Australien med sin vietnamesiska familj innan han flyttade till USA vid 19 års ålder.

Där träffade han Richard Schwartz, nu 61, medgrundare av Clearview AI. Schwartz var en hjälp för Rudy Giuliani när han var borgmästare i New York och har därmed många viktiga kontakter. De två träffades 2016 och beslutade snart att gå in i ansiktsigenkänningsbranschen tillsammans. Ton-That utvecklade appen och Schwartz använde sina kontakter för att trumma upp kommersiellt intresse.

Fram till Clearview var Ton-That mest känd för att utveckla en app som låter folk sätta Donald Trumps distinkta frisyr och färg på sina egna foton. Han utvecklade också ett fotodelningsprogram, som inte tog fart.

Clearview har å andra sidan blivit mycket populärt hos amerikanska brottsbekämpande myndigheter. De använder appen ansiktsigenkänning för att identifiera och spåra misstänkta. Företaget har också licensierat ansiktsigenkänningsappen till flera företag för säkerhetsändamål. Clearview AI säger emellertid att den inte ser på att göra appen tillgänglig för allmänheten eftersom “Det kommer alltid att finnas en gemenskap av dåliga människor som kommer att missbruka den”.

Hur fungerar Clearview?

Clearview är en enkel att använda och relativt billig ansiktsigenkänningsapp. Dess ryggrad är en databas som innehåller mer än tre miljarder bilder och videor. Clearview AI säger att det skrapade bilder och videor från sociala mediesajter som Facebook, Venmo och YouTube samt anställningswebbplatser.

Skrapa bilder

Skrapa bilder är processen för att ladda ner ett stort antal bilder från webbplatser. Representanter för företag från vilka Clearview AI skrapade bilderna och videon sa att deras policy förbjuder sådan skrotning.

Enligt Ton-That använder Clearview AI emellertid endast offentligt tillgängliga bilder. Om användare begränsar sina integritetsinställningar på sina sociala mediekonton kommer dessa foton inte att skrapas. Om användare till exempel ändrar sina sekretessinställningar i Facebook så att sökmotorer inte kan länka till sina profiler kommer dessa foton inte att inkluderas i databasen.

Tyvärr, om bilder redan har skrapats, är det för sent. Clearview AI behåller alla bilder som den har skrapat även om dessa senare tas bort från en användares profil. Ton-That uppgav emellertid att de tittar på att tillhandahålla ett sätt för människor att begära att deras bilder tas bort från Clearvys databas.

Clearviews ansiktsigenkänningssystem

Clearview AI perfektionerade AI-algoritmen för ansiktsigenkänning genom att förlita sig på information härrörande från akademiska artiklar.

Clearview AI konverterar skrapade bilder till matematiska formler, eller vektorer, baserade på ansiktsgeometri, till exempel hur långt ifrån en persons ögon är. Sedan kluster systemet alla foton med liknande vektorer i “kvarter”.

När en användare laddar upp ett foto för matchning söker Clearview i databasen och hämtar offentliga foton av den matchade personen, tillsammans med länkar där bilderna härleddes. Enligt New York Times: “Systemet … går långt bortom allt som någonsin har konstruerats av den amerikanska regeringen eller Silicon Valley-jättarna.”

Clearview förnyar integritetsproblem kring programvara för ansiktsigenkänning

Det har alltid varit farhågor om att använda teknik som identifierar personer baserat på ansikten på grund av förlust av sekretess och teknikens eventuella missbruk. Som uttalats av Eric Golman, co-chef för High Tech Law Institute vid Santa Clara University: ”Vapenmöjligheterna är oändliga. Föreställ dig en skurklik brottsbekämpande officer som vill förfölja potentiella romantiska partners eller en utländsk regering som använder detta för att gräva hemligheter om människor för att utpressa dem eller kasta dem i fängelse ”.

Dessutom väcker sådana system oro eftersom de inte är 100% korrekta. Ton-That medger att Clearview bara är cirka 75% korrekt. Enligt Ton-That fungerar inte appen alltid eftersom fotona i databasen tas i ögonhöjd. Materialet som polisen laddar upp är dock från övervakningskameror som vanligtvis är monterade på taket eller högt upp på väggarna.

Ändå har mer än 600 brottsbekämpande myndigheter börjat använda appen Clearview Face Recognition under det senaste året. Det var innan allmänheten blev medveten om appens existens och började invända på integritetsskäl.

Amerikanska brottsbekämpande myndigheter som använder appen medgav att de bara hade begränsad kunskap om hur Clearview fungerar. Ändå har de framgångsrikt använt appen för att lösa butikslyft, identitetsstöld, kreditkortsbedrägerier, mord och sexuell exploatering av barn.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me